Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτές οι 13 πόλεις μπορεί να βυθιστούν έως το 2050

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας συνεχίζεται και σημαντικές πόλεις κινδυνεύουν να βυθιστούν κάτω από την επιφάνεια τα επόμενα 25 χρόνια. Μελέτες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κυρίως τις παράκτιες πόλεις και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ διαφορετική εικόνα του κόσμου μας τα επόμενα χρόνια.

Αυτές είναι οι 13 πόλεις που βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο:

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι μέρος Κάτω Χωρών, οι οποίες βρίσκονται χαμηλά, επίπεδες και κοντά στη Βόρεια Θάλασσα. Το χαμηλότερο σημείο της χώρας βρίσκεται 22 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αφήνοντας το Άμστερνταμ εκτεθειμένο και σε κίνδυνο.

Πέτερμπορο, Κάμπριτζιρ, Ηνωμένο Βασίλειο

Η περιοχή επηρεάζεται από την άνοδο της στάθμης του ποταμού Νεν, που εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα. Στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει την πόλη ακατοίκητη.

Χο Τσι Μινχ, Βιετνάμ

Πολλά από τα σημεία της Χο Τσι Μινχ είναι υγροβιότοποι που κινδυνεύουν σοβαρά. Μελέτη αποκάλυψε ότι η πόλη βυθίζεται κατά 16,2 mm το χρόνο και οι περισσότερες από τις νότιες επαρχίες του Βιετνάμ θα μπορούσαν να είναι υποβρύχιες τα επόμενα 25 χρόνια.

Βενετία, Ιταλία

Η Βενετία βυθίζεται κατά 2 mm το χρόνο και αντιμετωπίζει σοβαρές πλημμύρες που αναμένεται να επιδεινωθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Η πόλη είναι σήμερα 1,5 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά βυθίζεται και πάνω από το 10% των πολιτών ζουν σε περιοχές που θα μπορούσαν να είναι υποβρύχιες τα επόμενα 25 χρόνια.

Βασόρα, Ιράκ

Η πόλη περιβάλλεται από κανάλια και ρυάκια, καθιστώντας την πολύ ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα μπορούσε να πλημμυρίσει την πόλη τα επόμενα χρόνια.

Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ

Η πόλη βυθίζεται περίπου δύο ίντσες κάθε χρόνο, με περίπου το ήμισυ της περιοχής να βρίσκεται ήδη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Καλκούτα, Ινδία

Η Καλκούτα πλήττεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων, γεγονός που θα μπορούσε να βυθίσει την πόλη μέχρι το 2050.

Μαϊάμι, ΗΠΑ

Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η πόλη της Φλόριντα θα είναι 60% υποβρύχια μέχρι το 2060. Προβλέπεται επίσης ότι μέχρι το 2040, η στάθμη της θάλασσας θα είναι 10 έως 17 ίντσες υψηλότερη από την αρχή του αιώνα.

Σαγκάη, Κίνα

Η πόλη βυθίζεται σταδιακά τα τελευταία 100 χρόνια και είναι επίσης ευάλωτη σε πλημμύρες, γεγονός που ανησυχεί λόγω του μεγάλου αριθμού κατοίκων που ζουν σε χαμηλά εδάφη.

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Η Αλεξάνδρεια βρίσκεται στην άκρη του Δέλτα του Νείλου, γεγονός που την καθιστά επιρρεπή σε πλημμύρες. Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αυτό μπορεί να γίνει ολοένα και πιο προβληματικό μέχρι το 2050.

Μαλέ, Μαλδίβες

Προβλέπεται ότι μέχρι το 2050, το 80% του νησιού θα μπορούσε να είναι ακατοίκητο. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να βυθίσει το Μαλέ, το οποίο είναι ευάλωτο καθώς βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό.

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Η πόλη βρίσκεται σε μια επεκτεινόμενη περιοχή πλημμυρών, με πάνω από 70 εκατομμύρια κατοίκους σε κίνδυνο. Σύμφωνα με αναφορές, το Ρίο ντε Τζανέιρο θα μπορούσε .

Ερμίνα Παπαδήμα Ερμίνα Παπαδήμα, https://www.foxreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.