Σελίδες

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Αρθρα γνώμης. Μαρία Μιχελή

Αρθρο γνώμης στο ΔΟΡΥΦΟΡΟ της φιλολόγου Μαρία Μιχαλή μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή πολιτική διακυβέρνηση, υποψήφια ευρωβουλευτή με το κόμμα ,,Φωνή της Λογικής,,

Σημειώνεται ότι η δημοσίευση γίνεται στο πλαίσιο του διαλόγου για τις ευρωεκλογές και οι απόψεις δεν εκφράζουν οπωσδήποτε τις απόψεις της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

 

Aυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πιό σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών γιατί θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον αυτής της Ε.Ε. Έτσι σε αυτές τις ευρωεκλογές όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες με την ψήφο τους θα εκλέξουν τους επόμενους 750 ευρωβουλευτές οι οποίοι ανάλογα με ποιό εθνικό κόμμα στην χώρα τους θα εκλεγούν θα καθορίσουν την μελλοντική πορεία της Ε.Ε. Ως γνωστόν υπάρχουν 7 (επτά) κύριες ευρωομάδες μέσα στην ευρωβουλή, αλλά και μικρότερες εξωκοινοβουλευτικές, ή συνεργαζόμενες πολιτικά με κάποια απο τις 7 (επτά) κύριες ευρωομάδες. 

Αυτές χωρίζονται στις Φεντεραλιστικές ευρωομάδες που θέλουν την ομοσπονδοποίηση της Ε.Ε. και σχεδόν όλες οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες να περάσουν σε μία υδροκέφαλη Ε.Ε. με την ανάλογη κεντρική γραφειοκρατία των Βρυξελλών και οι Αντιφεντεραλιστικές ευρωομάδες οι οποίες θέλουν μεγαλύτερη ελευθερία στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και περισσότερες εξουσίες σε αυτά και αντίστοιχα λιγότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες και λιγότερη κεντρική γραφειοκρατία. Οι 7 (επτά) κύριες ευρωομάδες είναι οι εξής, πρώτα θα γράψω τις Φεντεραλιστικές ευρωομάδες, οι οποίες είναι: 1) ''Ε.Λ.Κ.'' = Ευρωπα'ι'κό Λα'ι'κό Κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες και κεντροδεξιά κόμματα) 2) ''Δημοκράτες & Σοσιαλιστές'' = ( Κεντροαριστερά σοσοαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα) 3) ''Δημοκράτες Φιλελεύθεροι'' = (Κεντρώα Φιλελεύθερα κόμματα) 4) ''Πράσινοι'' = (Οικολογικά και αριστερά κόμματα) 5) ''Ευρωπα'ική Αριστερά'' = (κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς.) Και οι Αντιφεντεραλιστικές ευρωομάδες οι οποίες είναι το ''Ε.C.R.'' = (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί & Μεταρρυθμιστές) και η ''I.D'' = (Ταυτότητα & Δημοκρατία.) Αυτή η δεύτερη είναι και λίγο πιο ακραία γιατί υπάρχουν μέσα σε αυτήν την ευρωομάδα και ''αντιευρωπα'ι'στές'' δηλαδή αυτοί που θέλουν την διάλυση αυτής της Ε.Ε. φυσικά είναι μειοψηφία και υπολογίζονται ότι είναι στο 30 - 40% αυτής της ευρωομάδας. Αντίθετα στην ευρωομάδα του ''E.C.R.'' οι αντιευρωπα'ι'στές είναι πολύ λιγότεροι και είναι περίπου το 10% αυτής της ευρωομάδας. 

Με βάση αυτά τα στοιχεία μάλλον η διάλυση της Ε.Ε. θεωρείται απίθανη, όμως οι αλλαγές σε αυτήν την Ε.Ε. έχουν πολλές ελπίδες να γίνουν, εάν οι εκλογικοί συσχετισμοί, δηλαδή η κοινοβουλευτική δύναμη που θα έχουν ΟΛΕΣ οι ευρωομάδες μέσα στην επόμενη ευρωβουλή αλλάξει όπως τον τελευταίο καιρό λέγεται με βάση της δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει. Αυτά σε γενικές γραμμές είναι η άποψή μου για την σημασία αυτών των ευρωεκλογών.

Κανένα κόμμα δεν έχει ακόμη παρουσιάσει θέσεις και προτάσεις για την ευρωπαϊκή πολιτική και τα μεγάλα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή ένωση τα επίμενα χρόνια . Η δημόσια συζήτηση για τις ευρωεκλογές περιορίζεται από τα κόμματα σε έναν ανταγωνισμό αντικατοπτρισμού της εκλογικής τους δύναμης.

Καμμία από τη θέση των κομμάτων δεν αγγίζει τον πυρήνα και το ζητούμενο των Ευρωπαϊκών εκλογών που είναι η εκλογή ευρωπαίων βουλευτών , οι οποίοι εκπροσωπώντας τη χώρα θα συνδιαμορφώσουν τα επόμενα πέντε χρόνια τις πολιτικές που έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή ένωση  των 450 εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών .

Η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει τη θέση του αξιόπιστου εταίρου στην ευρωπαϊκή ένωση και οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές θα έχουν μια πολύ σημαντική αποστολή να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα με σοβαρότητα υπευθυνότητα αποτελεσματικότητα και λογοδοσία .

Μια νέα αφετηρία και στόχος μου είναι οι ευρωεκλογές αν εκλεγώ , μια ευκαιρία που πρέπει να γίνει εντολή !

Ενισχύοντας , ταυτόχρονα , τις ελληνικές διεκδικήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Για περισσότερους πόρους στη χώρα και αυξημένα κονδύλια στους αγρότες μας -

Για μια ενιαία πολιτική στο μεταναστευτικό .Για μια ανταγωνιστική οικονομία προς όφελος των πολιτών .

Αλλά και για μια κοινή άμυνα των κρατών της Ηπείρου μας.

Για αυτό είναι εκλογές εθνικής Ευθύνης και Πολιτικής ωριμότητας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.