Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Yιοθεσία παιδιών στην Γερμανία - Στατιστικά

3.601 παιδιά υιοθετήθηκαν στη Γερμανία το 2023.

Ενώ ο αριθμός των υιοθεσιών μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας, το ποσοστό των υιοθεσιών θετών παιδιών έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο. 

3.601 παιδιά υιοθετήθηκαν στη Γερμανία το 2023.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των παιδιών υιοθετήθηκαν από τους (νέους) συντρόφους των νόμιμων γονέων. Περίπου ένα ακόμη τέταρτο των παιδιών (24%) υιοθετήθηκαν από ζευγάρια του αντίθετου ή του ίδιου φύλου και 3% από άλλα συγγενικά ή μη συγγενικά πρόσωπα.

Mέσος όρος ηλικίας 5,5 ετών 

Η μέση ηλικία των παιδιών κατά τη στιγμή της υιοθεσίας ήταν 5,5 έτη, με τα κορίτσια να είναι κατά μέσο όρο ελαφρώς μεγαλύτερα (5,7 έτη) από τα αγόρια (5,3 έτη). 

Σε ποσοστό 73%, η πλειοψηφία των παιδιών μεγάλωσε από βιολογικό γονέα με θετό γονέα πριν από την υιοθεσία, το 9% υιοθετήθηκε από νοσοκομείο και ένα επιπλέον 8% από ανάδοχη οικογένεια. Στο 3% των περιπτώσεων, η υιοθεσία ακολούθησε ανώνυμη γέννηση και στο 2% μετά από ιδρυματική φροντίδα. Συνολικά το 8% των παιδιών δεν είχε γερμανικό διαβατήριο πριν από την υιοθεσία, ενώ μόνο το 1,7% ή 62 παιδιά υιοθετήθηκαν από το εξωτερικό - συχνότερα από την Αϊτή και την Ταϊλάνδη (15 παιδιά το καθένα).

Υιοθεσίες από μητριές και πατριούς 2023

Το 2023, οι μητριές υιοθετούσαν παιδιά ελαφρώς συχνότερα (40%) από τους πατριούς (33%). Αυτό είναι εντυπωσιακό: Σε περίπου εννέα στις δέκα περιπτώσεις, οι μητριές υιοθέτησαν βρέφη ή νήπια κάτω των 3 ετών. Αντίθετα, οι πατριός υιοθετούσε συχνότερα εφήβους- σε περίπου κάθε δεύτερη περίπτωση, τα παιδιά ήταν ήδη άνω των 12 ετών. Η μέση ηλικία των παιδιών που υιοθετήθηκαν από μητριές ήταν επίσης μόλις 2 έτη, ενώ η μέση ηλικία των παιδιών που υιοθετήθηκαν από πατριούς ήταν πολλαπλάσια, 11,4 έτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.