Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Γερμανία: Βουλευτές κατά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με Τουρκία

 Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND): «Βουλευτές από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες τάσσονται κατά της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία»

«Σπανίζει να συμφωνούν οι βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων σε κάτι. Μετά τις τουρκικές αυτοδιοικητικές εκλογές και το απρόσμενα καλό αποτέλεσμα, υπάρχει συμφωνία σε ένα σημείο.»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του RND, μετά την επιτυχία που σημείωσε η αντιπολίτευση στην Τουρκία κατά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, βουλευτές από όλα τα κόμματα της Bundestag συμφωνούν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος επανέναρξης των ενταξιακών συνομιλιών Ε.Ε.-Τουρκίας. Ο βουλευτής του SPD και πρόεδρος της Γερμανο-Τουρκικής Εταιρείας, Macit Karaahmetoglu, δήλωσε στο RND ότι πριν γίνει ένα τέτοιο βήμα, πρέπει να υπάρξει «πραγματική πολιτική αλλαγή» στην Τουρκία, ενώ και η Serap Güler από το CDU τόνισε ότι «ανεξάρτητα από αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε ψεύτικες ελπίδες στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι πολίτες βρίσκουν πολύ κουραστική την όλη συζήτηση περί ένταξης στην Ε.Ε., γιατί στο σύνολό της ήταν μια πολύ απογοητευτική για αυτούς διαδικασία.

Ο βουλευτής των Πρασίνων και επικεφαλής της Γερμανο-τουρκικής ομάδας φιλίας, Max Lucks, υποστήριξε ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αποτελεί η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η άμεση αποφυλάκιση του Osman Kavala και του Selahattin Demirtas. Από την πλευρά του ο Michael Link από το FDP ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως υποστήριξε, «μια Τουρκία που κυβερνάται αυταρχικά από τον Erdogan δεν μπορεί να είναι υποψήφια προς ένταξη». Ο εκπρόσωπος του AfD για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, Harald Weyel, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ε.Ε. θα ήθελε να δωροδοκήσει την Τουρκία κυρίως με γερμανικά κονδύλια, προκειμένου κατόπιν να την κηδεμονεύει και να ταλανίζει τον λαό της με ιδεολογίες περί ισότητας των φύλων και περί κλίματος. Η Τουρκία θα πρέπει να αντισταθεί σε αυτόν τον πειρασμό και να διατηρήσει την κυριαρχία της».

Η ευρωβουλευτής του SPD, Katarina Barley, έκανε λόγο για «εντυπωσιακό αποτέλεσμα» στις δημοτικές εκλογές, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική αισιοδοξία, καθώς όσο ο Erdogan κινεί όλα τα νήματα σε εθνικό επίπεδο, είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Τέλος ο ευρωβουλευτής του CDU, David McAllister, υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ε.Ε., παρατήρησε ωστόσο ότι η χώρα προς το παρόν έχει απομακρυνθεί από τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.