Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

ARD : «Η Γερμανία εμμένει στο όχι στην αναγνώριση»

«Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει το πρότυπο της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Η ‘συμβολική αναγνώριση’ παλαιστινιακού κράτους δεν θα επιλύσει την κατάσταση, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Baerbock. Ομοίως αντέδρασαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία.»

«Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει το πρότυπο της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Η ‘συμβολική αναγνώριση’ παλαιστινιακού κράτους δεν θα επιλύσει την κατάσταση, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Baerbock. Ομοίως αντέδρασαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία.»

Σε αντίθεση με τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, η γερμανική κυβέρνηση προς το παρόν είναι αρνητική ως προς την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους: «Για μια διευθέτηση αυτής της τρομερής κατάστασης που βιώνουμε αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζεται καμία συμβολική αναγνώριση, χρειάζεται πολιτική λύση», δήλωσε χθες η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Annalena Baerbock, μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο και τον Πολωνό ομόλογό της στη Βαϊμάρη, στο πλαίσιο του «Τριγώνου της Βαϊμάρης». Η γερμανική και ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική εξακολουθούν να επιδιώκουν τον στόχο του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, σημείωσε η Baerbock, προσθέτοντας -χωρίς να αναφερθεί ευθέως στην πρωτοβουλία της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας- ότι «αν η απλή αναγνώριση τώρα, αυτή τη στιγμή, έφερνε ειρήνη, τότε πιστεύω ότι κανένας άνθρωπος, κανένας πολιτικός στον κόσμο δεν θα δίσταζε».

Η Υπουργός ζήτησε απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την επίλυση της διένεξης στη Μέση Ανατολή και για τη λύση των δύο κρατών. Αφενός μεν, όπως δήλωσε, πρέπει οι απαχθέντες όμηροι να απελευθερωθούν, αφετέρου πρέπει να σταματήσει ο θάνατος και ο πόνος στη Γάζα. Οι άμαχοι χρειάζονται περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, υπογράμμισε στη συνέχεια και συμπλήρωσε ότι «χωρίς αυτή τη διπλωματία της κρίσης δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Νωρίτερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Steffen Hebestreit, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε καταστήσει σαφές ότι η Γερμανία παραμένει σταθερή στον στόχο της λύσης των δύο κρατών μέσω διαπραγμάτευσης, «στο τέλος της οποίας θα υπάρχει η αποδοχή της ύπαρξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», αν και επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή απέχουμε πολύ από μια τέτοια λύση των δύο κρατών. Ο Hebestreit πρόσθεσε ότι μια τέτοια λύση που θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές, και με την οποία των Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα συμβιώνουν ειρηνικά, «είναι η μοναδική λύση αυτής της διένεξης, όσο χρόνο και αν πάρει», καθώς η επίτευξή της απαιτεί μεγάλη διπλωματική επιδεξιότητα και πιθανόν πολύ χρόνο. Υπό το φως, δε, της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «εδώ δεν υπάρχει σύντομος δρόμος» και ότι κανείς δεν πρέπει να τρέφει ελπίδες ότι αυτή η δύσκολη διένεξη μπορεί ξαφνικά να εξαφανιστεί «με ένα διπλωματικό μέτρο, με μια απόφαση».

Πάντως, και η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από ευρωπαϊκά κράτη, καθώς ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης CDU/CSU, Johann Wadephul, δήλωσε ότι το βήμα αυτό δεν βοηθά στην προώθηση της διαδικασίας, ώστε να έρθουμε πιο κοντά στη λύση των δύο κρατών. Μάλιστα, ο Wadephul έκανε λόγο για «αποσύνθεση» της Ευρώπης σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα, για την οποία ευθύνεται και η γερμανική κυβέρνηση, καθώς, όπως τόνισε, ο Καγκελάριος Olaf Scholz θα έπρεπε να είχε παρέμβει εγκαίρως. Η κυβέρνηση στέκεται στο περιθώριο ως παρατηρητής, αντί να συντονίσει και να συνενώσει την πολιτική της Ε.Ε. και άλλων στενών εταίρων, δήλωσε ο Wadephul, ο οποίος άσκησε επίσης κριτική στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Josep Borrell, για το ότι προφανώς δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να αποτρέψει αυτό το βήμα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας και να διαφυλάξει μια ως ένα βαθμό ενιαία γραμμή της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.