Σελίδες

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ τιμούν την Εθνική Επέτειο

Τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ τιμούν την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με μια σειρά αφιερωμάτων και ειδικών εκπομπών, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024.

Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 & 105.8

Η εκπομπή «Μπλε σαν πορτοκάλι» (17:00-18:00) με τον Γιώργο Γιανναράκο, κινείται στο πνεύμα της εθνικής επετείου. Καλεσμένοι είναι οι: Ρόζα Φλώρου, πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από τον θάνατο του μεγάλου φιλέλληνα.

Μαιρηλί Χαραμή, εικαστικός, για την έκθεση «Σημαίες μας, Πανιά περίλαμπρα, Σημάδια ιστορικά».

Φώτης Μακρής, με αφορμή την παράσταση του έργου του Παντελή Μπουκάλα «Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών».

Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7

Με ζωντανές εκπομπές από νωρίς το πρωί, οι παραγωγοί του Δεύτερου δίνουν το ρυθμό της ημέρας από και προς κάθε γωνιά της χώρας.

Το podcast του Δεύτερου «Κόκκινη Σβούρα» (07:55) με την Ιωάννα Νιαώτη γιορτάζει την Ιστορία μας προσπαθώντας να λύσει ένα μυστήριο- ένα μυστήριο για τον Ιωάννη Κ. Ζητά τη βοήθεια της Κατερίνας Λαγού που είναι και συγγραφέας και εξειδικεύεται στην Ιστορία και Τεκμηρίωση στα Σύγχρονα Ζητήματα.

Στις 11:00,  το podcast του Φώτη Απέργη με τον τίτλο «Φουστανέλα μου λερή, ποιος λεβέντης σε φορεί…». Στο πέρασμα των αιώνων, συναντώνται να φορούν φουστανέλα όχι μόνο τιμημένοι αγωνιστές, αλλά και λήσταρχοι και βασιλείς και καταξιωμένοι Βρετανοί ποιητές, ακόμα και διάσημοι τζαζίστες, αλλά και ένας περίφημος λαϊκός ζωγράφος και ένας ολυμπιονίκης.

Στις 15:00, στο studiο του Δεύτερου, καλεσμένος του Αντώνη Τζαβάρα ο Οθωμανολόγος – Τουρκολόγος, διδάκτωρ του Παντείου πανεπιστημίου, νομικός και συγγραφέας Δημήτρης Σταθακόπουλος. Πώς ζούσε ο μέσος, ανώνυμος αγωνιστής του 1821; Τι έτρωγε, πού κοιμόταν, πώς περνούσε τις μέρες και τις νύχτες του ανάμεσα στις μάχες; Υπήρχαν και ανώνυμες αγωνίστριες; Σωστά γιορτάζουμε την έναρξη του Αγώνα τους στις 25 Μαρτίου; Ολ’ αυτά σε μια συναρπαστική ραδιοφωνική εκπομπή με τον τίτλο:  «Μύθοι και πραγματικότητες για το ‘21».

Στις 21:00, στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα θα ακούσουμε «Τραγούδια ιστορικά και τραγούδια …  για την ιστορία, από το ’21 κι ως εδώ». Μια ερευνητική εργασία και επιλογή τραγουδιών που μιλούν και για τα χρόνια του ’21 αλλά και για όσα μεσολάβησαν από το ’21 κι ως σήμερα. Με τις φωνές των: Γ.Πουλόπουλου, Γ.Νταλάρα, Λ.Παππά, Ελ.Βιτάλη, Σ.Καρρά, Δ.Σαμίου κ.α.

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6

Στις 8:00 ο Γιώργος Φλωράκης στα Πρωϊνά του Τρίτου παρουσιάζει έργα των Γεώργιου Λαμπελέτ, Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη, Μάριου Βάρβογλη, Μανώλη Καλομοίρη, Αιμίλιου Ριάδη και Διονύσιου Λαυράγκα.

Στις 10:00 η εκπομπή «σήμερα» με τον Πάρι Μέξη θα συνδυάσει επιλεγμένα μουσικά έργα με ιστορίες, κείμενα και σχόλια που εστιάζουν στην ανθρώπινη διάσταση του ένδοξου αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας.

O Χρίστος Παπαγεωργίου στις 13:00, από την εκπομπή «Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη» παρουσιάζει τον Εθνικό μας Ύμνο των Νικολάου Μάντζαρου και Διονυσίου Σολωμού.

Ο Θεόδωρος Λούστας από την εκπομπή «Η Γωνιά του Συλλέκτη» στις 14.00, παρουσιάζει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την Όπερα «Fidelio» του Ludwig van Beethoven. H υπόθεση αντανακλά τις κοινωνικές εξελίξεις και τις ανακατατάξεις της Γαλλικής Επανάστασης και κατ’ επέκταση την Ιδέα της ελευθερίας.

Στις 19:00, ο Γιάννης Ευσταθιάδης στην εκπομπή «Του Κύκλου τα Γυρίσματα» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στα κλέφτικα τραγούδια. Θα ακουστούν τραγούδια από τον Σίμωνα Καρρά και τη Δόμνα Σαμίου, αλλά και συνθέσεις του Καλομοίρη, του Λαυράγκα, και του Αστρινίδη και μια σπάνια ηχογράφηση από το Ωδείο Αθηνών, του Ιωσήφ Λιβεράλη και 2 «Κλέφτικοι χοροί» του Ν. Σκαλκώτα.

Στις 20:10, στην εκπομπή «Ο θησαυρός της πίσω αυλής» ο Γιώργος Ν. Φλωράκης, παρουσιάζει ωδές του Γιώργου Κοντογιώργου σε ποίηση Λόρδου Βύρωνα και Διονυσίου Σολωμού από τον κύκλο του συνθέτη «Λόρδος Βύρων – Ωραίος ως Έλλην».

Επίσης ακούγονται αποσπάσματα από το κείμενο του Γιώργου Σεφέρη «Ένας Έλληνας – ο Μακρυγιάννης» και τραγούδια από τους «Αγωνιστές της Λευτεριάς» σε μουσική Νίκου Μαμαγκάκη και ποίηση Γιώργου Σεφέρη και Δημήτρη Ιατρόπουλου.

Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη, μεταδίδει στις 21:10 αποσπάσματα από το βιβλικό ορατόριο «Ιουδήθ Θριαμβεύουσα» του Antonio Vivaldi. Ο Jordi Savall οδηγεί το σύνολο Le Concert des Nations και την Χορωδία La Capella Reial de Catalunya.

Τα Σάββατα 23 και 30.03.2024 στις 21:00, ο Γιάννης Φίλιας στην εκπομπή Opera Omnia, παρουσιάζει ένα δίπτυχο αφιέρωμα στον συνθέτη Παύλο Καρρέρ:

Το τετράπρακτο δράμα «Κυρά-Φροσύνη» (Σάββατο 23:03), σε λιμπρέτο του Ελισαβέτιου Μαρτινέγκου, βασισμένο στην ποιητική εκδοχή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, στην ηχογράφηση του 1997, αποτέλεσμα της έρευνας του μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή, με  την Μάρθα Αράπη στον κεντρικό ρόλο.

Και τη μονόπρακτη Όπερα «Δέσπω, η ηρωίς του Σουλίου» (Σάββατο 30:03), σε κείμενο Αντώνιου Μανούσου, βασισμένο στο ομώνυμο δημοτικό τραγούδι «Της Δέσπως», με την Μάρθα Αράπη στον κεντρικό ρόλο, πλαισιωμένη από τις ερμηνείες των Τάση Χριστογιαννόπουλου, Βαγγέλη Χατζησίμου και Ελένης Λιώνα, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.

Η Φωνή της Ελλάδας

H Φωνή της Ελλάδας συνδέεται με την Ομογένεια, από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία μέχρι την Αφρική και την Ευρώπη, για να τιμήσει την επέτειο της Παλιγγενεσίας του 1821.

Από το πρωί στις 8:00, ο Αντώνης Καραγιαννάκης θα μεταδώσει την εκπομπή «Καλές Θάλασσες», με καλεσμένο τον ιστορικό του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Μανώλη Μελά. Λίγο μετά τις 9:00, ο Προκόπης Αγγελόπουλος θα συνδεθεί με κοινότητες των Ελλήνων σε Ευρώπη, Αφρική, Ωκεανία.

Στις 10:00, από το αρχείο της Φωνής της Ελλάδας και την εκπομπή «Δύο Όψεις Πολλές Απόψεις», ο καθηγητής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Νίκος Καραπιδάκης και ο κοινωνικός ανθρωπολόγος Άκης Τζώνης, θα φωτίσουν άλλες πλευρές της επανάστασης του 1821.

Στις 11:00, η Μαριλένα Κατσίμη επιστρέφει με τους «Ιστορικούς Περιπάτους» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Καλεσμένοι είναι η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη, συγγραφέας του βιβλίου «Φουστανέλες και χλαμύδες» και ο καθηγητής και διευθυντής του μεταπτυχιακού Δημόσιας Ιστορίας στο ανοικτό Πανεπιστήμιο, Χάρης Αθανασιάδης, επιμελητής του συλλογικού τόμου «Εθνικές Επέτειοι».

Στις 17:00, από το αρχείο της Φωνής της Ελλάδας και την εκπομπή «Της Ψυχής μου το Χώμα» με τον Άγγελο Σταθόπουλο, θα ακούσουμε τον συγγραφέα-ερευνητή, Μιχάλη Στούκα, ο οποίος μιλάει για τους άγνωστους φιλέλληνες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.