Σελίδες

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Γιατί οι Γερμανοί φοβούνται τόσο το ψηφιακό ευρώ

Οι μισοί το απορρίπτουν - Οι ανησυχίες τους έχουν τις ρίζες σε ένα μυστικό, παράλληλο νόμισμα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου

Οι μισοί το απορρίπτουν - Οι ανησυχίες τους έχουν τις ρίζες σε ένα μυστικό, παράλληλο νόμισμα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου

Η ΕΚΤ θέλει να βγάλει στην αγορά το ψηφιακό ευρώ. Αλλά πολλοί στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης το αντιμετωπίζουν φοβικά. Από πού πηγάζουν οι ανησυχίες τους; Το πρώτο στοιχείο βρίσκεται στο Κόχεμ.

Πρόκειται για μία γραφική πόλη, περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Φρανκφούρτη. Εκεί βρίσκεται ένα  καταφύγιο που για δεκαετίες ήταν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Γερμανίας.

Το εφεδρικό νόμισμα του Ψυχρού Πολέμου

Χτισμένη το 1962, η υπόσκαφη εγκατάσταση φιλοξενούσε εναλλακτικά γερμανικά μάρκα, για την περίπτωση που οι εχθροί της  Δυτικής Γερμανίας πλημμυρίσουν την αγορά με πλαστά χαρτονομίσματα με στόχο να πυροδοτήσουν τον υπερπληθωρισμό.

Τελικά, το εφεδρικό νόμισμα δεν χρειάστηκε να βγει στην αγορά και καταστράφηκε το 1988. Ωστόσο, η ανησυχία μεταξύ των Γερμανών για την ασφάλεια των χρημάτων τους επιμένει. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την οριστική απόφαση για το αν θα κυκλοφορήσει μια ψηφιακή έκδοση του ευρώ, περίπου οι μισοί πολίτες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι θα το χρησιμοποιήσουν, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg.

Η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου είναι η κυρίαρχη ανησυχία, γεγονός που μάλιστα στρέφει αρκετούς Γερμανούς ξανά στα μετρητά. Μια ομάδα ντόπιων συνταξιούχων στο Κόχεμ που μίλησαν στο Bloomberg εμφανίστηκαν εξαιρετικά δύσπιστοι ως προς την προοπτική ενός ψηφιακού ευρώ.

Μία πρώην τραπεζικός υπάλληλος είπε ότι οι πληρωμές με κάρτα και μέσω διαδικτύου της έδιναν ήδη την αίσθηση ότι δεν είχε κανέναν έλεγχο στις δαπάνες της. Άλλοι σχολίασαν ότι ένα ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να αφήσει τη Γερμανία επικίνδυνα εξαρτημένη από την τεχνολογία.

Ο Χανς Χάινριχ Κλέπελ, ο οποίος αποσύρθηκε από την Deutsche Post το 2010 και βοήθησε στην οργάνωση του ταξιδιού του Bloomberg στο Κόχεμ, προτιμά να χρησιμοποιεί μετρητά τις περισσότερες φορές, αν και «από συνήθεια, υποθέτω».

Πώς απαντά στους φόβους η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναπτύσσει το ψηφιακό ευρώ και θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα το εφαρμόσει στα τέλη του 2025, έχει επίγνωση των φόβων. Για το απόρρητο και την ασφάλεια, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνικές όπως κρυπτογράφηση δεδομένων για να αποτρέψει μια άμεση σύνδεση μεταξύ συναλλαγών και συγκεκριμένων χρηστών.

Επιπλέον, θα κάνει το νόμισμα διαθέσιμο μέσω κάρτας —όχι μόνο σε κινητά τηλέφωνα— για χρήση εκτός σύνδεσης. Θα προσπαθήσει επίσης να προσεγγίσει πολίτες με πιο περιορισμένες ψηφιακές γνώσεις και να προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, την ευκαιρία να κάνουν χρήση του.

«Οραματιζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ ως μια ψηφιακή μορφή μετρητών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, να συνυπάρχει με φυσικά μετρητά, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω», έγραψε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον Οκτώβριο στο X καθώς ξεκίνησε η φάση προετοιμασίας του έργου.

Δεν είναι μόνο οι Γερμανοί που πρέπει να πείσει. Χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Μάλτα είναι ακόμη πιο εστιασμένες στα μετρητά, ακόμη και όταν τα κοντινά μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, τα αποφεύγουν σχεδόν εξ ολοκλήρου υπέρ των ψηφιακών λύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.