Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Γερμανία: Εκλογές σε δυο κρατίδια την Κυριακή

Στις εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας, αναμένεται να αναδειχθεί πρώτη δύναμη η ακροδεξιά AfD.

Οι εκλογές στα δύο ανατολικογερμανικά κρατίδια διεξάγονται μάλιστα μόλις μια εβδομάδα μετά την τρομοκρατική επίθεση Σύρου μετανάστη, που μαχαίρωσε και σκότωσε τρία άτομα στο Ζόλινγκεν. Μια επίθεση που έχει αναστατώσει βαθιά τη Γερμανία και πυροδότησε μια έντονη συζήτηση για τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να αναδειχθεί  πρώτο κόμμα στη Θουριγγία με περίπου 30%, έχοντας μάλιστα ως επικεφαλής τον σκληροπυρηνικό ακροδεξιό Μπιορν Χέκε. Χρησιμοποιώντας ναζιστική ορολογία, ο Χέκε απορρίπτει την ιδέα ότι ο Χίτλερ ήταν «απόλυτα κακός» και τον εαυτό του και το κόμμα του ως την «τελευταία ειρηνική ευκαιρία για να σωθεί η πατρίδα μας».

Στη Σαξονία, το AfD είναι σύμφωνα με τις δημοκοπήσεις πάνω από το 30% και θα διεκδικήσει την πρωτιά από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Λογικά, πάντως, ακόμη κι αν κερδίσει στις εκλογές, η άκρα δεξιά είναι απίθανο να έρθει στην εξουσία και στα δύο κρατίδια, καθώς τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με το AfD. Aλλά το «πρόβλημα» παραμένει, ειδικά αν το AfD κάνει ακόμη μεγαλύτερη την έκπληξη και αποσπάσει ποσοστά «αυτοδυναμίας».

Η Σαξονία είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο στην πρώην Ανατολική Γερμανία, με περίπου τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους και πολλές μεγάλες πόλεις, όπως η Λειψία και η  Δρέσδη. Η Θουριγγία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου δύο εκατομμυρίων, με μεγαλύτερη πόλη την  Ερφούρτη, αλλά και την ιστορική Βαϊμάρη, είναι το μόνο κρατίδιο που είχε τα τελευταία χρόνια αριστερό πρωθυπουργό, τον Μπόντο Ράμελοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.