Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Der Spiegel: «Περισσότεροι πρόσφυγες μέσω Ελλάδας»

Σύντομο δημοσίευμα –με υπογραφή του συντάκτη Roman Lehberger- στο τρέχον εβδομαδιαίο τεύχος του περιοδικού αναφέρει ότι σύμφωνα με εμπιστευτική αναφορά των γερμανικών αρχών ασφαλείας που έχει περιέλθει στη διάθεση του Spiegel, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία κατέγραψε σχεδόν 7.000 πρόσφυγες στη Γερμανία, οι οποίοι είχαν λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, με το σχεδόν 90% των περιπτώσεων να αφορά Αφγανούς πολίτες. 

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν περισσότεροι μετανάστες από την Ελλάδα από ό,τι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 (2654) και του 2022 (6479), οπότε θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο θα ξεπεραστεί ο μέχρι τώρα υψηλότερος αριθμός των 9581 που σημειώθηκε το 2021, επισημαίνει το άρθρο, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το κείμενο, η αύξηση οφείλεται και στον υψηλότερο αριθμό θετικών αποφάσεων σε αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα στα τέλη του 2023.

Ο Roman Lehberger εξηγεί ότι με το καθεστώς ασύλου οι πρόσφυγες λαμβάνουν εκτός από την άδεια διαμονής στην Ελλάδα και ένα ταξιδιωτικό έγγραφο που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ για σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε πολλοί Αφγανοί έρχονται αεροπορικώς στη Γερμανία, υποβάλλουν δεύτερη αίτηση ασύλου και παραμένουν στη χώρα μέχρι την ενδεχόμενη επιστροφή τους. «Συνολικά, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο μειώνεται. 

Τους πρώτους επτά μήνες του περασμένου έτους, περίπου 175.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία για πρώτη φορά, σε σύγκριση με 140.000 φέτος. Οι περισσότεροι αιτούντες προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία», καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.