Σελίδες

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Handelsblatt: « Covid-19 - Τι μπορεί να διδαχθεί η Γερμανία από άλλες χώρες (Ελλάδα)

«Οι Γερμανοί είναι πολύ ικανοποιημένοι με την απόδοση της χώρας τους σε σχέση με την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Αλλά σε άλλες χώρες ορισμένα πράγματα πήγαν ακόμα καλύτερα»

Το ρεπορτάζ των Gerd Höhler, ανταποκριτή στην Αθήνα, Dana Heide, ανταποκρίτριας στο Πεκίνο, Alexander Busch, ανταποκριτή στο Σάο Πάολο, Mathias Peer, ανταποκριτή στη Μπανγκόκ και Martin

Kölling, ανταποκριτή στο Τόκυο, αναφέρει εισαγωγικά:

//Η υποστήριξη για τα μέτρα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης κατά του Covid-19 είναι υψηλή και η δημοτικότητα της Καγκελαρίου Angela Merkel δεν αμφισβητείται. Ένας από τους λόγους είναι και ότι οι Γερμανοί αρέσκονται στο ρόλο των παγκόσμιων πρωταθλητών του κορωνοϊού που έχουν μέχρι στιγμής ελέγξει την πανδημία καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα είναι μόνο εν μέρει σωστή. Μία σειρά χωρών αντιμετώπισαν τουλάχιστον ορισμένες πτυχές της πανδημίας καλύτερα από τη Γερμανία.//

Παρατίθεται το τμήμα του άρθρου που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και υπογράφεται από τον Gerd Höhler:

//Και στην Ελλάδα αυξάνεται αυτήν την περίοδο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, αν και ξεκινά από σχετικά χαμηλό επίπεδο: Μέχρι στιγμής, 27.300 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στη χώρα των 10,7 εκ. κατοίκων. 534 ασθενείς έχουν πεθάνει από τον Covid-19. Οι θάνατοι ανέρχονται σε 50 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η τιμή είναι λιγότερο από το ήμισυ των 119 θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στη Γερμανία.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τους εμπειρογνώμονες και εισήγαγε πρώιμα περιορισμούς στις επαφές, μέχρι να επιβληθεί εκτεταμένο Lockdown στις 22 Μαρτίου. Σε σχέση με τα μέτρα, η Ελλάδα ήταν περίπου δύο εβδομάδες μπροστά από τις άλλες χώρες της ΕΕ, αν και εκείνη την περίοδο κατέγραφε πολύ λίγα κρούσματα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι Έλληνες έδειξαν μια ποιότητα, για την οποία σπάνια τους θεωρούν ικανούς στην υπόλοιπη Ευρώπη: Την πειθαρχία. Σε αυτό συνέβαλαν οι τρομακτικές εικόνες των κορεσμένων νοσοκομείων και νεκροτομείων από τη γειτονική Ιταλία. Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ακολούθησε τους περιορισμούς και η συμμόρφωση παρακολουθείτο έντονα από την αστυνομία, η καμπύλη των νέων λοιμώξεων εξομαλύνθηκε και πάλι στις αρχές Απριλίου.

Από τον Αύγουστο και μετά, όμως, αυξάνεται απότομα εκ νέου. Την Τετάρτη καταγράφηκε τιμή-ρεκόρ με 865 καταγεγραμμένα κρούσματα. Κατά τα φαινόμενα, κυρίως οι νεότεροι Έλληνες έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες πιο απρόσεκτοι. Πιθανότατα λόγω της καλής διαχείρισης της κρίσης την άνοιξη, η επαγρύπνηση μειώθηκε το καλοκαίρι.

Αφότου η κυβέρνηση επέβαλε ομοιόμορφους περιορισμούς σε όλη τη χώρα την άνοιξη, στο δεύτερο κύμα βασίζεται σε περιφερειακά και τοπικά μέτρα, καθώς και στην εντατική παρακολούθηση των νέων κρουσμάτων, προκειμένου να εντοπιστούν και να απομονωθούν οι εστίες μόλυνσης. Σε αυτό συμβάλλει και το ότι εξετάζονται στοχευμένα για κορωνοϊό ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μετανάστες, οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία και το νοσοκομειακό προσωπικό.//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.