Σελίδες

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Μετεωρολόγος του ZDF για τις ακραίες καταιγίδες στην Ελλάδα

Μετεωρολόγος του ZDF για τις ακραίες καταιγίδες στην Ελλάδα: "Μπορείς μόνο να φύγεις". ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Özden Terli, για την τρέχουσα κακοκαιρία στην Ελλάδα. 

Πόσο καιρό και πόσο έντονα προβλέπεται να βρέξει;

Özden Terli: Έχουμε διάφορα μοντέλα που προβλέπουν περίπου 500 έως 700 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο - εν μέρει σε ολόκληρη την περιοχή. Άλλα μοντέλα δείχνουν επίσης 1.000 λίτρα σε περιφερειακό επίπεδο. Και αυτό θα ήταν πραγματικά υπερβολικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Για σύγκριση: 500 έως 700 λίτρα είναι περίπου η ετήσια ποσότητα βροχόπτωσης στις γερμανικές πόλεις. Και αυτό είναι που πέφτει τώρα στην Ελλάδα μέσα σε τρεις μέρες.

Τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης ή ένας δήμος ή μια πόλη όταν ανακοινώνεται μια τέτοια καιρική κατάσταση;

Δεν μπορείς πραγματικά να προετοιμαστείς γι' αυτό. Το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να εγκαταλείψει την περιοχή και να φύγει. Δεν ξέρω αν οι προειδοποιήσεις στην Ελλάδα ήταν αρκετά έντονες. Βασικά, δεν έχει σημασία αν τελικά θα πέσουν 800 ή 1000 λίτρα. Γιατί όλο αυτό το πράγμα κατεβαίνει από τα βουνά και μετά συγκεντρώνεται στα ρυάκια και τα ποτάμια, έτσι ώστε να φτάσουμε σε αυτές τις κραυγαλέες πλημμύρες. Και αυτό θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες μέχρι και την Πέμπτη.

Πώς προκύπτουν οι έντονες βροχοπτώσεις;

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Μεσόγειος Θάλασσα είναι πολύ ζεστή. Φέτος είχαμε ακραίες επιφανειακές θερμοκρασίες στους ωκεανούς και στη Μεσόγειο. Και το ζεστό νερό είναι ουσιαστικά το καύσιμο για τις καταιγίδες. Είναι ακριβώς όπως οι τυφώνες. Έτσι, αυτή η θερμαινόμενη Μεσόγειος Θάλασσα είναι μια σταθερή πηγή κακοκαιρίας.

Όταν ο ψυχρότερος αέρας θερμαίνεται πάνω από τη Μεσόγειο, μαζεύει υγρασία και ανεβαίνει, μπορούν να σχηματιστούν πολύ ψηλά σύννεφα. Αυτός ο σχηματισμός σύννεφων απελευθερώνει ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε βίαιες καταιγίδες

Η ύφεση που σχηματίστηκε πρόσφατα πάνω από την Αδριατική Θάλασσα και προκάλεσε ακραίες βροχοπτώσεις στις Άλπεις προκλήθηκε επίσης από ψυχρό αέρα που κατέβηκε προς τη Μεσόγειο και θερμάνθηκε εκεί. Το ίδιο συμβαίνει τώρα με τον ψυχρό αέρα που ρέει νότια στην ανατολική πλευρά του υψηλού που μας δίνει σήμερα τον καλοκαιρινό καιρό.

Κάθε φορά που κρύος αέρας ταξιδεύει τώρα προς τη Μεσόγειο τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν κάπου πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό θα είναι μάλλον αναπόφευκτο. Και ειλικρινά: το είχαμε ήδη συζητήσει αυτό πριν από εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καύσωνα, επειδή ήταν σαφώς προβλέψιμο. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο. Αλλά όταν η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ζεστή, οι επιπτώσεις είναι επίσης ιδιαίτερα ισχυρές έως ακραίες.

Θα πρέπει να συνηθίσουμε τέτοιες καιρικές καταστάσεις;

Τι βλέπουμε στις καταιγίδες στην Ελλάδα: Το παγκόσμιο ουσιαστικά διασπάται σε ένα τοπικό γεγονός. Ήδη φέτος είχαμε κάποια ακραία φαινόμενα. Ο Βόρειος Ατλαντικός είναι επίσης εξαιρετικά θερμός και δυστυχώς πρέπει να φοβόμαστε ότι κάτι μεγαλύτερο συμβαίνει. Το γεγονός ότι μια τόσο τεράστια περιοχή θερμαίνεται σε τέτοιο βαθμό είναι πρωτοφανές στα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Είναι πραγματικά ανησυχητικό.

Το φθινόπωρο και το χειμώνα, φυσικά, οι θερμοκρασίες θα πέσουν, αλλά το ερώτημα είναι αν αυτό το πλεόνασμα θερμότητας θα διατηρηθεί την άνοιξη και το επόμενο καλοκαίρι. Τότε μπορεί πραγματικά να έχουμε "καταστρέψει,, κάτι. Διότι αν η θερμοκρασία στον Ατλαντικό δεν πέσει πλέον σημαντικά, κάτι δεν πάει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.