Σελίδες

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

DIE WELT: «Τα πρώην ‘προβληματικά παιδιά’ της Ευρώπης ζουν τη χρυσή τους δεκαετία»

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού. Τα τελευταία χρόνια όμως κατάφεραν να ανακάμψουν –οι χώρες της Νότιας Ευρώπης κατέχουν πλέον την πρωτιά στην ανάπτυξη. Οι λόγοι της επιτυχίας τους αποκαλύπτουν τι πρέπει να διορθωθεί στη Γερμανία».

Άρθρο του Tobias Kaiser εστιάζει κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία προ δεκαπενταετίας βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης, τουλάχιστον προσωρινά, θεωρείται πιο αξιόπιστος οφειλέτης από τη Γαλλία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την εν λόγω εξέλιξη ως ‘ταπείνωση’ για τη Γαλλία. Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη, καθώς έχει συμβεί κάτι ‘αξιοσημείωτο’ στην ευρωπαϊκή οικονομία, με τις χώρες του Νότου, που πριν από μια δεκαετία θεωρούνταν τα ‘προβληματικά παιδιά’ της ευρωζώνης, να βιώνουν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και μάλιστα να αναπτύσσονται ταχύτερα από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Kaiser η οικονομική ανάκαμψη της Nότιας Ευρώπης οφείλεται σε έναν συνδυασμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παραγόντων, με κοινό παρονομαστή την αναζωογόνηση του τομέα παροχής υπηρεσιών, ειδικά του τουρισμού, από τη δυναμική του οποίου επωφελούνται ιδιαιτέρως Ισπανία και Ελλάδα. Ενώ η γερμανική βιομηχανία πλήττεται από τις υψηλές τιμές ενέργειας, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τους εμπορικούς πολέμους και την οικονομική αδυναμία της Κίνας, οι πρώην χώρες της κρίσης δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από αυτές τις εξελίξεις, κυρίως επειδή οι οικονομίες τους δε στηρίζονται στη βιομηχανία. Περαιτέρω, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία ήταν λιγότερο εξαρτημένες από την εισαγωγή ρωσικής ενέργειας όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Εν συνεχεία, στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως οι χώρες του Νότου εκμεταλλεύονται το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU ύψους 800 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο για την ευρωζώνη της ολλανδικής τράπεζας ING, Carsten Brzeski, πολύ σοβαρότερα υπ’ όψιν το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα εν συγκρίσει με πλουσιότερες χώρες, υλοποιώντας φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση. Τέλος, η μείωση των διοικητικών εμποδίων, ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και το μειωμένο εργατικό κόστος παρουσιάζονται επίσης ως βάση για την ανάπτυξη στη Νότια Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.