Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Κύπριοι από όλον τον Κόσμο στο Φόρουμ της Κυπριακής Διασποράς

Πηγή: Νέος Κόσμος, ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΑΠΟΔΟΣΗ: ΓΙΩΤΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Κύπριοι από όλον τον Κόσμο συγκεντρώθηκαν στο εναρκτήριο Φόρουμ της Κυπριακής Διασποράς τον περασμένο μήνα.

Η τετραήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 6-9 Μαρτίου στη Λεμεσό, οργανώθηκε από τον Νοτιοαφρικανό Κύπριο σεναριογράφο, συγγραφέα, θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη, κ. Paul Lambis.

Στόχος του ήταν να φέρει κοντά τους πρωτοπόρους Κύπριους της Διασποράς και να αναγνωρίσει τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν κάνοντας γνωστό το όνομα της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο.

Το Φόρουμ συγκέντρωσε εξέχοντες επαγγελματίες και ταλαντούχους Κύπριους στο Parklane Resort and Spa της πόλης της Λεμεσού.

Ένα από τα βασικά σημεία ήταν η περιγραφή της σημασίας της κυπριακής Διασποράς για τη δημιουργία σχέσεων και την ένωση δυνάμεων για την υποστήριξη των αναπτυξιακών τομέων του νησιού καθώς και την περαιτέρω διαφήμιση της Κύπρου ως δυναμικού κόμβου επιχειρηματικότητας.

Το Φόρουμ ξεκίνησε με διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια του πρωινού από την δημοσιογράφο της ραδιοτηλόρασης κα Αιμιλία Παπαδοπούλου, και περιελάμβανε ψυχαγωγικό πρόγραμμα από τον βραβευμένο Παγκύπριο Σύνδεσμο Χορωδιών.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, κα Julie D. Fisher, η Ύπατη Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο, κα Fiona McKergow, ο πρώην Επίτροπος Υπερπόντιων Κυπρίων, κ. Φώτης Φωτίου, ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Μάριος Τσιακκής και άλλοι.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας και χειρουργός τεχνολόγος, κα Filli Kaoullas, που εδρεύει στη Μελβούρνη, βοήθησε τον Paul Lambis στη διοργάνωση και υλοποίηση της εκδήλωσης.

Η Κύπρια της Αυστραλίας είπε στον «Νέο Κόσμο» ότι συμμετείχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας.

«Το πιο εκπληκτικό πράγμα για μένα ήταν ο αριθμός των ανθρώπων που γνώρισα και δεν είχα ιδέα για την επιτυχία τους ούτε γνώριζα ότι ήταν Κύπριοι», είπε.

«Υπήρχαν Κύπριοι από όλον τον Κόσμο – από την Ινδία, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική, την Ολλανδία, την Αμερική, την Αγγλία, από παντού.

«Οι άνθρωποι μου έλεγαν: «Έχω κάνει 40 γνωριμίες σήμερα που δεν θα έκανα ποτέ στην καριέρα μου».

Ένας από τους αξιόλογους Κύπριους που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ήταν ο πρόεδρος της Recording Academy/GRAMMY Awards, κος Panos A. Panay.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών ήταν και αξιόλογοι Αυστραλοί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής στρατηγικής και ανάπτυξης, Peter Abraam, της αντιπροέδρου της αυστραλιανής Επιτροπής των Γλυπτών του Παρθενώνα, Elly Symons, της πολιτειακής υπουργού της Νότιας Αυστραλίας, Andrea Michaels, και του κοινωνικού και πολιτικού αναλυτή και διευθυντή της CONSTANTi, Costa Constanti.

Η τετραήμερη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εορταστικό δείπνο και τελετή απονομής βραβείων στην οποία παρευρέθηκαν περισσότεροι από 350 καλεσμένοι, στους οποίους πρόσφερε ψυχαγωγία η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου.

Άλλοι παρευρισκόμενοι στην τελετή λήξης ήταν οι Αυστραλοκύπριοι Ανδρέας Λάμπρου (περσινός εκπρόσωπος της Κύπρου στην Eurovision) και η εκπρόσωπος της Κύπρου για το 2024 στη Eurovision, Σήλια Καψή, που ερμήνευσαν τη μπαλάντα του τραγουδιού της «Liar».

Επίσης, τραγούδησαν η Ελληνοκύπρια Μαρίλια Χαραλαμπίδη, ο Κωνσταντίνος Μιχαηλούδης και η Βασιλική Χατζηαδάμου.

Εντυπωσιασμένος από τα ταλέντα της Kaoullas, ο κ. Λάμπης αναβάθμισε τον ρόλο της στην εκδήλωση, ανακοινώνοντάς την ως αντιπρόεδρο του Φόρουμ της Κυπριακής Διασποράς.

Η Kaoullas εξεπλάγη από την ανακοίνωση, αλλά τιμήθηκε, αφού εργάστηκε σκληρά επί τέσσερις μέρες για να βεβαιωθεί ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιείτο έτσι όπως είχε προγραμματιστεί.

«Εκείνη τη στιγμή ένιωσα σα να με πυροβολούν! Είχα jet lag, ήμουν εξαντλημένη από την πολύωρη δουλειά και πεινασμένη».

«Όταν ανακοινώθηκε, με κυρίευσε δέος και αμέσως πήγα στον Paul και του είπα “Θεέ μου, τι τιμή, τι προνόμιο!”».

«Μου απάντησε “είσαι σοβαρή; Η εκδήλωση δεν θα ήταν αυτό που είναι αν δεν ήσουν εσύ”».

Σε δήλωση που έστειλε στον «Νέο Κόσμο», ο Λάμπης είπε ότι η Καούλλας ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που αγκάλιασαν το όραμα του φόρουμ.

«Οι ακλόνητες προσπάθειές της στην Αυστραλία για την προώθηση του κυπριακού πολιτισμού και των παραδόσεων, καθώς και η σταθερή δέσμευσή της να ευαισθητοποιήσει τους συμπατριώτες της για το φόρουμ, ήταν καθοριστικές για την προσέλκυση πολλών Αυστραλών κυπριακής καταγωγής στην Κύπρο», είπε.

«Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο κεντρικός ρόλος της Filli υπογραμμίστηκε περαιτέρω καλωσορίζοντας Κύπριους της διασποράς από όλο τον κόσμο στο νησί για να μοιραστούν τις ιδέες και τις στρατηγικές τους προσπάθειες για την καθιέρωση της Κύπρου ως δυναμικού και διεθνούς επιχειρηματικού κόμβου.

«Προώθηση εξαιρετικών επιχειρηματικών συνδέσεων, συνεντεύξεις, εξέχοντα άτομα και δημιουργία προφίλ διασημοτήτων υψηλού επιπέδου, υποστήριξη των αναπτυξιακών τομέων και των επενδυτικών ευκαιριών της Κύπρου και γεφύρωση σχέσεων με την τοπική και διεθνή κοινότητα μέσω εμπιστοσύνης, ακεραιότητας, ειλικρίνειας και εξαιρετικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων».

Το αποκορύφωμα του γκαλά ήταν τα Βραβεία CYDIA, που τίμησαν Κύπριους της Διασποράς σε δεκαέξι κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Lifetime Achievement (Επίτευγμα Ζωής).

Αυτό το βραβείο έλαβε η Τασούλα Χατζητοφή, μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Αυστραλοί αναγνωρίστηκαν επίσης με βραβεία στη λογοτεχνία, τα οικονομικά, το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα.

Η συγγραφέας Helena Kidd, ο George Moulos, διευθύνων σύμβουλος της Ecommerce Brokers και ο επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης για το Abu Dhabi, Peter Abraam.

Η Filli Kaoullas είπε ότι πολλοί εντυπωσιάστηκαν με τους Αυστραλούς που ήταν παρόντες λέγοντάς της: «Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο σε εσάς τους Αυστραλούς».

«Το μόνο που τους απάντησα ήταν: «Έχετε δίκιο, υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο σε μας, είμαστε ανοιχτοί, είμαστε ειλικρινείς, σας εμπιστευόμαστε και εσείς μας εμπιστεύεστε. Και σε αυτό βασίζω τη φιλοσοφία της δουλειάς μου».

Είπε ότι για τον επόμενο χρόνο ελπίζει να βρει περισσότερους Κύπριους της Αυστραλίας για να παρευρεθούν και να μοιραστούν όλοι με όλους τους τρόπους με τους οποίους εκπροσωπούν τη Διασπορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.