Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Πως να διατηρήστε το ψωμί φρέσκο για πολλές μέρες

Οι συμβουλές περί αποθήκευσης τροφίμων είναι ένα καυτό θέμα με πολλά έξυπνα κόλπα να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που υπόσχονται να κάνουν ορισμένα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο. Αυτό ισχύει και για το ψωμί.

Ένα άτομο που γνωρίζει καλά τέτοιου είδους συμβουλές είναι η ειδικός σε θέματα καταναλωτή Alice Beer, η οποία έχει βρει ποια φρούτα, λαχανικά και άλλα κοινά προϊόντα πρέπει να φυλάσσονται μέσα και ποια έξω από το ψυγείο.

Σε ένα επεισόδιο του This Morning, η Alice ρώτησε τους οικοδεσπότες σχετικά με το πού συντηρούν το ψωμί τους στο σπίτι και και οι δύο είπαν ότι χρησιμοποιούν έναν κάδο ψωμιού.

Εκείνη απάντησε: «Τι; Έκανε μια έρευνα και είπε ότι οι παραδοσιακές ψωμιέρες είναι το χειρότερο μέρος για να διατηρήσεις το ψωμί σου, αν θέλεις να το διατηρείς φρέσκο».

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι ψωμιέρες δεν είναι η ιδανική επιλογή για τη διατήρηση της υφής του ψωμιού σε σύγκριση με το ύφασμα και την πλαστική μεμβράνη.

Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Steph Kipling εξήγησε ότι ένα πείραμα αποθήκευσης ψωμιού τεσσάρων ημερών απέδειξε αυτόν τον ισχυρισμό. Η ίδια εξήγησε: «Διαπιστώσαμε ότι, ακόμη και μετά από μια μέρα, υπήρχαν μεγάλες διαφορές στο πόσο φρέσκα έμεναν τα ψωμιά σε διαφορετικά δοχεία».

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, μετά από τέσσερις ημέρες, τα ψωμιά που φυλάσσονταν στη βαμβακερή σακούλα και την πλαστική σακούλα εξακολουθούσαν να είναι βρώσιμα, αν και λίγο στεγνά, ενώ μερικά από τα άλλα ήταν σαν τούβλα και δεν τρώγονταν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ήταν αποθηκευμένα σε πλαστική και μεταλλική ψωμιέρα.

Ενώ πολλοί άνθρωποι θα υποθέτουν ότι το ψυγείο είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση σε έναν παραδοσιακό κάδο ψωμιού, η Alice σημείωσε ότι αυτή είναι επίσης μια αμφισβητήσιμη λύση αποθήκευσης.

Ο εμπειρογνώμονας των καταναλωτών είπε: «Λοιπόν, το ψωμί, αν το βάλετε στο ψυγείο θα κρυσταλλώσουν τα μόρια του αμύλου, άρα το θέλετε εκτός ψυγείου».

«Το καλύτερο μέρος, λοιπόν,  για να το διατηρήσετε είναι σε μια υφασμάτινη σακούλα [έξω από το ψυγείο και όχι σε ψωμιέρα], καλύτερα από μια πλαστική σακούλα, που θα το κρατήσει πιο φρέσκο για περισσότερο»

Και όταν πρόκειται να φάμε ψωμί δεν μπορεί να μην θυμηθούμε και αυτό που το συνοδεύει: το βούτυρο. Πως αποθηκεύονται λοιπόν είδη όπως το βούτυρο για να μεγιστοποιηθεί η διάρκεια ζωής και η γεύση τους. Σύμφωνα με την Alice, το βούτυρο μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για μικρό χρονικό διάστημα, αν και υπάρχουν μερικές προειδοποιήσεις σε αυτήν τη μέθοδο.

Η ίδια διευκρίνισε: «Το βούτυρο είναι φτιαγμένο από παστεριωμένη κρέμα, η παστερίωση θα απωθήσει τα βακτήρια για κάποιο διάστημα, κρατήστε έξω μόνο όσο πρόκειται να φάτε.

«Αλλά σε θερμοκρασία δωματίου, μπορείτε να το διατηρήσετε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και δύο εβδομάδες, ανάλογα με το είδος ή αλλιώς, να το διατηρήσετε στο ψυγείο για να κρατήσει περισσότερο.

Πηγή: www.oloygeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.