Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

TΑΖ: «Η αριστερά της Ελλάδας αναζητά διάδοχο: Το Sunny boy από τις ΗΠΑ»

Tageszeitung: «Η αριστερά της Ελλάδας αναζητά διάδοχο: Το Sunny boy από τις ΗΠΑ»

 «Το ελληνικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά νέο ηγέτη. Φαβορί στον πρώτο γύρο αναδείχθηκε ο νέος πολιτικός Στέφανος Κασσελάκης.»

Η ανταπόκριση του Ferry Batzoglou από την Αθήνα αναφέρεται στα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ -μετά την πρόσφατη παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα σε συνέχεια των χαμηλών ποσοστών του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου- παραθέτοντας τα ποσοστά που έλαβαν οι πέντε υποψήφιοι, με επικρατέστερο τον Στέφανο Κασσελάκη, και επισημαίνοντας ότι συμμετείχαν 146.635 μέλη του κόμματος, 40.000 εκ των οποίων εγγράφηκαν την ίδια την ημέρα των εκλογών, οπότε είχαν αμέσως το δικαίωμα ψήφου, κάτι που όμως δεν θα ισχύσει και για τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, όπου δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν μόνο είχαν εγγραφεί ως μέλη μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο ανταποκριτής σχολιάζει ότι η αντίπαλος του Κασσελάκη στο β΄ γύρο, Έφη Αχτσιόγλου, επιτέθηκε έμμεσα στον νέο πολιτικό όταν δήλωσε ότι η επόμενη Κυριακή θα καθορίσει «εάν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι» διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο, στη Βουλή και την κοινωνία, και το αν θα δοθούν «με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης», ρίχνοντας άλλο ένα «καρφί» -σύμφωνα με τον Ferry Batzoglou- στον νεοφερμένο στον ελληνικό πολιτικό στίβο Κασσελάκη, ο οποίος, σε αντίθεση με την ίδια, δεν είναι βουλευτής.

Υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Ως έφηβος στις ΗΠΑ και έχοντας κάνει εκεί σταδιοδρομία», ο αρθρογράφος σημειώνει ότι στο πλαίσιο αποκλειστικής συνομιλίας του με την εφ/δα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Στέφανος Κασσελάκης –ο οποίος μπήκε στην ελληνική πολιτική σκηνή προσφάτως χάρη στον Αλέξη Τσίπρα, όπως επισημαίνεται- τόνισε ότι από νεαρή ηλικία ενεργούσε με ταχύτητα και αυτονομία και όταν ήταν μόλις 15 ετών ήθελε να επιστρέψει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την πατρίδα του και να είναι χρήσιμος στην χώρα, οπότε θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για γίνει αυτό, ενώ διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν δεν εκλεγεί αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ η βάση του θα παραμείνει στην Ελλάδα. Στη συνέχεια γίνεται συνοπτική αναφορά στις σπουδές και την μέχρι τώρα πορεία του, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης ίδρυσε την ηλεκτρονική πλατφόρμα «CVfromGreece» που βοήθησε τους νέους να βελτιώσουν το βιογραφικό τους προκειμένου να αιτηθούν θέσεις εργασίας ή να σπουδάσουν εκτός Ελλάδας. Τέλος σημειώνεται, υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Να απομακρυνθεί ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Μητσοτάκη από το αξίωμά του»: «Ο Κασσελάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην άμεση ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας με „τις πιο προοδευτικές ευρωπαϊκές χώρες σε όλα τα θέματα ισότητας και προστασίας των γυναικών, των μονογονέων, των αναπήρων και των LGBTQ+ ατόμων“. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει „πρότυπο ενσωμάτωσης και ισότητας σε όλη την Ευρώπη“, λέει ο Κασσελάκης. 

Ο ίδιος ζει με σύμφωνο συμβίωσης στις ΗΠΑ με έναν άντρα, τον νοσηλευτή Tyler McBeth. Το ζευγάρι σχεδιάζει να αποκτήσει παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας. «Με θλίβει που μπορούμε να έχουμε στην Αμερική παιδιά τα οποία δεν θα αναγνωρίζονται στην Ελλάδα», λέει ο Κασελάκης. Αλλά η κορυφαία προτεραιότητά του, σύμφωνα με όσα είπε στην TAZ, είναι «να λειτουργεί η χώρα μας δημοκρατικά. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πρέπει να γίνει μια μεγάλη εκκαθάριση από κάτω προς τα πάνω. Παντού. Χρειάζεται να έχεις γερό στομάχι για κάτι τέτοιο και πρέπει να χαλάσεις τα σχέδια ορισμένων. Είμαι έτοιμος να το κάνω αυτό.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.