Σελίδες

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Τagesschau: Διαφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία για την ονομασία

«Διαφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία για την ονομασία: Η Αθήνα αγανακτεί όλο και περισσότερο με την κυβέρνηση των Σκοπίων»

«Βόρεια Μακεδονία: αυτή πρέπει να είναι η ονομασία του βόρειου γείτονα βάσει της Συμφωνίας του με την Ελλάδα. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση την παραβαίνει επίμονα και ασκεί κριτική στην Αθήνα -κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξή της στην ΕΕ.»

Το άρθρο στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Δημόσιας Τηλεόρασης σημειώνει:

//Η Ελλάδα επέπληξε τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για παραβίαση Συνθήκης σχετικά με τη διαμάχη για την ονομασία της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να συμμορφωθεί άνευ όρων με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης που συνήψε με την Ελλάδα το 2018 αναφορικά με την ονομασία της χώρας. Παρόλα αυτά, η νέα κυβέρνηση παραβιάζει συστηματικά και επίμονα τη Συμφωνία, η οποία «προβλέπει τη χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς». Η Ελλάδα θα μπορούσε να εμποδίσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Η Βουλγαρία -ένας άλλος γείτονας της Βόρειας Μακεδονίας - το κάνει ήδη λόγω υφιστάμενης διαμάχης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Παλινωδίες στη Βουλή

Η Ελλάδα και ο βόρειος γείτονάς της διαφωνούσαν επί δεκαετίες για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991 με την ονομασία Μακεδονία. Η κυβέρνηση στην Αθήνα φοβόταν ότι αυτή η ονομασία της χώρας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εδαφικές διεκδικήσεις στη βόρεια ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Το 2018, η διαμάχη διευθετήθηκε με μια Συνθήκη βάσει της οποίας η Δημοκρατία της Μακεδονίας μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Κατόπιν τούτου, η Ελλάδα άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Μετά τη μη επανεκλογή της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας που συνήψε τη Συνθήκη, ο νέος Πρωθυπουργός, Hristijan Mickoski, χρησιμοποίησε την Κυριακή στο Κοινοβούλιο την παλαιά ονομασία της χώρας και χαρακτήρισε «επαίσχυντη» τη Συνθήκη του 2018. Κατά την ορκωμοσία του, ωστόσο, χρησιμοποίησε τη συνταγματικά προβλεπόμενη ονομασία της χώρας, Βόρεια Μακεδονία.

Η Πρόεδρος, Gordana Siljanovska-Davkova, είχε χρησιμοποιήσει κατά την ορκωμοσία της, τον Μάιο, την ονομασία Μακεδονία δηλώνοντας ότι πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμά της.//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.