Σελίδες

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Handelsblatt:«Έντονη η παρουσία της Κίνας στην Ελλάδα, αλλά το κλίμα αλλάζει»

Handelsblatt: «Ναι μεν εξακολουθεί να είναι έντονη η παρουσία της Κίνας στην χώρα, αλλά το κλίμα αλλάζει»

«Φθηνά „made in China“ προϊόντα, άνοδος τιμών των ακινήτων και Κινέζοι επιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν σε μεγάλη κλίμακα: Ο ενθουσιασμός για την Κίνα δίνει τη θέση του σε μια πιο νηφάλια προσέγγιση.»

«Λειτούργησαν ως σωτήρες στην κρίση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Οι κινεζικές εταιρείες επένδυσαν δισ. ευρώ στην Ελλάδα ενόψει της τότε επικείμενης χρεοκοπίας της, κάτι που απέφυγε η πλειονότητα των υπολοίπων επενδυτών. Δεν είναι περίεργο που ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, μιλούσε με ενθουσιασμό για τη „στρατηγική συνεργασία“ με την Κίνα. Ο Υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, εκλιπαρούσε για κινεζικά δάνεια για να πληρώσει το χρέος της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αλλά τα δάνεια δεν ήρθαν. Εν τω μεταξύ η πάλαι ποτέ „κινεζική ευφορία“ έχει πλέον έχει προ πολλού ξεθωριάσει», προλογίζει ο Gerh Höhler στην ανταπόκρισή του, ο οποίος κάνει λόγο για μεταβολή στην Ελλάδα της αντίληψης για τη σχέση της με την Κίνα, παραθέτοντας ως κύριους λόγους την αύξηση των τιμών ακινήτων από τους Κινέζους ιδιοκτήτες στην Αθήνα, όπου «ολόκληρες συνοικίες βρίσκονται σταθερά στα χέρια των Κινέζων», τον κατακλυσμό της ελληνικής αγοράς με φθηνά «made in China» προϊόντα, αλλά και την αποκάλυψη εμπλοκής  επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων σε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής που ήρθε στο φως κατά την επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος».

Μετά από μία λεπτομερή αναδρομή στις διαβουλεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) -που λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος εκ μέρους άλλων επενδυτών, κατοχυρώθηκε τελικά στους Κινέζους, οι οποίοι στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού για την ενίσχυση της εμπορικής και πολιτικής της επιρροής παγκοσμίως, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στον Πειραιά- καθώς και τις περαιτέρω κινεζικές επενδύσεις στον ΑΔΜΗΕ και τα αιολικά πάρκα, ο ανταποκριτής διευκρινίζει ότι παράλληλα με τις κινεζικές επενδύσεις στην χώρα που φτάνουν βάσει εκτιμήσεων στα 10 δισ. ευρώ, το χρήμα ρέει και αντιστρόφως, από την Ελλάδα προς την Κίνα, καθώς «οι Έλληνες εφοπλιστές, που ελέγχουν τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, είναι από τους καλύτερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Προγράμματος Ασιατικών Σπουδών του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), Plamen Tonchev, η επιρροή της Κίνας στην Ελλάδα έχει «αποδυναμωθεί εμφανώς» σε σχέση με το 2019 και φαίνεται πλέον τελείως «απίθανο» να πραγματοποιηθούν νέες μεγάλες κινεζικές επενδύσεις και γι αυτό η Κίνα θα πρέπει να στηριχθεί περισσότερο στην πολιτιστική διπλωματία για να καλλιεργήσει την εικόνα της στην Ελλάδα, προσθέτει ο αρθρογράφος αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο ζήτημα των χορηγήσεων «χρυσής βίζας» που οδήγησαν στη δημιουργία περιοχών τύπου «China town», όπως εκείνη του Αλίμου, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των ενοικίων σε απαγορευτικά για το μέσο Έλληνα ύψη, ενώ στην χώρα δραστηριοποιούνται και κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (ZTE, Huawei).

«Σε κάθε περίπτωση, ο ενθουσιασμός που επικρατούσε τη δεκαετία του 2010 για την Κίνα δίνει τη θέση του σε μια πιο νηφάλια προσέγγιση», επισημαίνει εν συνεχεία ο Gerd Höhler, εξηγώντας ότι ο νυν Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «ενεργεί προσεκτικότερα» και δεν υπήρξαν μεγάλες κινεζικές επενδύσεις την τελευταία πενταετία, καθώς αφενός μεν η Ελλάδα βρίσκει πλέον ευκολότερα δυτικούς επενδυτές, ειδικά στο μέτρο που από πέρσι επανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα βάσει των τεσσάρων από τους πέντε μεγάλους οίκους αξιολόγησης, και αφετέρου λόγω της αναπροσαρμογής της πολιτικής της ΕΕ και των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, κατόπιν της πανδημίας και της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, κάτι που λαμβάνει υπόψη του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος και στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Πεκίνο στις αρχές Νοεμβρίου 2023, τόνισε τη σημασία των σχέσεων της χώρας του με την Κίνα κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει ρόλο «γέφυρας μεταξύ ΕΕ και Κίνας». «Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, σε συνομιλία του με τον επικεφαλής του κινεζικού κράτους ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική αυτονομία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις», συμπληρώνει ο αρθρογράφος και καταλήγει με την επισήμανση ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα μειώνονται δραματικά, από 999 εκ. δολάρια το 2019 σε 416 εκ. δολάρια πέρσι, τη στιγμή που η ελληνική αγορά κατακλύζεται από κινεζικά προϊόντα με τις εισαγωγές από την Κίνα να έχουν αυξηθεί από 7,7 σε 12,8 δισ. ευρώ κατά την τελευταία τετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.