Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Γαλλία: «Πείραμα» απαγόρευσης των κινητών στους μαθητές κάτω των 15 ετών

Η Γαλλία θα δοκιμάσει την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία της για μαθητές κάτω των 15 ετών, επιδιώκοντας τον περιορισμό της έκθεσης των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο. Αν το εν λόγω «πείραμα» στεφθεί με επιτυχία τότε το θα μπορούσε να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Μόλις 200 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λάβουν μέρος στη δοκιμή που θα απαιτεί από τους ανήλικους να παραδίδουν τα τηλέφωνα κατά την άφιξή τους στο σχολείο. Η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Νικόλ Μπεγιουμπέ δήλωσε ότι στόχος είναι να δοθεί στους νέους μια «ψηφιακή παύση». 

Πρόσφατα, μια επιτροπή που συστάθηκε από το Μακρόν για το θέμα, εξέφρασε την ανησυχία ότι η υπερβολική έκθεση των παιδιών στις οθόνες έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξή τους.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση 140 σελίδων που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο αναφέρεται στις «άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των ψηφιακών συσκευών στον ύπνο, στην καθιστική ζωή, στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και στον κίνδυνο παχυσαρκίας […] καθώς και στην όραση».

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση συνέστησε να ελέγχεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά: κανένα κινητό τηλέφωνο πριν από την ηλικία τουλάχιστον των 11 ετών, κινητά χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο στις ηλικίες μεταξύ 11 και 13 ετών, τηλέφωνα με διαδίκτυο αλλά χωρίς πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τα 15.

Πρότεινε επίσης τα παιδιά κάτω των τριών ετών να μην εκτίθενται καθόλου σε ψηφιακές συσκευές, οι οποίες, όπως είπε, «δεν είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού». 

Καθημερινή με πληροφορίες από Guardian 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.