Σελίδες

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Süddeutsche: «Δυσαρέσκεια για την Άγκυρα»

«Η Τουρκία προφανώς έχει δοκιμάσει το αμφιλεγόμενο ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας "S-400", το οποίο απέκτησε ενάντια στη βούληση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ»

Στην ανταπόκριση του Matthias Kolb από τις Βρυξέλλες για την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρονται τα ακόλουθα:

Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συναντιούνται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω του κορωνοϊού, δεν έχουν έλλειψη πιεστικών ζητημάτων. Εκτός από το "Space Center" στο Ramstein, όπου θα συντονίζεται η επιτήρηση του διαστήματος, αποφασίστηκαν επενδύσεις για την αεροπορική άμυνα. Η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προστατευμένη από τους ρωσικούς πυραύλους κρουζ τύπου 9M729 (ΝΑΤΟ- SSC-8). Λόγω αυτών των εξαιρετικά εύκολα μετακινούμενων όπλων μεσαίας εμβέλειας, οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη των Συμμάχων, τερμάτισαν τη συνθήκη για τον περιορισμό των όπλων μεσαίου βεληνεκούς INF με τη Ρωσία το 2019.

Συζητήθηκαν ακόμη νέα όπλα, όπως υπερηχητικοί πύραυλοι που μπορούν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη σε τέσσερα λεπτά, καθώς και η προστασία των κρίσιμων υποδομών, όπως τα υποβρύχια καλώδια στον Ατλαντικό. Δεδομένου ότι το 97% της επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης διέρχεται μέσω αυτών των καλωδίων, οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες εάν καταστραφούν ή εάν παρακολουθούνται - οι διπλωμάτες υποπτεύονται τη Ρωσία και εδώ.

Ένα μέλος του ΝΑΤΟ συνεχίζει να προκαλεί δυσαρέσκεια. Η Τουρκία έχει επεκτείνει την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο πλέει σε περιοχές πλούσιες σε φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg εξέφρασε την ανησυχία του για τη σοβαρότητα της κατάστασης και έκανε έκκληση για αποκλιμάκωση. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε για «παραγωγική ανταλλαγή απόψεων» και έκανε έκκληση για μια ειρηνική και πολιτική λύση. Ήλπιζε ότι ο μηχανισμός επίλυσης των διαφορών που προώθησε θα μπορούσε να βοηθήσει. Εσωτερικά λέγεται ότι υπενθυμίστηκαν σε Ελλάδα και Τουρκία «οι κανονισμοί κυκλοφορίας» προκειμένου να αποτραπούν στρατιωτικά συμβάντα.

Η πρέσβης της Ουάσιγκτον κάνει λόγο για «κόκκινη γραμμή» στα συστήματα αεροπορικής άμυνας

Εντωμεταξύ, υπάρχουν αναφορές ότι η Άγκυρα έχει δοκιμάσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400. Η Πρεσβης των ΗΠΑ Kay Bailey Hutchison τις χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» χωρίς να επιβεβαιώσει τις δοκιμές. Για τις ΗΠΑ, αποτελεί υπέρβαση «κόκκινης γραμμής» εάν οι S-400 ενσωματωθούν στο σύστημα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, καθώς η Μόσχα θα λαμβάνει, με αυτόν τον τρόπο, δεδομένα για το υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος F-35 των ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από την ανάπτυξή του αεροσκάφους ενώ μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος Donald Trump έχει αποτρέψει αυστηρότερες κυρώσεις στο Κογκρέσο. Πριν από τη συνάντηση, ο τούρκος Υπουργός Άμυνας Hulusi Akar απέρριψε την κριτική δηλώνοντας στο Bloomberg: “Με κάθε αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού”, τέτοιες δοκιμές είναι συνηθισμένες. Η χώρα του δεν θέλει να ενσωματώσει το σύστημα S-400 στις δομές του ΝΑΤΟ, αλλά να το χρησιμοποιήσει “ανεξάρτητα”., όπως είπε. Οι ειδικοί θεωρουν αναξιόπιστη αυτή την τοποθέτηση.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.