Σελίδες

▼

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026

Μετά το κύμα επιθέσεων σε SUV στο Αμβούργο-– Αυστηρές συνέπειες ζητούν οι ενώσεις οδηγών

ΑΜΒΟΥΡΓΟ – Η στοχευμένη ενέργεια δολιοφθοράς κατά δεκάδων SUV στις συνοικίες Winterhude, Rotherbaum και Harvestehude του Αμβούργου προκαλεί έντονη αναστάτωση το βράδυ της Δευτέρας. Αφού άγνωστοι αφαιρέσαν τον αέρα από τα ελαστικά τουλάχιστον 45 οχημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας και άφησαν προκηρύξεις, το τμήμα πολιτικών εγκλημάτων (Staatsschutz) της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας ανέλαβε επίσημα τις έρευνες.

Η μέθοδος δράσης: Φασόλια και φακές στις βαλβίδες

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, οι δράστες χρησιμοποίησαν μια συγκεκριμένη τεχνική: Τοποθέτησαν μικρά μπιζέλια ή φακές στις βαλβίδες των ελαστικών, ώστε ο αέρας να διαφύγει αργά και χωρίς να καταστραφεί το λάστιχο. Στα παρμπρίζ των οχημάτων άφησαν έντυπα μηνύματα που ανέγραφαν: «Προσοχή – Το SUV σας είναι άχρηστο. Αφαιρέσαμε τον αέρα από τα ελαστικά σας. Μην το παίρνετε προσωπικά, το αυτοκίνητό σας αποτελεί κίνδυνο για το κλίμα.»

Αντιδράσεις: Μεταξύ οργής και νομικής αντιπαράθεσης

Η οργή ανάμεσα στους πληγέντες ιδιοκτήτες είναι μεγάλη. Ορισμένοι οδηγoί αντιλήφθηκαν την απώλεια πίεσης αφού είχαν ξεκινήσει να οδηγούν, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις στο οδικό δίκτυο.

  • Λέσχες Αυτοκινήτου (ADAC): Εκπρόσωπος της ADAC καταδίκασε σθεναρά τις ενέργειες: «Δεν πρόκειται για αθώο ακτιβισμό, αλλά για επικίνδυνη παρεμβολή στην οδική κυκλοφορία και πρόκληση φθοράς. Όποιος παρεμβαίνει στα ελαστικά μέσα στο σκοτάδι, αποδέχεται το ενδεχόμενο σοβαρών ατυχημάτων.»

  • Πολιτικό επίπεδο: Εκπρόσωποι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Αμβούργο ζήτησαν αυστηρότερη στάση από τη δικαιοσύνη. Οι Πράσινοι στον Σενάτο του Αμβούργου αποστάσιοποιήθηκαν επίσης από τις μεθόδους αυτές, τονίζοντας ωστόσο ότι η συζήτηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεγάλων οχημάτων πρέπει να διεξάγεται χωρίς βία.

  • Υπόβαθρο: Παρόμοιες ενέργειες από την ομάδα «The Tyre Extinguishers» έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στο Βερολίνο, το Μόναχο και τη Ζυρίχη.

Η αστυνομία του Αμβούργου απευθύνει έκκληση σε τυχόν μάρτυρες που παρατήρησαν ύποπτες κινήσεις κατά τις νυχτερινές ώρες να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.