Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, με μικρή αλλά μεστή καριέρα. Πρωταγωνίστησε σε 11 ταινίες, προτού εγκαταλείψει το Χόλιγουντ για να παντρευτεί τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό και να μείνει στην ιστορία ως πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό.
Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, με μικρή αλλά μεστή καριέρα. Πρωταγωνίστησε σε 11 ταινίες, προτού εγκαταλείψει το Χόλιγουντ για να παντρευτεί τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ του Μονακό το 1956 και να μείνει στην ιστορία ως πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό.
Η Γκρέις Πατρίσια Κέλι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1929 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Γόνος πλούσιας οικογένειας Καθολικών Ιρλανδών της Φιλαδέλφειας (ο θείος της ήταν ο θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Κέλι), σπούδασε σε ιδιωτικά σχολεία, προτού εγγραφεί στην Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Νέας Υόρκης το 1947, παρά τη θέληση των γονέων της.
Έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο σε περιοδεύοντα καλοκαιρινό θίασο τον Ιούλιο του 1949 και στο Μπρόντγουεϊ τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ενώ εμφανιζόταν τακτικά και στην τηλεόραση.
Γκρέις Κέλι: Η αλήθεια για το μοιραίο τροχαίο και τα αναπάντητα ερωτήματα
Ανακάλυψη του σκηνοθέτη Τζον Φορντ, πρωτοεμφανίσθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1951, στην ταινία του Χένρι Χάθαγουεϊ «Κρίσιμες ώρες» («Fourteen Hours»). Ακολούθησαν ταινίες, όπως «Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές» («High Noon», 1952) του Φρεντ Τσίνεμαν, δίπλα στον Γκάρι Κούπερ, «Μογκάμπο» («Mogambo», 1953) του Τζον Φορντ, πλάι στον Κλαρκ Γκέιμπλ, και «Η χωριατοπούλα («The Country Girl», 1954) του Τζορτζ Σίτον), όπου κέρδισε το Όσκαρ ηθοποιίας για το ρόλο της άκομψης συζύγου του Μπινγκ Κρόσμπι.
Ίσως, όμως, οι πιο αξέχαστοι ρόλοι της να είναι εκείνοι στις ταινίες τού Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως» («Dial Μ. For Murder, 1954), «Σιωπηλός μάρτυς» («Rear Window», 1954) και «Το κυνήγι του κλέφτη («To Catch a Thief», 1955). Ήταν η τέλεια χιτσκοκική ηρωίδα και είχε αυτό που ο Χίτσκοκ χαρακτήρισε ως «σεξουαλική κομψότητα».
Τον Απρίλιο του 1955 γνωρίστηκε στις Κάννες με τον πρίγκιπα του Μονακό Ρενιέ. Η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε έρωτα και το ζευγάρι ανέβηκε στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Μονακό στις 19 Απριλίου 1956. Μία ημέρα νωρίτερα είχε τελεστεί ο πολιτικός γάμος του ζεύγους. Ο Τύπος τον ονόμασε «Γάμο του Αιώνα», αφού όλο το διεθνές τζετ-σετ έδωσε το «παρών», καθώς και 20.000 κόσμου, που πλημμύρισαν τους δρόμους του μικρού πριγκιπάτου.
Η Κέλι είχε γυρίσει νωρίτερα δύο ταινίες, «Ο κύκνος» («The Swan», 1956) του Τσαρλς Βίντορ και «Υψηλή κοινωνία» («High Society», 1956) του Τσαρλς Γουόλτερς, με τις οποίες ολοκλήρωσε τη σύντομη καριέρα της κι έκτοτε αφοσιώθηκε στα πριγκιπικά της καθήκοντα. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά: την Καρολίνα (γ. 1957), τον Αλβέρτο (γ. 1958), νυν πρίγκιπα του Μονακό, και τη Στεφανία (γ. 1965).
Η πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό έφυγε ανεπάντεχα από ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 1982, μία ημέρα μετά το σοβαρό τραυματισμό της σε τροχαίο δυστύχημα. Οδηγούσε το αυτοκίνητο της, στο οποίο επέβαινε και η κόρη της Στεφανία, σ’ έναν ελικοειδή ορεινό δρόμο στην περιοχή της Κυανής Ακτής της Γαλλίας, όταν, εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη, έχασε τον έλεγχο τού αυτοκινήτου , πέφτοντας σ’ έναν γκρεμό από ύψος 14 μέτρων.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/1681, © SanSimera.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.