Σελίδες

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους νέους είναι και η πρωτεύουσα των αυτοκτονιών της Ευρώπης;

«Είναι μια χρυσή εποχή για τους νέους στη Λιθουανία», λέει ο Domantas Katelė, υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας της Λιθουανίας. Το επιβεβαιώνει η εικόνα του: Στα 25 του, είναι ο νεότερος υπουργός στην ιστορία της χώρας, φορά σιδεράκια, έχει τατουάζ στα χέρια και μια πινακίδα «οι πολιτικοί με αηδιάζουν» στην πόρτα του γραφείου του. Το επιβεβαιώνουν όμως και τα στοιχεία, αφού η φετινή έρευνα World Happiness Report ξεχώρισε τη Λιθουανία σαν τη χώρα με τους πιο ευτυχισμένους νέους κάτω των 30 ετών.

Βέβαια, και ο ίδιος ο Katelė παραδέχεται ότι η Λιθουανία δεν είναι κάποιο ονειρικό μέρος. Εξάλλου, έχει και τον τίτλο της πρωτεύουσας των αυτοκτονιών της Ευρώπης.

Πραγματικά, ενώ τα ποσοστά των αυτοκτονιών έχουν μειωθεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, η Λιθουανία εξακολουθεί να κερδίζει συχνά την θλιβερή πρωτιά στα στατιστικά αυτά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2019 έως το 2021, η Λιθουανία είχε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από αυτοχειρία στην Ε.Ε. και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, έρχεται δεύτερη σε όλο τον κόσμο, σημειώνει το Business Insider.

Μοιάζει παράδοξο. Γιατί μια χώρα που είναι τόσο καλή για τους νέους να είναι και η πρωτεύουσα των αυτοκτονιών της Ευρώπης;

Η προσιτή στέγαση, η δωρεάν παιδεία για πολλούς Λιθουανούς και μια οικονομία που αναπτύσσεται, παρέχοντας άφθονες ευκαιρίες απασχόλησης είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι σε αυτή την χώρα είναι τόσο ευτυχισμένοι.

Όμως, οι ίδιοι οι Gen Zers της Λιθουανίας μοιάζουν να εκπλήσσονται από την κατάταξη του World Happiness Report. Κάποιοι γελούν.

«Μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και οι φίλοι μου που ζουν στην Βίλνιους επίσης ξαφνιάστηκαν, λέει στο Business Insider η 23χρονη Adriana Doroškevičiūtė. «Νόμιζα ότι είχαμε κατάθλιψη».

«Είμαστε γνωστοί σαν ένας πολύ μελαγχολικός λαός. Αλλά, με αργούς ρυθμούς, μετατρεπόμαστε σε ένα μικρό, ευτυχισμένο έθνος», λέει ο 23χρονος Richard Bogu.

Ο ίδιος δηλώνει ότι αισθάνεται αισιόδοξος για το μέλλον, ειδικά για τους ανθρώπους της γενιάς του, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος, στον οποίο εργάζεται, ανθεί, οι μισθοί αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας είναι αρκετές. «Αυτή η χώρα μου έδωσε ευκαιρίες», λέει.

Οι Λιθουανοί μπαίνουν στην αγορά εργασίας χωρίς φοιτητικά χρέη, αφού η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι δωρεάν για πολλούς. Οι μισθοί αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και οι startups αναπτύσσονται, επομένως είναι πρόθυμες να προσλάβουν νεαρά ταλέντα.

Όμως, ενώ τα πράγματα μοιάζουν ρόδινα για τη νέα γενιά, οι γηραιότεροι δεν νιώθουν την ίδια αισιοδοξία.

Σύμφωνα με την έρευνα συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή της Eurostat, οι άνω των 65 στη Λιθουανία δεν πλησιάζουν καν στην ευτυχία των νέων της χώρας.

Αυτό το χάσμα των γενεών φάνηκε και στο World Happiness Report. Ενώ η Λιθουανία έρχεται πρώτη στους κάτω των 30, βρέθηκε στην 19η θέση της συνολικής κατάταξης, καθώς στην ευτυχία για τα άτομα άνω των 60 είναι 44η. 

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 62% των Λιθουανών που αυτοκτόνησαν το 2023 ήταν άτομα άνω των 50 ετών, ενώ μόλις το 8,7% ήταν κάτω των 30.

Οι συντάξεις στη Λιθουανία είναι από τις χαμηλότερες στην  Ευρώπη.  Και σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Antanas Grižas, παράγοντες όπως τα χαμηλά εισοδήματα επηρεάζουν την ψυχική υγεία, όμως κανείς θα πρέπει να εξετάσει και τον ιστορικό παράγοντα στην περίπτωση της Λιθουανίας.

«Οι αλλαγές μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν πολύ γρήγορες και δραστικές», λέει στο Business Insider. Όσοι βίωσαν αυτή την περίοδο κουβαλούν ένα διπλό τραύμα: Έζησαν υπό την Σοβιετική Ένωση, αλλά και την χαοτική μετάβαση προς ένα ανεξάρτητο, καπιταλιστικό κράτος. Η Gen Z δεν τα βίωσε όλα αυτά, επομένως έχει μια διαφορετική νοοτροπία.

Και όπως εξηγεί ο Katelė, οι νέοι της χώρας του εκτιμούν πολύ θετικά την δική τους κατάσταση, γνωρίζοντας και τις δυσκολίες που πέρασαν οι μεγαλύτεροί τους.

moneyreview.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.