Ρεπορτάζ των Nikolaus Nützel και Moritz Pompl για τη Γερμανική Δημόσια Ραδιοφωνία αναφέρεται στις αντιδράσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας στις εξαγγελίες της γερμανικής κυβέρνησης για αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων και επαναπροωθήσεις μεταναστών.
Ως προς την Ελλάδα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στη Βιέννη, όπου το ζήτημα της μετανάστευσης κυριάρχησε στις συνομιλίες του με τον Αυστριακό Καγκελάριο Karl Nehammer. Ως προς το ζήτημα των γερμανικών εξαγγελιών ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος, απλά και μόνο επειδή βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης.
Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για ένα φαινόμενο αλυσιδωτών αντιδράσεων στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Αν και άλλα κράτη-μέλη ακολουθήσουν την τακτική των επαναπροωθήσεων στα σύνορα, η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, θα μπορούσε να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Εκτός αυτού η Ελλάδα ανησυχεί, μήπως η Γερμανία προβεί σε απευθείας επιστροφές μεταναστών προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίον αρμόδια για την εξέταση της αίτησης ασύλου είναι η χώρα πρώτης υποδοχής του αιτούντος. Ωστόσο πολλοί πρόσφυγες ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς τον Βορρά και κάνουν εκ νέου αίτηση ασύλου στη Γερμανία. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και μετανάστες, που έχουν ήδη λάβει καθεστώς ασύλου στην Ελλάδα.
Επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα δεν γίνονταν εδώ και καιρό, γιατί τα γερμανικά δικαστήρια χαρακτηρίζουν απάνθρωπες τις συνθήκες στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, μεμονωμένες επιστροφές μπορούν πλέον να γίνονται, ωστόσο η Αθήνα φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί με πιο εντατικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή» μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο από τη γερμανική πλευρά δεν έχει πραγματοποιηθεί. Κατά βάση η Ελλάδα επικρίνει τον Κανονισμό του Δουβλίνου ενώ αντίστοιχα χαιρέτισε το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση. Οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, πρόκειται να αποφορτιστούν, είτε με την μεταφορά προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ είτε με την παροχή κονδυλίων.
Όσον αφορά στη Συνθήκη Σένγκεν η Ελλάδα επιθυμεί ανοιχτά σύνορα, δηλαδή ανοιχτά σύνορα εντός της ΕΕ με κατεύθυνση προς τη Βουλγαρία. Στα σύνορα με την Τουρκία η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει την ανέγερση φράκτη ύψους 5 μέτρων, με σκοπό την αποτροπή των μεταναστών. Τα ανοιχτά σύνορα με την Βουλγαρία χρειάζονται για τη διακίνηση των ελληνικών προϊόντων, αλλά και για τη διέλευση των τουριστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ωστόσο, αντίστροφα, οι πρόσφυγες μπορούν να κινηθούν πιο εύκολα προς τον Βορρά, σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Για την Βουλγαρία είναι πιο εύκολο από νομικής άποψης, να κάνει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα κατά το πρότυπο της Γερμανίας, Διότι δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, και έχει την υποχρέωση να άρει τους συνοριακούς ελέγχους μόνο στις εναέριες και θαλάσσιες οδούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.