Σελίδες

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Ψυχολογία και 3η γενιά των μεταναστών

Aρθρο στο ΔΟΡΥΦΟΡΟ της Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας Βαΐας Παππά

Η ελληνική κοινότητα της Γερμανίας, αποτελείται πλέον από άτομα διαφορετικών γενιών. Μετά την πρώτη γενιά που ξεκίνησε τη μεγάλη μετανάστευση τη δεκαετία του 1960 και αποτελούσε τους λεγόμενους γκάσταρμπαϊτερ (Gastarbeiter) που είχαν ως πρόθεση να επιστρέψουν στην πατρίδα το συντομότερο δυνατόν, στη Γερμανία ζουν πλέον τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών των ανθρώπων που συνήθως έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί.  

Οι Έλληνες αυτοί της 3ης γενιάς, αποτελούν μια μοναδική κατηγορία καθώς κουβαλάνε στις πλάτες τους μια πολιτιστική κληρονομιά που αν και δεν την έχουν βιώσει άμεσα, την έχουν αφομοιώσει μέσω των αφηγήσεων της οικογένειάς τους, των παραδόσεων και των αξιών. Έρχονται αντιμέτωποι πολλές φορές με μια ενδιαφέρουσα αλλά και περίπλοκη κατάσταση, προσπαθώντας να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην ελληνική ταυτότητα που κληρονόμησαν και τη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας όπου ζουν. Η επιστήμη της ψυχολογίας συμβάλλει στην κατανόηση αυτής της διαδικασίας, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ταυτότητα σε ένα περιβάλλον με ποικιλόμορφες και συχνά αντιφατικές πολιτισμικές επιρροές.

Ένα συχνό ψυχολογικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της τρίτης γενιάς είναι η αίσθηση του "ανήκειν". Μερικές φορές μπορεί να νιώσουν ότι δεν είναι πλήρως αποδεκτοί στην πατρίδα τους λόγω της απόστασης από την καθημερινή ζωή και τις παραδόσεις της Ελλάδας, αλλά και από την κοινωνία στην οποία ζουν, λόγω της διαφορετικής πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Αυτή η σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει άγχη, αβεβαιότητα ή ακόμη και αποξένωση. 

Η σύνδεση με την ελληνική κληρονομιά και η ενσωμάτωση στις νέες κοινωνικές συνθήκες, είναι μια διαδικασία που μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την προσωπική εξέλιξη. Η ψυχολογία βοηθά τους Έλληνες της τρίτης γενιάς να κατανοήσουν ότι η ταυτότητά τους δεν χρειάζεται να είναι "ή το ένα ή το άλλο", αλλά μπορεί να αποτελέσει έναν πλούτο από εμπειρίες και αξίες που συνδυάζουν το παρελθόν και το παρόν. Με αυτό το θεμέλιο, μπορούν να δημιουργήσουν μια ζωή γεμάτη ισορροπία και αυθεντικότητα, απολαμβάνοντας τα καλύτερα στοιχεία και των δύο κόσμων.

Στις μέρες μας, οι διαδικτυακές συνεδρίες με ψυχολόγους που μιλούν ελληνικά είναι μια εξαιρετική λύση για όσους ζουν στο εξωτερικό. Παρέχουν τη δυνατότητα υποστήριξης σε οικεία γλώσσα και πολιτισμικό πλαίσιο, ενώ βοηθούν στη διαχείριση του άγχους, της νοσταλγίας και άλλων συναισθηματικών δυσκολιών. Η επένδυση στην ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απαραίτητη φροντίδα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Βαΐα Παππά, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

(Η Βαΐα Παππά είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδευμένη στη γνωστική - συμπεριφορική προσέγγιση και διατηρεί γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 0030-694 5969 388. eMail: vaiapappa23@gmail.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.