Σελίδες

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Κρατιδικές εκλογές σε Σαξονία και Θουριγγία: Πρώτα αποτελέσμτα

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας στη Γερμανία, δείχνουν τα exit poll. Στη Σαξονία, όπου επίσης έγιναν εκλογές, το κόμμα υπολείπεται το CDU.  Πάντως τ αποτελέσματα είναι πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Ειδικότερα το exit poll της ARD στη Θουριγγία δείχνει ότι η AfD είναι στο 30,5% με το CDU στο 24,5%. Ακολουθεί η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ με 15,7% στην πρώτη εμφάνισή της σε εκλογική αναμέτρηση. 

Πιο χαμηλά είναι το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12,4% και έπειτα τα τρία κόμμα της κυβερνητικής συμμαχίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το SPD με μόλις 6,85%, οι Πράσινοι με 3,8% και το FDP που εξαφανίστηκε στο κρατίδιο και καταμετράται με τους «Άλλους».

Ελαφρά διαφορετική η εικόνα στη Σαξονία, με το CDU να προηγείται με 31,6% έναντι 30,4% του AfD κατά το exit poll. Η Συμμαχία είναι στο 12,0% και ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα.

Κατάρρευση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού

Τα exit poll και στα δύο κρατίδια δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός (SPD, Πράσινοι και FDP) δύσκολα θα εξασφαλίσει το 15% αθροιστικά.

Στη Σαξονία το SPD είναι περίπου στα 8,2%, αλλά η πτώση των Πρασίνων είναι πολύ μεγάλη (χάνουν περίπου 3,5%) και μένουν στις 5,3% μονάδες παλεύοντας για την είσοδό τους στο κοινβούλιο του κρατιδίου. Σχεδόν εξαφανίστηκε το FDP που εξασφαλίζει μόλις το 1% των ψήφων.

Σημαντική είναι η πτώση του SPD στη Σαξονία που μένει στο 6,5 με 7%, οι Πράσινοι θα είναι κατά πόσα πιθανότητα εκτός Βουλής και το FDP στο 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.