Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Welt: «Εκ νέου εκκλήσεις για απελάσεις στη Συρία»

«Ο θανάσιμος ξυλοδαρμός του εικοσάχρονου Φίλιππου Τ. στο Bad Oeynhausen  αναζωπυρώνει τη συζήτηση».

«Ο θανάσιμος ξυλοδαρμός του εικοσάχρονου Φίλιππου Τ. στο Bad Oeynhausen  αναζωπυρώνει τη συζήτηση».

Άρθρο των Tim Daldrup, Jan Alexander Casper και Florian Sädler επικεντρώνεται στον θανάσιμο ξυλοδαρμό του ελληνικής καταγωγής Φίλιππου Τ. στο Bad Oeynhausen , αναφέροντας ότι, εξαιτίας της συριακής καταγωγής του βασικού υπόπτου, έχει επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο ο διάλογος σχετικά με το εάν ο νεαρός άντρας είναι νεκρός εξαιτίας της αποτυχίας του γερμανικού κράτους. Όπως επισημαίνεται, οι εκπρόσωποι των κομμάτων δηλώνουν σοκαρισμένοι, προσεγγίζοντας ωστόσο διαφορετικά το θέμα. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Dirk Wiese, σε δηλώσεις του στη Welt ζητά την ‘εξάντληση της αυστηρότητας του νόμου’, συμπληρώνοντας ότι ‘σε περίπτωση που αποδειχθεί η ενοχή του υπόπτου, θα πρέπει να απελαθεί αμέσως μόλις εκτίσει την ποινή του’, αναφέροντας επιπλέον ότι καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για Σύρους πρόσφυγες. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις της αναπληρώτριας προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, Andrea Lindholz, η οποία επίσης τάσσεται υπέρ της απέλασης στη Συρία, εφόσον επιβεβαιωθεί η διάπραξη του εγκλήματος, καλώντας τη Γερμανική κυβέρνηση να δημιουργήσει γρήγορα τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους απελάσεις, καθώς έτσι πρόκειται να προστατεύονται και όσοι μετανάστες έχουν ενσωματωθεί στη γερμανική πραγματικότητα. Όπως τονίζεται, Πράσινοι και FDP δεν απάντησαν σε σχετικό ερώτημα της Welt.

Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, η ερμηνεία του συμβάντος μπορεί να αποκλίνει, όπως αποδεικνύεται από τις αντιδράσεις των πολιτικών της αριστεράς και του AfD. O Martin Hess, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD για θέματα εσωτερικής πολιτικής, κάνει λόγο για ‘πλήρη κρατική αποτυχία που στοιχίζει τη ζωή σε όλο και περισσότερους αθώους πολίτες’, καθώς, ‘ο Φίλιππος Τ. θα ήταν ακόμα ζωντανός εάν τόσο η κυβέρνηση Merkel όσο και η κυβέρνηση Scholz είχαν ενεργήσει αποφασιστικά και είχαν εφαρμόσει τα μέτρα που ζητά το AfD’. Από πλευράς της η Clara Bünger, εκπρόσωπος της παράταξης Die Linke επί προσφυγικών και δικαιικών ζητημάτων, καταλήγει σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα, υπογραμμίζοντας ότι ‘ως αριστερά, η παράταξή της τάσσεται υπέρ των προληπτικών μέτρων κατά της εγκληματικότητας’, προσθέτοντας ότι είναι αναπόφευκτη η αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση συνασπισμού επενδύει ‘αποκλειστικά’ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας και όχι στο κοινωνικό κράτος.  Σύμφωνα με τη Bünger, αποτρόπαιες ατομικές πράξεις δεν πρέπει χρησιμοποιούνται προκειμένου να ‘τεθούν ολόκληρες ομάδες υπό γενική υποψία’, παράκληση άλλωστε και της οικογένειας του θανόντος, ‘το όνομα και η ιστορία του να μη χρησιμοποιούνται καταχρηστικά για πολιτικές προβοκάτσιες από τη δεξιά’.

Εκ μέρους της Συμμαχίας Sahra Wagenknecht προέβη σε δηλώσεις ο Klaus Ernst, ο οποίος ανέφερε πως ‘η εν λόγω υπόθεση αποτελεί σύμβολο της αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ενσωμάτωσης’, εστιάζοντας περαιτέρω στο βεβαρημένο ποινικό παρελθόν του φερόμενου ως δράστη και στη μη πρόβλεψη υποχρεωτικών μέτρων ένταξης, συμπληρώνοντας ότι σε περιπτώσεις διάπραξης τόσο σοβαρών αδικημάτων οι δράστες θα πρέπει να εγκαταλείπουν τη Γερμανία. Στη συνέχεια επεσήμανε την ανάγκη μείωσης της μετανάστευσης, καθώς, σύμφωνα με τα όσα πρεσβεύει η παράταξή του, μόνο με χαμηλότερα επίπεδα μετανάστευσης μπορεί να λειτουργήσει η ενσωμάτωση και να αποτραπούν μελλοντικά τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις. Τέλος ο δήμαρχος της πόλης που διεπράχθη το έγκλημα, Lars Bökenkröger (CDU), επέκρινε επίσης τη μεταναστευτική πολιτική όπως εφαρμόζεται.

DIE WELT: «Ο θάνατος του Φίλιππου – και τα ερωτήματα που προκύπτουν»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.