Σελίδες

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Aξιολόγηση της ημερίδας της Στουτγάρδης

Στις 31 Ιανουαρίου 1994, ιδρύθηκε η Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων & Διανοουμένων Βάδης-Βυρτεμβέργης (ΕΕΕΔ.ΒΒ) μετά από πρόταση του τότε Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Νίκου Δημάδη.

Στις 31 Ιανουαρίου 2024, γιορτάσαμε τα γενέθλια με μια μικρή ομάδα καλεσμένων παρουσία της Γενικής Προξένου και του συζύγου της. Ανακοινώσαμε ότι κύριος στόχος της ΕΕΕΔ.ΒΒ είναι η ενότητα του Ελληνισμού εκτός και εντός Ελλάδος. Το άρθρο 108 του Ελληνικού Συντάγματος αναγνωρίζει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ως το μοναδικό όργανο εκπροσώπησης του Απόδημου Ελληνισμού. Το ΣΑΕ είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο συμβούλιο. Όλες οι ελληνικές οργανώσεις της διασποράς μπορούν να συνενωθούν κάτω από την ομπρέλα του ΣΑΕ. Πολιτικές, πολιτιστικές, λαϊκές, εκκλησιαστικές, αθλητικές, επιστημονικές κ.λπ. οργανώσεις καθώς και μεμονωμένες προσωπικότητες της διασποράς. Το ΣΑΕ είναι η φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, έλεγε συχνά ο πατέρας του ΣΑΕ στα διάφορα συνέδρια και τις περιφερειακές συνελεύσεις. Ο πρώην υφυπουργός Γρηγόρης Νιώτης. Όμως αυτή η φωνή παραμένει σιωπηλή. Και έτσι κανείς δεν μας ακούει. Η ΕΕΕΔ.ΒΒ και εγώ προσωπικά αγωνιζόμαστε για ένα νέο ξεκίνημα, για την επαναδραστηριοποίηση του ΣΑΕ. Και στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων, στόχος της ΕΕΕΔ.ΒΒ είναι η εφαρμογή του νέου νόμου για το ΣΑΕ, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 26 Φεβρουαρίου 2021 και έκτοτε βρίσκεται στα κλειστά συρτάρια του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στις 24 Μαρτίου, η ΕΕΕΔ.ΒΒ ανέλαβε τη διοργάνωση μιας ημερίδας που κανονικά θα έπρεπε να διοργανωθεί από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ). Χαίρομαι που η πρωτοβουλία μας υποστηρίχθηκε από τόσους πολλούς σημαντικούς ανθρώπους. Η πρόταση του μεγάλου μας ακαδημαϊκού Βασίλη Φθενάκη για την ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού είναι το σημαντικότερο μήνυμα που εστάλη από τη Στουτγάρδη προς την ελληνική κυβέρνηση, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, τις οργανώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού και γενικότερα προς όλους τους Έλληνες του εξωτερικού. Ο Βασίλης Φθενάκης είχε προταθεί κάποτε να αναλάβει την προεδρία του ΣΑΕ μετά τον Ανδρέα Άθενς. Και είμαι βέβαιος ότι με τον Φθενάκη πρόεδρο, καμία κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να απενεργοποιήσει το ΣΑΕ.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες της Γερμανίας από τον Δημήτρη Βλαχοπάνο, τον πλέον αρμόδιο Έλληνα ειδικό σε θέματα ναζιστικής κατοχής. "Μην ξεχνάτε τα μαρτυρικά χωριά"

Και στο τέλος της ημερίδας ο πατέρας Απόστολος αναφέρθηκε στην "ενότητα των Ελλήνων της Γερμανίας και στο τι μπορούμε να πετύχουμε αν μιλήσουμε με μια φωνή.

Ευχαριστώ όλους τους ομιλητές, αυτούς που μίλησαν και αυτούς που θα μιλήσουν στην επόμενη συνάντηση και χαίρομαι ιδιαίτερα που η νέα Γενική Πρόξενος κ. Μαρία Κεχρή θα στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες της ΕΕΕΔ.ΒΒ να μετατραπεί η ημερίδα σε θεσμό.

Μια πρώτη αξιολόγηση 

Νίκος, στην Κωνσταντινούπολη, Ιωάννης, στα Ιωάννινα, Δημήτρης, στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο, Θανάσης, στη Λαμία, Πατήρ Απόστολος στο Μόναχο, Βασίλης στο Μόναχο, Κώστας στο Μόναχο, Φαίδωνας στην Κολωνία, Παναγιώτης στη Χαϊδελβέργη, Τάσος στο Kornwestheim,

Τρεις ημέρες έχουν περάσει από την ημερίδα. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι επαρκές αν θέλουμε να κάνουμε μια αντικειμενική αποτίμηση των αποτελεσμάτων της ημερίδας.

Θα ήθελα λοιπόν να ζητήσω από τον καθένα σας να κάνει τη δική του αξιολόγηση και να τη μεταφέρει στους άλλους. Από την ομάδα των 11 ατόμων, οι 8 παρακολούθησαν την ημερίδα και έλαβαν περισσότερες πληροφορίες. Πήραν μια πλήρη εικόνα και ήταν σε θέση να αξιολογήσουν, για παράδειγμα, το περιεχόμενο και τον τρόπο παρουσίασης των εισηγήσεων. Με άλλα λόγια, μπόρεσαν να κάνουν μια εσωτερική αξιολόγηση των εργασιών της ημερίδας.

Κατά τη γνώμη μου, ωστόσο, οι εξωτερικοί παράγοντες που πρέπει να εκτιμηθούν είναι πιο ενδιαφέροντες. Ένας από αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες, και μάλιστα ο πιο σημαντικός, είναι οι περίπου 70.000 Έλληνες στην περιοχή της Στουτγάρδης. 70.000! 

Στην αρχή της ημερίδας υπήρχαν 65 άτομα στην αίθουσα. Περίπου 30 άτομα από πιο απομακρυσμένες περιοχές. Στην πόλη της Στουτγάρδης ζουν περίπου 20.000 κάτοικοι με ελληνικές ρίζες. Στην αίθουσα υπήρχαν μόνο πέντε άτομα. Υπάρχουν επίσης περισσότερες από 50 ελληνικές οργανώσεις (κοινότητες, σύλλογοι γονέων, αθλητικές και πολιτιστικές ομάδες) στην περιοχή της Στουτγάρδης.

Θεωρώ απαραίτητο να σημειώσω ένα άλλο στοιχείο που θα μας βοηθήσει να κάνουμε μια πιο σωστή εκτίμηση της επιστημονικής ημερίδας 2 Μαρτίου 24. Τον περασμένο Οκτώβριο διοργανώθηκε στρατιωτική παρέλαση, στην οποία συμμετείχε απόσπασμα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Περισσότεροι από 15.000 Έλληνες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Στουτγάρδης για να απολαύσουν αυτό το θέαμα. Στην ημερίδα της 2ας Μαρτίου ’24 μίλησαν ο κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα της εκπαίδευσης παγκοσμίως και ο πλέον αρμόδιος Έλληνας ειδικός σε θέματα ναζιστικής κατοχής. Στην ημερίδα μίλησαν άλλοι δύο λαμπροί επιστήμονες και άλλοι πέντε θέλησαν να μιλήσουν και συμφώνησαν να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους στην επόμενη ημερίδα, την οποία ετοιμάζουμε για το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Αναφέρω τα δεδομένα αυτά γιατί πιστεύω ότι, συγκρίνοντας τις δύο εκδηλώσεις, μια στρατιωτική παρέλαση και μια επιστημονική ημερίδα, μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα που θα χρησιμοποιήσουμε για τη διοργάνωση μελλοντικών εκδηλώσεων. Τι είδους εκδηλώσεις θέλουμε; Ποιες εκδηλώσεις θα ανεβάσουν το επίπεδο της μόρφωσής μας;

Από την ίδρυσή της, η ΕΕΕΔ.ΒΒ έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 20 θεματικές ημερίδες. Άλλοτε με 100 και άλλοτε με 800 άτομα. Για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, η 2 Μαρτίου ’24 στη Βάδη-Βυρτεμβέργη ήταν η πιο σημαντική ημερίδα από πλευράς ομιλητών. Τουλάχιστον τα τελευταία 80 χρόνια. (Η σημαντικότερη έγινε από τους Φιλέλληνες τον Σεπτέμβριο του 1822). Το γεγονός ότι συμμετείχαν μόνο 65 άτομα είναι αρνητικό από τη μια πλευρά, γιατί κατά κάποιο τρόπο δείχνει το επίπεδο της μόρφωσής μας, αλλά από την άλλη είναι καλό να γνωρίζουμε ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είμαστε αυτοί που νομίζουμε ότι είμαστε. Και θα ήταν μεγάλη επιτυχία αν το φθινόπωρο, στην επόμενη επιστημονική ημερίδα, οι 65 γίνονταν 100 και την επόμενη άνοιξη οι 100 γίνουν δύο φορές περισσότεροι.

Κώστας Καρράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.