Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Tagesspiegel: Τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού αλληλοκατηγορούνται

«Μετά την εκλογική πανωλεθρία στην ανατολική Γερμανία τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού αλληλοκατηγορούνται»

Δημοσίευμα του Daniel Friedrich Sturm εστιάζει στην ένταση που έχει ξεσπάσει εντός κυβερνητικού συνασπισμού, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στα κρατίδια της Σαξονίας και της Θουριγγίας. Επισημαίνονται δηλώσεις της επικεφαλής του SPD, Saskia Esken, η οποία κάλεσε όλα τα κόμματα και κυρίως τους Πράσινους και το FDP να σταματήσουν να διαφωνούν δημοσίως. Ο Γενικός Γραμματέας του SPD, Kevin Kühnert, ζήτησε την υλοποίηση σημαντικών σχεδίων των Σοσιαλδημοκρατών, αναφέροντας ότι ‘πολλές υποσχέσεις δεν έχουν ακόμη τηρηθεί’, κατηγορώντας παράλληλα το FDP, το οποίο, σύμφωνα με τον Kühnert σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, καθυστερεί το πακέτο που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ πρόσθεσε πως θεωρεί ότι δεν είναι ο μόνος εντός του SPD του οποίου ‘εξαντλείται η υπομονή’.

Από πλευράς του το FDP θεωρεί τη συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπισμού υπεύθυνη για την ήττα που υπέστη στις εκλογές, με τον επικεφαλής του κόμματος, Christian Lindner, να δηλώνει ότι το κόμμα του βρίσκεται σε άμυνα εξαιτίας της συμμετοχής του σε έναν ιδιαιτέρως αντιδημοφιλή στην κοινή γνώμη συνασπισμό. Ο ίδιος, όπως επισημαίνεται, θεωρεί ότι εκ μέρους του δεν έχουν γίνει λάθη ούτε έχουν υπάρξει αποτυχίες, ενώ προς το παρόν επιθυμεί να παραμείνει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ζητώντας αυστηρότερη πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, απαιτώντας επίσης αλλαγές, καθώς ‘οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί το γεγονός ότι το κράτος έχει χάσει τον έλεγχο της μετανάστευσης στη Γερμανία’. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, η ‘ομάδα του FDP Weckruf’ απηύθυνε μετά τις εκλογικές αποτυχίες έκκληση προς την ηγεσία του κόμματος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού, καλώντας τον Lidner, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, σε αντίθετη περίπτωση, ‘να ανοίξει τον δρόμο’. 

Εν συνεχεία παρατίθενται δηλώσεις του πρώην Επιτρόπου Άμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Hans-Peter Bartels (SPD), στην εφημερίδα Tagesspiegel, ο οποίος ζητά την ανάληψη δράσης προκειμένου να μη διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, ζητώντας πραγματική κυβέρνηση ανατροπής, η οποία θα θέσει ως προτεραιότητα την άμυνα, την οικονομία και τη μετανάστευση. Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Michael Roth (SPD), προειδοποίησε κατά της συνεργασίας με το κόμμα Συμμαχία Sahra Wagenknecht, τονίζοντας πως ενδεχόμενος σχηματισμός πλειοψηφίας εκ μέρους εθνικιστών και λαϊκιστών από την αριστερά και τη δεξιά αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι καταστροφής του δημοκρατικού κέντρου. Τέλος, το CDU της Θουριγγίας καλεί σε διερευνητικές συνομιλίες με το κόμμα die Linke και το AfD. H Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Θουριγγίας και βουλευτής του CDU, Martina Schweinsburg, ανέφερε ότι αυτό θα αποτελούσε ένδειξη σεβασμού προς τους ψηφοφόρους, δεδομένου ότι πάνω από το 30% των πολιτών της Θουριγγίας ψήφισαν AfD.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.