Σελίδες

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Γερμανία: Αρνητικό ρεκόρ 10ετίας καταγράφουν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων

Αρνητικό ρεκόρ 10ετίας καταγράφουν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στη Γερμανία, ξεπερνώντας και την περίοδο πριν από την πανδημία, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (IWH).

Αρνητικό ρεκόρ 10ετίας καταγράφουν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στη Γερμανία, ξεπερνώντας και την περίοδο πριν από την πανδημία, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (IWH).

Σύμφωνα με τη μελέτη του IWH, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 1.406 πτωχεύσεις εταιρειών, 20% περισσότερες από τον προηγούμενο μήνα και κατά 37%, αυξημένες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Με τη γερμανική οικονομία να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μόνιμη ύφεση, το ποσοστό των πτωχεύσεων  είναι επίσης 46% μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του Ιουλίου για τα έτη 2016 έως 2019, δηλαδή την περίοδο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η σημαντική αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων επηρεάζει όλους τους τομείς», αναφέρει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Επηρεάζονται 10.000 θέσεις

Ωστόσο, η αύξηση είναι ιδιαίτερα αισθητή στον μεταποιητικό τομέα, καθώς από τις 100 βιομηχανικές εταιρείες που πτώχευσαν τον Ιούνιο – κάτι που αντιστοιχούσε στον μέσο όρο των τελευταίων δώδεκα μηνών – ο αριθμός των χρεοκοπιών τον Ιούλιο έχει πλέον αυξηθεί σε 145»

Σύμφωνα με την ανάλυση του  IWH, σχεδόν 10.000 θέσεις εργασίας επηρεάζονται στο μεγαλύτερο 10%  των εταιρειών που πτώχευσαν  τον Ιούλιο.

«Τα κρατίδια  του Βερολίνου, της Έσσης και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επηρεάστηκαν σημαντικά περισσότερο από το συνηθισμένο», αναφέρει η μελέτη.

Το κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων  μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές και μόνιμες απώλειες εισοδήματος και μισθών για τους εργαζόμενους που επηρεάζονται», λέει το ινστιτούτο.

«Αναμένουμε ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων θα μειωθεί ελαφρά τον Αύγουστο και στη συνέχεια θα αυξηθεί ξανά τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος διαρθρωτικών αλλαγών και παραγωγικότητας του  IWH,Στέφεν Μίλερ. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των χρεοκοπιών είναι πιθανό να παραμείνει σταθερά πάνω από τα προ της πανδημίας, επίπεδα.

Μόνιμη ύφεση

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μόνιμη ύφεση. Το πρώτο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2%. Ωστόσο, ακολούθησε πτώση 0,1 τοις εκατό την άνοιξη, επειδή επενδύθηκαν λιγότερα σε συστήματα όπως μηχανήματα και κτίρια. Πολλοί ειδικοί αναμένουν αναιμική άνοδο το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς μεγάλα τμήματα της οικονομίας διαμαρτύρονται για έλλειψη παραγγελιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.