Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Συνέντευξη Γερμανού Καγκελάριου στο περιοδικό Spiegel

«Γιατί ο φερόμενος ως δράστης βρισκόταν ακόμη στη Γερμανία κ. Scholz; - ‘Αυτό θα ήθελα να το μάθω και εγώ’»

 

«Που είναι η σκληρή γραμμή που έχει εξαγγείλει ο Olaf Scholz για το θέμα των απελάσεων; Ο Καγκελάριος ζητά υπομονή, εκφράζει την κατανόησή του για την απογοήτευση πολλών και αναφέρει: ‘Μπορούμε να επιλέξουμε ποιος επιτρέπεται να έρχεται σε εμάς και ποιος όχι’».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γερμανός Καγκελάριος, Olaf Scholz, στους Christoph Hickmann και Martin Knobbe αρνείται αρχικά ότι δεν έχει προχωρήσει με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθείται στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας ότι, εν μέσω έντονων πολιτικών συγκρούσεων, έχουν προωθηθεί σημαντικές αλλαγές. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι, εν συγκρίσει με πέρυσι, έχει αυξηθεί το ποσοστό των απελάσεων κατά 20%, υπογραμμίζοντας ότι οι αλλαγές στο μεταναστευτικό ζήτημα απαιτούν χρόνο, σε έναν τομέα που επιπροσθέτως εμπλέκονται πολλοί φορείς, επιβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει τη βούληση να φανεί πιστή στις δεσμεύσεις της ως προς την αύξηση των ποσοστών απελάσεων.

Στη συνέχεια, δεχόμενος αρνητική κριτική από τους Christoph Hickmann και Martin Knobbe για τον τρόπο με τον οποίο αναφέρεται ο Καγκελάριος στις διαδικασίες που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των κρατιδίων σε ό,τι αφορά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, επεσήμανε ότι θα πρέπει οι καταστάσεις να παρουσιάζονται ακριβώς ως έχουν, προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη στενή συνεργασία μεταξύ Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και κρατιδίων προς επίσπευση των διαδικασιών ασύλου, η οποία και έχει επιφέρει αποτελέσματα, πάντα με σεβασμό στα όσα ορίζει το σύνταγμα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι νομοταγείς δεν μπορούν να χαίρουν ίσης μεταχείρισης με όσους διαπράττουν εγκλήματα.

Ερωτηθείς ο Olaf Scholz για ποιον λόγο ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στο Solingen βρίσκεται ακόμη στη Γερμανία, ενώ έπρεπε να είχε επαναπροωθηθεί από τον Ιούνιο του 2023 στη Βουλγαρία, απάντησε πως και ο ίδιος δε γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο οι αρμόδιες αρχές δεν προχώρησαν τη διαδικασία, αποφεύγοντας ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και τονίζοντας ότι θα πρέπει να διαλευκανθεί το ζήτημα, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη του ίδιου λάθους στο μέλλον. Σε έντονο ύφος οι δημοσιογράφοι επανήλθαν στο εν λόγω ζήτημα, επισημαίνοντας περαιτέρω ότι οι εξηγήσεις που δίνονται δεν επαρκούν στους πολίτες με τον Γερμανό Καγκελάριο να επαναλαμβάνει ότι δεν κατανοεί τον λόγο παραμονής του φερόμενου ως δράστη, προσθέτοντας ότι υφίσταται το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την απέλασή του

Επίσης ο Scholz εστίασε στη μη εφαρμογή του συστήματος του Δουβλίνου, συμπληρώνοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου CEAS, δια του οποίου θα λαμβάνονται μελλοντικά άμεσα περισσότερες αποφάσεις για το άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις ‘παραδοξότητες’ που προκύπτουν χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, στην οποία συνήθως απαγορεύεται η επαναπροώθηση ατόμων από τη Γερμανία, παρόλο που έχουν ήδη λάβει άσυλο στην Ελλάδα, καθώς η γερμανική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι δεν πρόκειται να λάβουν επαρκή υποστήριξη, δηλώνοντας ότι συνεχίζει να εργάζεται σκληρά προς βελτίωση της κατάστασης.

Περαιτέρω, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι τουλάχιστον το 1/5 των πολιτών στη Γερμανία έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο, τονίζοντας ότι χωρίς αυτούς τους ανθρώπους η Γερμανία δεν θα απολάμβανε τη σημερινή της ευμάρεια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται τη μετανάστευση, ωστόσο έχει το δικαίωμα να επιλέξει ποιος μπορεί να εισέλθει στη χώρα και ποιος όχι.

Ο Γερμανός Καγκελάριος έδειξε κατανόηση ως προς την ανησυχία που κυριαρχεί στους πολίτες και ανέφερε ότι πρόκειται 1. Να διευκολυνθεί η βιομετρική αντιστοίχιση προς αναγνώριση υπόπτων, 2. Να δοθούν στις αρχές πρόσθετες εξουσίες για τη λήψη μέτρων κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, 3. Να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας από ακαδημαϊκούς και αρχές για την εξαγωγή πρακτικών συμπερασμάτων από επιστημονικά ευρήματα, 4. Να διευρυνθεί ο κατάλογος των ποινικών αδικημάτων που αποκλείουν κάποιον από τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία, 5. Να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για την οπλοκατοχή και, τέλος, 6. Να επεκταθούν οι εξουσίες ελέγχου της αστυνομίας. Επιπροσθέτως χαιρέτισε την πρόθεση της αντιπολίτευσης να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση αναφορικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον επικεφαλής του CDU, Friedrich Merz, φιλική και εποικοδομητική.

Ερωτηθείς για το εάν θα ήταν ευκολότερο να συνεργαστεί με την Ένωση CDU/CSU σε ό,τι αφορά την εσωτερική ασφάλεια εν συγκρίσει με Πράσινους και FDP, απάντησε ότι οι κυβερνήσεις συνασπισμού δεν περιορίζονται σε επιμέρους ζητήματα, ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανική Κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο, σχολιάζοντας ωστόσο εν συνεχεία ότι οι κοινωνικές αλλαγές οδηγούν σε συνεργασίες παρατάξεων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συγκυβερνούσαν, χωρίς να αποτελεί η Γερμανία τη μοναδική περίπτωση, χαρακτηρίζοντας κοπιαστική τη συγκυβέρνηση, η οποία αποτελεί κομμάτι της νέας πραγματικότητας την οποία και ο ίδιος δεν έχει συνηθίσει εντελώς, όπως ακριβώς και οι πολίτες. 

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία να είναι Καγκελάριος και μετά τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, δηλώνοντας ότι έχει θέσει ως στόχο την ενίσχυση του SPD και σχολιάζοντας ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σε ένα πολιτικό σκηνικό που βρίσκεται σε κινητικότητα μπορούν να αλλάξουν, όπως είχε συμβεί και κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.