Σελίδες

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Στο Φαράγγι Πορτίτσας στα Γρεβενά

Βράχοι που προκαλούν δέος και ένα ιστορικό γεφύρι σε μία από τις πιο ανεξερεύνητες γωνιές της Ελλάδας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΡΟΥΔΗ (travel.gr)

Αν το δείτε από μακριά, μοιάζει αλλόκοτο. Όσο πλησιάζετε, σας προκαλεί δέος. Ο λόγος για το Φαράγγι της Πορτίτσας στα Γρεβενά με το γραφικό πέτρινο γεφύρι του. Ένα μοναδικό θαύμα της φύσης και της ανθρώπινης μηχανικής που θυμίζει τις μυθικές Συμπληγάδες και εξακολουθεί να προκαλεί θαυμασμό σε ταξιδιώτες και περιηγητές.

Το Φαράγγι της Πορτίτσας βρίσκεται στα δυτικά του νομού Γρεβενών. Με συνολικό μήκος περίπου 500 μέτρα, το φαράγγι κινείται προς τα ανατολικά και περιβάλλεται από θεόρατους απότομους βράχους που βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον δημιουργώντας μία μαγευτική ζικζακωτή διαδρομή.

Η απαράμιλλου κάλλους διαδρομή συμπληρώνεται από τα σμαραγδένια νερά του ποταμού Βενέτικου που διέρχεται μέσω του φαραγγιού. Μην ξεχνάτε ότι ο ποταμός Βενέτικος είναι γνωστός για τα νερά με τα χαρακτηριστικά πρασινωπά νερά του. Λίγο πριν μπει στο φαράγγι, ο ποταμός Βενέτικος δημιουργεί την μικρή κοιλάδα της Κανάβης που οδηγεί στο Φαράγγι της Πορτίτσας.

Ένα μοναδικό θαύμα της φύσης και της ανθρώπινης μηχανικής που θυμίζει τις μυθικές Συμπληγάδες/Photo: Shutterstock

Φτάνοντας στην δυτική είσοδο του φαραγγιού, θα αντικρίσετε και το εμβληματικό πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα πέτρινα γεφύρια στην περιοχή και η κατασκευή του χρονολογείται το 1743. Πρόκειται για ένα δίτοξο γεφύρι με συνολικό μήκος πάνω από 30 μέτρα και ύψος κοντά στα 8 μέτρα. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το γεφύρι χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Με εξαίρεση όμως τη μοναδική αυτή πληροφορία, σχεδόν τίποτα άλλο δεν είναι γνωστό για την ιστορία αυτού του μοναδικού γεφυριού.

Βιότοπος εξαιρετικά σπάνιων πτηνών, θηλαστικών και ερπετών, το Φαράγγι της Πορτίτσας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανέγγιχτα οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Αν, μάλιστα, σας γοητεύει η άγρια πανίδα, μπορείτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να βουτήξετε στο ποτάμι και να παρατηρήσετε αλλιώτικα ψάρια του γλυκού νερού, ενώ μην εκπλαγείτε αν δείτε νεροκότσυφες να βουτάνε κι αυτοί στα νερά του ποταμού.

Πως να πάτε

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 446 χιλιόμετρα, από τη Θεσσαλονίκη 194 χιλιόμετρα και από την πόλη των Γρεβενών μόλις 45 χιλιόμετρα. Σημείο εκκίνησης για το φαράγγι είναι το χωριό Σπήλαιο που βρίσκεται στα βόρεια του φαραγγιού. Από το χωριό μπορείτε να κατεβείτε με τα πόδια από ένα λιθόστρωτο μονοπάτι μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων ή να κατεβείτε με αυτοκίνητο μέσω ενός χωματόδρομου στα δυτικά του χωριού.

Καλύτερη εποχή να διασχίσετε το φαράγγι είναι το τέλος του καλοκαιριού ή το πρώιμο φθινόπωρο, γιατί τότε το ποτάμι είναι ακόμα ήρεμο και η διάσχιση του γεφυριού είναι ασφαλής. Ωστόσο, κάθε χειμώνα ο ποταμός αγριεύει επικίνδυνα με αποτέλεσμα η περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή και στο γεφύρι να είναι αρκετά επικίνδυνη.

Φωτο: Αχ Ελλαδα σ αγαπώ / Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.