Σελίδες

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Welt: «Η Γερμανία θα προχωρούσε σε έκδοση του Netanjahu»

Welt: «Η Γερμανία θα προχωρούσε σε έκδοση του Netanjahu, αφήνει να εννοηθεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος»

«Σε περίπτωση έγκρισης του αιτήματος για ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Γερμανία θα τηρούσε το δίκαιο και τον νόμο, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Steffen Hebestreit. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα προχωρούσε σε έκδοση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanjahu.»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Γερμανία θα υλοποιούσε ενδεχόμενη απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Steffen Hebestreit, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στο Βερολίνο, δήλωσε τα εξής: «Φυσικά, τηρούμε το δίκαιο και τον νόμο», ενώ πρόσθεσε ότι η Γερμανία «κατά βάση» είναι υπέρμαχος του Διεθνούς Δικαστηρίου και έτσι θα παραμείνει. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την απαίτηση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην υλοποιηθεί επ’ουδενί μια τέτοια απόφαση.

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ισραήλ, η Γερμανία έχει υπογράψει το καταστατικό του Διεθνούς Δικαστηρίου και πάντα στήριζε τέτοιους διεθνείς οργανισμούς, για αυτό και κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν πολύ δύσκολο το να μην εκτελεστεί τυχόν ένταλμα σύλληψης κατά του Netanjahu, σε περίπτωση που ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επισκεφτεί τη Γερμανία μετά από ενδεχόμενη έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Δικαστήριο. Από την άλλη πλευρά, εξαιτίας της ιστορικής ευθύνης που φέρει η Γερμανία για το Ολοκαύτωμα, το να συλληφθεί Ισραηλινός Πρωθυπουργός θεωρείται άκρως ευαίσθητο ζήτημα. Σημειώνεται ότι, μόλις την Τρίτη, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε σημειώσει ότι «οι αιτιάσεις του Εισαγγελέα είναι σοβαρές και πρέπει να τεκμηριωθούν», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι το Ισραήλ αποτελεί δημοκρατικό κράτος δικαίου με ισχυρή και ανεξάρτητη δικαιοσύνη, που έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί εαυτόν κατά των «δολοφονικών επιθέσεων» της Χαμάς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Thorsten Frei από το CDU επέκρινε τον Hebestreit για τη χθεσινή του δήλωση περί ενδεχόμενης έκδοσης Netanjahu, καλώντας την κυβέρνηση να εκφράζεται με τον ανάλογο σεβασμό ως προς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και το ίδιο το κράτος του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, Michael Roth (SPD), επέκρινε την απόφαση της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, χαρακτηρίζοντάς την ως «το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή», δύο βουλευτές του SPD, ο Ralf Stegner και η Isabel Cademartori, εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε αυτή την πρωτοβουλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.