Σελίδες

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Bild: «Ο Merz ανεβαίνει, ο Scholz πέφτει!»

Η εφημερίδα Bild παρουσιάζει τα αποτελέσματα της κυριακάτικης δημοσκόπησης της INSA σχετικά με τις πολιτικές τάσεις στη χώρα την εβδομάδα που μας πέρασε. 

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, τα νέα για το FDP δεν είναι καλά μετά την εκλογική πανωλεθρία σε Σαξονία και Θουριγγία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της INSA, πλέον το FDP χάνει έδαφος και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, πέφτοντας κάτω από το όριο του 5%. Ως εκ τούτου απειλείται με μη επανεκλογή στη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης του CDU Friedrich Merz πηγαίνει όλο και καλύτερα: Οι δημοσκόποι τον θεωρούν τον νικητή της εβδομάδας, ενώ ο Καγκελάριος Scholz χάνει έδαφος δημοσκοπικά όλο και περισσότερο.

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση του INSA το FDP χάνει ποσοστό 1%, πέφτοντας στο 4,5%. Και οι Πράσινοι παρουσιάζουν χειρότερη επίδοση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και κυμαίνονται περίπου στο 10,5% (μείον 1%). Το SPD είναι το μόνο από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που διατηρεί το ποσοστό της προηγούμενης εβδομάδας (15%).

Πόντους κερδίζουν το AfD (19%) και το BSW (9,5%), αφού ανεβαίνουν κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα. Το κόμμα της Αριστεράς διολισθαίνει κι άλλο (-0,5%) και με ποσοστό 2,5% φαίνεται να μην εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή. Η Ένωση βρίσκεται στο 31,5%, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερο ποσοστό, από ότι και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού μαζί (30%).

Στο ερώτημα που τίθεται, κατά πόσο επέρχεται ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός, το δημοσίευμα απαντά ότι οι συνεργασίες πρέπει να συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 43% των ψήφων. Το SPD και το CDU συγκεντρώνουν μαζί περίπου 46,5%. Η Ένωση και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν μόνο ένα 42%. Εν προκειμένω αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας μεγάλος συνασπισμός μπορεί να έχει πλειοψηφία στη Βουλή, εφόσον επιδιωχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς το AfD ή το BSW.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της INSA, Hermann Binkert, «αν το FDP δεν επιτύχει το εκλογικό όριο του 5%, τότε οι πιθανότητες για την Ένωση να σχηματίσει κυβέρνηση περιορίζονται. Ως εναλλακτική απομένει μόνο ο παλιός Μεγάλος Συνασπισμός (GroKo), ο οποίος ωστόσο πλέον δεν είναι μεγάλος». Το δημοσίευμα της Bild σημειώνει, τέλος, ότι ο Υπουργός Άμυνας Boris Pistorius (SPD) εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία. Σε κορυφαίες θέσεις βρίσκονται επίσης ο Markus Söder (CDU), ο Henrik Wüst (CDU) και η Sahra Wagenknecht (BSW).

Καλά είναι τα νέα για τον Friedrich Merz: Περνάει στην πέμπτη θέση μπροστά από τον Βουλευτή από την Έσση Boris Rhein (CDU), βρίσκεται ωστόσο τρεις θέσεις πίσω από τον εσωτερικό του ανταγωνιστή Markus Söder. Ως εκ τούτου: Για την INSA ο Merz είναι ο νικητής της εβδομάδας και αυξάνει την απόστασή του από τον Καγκελάριο Scholz, ο οποίος κατρακυλά στην 14η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.