Σελίδες

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Άρθρα Γνώμης: Κ. Καχριμανίδης για ,,διευκόλυνση της ψήφου του απόδημου"

Του Κώστα Καχριμανίδη, Στουτγάρδη (Aρθρα γνώμης δημοσιεύονται προκειμένου να ενισχυθεί ο διάλογος μέσω του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ). Τα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη και όχι  οπωσδήποτε τη συντακτική επιτροπή του Δορυφόρου.

Σε δυο κντρικές ενότητες αναφέρεται το άρθρο γνώμης του Κώστα Καχριμανίδη, Προέδρου του συλλόγου ,,Ομογένεια,, από την Στουτγάρδη. 

Η πρώτη ενότητα αφορά "Διευκόλυνση της ψήφου του απόδημου με το ερώτημα. Τι θέλει πραγματικά η κυβέρνηση και τα κόμματα; Ενώ η δεύτερη ενότητα προσεγγίζει τα ποσοστά που πήραν συγκεντρωτικά τα κόμματα στο εξωτερικό σε συνδυασμό με τους υποψήφιους των κομμάτων από τον απόδημο. 

Διευκόλυνση της ψήφου Τι θέλει πραγματικά η κυβέρνηση και τα κόμματα;

Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη και μπορεί να θεωρηθεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ενδυνάμωση των σχέσεων με την ελληνική διασπορά παγκοσμίως όπου λειτουργεί και ως άξονας στρατηγικής για την καταγραφή και ταυτοποίηση των Ελλήνων ομογενών. Η κυβέρνηση οδηγεί τις εξελίξεις και αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί από όλους. Ας μην ξεχνάμε ότι από το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του 60 και 70 τώρα γίνονται οι πιο σοβαρές προσπάθειες ώστε να ενεργοποιηθούν οι ομογενείς εκλογικά. 

Μήπως θα μπορούσαν όμως πιο άμεσα να δείξουν την έγνοια τους τα κόμματα και ειδικά η κυβέρνηση σε σχέση με τον απόδημο ελληνισμό; Κύριο αίτημα της Ομογένειας είναι η γενναία αύξηση των κονδυλίων για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση η οποία έχει υποστεί μείωση της τάξης του 80% με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Κυβέρνηση και κόμματα μπήκαν σε βαθιά  νερά με το ενδεχόμενο αλλαγής ακόμη και του συντάγματος για να φέρουν στην κάλπη τον Έλληνα του εξωτερικού. 

Όλο αυτό το σκηνικό ωθεί συχνά τον παρατηρητή στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει ως πρώτο στόχο να αντλήσει ψήφους από μια νέα δεξαμενή ψηφοφόρων την δεξαμενή που ονομάζεται ομογένεια και στην συνέχεια … βλέπουμε. Γιατί μπορεί να θεωρηθεί αυτό;  Απλά γιατί στο κύριο αίτημα της αύξησης του προϋπολογισμού για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση το υπουργείο παιδείας σε επερωτήσεις στην βουλή απαντά πάντα  εμπεριέχοντας την φράση “δημοσιονομικοί περιορισμοί”. Αν το κύριο αίτημα της ομογένειας, δηλαδή του ψηφοφόρου του μέλλοντος, δεν εισακούγεται εδώ και 14 χρόνια, γιατί άραγε να προσέλθουν στις κάλπες οι Έλληνες του εξωτερικού;


Στον πρόλογο μιας ανάλυσης που στοχεύει να εξερευνήσει την πολιτική στάση και την αντιμετώπιση των ελληνικών κομμάτων απέναντι στην ομογένεια, ιδίως μέσω της επιλογής εκπροσώπων είτε από το στενό περιβάλλον είτε από την ανάγκη για νέες φωνές στην επικράτεια, αναδεικνύεται ένα ερώτημα κρίσιμης σημασίας. 

Ποια είναι η ταυτότητα του τυπικού Έλληνα μετανάστη και πως μπορεί να εκπροσωπηθεί; Στην προσπάθεια αυτής της ταυτοποίησης, αναγνωρίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της διασποράς έχει είτε γεννηθεί και μεγαλώσει σε ξένες χώρες, είτε διαμένει εκεί εδώ και δεκαετίες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. 

Πέρα από την επιλογή υποψηφίων του στενού κομματικού πυρήνα υπάρχει και η παρουσία εκείνων που, παρόλο που έχουν επίσης επιλεγεί ως εκπρόσωποι της ομογένειας τουλάχιστον όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν τα κόμματα, δεν είναι γνωστοί στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ή στους πολυάριθμους ελληνικούς φορείς (ενίοτε βρίσκονται και απέναντί τους), χωρίς σημαντική συνεισφορά στα κοινά. Αυτά τα πρόσωπα αναδεικνύονται ως επιλογές πιο πολύ που επιβάλλονται από τις συνθήκες και από την προσήλωση στο εκάστοτε κόμμα, παρά την προσφορά τους στην κοινωνία. 

Ας ξεκινήσουμε από τις τελευταίες εθνικές εκλογές και ας δούμε πως κινήθηκαν τα κόμματα σε σχέση με την εκπροσώπηση τον ομογενών στο ψηφοδέλτιο επικρατείας όπου με τον ισχύοντα νόμο κάθε κόμμα θα πρέπει να έχει σε μία από τις πρώτες 3 θέσεις εκπρόσωπο για την ομογένεια. 

Η πρώτη εντύπωση που δίνεται είναι ότι τα κόμματα ψάχνουν να βρούν τα πατήματά τους. Τα μεγαλύτερα έχοντας την προβολή των ΜΜΕ και μεγαλύτερη εκλογική βάση επέλεξαν πιο γνωστά πρόσωπα αλλά θα λέγαμε πάντα του στενού κομματικού κύκλου.

Τα προβλήματα που αφορούν την διασπορά δεν εμφανίστηκαν τώρα που απέκτησαν οι ομογενείς δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους. Τα προβλήματα προϋπήρχαν και οι  ομογενειακοί φορείς δεκαετίες τώρα φυλούσαν Θερμοπύλες σε όλο τον κόσμο. Έχουν δοθεί μεγάλοι αγώνες σε θέματα παιδείας, εθνικά κτλ. και θα συνεχίσουν να δίνονται και στο μέλλον. Η Ομογένεια αναμένει  τους άξιους και ικανούς που θα γίνουν υποστηρικτές και συνοδοιπόροι τη

Εθνικές εκλογές επί τάπητος...

Μερικούς μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι του 2023 και λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές 2024 θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι ποσοστά πήραν συγκεντρωτικά τα κόμματα στην περιφέρεια του εξωτερικού και στο μέτρο του δυνατού να παραθέσουμε στοιχεία από την εκλογική περιφέρεια του υποψηφίου.

Νέα Δημοκρατία


Μάλλον δεν θα περιμέναμε από το κόμμα που οδηγεί τις εξελίξεις στο θέμα της ψήφου για τον απόδημο, να επιλέξει έναν υπουργό εν ενεργεία. O Χρήστος Στυλιανίδης εκλέχθηκε από την τρίτη θέση στην οποία και τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας όπως ήταν  αναμενόμενο. Ας αφήσουμε στην κρίση του καθενός το αν είναι ο τυπικός Έλληνας μετανάστης που θα εκπροσωπήσει την ομογένεια. Αρχή είναι για όλους, έπεται η συνέχεια.                             

                         



ΣΥΡΙΖΑ 


Αν και υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις από το κόμμα για την διευκόλυνση της ψήφου του απόδημου, στην επιλογή του ομογενή εκπροσώπου επέλεξε έναν επιστήμονα που ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στις Η.Π.Α και συγκεκριμένα στην Μασαχουσέτη με πρωτεύουσα την Βοστόνη τον Όθωνα Ηλιόπουλο. Σε σχέση με το γενικό ποσοστό του κόμματος υπάρχει σημαντική απόκλιση τοπικά που μπορεί να θεωρηθεί   και φυσιολογική μιας και τα κόμματα της αριστεράς με την ευρωπαϊκή έννοια είναι στις Η.Π.Α άγνωστο  “φαινόμενο”. Όπως και να έχει από την πρώτη θέση στο επικρατείας η εκλογή του κύριου Ηλιόπουλου ήταν δεδομένη. 

                                                                   

ΠΑΣΟΚ


Στο ΠΑΣΟΚ επέλεξαν στην τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας την Ελένη Χρονοπούλου,  η οποία έγινε ευρέως γνωστή από την καταγγελία κατά ευρωβουλευτή άλλου κόμματος. Η κυρία Χρονοπούλου δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει έδρα στο κοινοβούλιο, καθώς το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε στην ανάδειξη μόλις δύο βουλευτών. Το ποσοστό στις Βρυξέλλες ήταν χαμηλότερο από  το ποσοστό στην επικράτεια.               

                                                                   



KKE


Η Άννα Γρηγοριάδου, επιστήμονας  περιβαλλοντικών μελετών από το Βερολίνο, δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Βουλή, καθώς επιλέχθηκε για την τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας, με το κόμμα της να κερδίζει όμως μόνο ένα βουλευτικό έδρανο. Πρέπει να σταθούμε και να δούμε τα εξαιρετικά υψηλά  ποσοστά του κόμματος που είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την επικράτεια.

Σίγουρα έχει να κάνει και με την γενική εικόνα των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής του Βερολίνου, οι οποίοι φαίνεται να ανήκουν στο αριστερό ιδεολογικό τόξο και αυτό φαίνεται και από τα ποσοστά των άλλων αριστερών κομμάτων που πήγαν καλά στο Βερολίνο. Στις Εθνικές εκλογές 2023 υπάρχει μια  επικράτεια   αριστερών  κομμάτων. Σίγουρα όμως η παρουσία ενός προσώπου με ευρεία αποδοχή στην κοινωνία συμβάλλει στην επιπρόσθετη κατάκτηση ψήφων, ενισχύοντας την εκλογική επιρροή και την προβολή του κόμματος.

Σπαρτιάτες


Οι Σπαρτιάτες ήταν το μόνο κόμμα που δεν κατέθεσε ψηφοδέλτιο επικρατείας, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση του εκπροσώπου τους για την ομογένεια.                                                

Στην περιφέρεια εξωτερικού πήρε μηδέν ψήφους



Ελληνική Λύση


Η Ελληνική Λύση επέλεξε στην τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τον Αλέξη Ντόνα από την ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης. Με την πρώτη ματιά στο αποτέλεσμα μπορούμε να πούμε ότι ενώ έκανε προεκλογικό αγώνα για το κόμμα του μέσω εκπομπών και παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έπεισε ο υποψήφιος της Ελληνικής Λύσης τους συμπατριώτες της ευρύτερης περιοχής δραστηριοποίησης και κατοικίας του, των οποίο και δεν εμπιστεύθηκαν   δίνοντας του μονοψήφιο αριθμό ψήφων. 

Ενίοτε στις μικρές κοινωνίες η ψηφοφορία λαμβάνει οικογενειακό χαρακτήρα. Στην Στουτγάρδη όμως και γενικά στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης με μεγάλο πληθυσμό συμπατριωτών και πλούσιες δράσεις όπως η Παρέλαση Στουτγάρδης, τουλάχιστον 100 συλλόγους διάφορων στόχων όπως ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και περίπου 150 χιλιάδες Έλληνες, δεν μπορούμε να μιλάμε για μικρή κοινωνία αλλά για ενημερωμένη κοινωνία που έκανε συνειδητές επιλογές. 

Νίκη 


Το κόμμα Νίκη κατάφερε να κάνει την είσοδο του στην Βουλή, αν και ήταν σχεδόν άγνωστο και με ελάχιστη παρουσία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρά το μέτριο αποτέλεσμα στο εξωτερικό, η απόφαση του κόμματος να  αναδείξει τα προβλήματα της ομογένειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην τομέα της παιδείας, ίσως τους προσφέρει μία σημαντική ώθηση.





Πλεύση Ελευθερίας


Στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας  επελέγη ο Αλέξανδρος Καζαμίας ομογενής από την Αίγυπτο και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Coventry, ο οποίος κατάφερε  να εξασφαλίσει έδρα στη Βουλή. Παρά την επικράτηση των αριστερών κομμάτων στο εκλογικό κέντρο του Birmingham με ποσοστό 45%, το κόμμα εξασφάλισε μόλις 2,87% των ψήφων, επίδοση συγκρίσιμη με το τελικό ποσοστό.            






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.