Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025

Ταξιδιωτικά Μεγέθη Γερμανίας στην Ελληνική Αγορά

Στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την γερμανική τουριστική αγορά όπως δημοσιεύτηκε από την Διεύθυνση Τουριστικής Προβολής και Τμήμα Έρευνας Αγοράς .

Στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την γερμανική τουριστική αγορά όπως δημοσιεύτηκε από την Διεύθυνση Τουριστικής Προβολής και Τμήμα Έρευνας Αγοράς .

Έκθεση η οποία  βασίζεται σε στοιχεία που προέρχονται από τις επίσημες στατιστικές αρχές και τις Κεντρικές Τράπεζες της κάθε χώρας, καθώς και από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και τον Εθνικό Οργανισμό Συντονισμού Πτήσεων (ΕΟΣΠ).

Η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση στον εισερχόμενο τουρισμό προς την Ελλάδα σε αριθμό αφίξεων, με τους Γερμανούς ταξιδιώτες να καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση στις επισκέψεις τους τα τελευταία χρόνια.

Το 2024, οι αφίξεις από τη Γερμανία κορυφώθηκαν, φτάνοντας τα 5,4 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 34,2% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, όταν είχαν καταγραφεί 4,0 εκατομμύρια αφίξεις.

Η ανοδική αυτή πορεία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των ενδιάμεσων ετών, με 4,4 εκατομμύρια αφίξεις το 2022 και 4,8 εκατομμύρια το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η διαρκής αυτή αύξηση υπογραμμίζει τη σταθερή προτίμηση των Γερμανών για την Ελλάδα και αναδεικνύει τη δυναμική και στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό.

 Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις Γερμανίας ανά Aεροδρόμιο

 Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα  το 2024 επιβεβαιώνουν τόσο τη δυναμική της γερμανικής αγοράς,  όσο και μια σαφή τάση προτίμησης λιγότερο πολυσύχναστων ή εναλλακτικών προορισμών.

 Η Κρήτη παραμένει βασικός πόλος έλξης, με πάνω από το 30% των  συνολικών αφίξεων από τη Γερμανία να καταγράφεται στα  αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων. Εντυπωσιακή υπήρξε η  άνοδος για την Αθήνα, η οποία σημείωσε αύξηση 36,0% στις αφίξεις από Γερμανία, ενώ και η Ρόδος κατέγραψε σημαντική αύξηση 16,8%,  με 544.661 αφίξεις.

 Ενδεικτική της τάσης για γεωγραφική διεύρυνση και εξερεύνηση  νέων περιοχών είναι η αξιοσημείωτη δυναμική που επέδειξαν  αρκετοί αναδυόμενοι προορισμοί. Η Καλαμάτα πρωτοστατεί,  σημειώνοντας θεαματική αύξηση 50,6% (25.521 αφίξεις), ενώ  σημαντικές επιδόσεις κατέγραψαν η Ζάκυνθος (+22,1% με 64.484  αφίξεις), ο Άραξος στην Αχαΐα (+13,7% με 29.090 αφίξεις) και το Άκτιο (+7,7% με 57.309 αφίξεις), υποδηλώνοντας αυξημένο ενδιαφέρον για  τη Δυτική Ελλάδα.


Στον αντίποδα, ορισμένοι καθιερωμένοι και παραδοσιακοί  προορισμοί παρουσίασαν κάμψη. Η Θεσσαλονίκη, αν και δεύτερη σε  όγκο αφίξεων από τη Γερμανία, σημείωσε μείωση -4,1%, με  αντίστοιχες πτωτικές τάσεις να καταγράφονται στην Κέρκυρα (-4,2%)  και την Κω (-2,9%). Πιο αισθητή ήταν η κάμψη στη Μύκονο (-10,9%),  ενώ αξιοσημείωτες μειώσεις σημειώθηκαν και σε μικρότερα  αεροδρόμια όπως η Κεφαλονιά, ο Βόλος και η Κάρπαθος.

ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.