Σελίδες

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Γερμανία: Ατυχήματα με ΙΧ και ηλικίες οδηγών

Αν οι ηλικιωμένοι οδηγοί εμπλακούν σε ατύχημα που έχουν ως αποτέλεσμα σωματικές βλάβες, τότε έχουν συχνότερα κύρια ευθύνη από όσο έχουν οι νεότεροι οδηγοί. 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), το 2023, οι οδηγοί ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν οι κύριοι υπαίτιοι σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των περιπτώσεων (68,1%). 

Μεταξύ των οδηγών ηλικίας 75 ετών και άνω, τρεις στους τέσσερις οδηγούς που ενεπλάκησαν σε ατυχήματα ήταν οι κύριοι υπαίτιοι του ατυχήματος (76,7%). Αυτό είναι μακράν το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις ηλικιακές ομάδες. 

Συγκριτικά, το 54,8% των οδηγών κάτω των 65 ετών ήταν η κύρια αιτία του ατυχήματος. 

Εκτός από τους ηλικιωμένους οδηγούς, οι νέοι οδηγοί προκαλούν επίσης δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ατυχημάτων: Στις περιπτώσεις που νέοι ενήλικες ηλικίας 18 έως 25 ετών βρίσκονταν πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου, ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι για το ατύχημα στο 66,1% των περιπτώσεων. 

Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 55 ετών, με 49,8%. 

Συνολικά, το 2023 εμπλέκονται σε ατύχημα με σωματικές βλάβες 317.700 οδηγοί. Το 14,7% από αυτούς ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι ηλικιωμένοι κατηγορούνται συχνότερα για παραβίαση της προτεραιότητας και σπανιότερα για ακατάλληλη ταχύτητα.

Τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων μεταξύ των ηλικιωμένων διαφέρουν από εκείνα των νεότερων ηλικιακών ομάδων. Οι οδηγοί αυτοκινήτων των ηλικιωμένων, για παράδειγμα, κατηγορήθηκαν για παραβίαση της προτεραιότητας ή της προτεραιότητας των άλλων οχημάτων αναλογικά συχνότερα από τους κάτω των 65 ετών (20,9% έναντι 16,4%). 

Η λανθασμένη συμπεριφορά κατά τη στροφή, την οπισθοπορεία, την αναστροφή και την εκκίνηση του αυτοκινήτου εμφανιζόταν επίσης συχνότερα απ' ό,τι στους νεότερους (21,6% έναντι 18,8%). 

Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να κατηγορηθούν για μη τήρηση ασφαλούς απόστασης (11,0% έναντι 16,8%), οδήγηση με ακατάλληλη ταχύτητα (5,5% έναντι 12,1%) ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (1,1% έναντι 3,9%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.