Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Συγκομιδή και συντήρηση βοτάνων και μυρωδικών

Το καλοκαίρι, είναι η περίοδος που τα μυρωδικά και τα βότανα υπάρχουν σε αφθονία και μπορούμε να τα μαζέψουμε και να χρησιμοποιήσουμε τον χειμώνα. Η συγκομιδή βασιλικού, δεντρολίβανου, μέντας ή φασκόμηλου είναι μια εμπειρία από μόνη της: αρκεί να τρίψετε ένα μοναδικό φύλλο ανάμεσα  στα δάχτυλά σας, μπορείτε να απολαύσετε το απερίγραπτο άρωμά τους.

Για να μπορέσετε να τελειοποιήσετε πιάτα και ποτά με βότανα και μυρωδικά ακόμη και στη λιγότερο παραγωγική εποχή, θα πρέπει κατ αρχήν να φροντίσετε να τα έχετε και να τα διατηρείτε το αποθεματικό σας σε άριστη κατάσταση.

Συμβουλές για  συγκομιδή και σωστή διατήρηση:

Η καλύτερη ώρα για την συγκομιδή είναι το μεσημέρι,  καθώς τότε η περιεκτικότητα σε νερό είναι η χαμηλότερη και η συγκέντρωση των αιθέριων ελαίων η υψηλότερη.

Τοποθετήστε τα βότανα με μεγάλα φύλλα σε επίπεδη επιφάνεια και αφήστε τα να στεγνώσουν σε ένα ευάερο περιβάλλον για περίπου τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια, μπορείτε να τοποθετήσετε τα αποξηραμένα βότανα σε βάζα με βιδωτό καπάκι.

Τα μικρόφυλλα και τα ξυλώδη βότανα μπορείτε να τα δέσετε σε μικρά τσαμπιά και να τα κρεμάσετε ανάποδα για να στεγνώσουν.

Αν η θερμοκρασία είναι ήδη πολύ χαμηλή ή η υγρασία πολύ υψηλή, στεγνώστε τα βότανα στο φούρνο. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου 30 βαθμοί. Διατηρήστε με μιά ξυλινη κουτάλα την πόρτα του φούρνου ανοιχτή. Αυτό εξασφαλίζει ότι η υγρασία μπορεί να διαφύγει. Μετά από περίπου τρεις ώρες, τα βότανα είναι έτοιμα να στεγνώσουν.

Αυτά τα βότανα είναι ιδανικά για αποξήρανση:

Μέντα

Φασκόμηλο

Θυμάρι

Δενδρολίβανο

Εστραγκόν

Θρούμπι / Αλμυρά

Μαντζουράνα

Ρίγανη

Λεμονόχορτο

Eπιμέλεια: Β. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.