Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ. `ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ` ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-Συνομωσία ΣΠΝ

Η πρόσφατη προκήρυξη της νέας Κατεύθυνσης, ´´Ιστορία και Συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας ´, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ``Δημιουργική Γραφή`` του Πανεπιστημίου Δυτικής  Μακεδονίας, με τη διεύθυνση του καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου, πρωτοπορεί ιστορικά σηματοδοτώντας την ανάγκη παίδευσης επιστημόνων στη  δημιουργική γραφή των διαλέκτων της ελληνικής γλώσσας.

Η επιλογή της ποντιακής φιλοδοξεί ν` αποτελέσει επιτυχές πρόκριμα μελέτης και συγγραφής μιας διαλέκτου, όχι μόνο γιατί θα συμπληρώσει τα φιλολογικά και γλωσσολογικά ακαδημαϊκά αντικείμενα  ενθαρρύνοντας τις πανεπιστημιακές σπουδές για κάθε ιδιωματική λογοτεχνία στην Ελλάδα, αλλ` ακόμη περισσότερο επειδή σημειολογικά δικαιώνει την άρνησή της να ηττηθεί.

Η προκήρυξη του μεταπτυχιακού είναι το διάγγελμα μιας ιστορικής νίκης της Μνήμης των Ρωμιών. Καταρτισμένοι διδάσκοντες/ουσες, ποικίλη βιβλιογραφία, ψηφιακά μέσα και γνωριμία με νέα τεχνολογικά εργαλεία θα διαδράσουν με τους φοιτητές/τριες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του πανεπιστημίου στη διάρκεια τεσσάρων (4) εξαμήνων.

Παράλληλα δε, η προγραμματισμένη συνεργασία των σπουδών με πανεπιστήμια όπως της Ιένα Γερμανίας και του ΕΜΠ, θα συγχρονίζει καινοτόμα το διάλογό τους με τις αγορές πεδίου. 

Ουσιαστικά, οι φοιτητές/τριες του νέου μεταπτυχιακού θα διδαχθούν γενικές γνώσεις για την ιστορία, λαογραφία και λογοτεχνία της ποντικής διαλέκτου, αλλά πολύ περισσότερο ειδικότερες για τον τρόπο λογοτεχνικής συγγραφής της. Ο πεζός λόγος, η στιχουργική, ο θεατρικός λόγος και η χρησιμότητα των ψηφιακών μέσων στις εκδοχές της δημιουργικής γραφής, θ` αποτελέσουν τα κύρια πεδία άσκησης δεξιοτήτων για τους φοιτητές. (Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση της ποντιακής διαλέκτου ή οποιαδήποτε κατάρτιση περί της ποντιακής λογοτεχνίας από τους φοιτητές του μεταπτυχιακού! Ούτε-αυτονόητα απαιτείται σχέση καταγωγής από τον Πόντο!).

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στην πλέον σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μία φορά το μήνα και ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή διαδικτυακά, ενώ θα παρεμβάλλονται σχετικά σεμινάρια από συνεργαζόμενους καθηγητές/τριες και πρόσωπα με αποδεδειγμένη εμπειρία σε ζητήματα που αφορούν στη γλώσσα της ποντικής λογοτεχνίας και των εφαρμογών τους.

Στο Α` εξάμηνο θα διδαχθούν οι θεματικές: Ιστορία και Θεωρία της Δημιουργικής Γραφής - Ποντιακή Γλώσσα και Ιστορία - Εργαστήρια Πεζού Λόγου.

Στο Β` εξάμηνο οι θεματικές: Ποντιακή Λαογραφία - Εργαστήρια Ποίησης/Στιχουργικής - Δικτυακές και Πολυμεσικές εφαρμογές Λογοτεχνίας, ενώ στο Γ` εξάμηνο θα διδαχθούν οι:
Δημοσιογραφικός λόγος και επιμέλεια λογοτεχνικού κειμένου - Θεατρική Γραφή - Κινηματογραφική Γραφή.

Στο νέο μεταπτυχιακό η ποντική διάλεκτος αγκαλιάζει την ευκαιρία ν` αποδράσει από τη δυσοίωνη νομοτέλειά της, βασανίζοντας όχι μόνο τις δυνατότητες της ως συνομιλητή της επικαιρότητας, αλλά και το ρόλο της ως πρωτοπόρου εξερευνητή νέων βιότοπων για όλες τις διαλεκτοφωνίες της ρωμιοσύνης. Πρόκειται γι` αναπάντεχη πρόταση σε νέους ή και βετεράνους επιστήμονες, ποντιακής (και όχι!) καταγωγής να επωφεληθούν από το τακτικό πλεονέκτημα ενός μεταπτυχιακού τίτλου, εντρυφώντας παράλληλα με επιστημοσύνη στον ατομικό τους ψυχοσυναισθηματικό πολιτισμό.

Καθίσταται σαφές-αλίμονο, πως στο φιλόξενο μομέντουμ για την ποντική διάλεκτο που 
δημιούργησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Θεοδουλίδης και ο Διευθυντής του ΠΜΣ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, κάθε νοήμων οντότητα του ποντιακού ελληνισμού οφείλει ν `αντιληφθεί τη διάσταση των σπουδών ως δικαίωση του μεταπροσφυγικού ελληνισμού και ν` αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για τη λόγω και έργω στήριξη τους.

Αυτή η μοναδική αλλά και μοναδιαία ευκαιρία της ποντιακής διαλέκτου ως ``ακαδημαϊκού πολίτη`` τεστάρει τη συνείδηση και πολιτική νοημοσύνη κάθε ενασχολούμενου με τον πολιτισμό του Πόντου.
Ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, σύλλογοι, ομοσπονδίες, δημοσιογράφοι, εκδότες, 
έντυπος-ηλεκτρονικός τύπος, ερευνητές, καλλιτέχνες, πρόσωπα φυσικά-νομικά οφείλουν να δράσουν ενεργά, καλώντας συμμετοχές φοιτητών, χορηγώντας υποτροφίες και προβάλλοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης υπήρξε και παραμένει ερωτικός παρτενέρ της εργώδους παρασκευής του μεταπτυχιακού. Με το αντεπιστέλλον μέλος του Σοφία Ιακωβίδου ανέλαβε προ διετίας χώρους ευθύνης που του παραχωρήθηκαν από τον επικεφαλής του προγράμματος Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, αγωνιώντας να σταθεί με σεβασμό και αξιόπιστο όραμα σ`έναν τιμητικό διάλογο με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Σε αυτό το διάστημα οι ψυχικοί, ανθρώπινοι και ταμειακοί πόροι μιας ιερής συνομωσίας με 
έδρα τις δεξιότητες πεδίου των μελών του Τερζίδη Γιάννη-συγγραφέα ποντικής λογοτεχνίας, Κώστα Καρακασίδη-Pontianlyrics και Στάθη Ταξίδη-συγγραφέα/αρχισυντάκτη Ποντιακής Εστίας, δόμησαν και αναδόμησαν δεκάδες φορές τα σενάρια επιτυχίας της τολμηρής έμπνευσης του Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου και των ένθερμων κατευόδιων του καθηγητή ΝΕ Ιστορίας Κώστα Φωτιάδη.

Σήμερα στο κατώφλι έναρξης των σπουδών, ο ΣΠΝ απευθύνει ευγνωμοσύνη σε πρόσωπα και θεσμούς που συνάσπισαν με τον τρόπο τους αυτή την `αυθάδη` διαδρομή του. 
Αδιατίμητη η αλληλεγγύη των φίλων, των διδασκόντων του μεταπτυχιακού,των μελών του ΣΠΝ και των εθελοντών της συνομωσίας:

Πρύτανη ΠΔΜ Θόδωρου Θεοδουλίδη, Δρ. Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου,
Prof. Dr. Thede Kahl (Forschungsstelle Bessario Uni-Jena), 
Δρ. ΝΕ Ιστορίας ΑΠΘ Κώστα Φωτιάδη, 
Δρ. Χρυσοβαλάντως Καλαϊτζίδου,
επιχειρηματία Κώστα Κική (Refenergy),
λογοτέχνιδας/εκπαιδευτικού Αγγελικής Παμπουκίδου.

Αδιατίμητο συνάμα κι εκείνο το ανιδιοτελές και εγκαρδιωτικό `παρών` των:

Δρ. ΕΜΠ Χρήστου Παπαδόπουλου, Δρ. Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη, Δρ. Μυροφόρας 
Ευσταθιάδου, Δρ. Αναστασίας Μαχαιρίδου, Δρ. Βλάση Αγτζίδη, Δρ. Ματθαίου Τσαχουρίδη, Αλέξη Παρχαρίδη, Βαχίτ Τουρσούν, Δημήτρη Πιπερίδη, Θανάση Στυλίδη, Δαμιανού Χαραλαμπίδη, Αχιλλέα Βασιλειάδη, Παντελή Καραλευθέρη, Κώστα Διαμαντίδη, Γιώργου Συμεωνίδη, Αλέξανδρου Εφραιμίδη (ΠΟΕ), Ιεροκλή Μιχαηλίδη (Άγαμοι Θύται), Χριστόφορου Πεταλίδη (εφ. Εύξεινος Πόντος), Χριστίνας Κωνσταντάκη (εφ. Pontos Νews), και Τάσου Κυριακίδη (εκδ. Αφοι Κυριακίδη). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.