Σελίδες

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

DW "Στο όνομα της ‘Μακεδονίας"

Deutsche Welle:Τίτλος: «Στο όνομα της ‘Μακεδονίας’: Μια παλιά διαφωνία που αναζωπυρώνει»

Υπότιτλος: «Κατά την ορκωμοσία της, η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Gordana Siljanovska-Davkova, χρησιμοποίησε τον ιστορικό όρο ‘Μακεδονία’-αναζωπυρώνοντας έτσι μια παλιά διαμάχη στα Βαλκάνια».


Άρθρο του Γιάννη Παπαδημητρίου στη γερμανική Deutsche Welle εστιάζει στη μακροχρόνια διαμάχη Ελλάδος-Βόρειας Μακεδονίας ως προς το ονοματολογικό ζήτημα, η οποία φάνηκε να είχε επιλυθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην επιλογή της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αναφερθεί κατά την ορκωμοσία της στη χώρα της ως ‘Μακεδονία’, καθώς και στην αποχώρηση της Ελληνίδας Πρέσβεως από την αίθουσα ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ επισημαίνονται και οι έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για ‘παράνομη και απαράδεκτη διαδικασία’, η οποία ‘έρχεται σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών’, απειλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, να ασκήσει βέτο στην είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Περαιτέρω επισημαίνεται πως και εκ μέρους της ΕΕ υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέες εντάσεις στην περιοχή.

Στη συνέχεια παρατίθεται η άποψη του Γιώργου Τζογόπουλου, Λέκτορα Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος δε θεωρεί ότι συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας, σχολιάζοντας την κίνηση της νέας Προέδρου της βόρειας Μακεδονίας ως καιροσκοπική, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η Βόρεια Μακεδονία δεν θα κλιμακώσει την ένταση, ενώ η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το συμβάν ως αφορμή προκειμένου να  καταγγείλει μονομερώς τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην κριτική που ασκήθηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ενώ το 2018 τάχθηκε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, σήμερα ζητάει την εφαρμογή της. Επίσης, επισημαίνεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενδεχομένως να έχει αποφασίσει να τηρήσει στάση αναμονής, σχολιάζοντας περαιτέρω ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επείγεται με την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, καθώς δια αυτόν τον τρόπο μπορούν να συνεχίσουν να ισχυρίζεται στους ψηφοφόρους της ότι δεν εργάζεται για την πλήρη εφαρμογή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.