ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 

www.doryforos.org 
----------------------------------------

"Ανακαλύψτε την Ελλάδα στο Μόναχο"


http://doryforos-europa.blogspot.gr/2016/08/blog-post_31.html

-----------------------------------------------------------------------------Απολογισμός 2014 για τον Ελληνισμό του Μονάχου


     Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

         Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα επιχειρήσουμε έναν απολογισμό για τον Ελληνισμό του Μονάχου, κυρίως σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς του. Τον απολογισμό για τον Ελληνισμό στη Γερμανία, συνολικά, μπορείτε να διαβάσετε στο blog μας www.doryforos-europa.blogspot.com 

    Όπως και σε πολλές άλλες πόλεις της Γερμανίας και της Ευρώπης, οι Έλληνες νεομετανάστες, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, αύξησαν τον πληθυσμό τους, ιδιαίτερα δε στο Μόναχο εκτόξευσαν σε 30.000 τον αριθμό των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στην πόλη (ανεπίσημα στοιχεία).  Βέβαια, και στο Μόναχο, όπως και στον υπόλοιπο Ελληνισμό, δεν υπήρχαν ούτε δημιουργήθηκαν υποδομές, δεν καταρτίστηκε σχέδιο να βοηθηθούν οι συμπατριώτες μας.  Ο Ελληνισμός του Μονάχου εμφανίζεται (και πάλι με ανεπίσημα στοιχεία, καθώς δεν παρέχονται ξεχωριστά ανά εθνότητα) να έχει μια μεγάλη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές της πόλης, τον Μάρτιο. Πηγές του Δήμου αναφέρονται σε πάνω από 8.000 Έλληνες !!!. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους, χωρίς να ευθύνεται ο Ελληνισμός του Μονάχου δεν εκλέχτηκε εκπρόσωπος του, για πρώτη φορά από τότε που αποκτήθηκε το δικαίωμα συμμετοχής. Παρόλα αυτά, η μεγάλη συμμετοχή του εκτιμήθηκε από το Δήμο και γι αυτό εξουσιοδοτήθηκε ο υποψήφιος του SPD να σχηματίσει ομάδα εργασίας, προκειμένου να λυθεί το θέμα της στέγασης της Κοινότητας και των Συλλόγων.

     Αντίθετα, αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής είχε ο Ελληνισμός του Μονάχου στις ευρωεκλογές, είτε για εκείνους που επέλεξαν να ψηφίσουν ελληνικό είτε για εκείνους που επέλεξαν ψηφίσουν γερμανικό κόμμα.

         Το γεγονός της χρονιάς για το Μόναχο ήταν αναμφισβήτητα η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του σχολικού διδακτηρίου. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η θετική εξέλιξη (δηλαδή η έναρξη των εργασιών πριν το πάρει πίσω η γερμανική πλευρά) πιστώνεται αποκλειστικά στον νομικό εκπρόσωπο του Υπουργείου και συμπατριώτη μας, Γιώργο Βλαχόπουλο.

     Σε σχέση με τους οργανωμένους φορείς, η Κοινότητα αναζητεί ακόμη τον τρόπο να βγει από το οργανωτικό και οικονομικό αδιέξοδο, οι σύλλογοι παρουσιάζουν διάφορες μεμονωμένες και αρκετές φορές πετυχημένες δράσεις, αλλά χωρίς να εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Η καθιερωμένη, πλέον, εκδήλωση των Ποντίων για τα παιδιά, η πρωτοβουλία των Θρακιωτών για την ενίσχυση άπορων συμπατριωτών μας στην Ελλάδα ξεχώρισαν σαν ιδιαίτερες εκδηλώσεις. Ο Σύλλογος Ποντίων παραμένει μεγάλος και συσπειρωμένος, αν και φέτος θετική έκπληξη ήταν η πολύ μεγάλη, από άποψη συμμετοχής, εκδήλωση των Ηπειρωτών (Ηπειρωτική Κοινότητα) στα πλαίσια των 45 χρόνων. 

    Ιστορικού τύπου δράσεις πραγματοποιούνται ιδιαίτερα στο Σύλλογο Μακεδόνων, ενώ τόσο η Λέσχη Επιστημόνων, όσο και το Λύκειο Ελληνίδων έχουν μια μόνιμη παρουσία. Ο Σύλλογος Κρητών έχει σταθερή παρουσία σε ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις (El Creco), ενώ την ψηφίδα των συλλόγων συμπληρώνουν, ο σύλλογος Ιονίων, η Φιλαρμονία με εκδηλώσεις που απευθύνονταν και σε Γερμανούς, οι σύλλογοι Δραμινών, Κοζανιτών, Πελοποννησίων και Αιγαίου, Ελασσονιτών με δράσεις και εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, τα μέλη τους.

     Ιδιαίτερη παρουσία είχαν και φέτος τα περιοδικά: Τhe Ell Mon (αξιόλογες εκδόσεις για τις Δημοτικές Εκλογές) και το περιοδικό ΔΡΑΧΜΗ. Ο "Κόμβος" συνεχίζει τις εκδόσεις του, ενώ η Κοινότητα μετά από χρόνια εξέδωσε και πάλι τον "Χρυσό οδηγό Ελλήνων Επιχειρηματιών". Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα, ιδιαίτερα όμως σε εκείνες που αφορούν τη συμμετοχή στην τοπική κοινωνία.
    Το εκπαιδευτικό παραμένει ακόμα στάσιμο και στηρίζεται στις παρατάσεις των εγγραφών στην Α Λυκείου από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ οι σύλλογοι Γονέων, όπως όλοι οι φορείς, διακρίνονται για τη μικρή συμμετοχή μελών.
    Οι ελληνικοί αθλητικοί σύλλογοι παρουσιάζουν θετική παρουσία με τον Ηρακλή Μονάχου να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε κατηγορία, ενώ πλαισιώθηκε φέτος από την Γαλανόλευκο Ντάχαου, που ανέβηκε στην ίδια κατηγορία. Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της ομάδας καλαθοσφαίρισης BC Hellenen, η οποία έχει ανέβει στην Bayerliga, ενώ το γυναικείο τμήμα μετά από συγχώνευση με άλλη ομάδα βρίσκεται στην 2η εθνική κατηγορία καλαθοσφαίρισης της Γερμανίας.
     Από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, σημειώνουμε εκείνη για τα 50 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής εκπομπής της Βαυαρικής ραδιοφωνίας.
     Το Ίδρυμα Παλλάδιο παρουσίασε φέτος μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις, σε διάφορους τομείς (εκπαιδευτικό, πολιτιστικό), συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις ως συνδιοργανωτής  (εκδήλωση Ε.Ο.Τ, Βαυαρική ραδιοφωνία, Hans Seidel Stftung) και είχε μια θετική επικοινωνιακή πολιτική, μετά από αρκετά χρόνια. Η επιτυχημένη εκδήλωση των συλλόγων, στο τέλος Νοέμβρη, για τη στήριξη του Ιδρύματος δεν ήταν αποκομμένη από το πλούσιο σε δράση πρόγραμμα του, την χρονιά που πέρασε. Το ίδρυμα έχει δείξει ότι μπορεί να αναλάβει να καλύψει το κενό συντονισμού, σε ότι αφορά το σχεδιασμό της παρουσίας του Ελληνισμού.
Από το Μόναχο τέλος, παρέλασαν μια σειρά από Έλληνες, γνωστούς καλλιτέχνες που έδωσαν συναυλίες. Το γεγονός ότι ο αριθμός αυτών ήταν πολύ αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν, είναι μάλλον ένδειξη ότι πλέον λόγω της κρίσης, οι παραστάσεις τους μόνο στο εσωτερικό δεν τους αποφέρουν ικανοποιητικά έσοδα. 

Το  αεροδρόμιο Μονάχου στα καλύτερα του κόσμου 
Σάρωσε το αεροδρόμιο Μονάχου στα WORLD AIRPORT AWARDS RESULTS 2014, αφού απέσπασε την τρίτη θέση στα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου. Επίσης, την πέμπτη θέση κατέλαβε o τερματικός Τ2 του Μονάχου και την έκτη από τα μόνο έξη σε όλο τον κόσμο που έχουν τα προσόντα για την κατηγορία  των "καλύτερων παροχών Premium υπηρεσιών". Άλλωστε, έλαβε και την δεύτερη θέση στα καλύτερα VIP τερματικά στο κόσμο και την πρώτη στην κατηγορία των αεροδρομίων που εξυπηρετούν 30-40 εκατ επιβάτες, όπως και του καλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης, του καλύτερου της Κεντρικής Ευρώπης και του καλύτερου προσωπικού αεροδρομίου Ευρώπης. Την όγδοη θέση κατέλαβε στη κατηγορία αεροδρομίων "καλύτερης αγοράς", την έκτη για τις transit μετεπιβιβάσεις και τη δεύτερη για τις παροχές αναψυχής και για φαγητό, ενώ την δέκατη για την παράδοση αποσκευών. Στην ίδια διοργάνωση το αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελευθέριος Βενιζέλος" κατέκτησε την τέταρτη θέση στην κατηγορία για τα "καλύτερα αεροδρόμια της Νότιας Ευρώπης". Το αεροδρόμιο της Αθήνας άλλωστε κατέλαβε την πρώτη θέση
κατά το φετινό ετήσιο συνέδριο του Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (Airports Council International - Europe) ως το «Καλύτερο Αεροδρόμιο στην Ευρώπη» για το 2014, στην κατηγορία 10-25 εκατ. επιβατών
 Καλύτερο ξενοδοχείο σε αεροδρόμιο αναδείχθηκε το Hilton της Φρανκφούρτης με δεύτερο το Kempinski του Μονάχου. 


«Ο Καβάφης και οι ρίζες του Φιλελληνισμού»

Στις 12 Μαΐου 2014 στις 18.00 η ώρα θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιου του Μονάχου (Amalienstr. 52, Αίθουσα K 402) διάλεξη με θέμα «Ο Καβάφης και οι ρίζες του Φιλελληνισμού» και ομιλητή τον επίτιμο καθηγητή Dr. Hans Eideneier
Την εκδήλωση διοργανώνει το Τμήμα της Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παλλάδιον.

Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου

Tο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου
και η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου διοργανώνουν διάλεξη με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστο Γιανναρά
με θέμα: «Ελληνισμός και Δύση: η γονιμότητα των διαφορών».
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου
της Ι. Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο (Ungererstr. 131, 80805 München, Haltestelle U6: Nordfriedhof) την Πέμπτη 22 Μαίου 2014 και ώρα 18.30. Θα ακολουθήσει συζήτηση

Σχολικό διδακτήριο Μονάχου -Έναρξη εκσκαφών

 

Ίδρυμα Παλλάδιο και ΕΟΤ Γερμανίας Μια πετυχημένη "διαφορετική" εκδήλωση στο ΜόναχοΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ: http://www.doryforos.org/
Απολογισμός για τον Ελληνισμό της πόλης του Μονάχου

Το 2013, μετά από 27 χρόνια συνεχούς στέγασης σε κάποιο χώρο, άφησε από τον Φλεβάρη την Ελληνική Κοινότητα άστεγη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα σε ό,τι  αφορά τη συσπείρωση των οργανωμένων φορέων, την ενιαία τους έκφραση και την κοινή παρέμβασή τους.

Στο εκπαιδευτικό υπήρξε μια μικρή πρόοδος, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμη το μέλλον των ελληνικών – δίγλωσσων σχολείων.

Για το οικόπεδο εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση. Από την μια προχωρούν σε περίφραξη και από την άλλη διαχέονται φήμες ότι το αγοράζει ο Δήμος.
Το Iδρυμα Παλλάδιο λειτουργεί δραστήριοποιούμενο σε πολλές δράσεις, όπως και μεμονωμένα,  διάφοροι άλλοι φορείς και σύλλογοι, αλλά δυστυχώς,  η ενιαία δράση απουσιάζει.

Στις επερχόμενες εκλογές για το Δήμο, ίσως για πρώτη φορά από το 1996 (από τη χρονιά που αποκτήθηκε το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές) δεν θα εκλεγεί Έλληνας. Γι' αυτό ευθύνονται πολλά, αλλά κυρίως, η αποχή του Ελληνισμού του Μονάχου από τα κοινά που έχει ως αποτέλεσμα να τοποθετούνται οι Έλληνες υποψήφιοι σε μη εκλόγιμες θέσεις και επιπρόσθετα η θέση αυτή παγιώνεται από την εικόνα διάλυσης, η οποία ενισχύθηκε το 2013 με τις υπόγειες αντιαπαραθέσεις, κοινοτικών και μη, τα τελευταία χρόνια.

Στα ΟΜΜΕ το Μόναχο έχει καλή εκπροσώπηση με 2 έντυπα (The Ellmon και ΔΡΑΧΜΗ) και το ΔΟΡΥΦΟΡΟ σε ηλεκτρονική έκδοση, που μετά από πολλά τεχνικά προβλήματα λειτουργεί πλέον με δυο σελίδες (μια γενική και μια ειδική για το Μόναχο) κανονικά.

Πολλές δράσεις που κάποτε ήταν αποτέλεσμα των συλλογικών οργάνων, όπως ο Χρυσός Οδηγός επαγγελματιών, σήμερα εκδίδεται πλέον από μια ομάδα νέων και ονομάζεται ΚΟΜΒΟΣ.
Ευαισθητοποίηση υπήρξε στο θέμα του αντιρατσιστικού. Η ίδρυση δικτύου στο Μόναχο και οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων με αφορμή την δίκη της NSU ήταν θετικά βήματα σε οργανωμένο επίπεδο Ελληνισμού στην πόλη μας. Ελπίζουμε να υπάρχει και συνέχεια
Το Διασυλλογικό κάνει φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να καλύψει το κενό. Άραγε θα το κατορθώσει ;
Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι στις μεγαλύτερες πόλεις της Ανω Βαυαρίας δηλ München, Augsburg, Dachau δεν λειτουργεί στην ουσία ελληνική Κοινότητα.

Βέβαια, αυτό που δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να μην παραδεχθούμε ότι την κύρια ευθύνη την έχει ο ίδιος ο Ελληνισμός του Μονάχου. Οι 24.000 επίσημα κατεγραμμένοι Έλληνες στο Μόναχο δεν είναι δυνατόν να μην έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν μια Κοινότητα και αυτή να επαφίεται και να εξαρτάται απόλυτα και αποκλειστικά από τη χρηματοδότηση του Δήμου Μονάχου, ο οποίος -ανεξάρτητα με το ποιος έχει την ευθύνη για αυτό, πάντως δεν την έχει ο Δήμος Μονάχου, σταμάτησε τη χρηματοδότηση. 

Η πρόκληση του 2014 θα είναι πάντως, η συμμετοχή των Ελλήνων του Μονάχου στις δημοτικές εκλογές. Θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε το κλίμα που υπάρχει στον Ελληνισμό και για τον Ελληνισμό με μεγάλη συμμετοχή ;


Tο Μόναχο στον Α' παγκόσμιο πόλεμο


Έκθεση στο πολιτιστικό κέντρο Gasteig πραγματοποιείται μέχρι 12 Γενάρη με φωτογραφίες και υλικό αρχείο από το Μόναχο στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από τι 8.00. έως στις 23.00

24.204 Έλληνες ζούνε στο Μόναχο - απογραφή της πόλης του Μονάχου

Ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων πολιτών, που ζει σε Ευρωπαϊκή Πόλη εκτός Ελλάδας, είναι στο Μόναχο. Αυτό έδειξε η απογραφή του 2012 που δημοσιεύτηκε από την στατιστική υπηρεσία του Δήμου Μονάχου.
Διαβάστε εδω


Ο λόγος του Ν. Καζαντζάκη ταξιδεύει στο Μόναχο


 Διαβάστε εδώ

Δημοψήφισμα για τη διεξαγωγή των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Μόναχο

 

50 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, ο Δήμος της Βαυαρικής πρωτεύουσας καλεί τους πολίτες σε δημοψήφισμα στις 10 Νοεμβρίου 2013 προκειμένου να αποφανθεί αν συμφωνεί να διεξαχθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες το 2022 στο Μόναχο ( Garmisch Patenkirchen και Chiemgau – Königssee).

Στο δημοψήφισμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και οι Έλληνες κάτοικοι της πόλης του Μονάχου. Τις μέρες αυτές έχει ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα, καθώς και το αντίστοιχο έντυπο για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολή.

Οι Έλληνες του Μονάχου, ανεξάρτητα την άποψη που έχει ο καθένας προσωπικά για το ζήτημα αυτό, έχουν την υποχρέωση να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, ώστε να αποδείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον με την ενεργό παρουσία τους στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης που ζουν. 

Iδρυμα Παλλάδιον. Ανοιχτή συζήτηση με Μπαμπινιώτη 

 

Διαβάστε εδώ

Ανακοίνωση :
Σας ενημερώνουμε ότι τα νέα του Μονάχου και περιχώρων θα δημοσιεύονται πλέον και στην σελίδα με την παλιά μας διεύθυνση www.doryforos.orgLiebe Mitglieder und Freunde unseres Vereins,

das Griechische Haus Westend/Evangelisches Migrationszentrum und der „Philharmonia“ Musikverein München in Zusammenarbeit mit den Vereinen Makedonier in München, Verein Ipirotische Gemeinde München, Thrakischer Verein „O Dimokritos“ in München, Kretischer Verein sowie Verein der Ionischen Inseln freuen sich, Ihnen anlässlich des 50-jährigen Jubiläums der Griechisch-Orthodoxen Metropolie von Deutschland einen


GRIECHISCHEN KULTURABEND
mit Liedern und Tänzen präsentieren zu können.


Mitwirkende:

Griechischer gemischter Chor München

Joseph-Haas-Chor Bad Aibling

Orchester des „Philharmonia“ Musikvereins München

griechische, serbische und bulgarische Tanzgruppen


Sonntag, den 20.10.2013 um 19 Uhr Carl-Orff-Saal im Gasteig

 Wir laden Sie zu diesem Abend herzlich ein.

 Tickets zu 19 € oder 13 € (ermäßigt) gibt es an allen Vorverkaufsstellen und an der Abendkasse. Telefonische Bestellung bei München-Ticket unter Tel. 089/ 54 81 81 81.

Wir würden uns sehr freuen, Sie bei unserem Konzert begrüßen zu dürfen.

Mit den besten Grüßen

IHR MUSIKVEREIN "PHILHARMONIA"


Η ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

διοργανώνει σε συνεργασία με τον σύλλογο Κρητών Μονάχου ανοικτή εκδήλωση/διάλεξημε ομιλητή τον ακαδημαικό και καθηγητή γλωσσολογίαςΓιώργο Μπαμπινιώτητην Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ.Θέμα: "H διαχρονική εξέλιξη και οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας",στην αίθουσα τηςBayerische Akademie der Wissenschaften
Alfons-Goppel-Str. 1180539 München

Ξεκίνησε το δίγλωσσο σχολείο- μοντέλο στη Βαυαρία

Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Αν και οι παλινωδίες δεν επέτρεπαν την αισιοδοξία, τελικά η εξαγγελία του δίγλωσσου ελληνογερμανικού σχολείου στη Βαυαρία με στόχο την αναγνώριση ενός κοινού απολυτηρίου (Abiapo) έγινε πραγματικότητα,

Liebe Tanzfreunde und Tanzfreundinnen, zu unserem nächsten Wochenendseminar mit Live-Musik aus Griechenland vom 13.09. - 15.09.2013möchte wir euch herzlich einladen Tänze aus Pontos mit Nikos Zournatzidis und Michalis Kaliotzidis (bester pontischer Lyra Spieler aus Griechenland)  Nikos Zournatzidis, der große Altmeister des pontischen Tanzes, hat über viele Jahre die pontische Tanzgruppe am Dora Stratou Theater in Athen geleitet. Er lebt in Athen, hat eine der besten Tanzgruppen und unterrichtet andere Lehrer in pontischen Tänzen.Dank seiner lebenslangen Forschungsarbeit hat er unschätzbare Zeitdokumente des pontischen Tanzes geschaffen. An diesem Wochenende begleitet uns mit seiner Live-Musik: Michalis Kaliotzidis, einer der besten pontischen Lyra Spieler aus Griechenland.

 

E I N L A D U N G


Das Griechische Generalkonsulat in Zusammenarbeit mit den Staatlichen Antikensammlungen und der Glyptothek und dem Verein zur Förderung der Aufarbeitung der Hellenischen Geschichte laden zum Vortrag
Von Herrn Dr. Harald Schulze ein:
„Alexander der Große: Biographie und Archäologie. Zur Archäologischen Landesausstellung 2013“
in den Staatlichen Antikensammlungen am Königsplatz, München
am Dienstag, den 23. Juli 2013 um 19.00 Uhr
Der Eintritt ist frei.

 

Έκθεση προϊόντων από την Κρήτη


Ο Δήμος Χανίων θα πραγματοποιήσει στο Μόναχο από 19 έως 22 Ιουλίου έκθεση κρητικών προϊόντων (ελαιόλαδο, τυροκομικά, κρασί, μέλι κ.α).
Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Μονάχου και τελεί υπό την αιγίδα του πρώτου Δημάρχου της πόλης Christian Ude.
H επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 19 Ιουλίου στις 7 μ.μ. στο Theaterzelt, Schwere Reiterstr. 15, 80637 München

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Καλοκαιρινή εκδήλωση της Κοινότητας

Την καθιερωμένη εκδήλωση της ,,καλοκαιρινής ημέρας,, Sommerfest διοργανώνει τo άλλο Σάββατο 6 Ιουλίου η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους που είναι το εστιατόριο Pizzeria Meraviglia, Riegerhofstraße 20 80686 München Laim.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ομιλία στελέχους ΣΥΡΙΖΑ για Χρυσή Αυγή στο Μόναχο

Neonazis in Griechenland
Donnerstag 4. Juli 2013 19.30 Uhr
KOMM-Treff
München Holzapfelstr. 3
Vortrag von Thanasis Kourkoulas - Athen
Bei den letzten Wahlen hat die Neonaziorganisation „Goldene Morgenröte“ (Chrysi Avgi) fast aus dem Stand sieben Prozent der Stimmen und 18 Abgeordnete im Athener Parlament bekommen.
In Meinungsumfragen liegt sie heute bei 10-12 Prozent. Die Erfahrung von Weimar scheint sich zu wiederholen: Die tiefe Wirtschaftskrise mit 27% Arbeitslosigkeit begünstigt eine Partei, deren Programm
vor allem aus Rassismus und Gewalt besteht.
Die Mitglieder terrorisieren Zuwanderer aus anderen Ländern, schlagen Verkaufsstände von Nicht-Griechen zusammen und spenden Blut „nur für Griechen“. Nach dem Vorbild der SA werden
ganze Stadtviertel „erobert“. An ihren Ständen werden die übersetzen Machwerke der Nazis, wie Hitlers „Mein Kampf“ oder Rosenbergs „Mythus des 20. Jahrhunderts“ verkauft. Die „Goldene Morgenröte“ verfügt über gute Beziehungen zu Teilen der Polizei und vor allem den paramilitärischen Sondereinheiten. Daher werden ihre Straftaten nur selten wirklich verfolgt.
Thanasis Kourkoulas ist Mitglied der nationalen Leitung von Syriza und dort vor allem für den Kampf gegen Neofaschismus und Rassismus zuständig. Er wird nicht nur von den gefährlichen
Verbindungen und Machenschaften von Chrysi Avgi berichten, sondern auch von einigen recht erfolgreichen Widerstandsaktionen.
Veranstalter:
Forum Eurokrise im Sozialforum München
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Ανακοίνωση Γεν Προξενείου για έκθεση ζωγραφικής

Στο πλαίσιο της Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας, το Γενικό Προξενείο Μονάχου και το Ίδρυμα Παλλάδιο συνδιοργανώνουμε ΕΚΘΕΣΗ με έργα έξι Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών που διαμένουν στην Βαυαρία, στην οικία της Γενικής Προξένου κας Σοφίας Γραμματά (Widderstr.18, 81679 Μόναχο) κατά τις ημέρες Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 11, 12 και 13 Ιουλίου 2013.
Οι καλλιτέχνες που θα εκθέσουν έργα τους είναι, κατ’ αλφαβητική σειρά, οι:
Αρπατζόγλου Σοφία
Γεωργίου-Μαγαδάκης Νικόλαος
Μαυρίδης Τώνης
Νίλο Γεώργιος
Olbricht-Μαριανού Δέσποινα
Σαρρή Ελένη
Στις 12 και 13 Ιουλίου 2013 η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό κατά τις ώρες 11.30 έως 17.30.
Για τα ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ΩΡΑ 17.00, με μουσική υπόκρουση συνθέσεων της κας Κωνσταντίας Γουρζή και παρουσία της Διευθύντριας του Münchner Künstlerhaus, κας Maja Grassinger, παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιηθεί το συντομότερο τυχόν ενδιαφέρον, για την αποστολή (έως 100 συνολικά) ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ.

Εκ του Γενικού Προξενείου

-------------------------------------------------------------------------------------------------------Streetlife-Festival und Corso Leopold στο ΜόναχοΤο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και πάλι για 21η φορά το Streetlife-Festival und Corso Leopold το πολιτιστικό γεγονός που φέρνει σχεδόν 300.000 πολίτες στους δρόμους της Leopold str.
Πληροφορίες:
http://www.muenchen.de/veranstaltungen/ ... 27882.html


Ανησυχία για τσ σχολικά λεωφορεία

                                          
Η είδηση της συνταξιοδότησης του συντονιστή εκπαίδευσης προκαλεί ανησυχίες στους γονείς των ελλ σχολείων στο Μόναχο και συγκεκριμένα τον κίνδυνο να δημιουργηθεί διοικητικό κενό και μέχρι να συμπληρωθεί η θέση να δημιουργήσει πρόβλημα με τα σχολικά λεωφορεία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Οι γονείς προσανατολίζονται να θέσουν το θέμα υπόψη της Γεν. Προξένου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ομιλία/συζήτηση για γερμανικές εκλογές

Ομιλία συζήτηση με θέμα οι εκλογές στην Βαυαρία και την Γερμανία τον Σεπτέμβριο διοργανώνει η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Μονάχου την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 στα γραφεία του στην Parkstr 17 με εισιηγητή τον Δημοτικό Σύμβουλο και μέλος της SPD Κωνσταντίνο Γιαννακάκο

 

Τελικά τι ισχυει με φορολογία;

                         
Ενω ο Υφυπουργός και η Υπουργείο λένε ξεκάθαρα ότι : είναι στη διακριτική ευχέρεια των ομογενών να βεβαιώσουν ότι έχουν μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, είτε επιλέγοντας το φορολογικό πιστοποιητικό κατοικίας, είτε εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης από τη φορολογική αρχή του εξωτερικού, είτε δήλωσή τους και μαζί μια βεβαίωση ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού από οποιαδήποτε αρχή εκεί, δημόσια ή δημοτική, ώστε να πιστοποιείται ότι κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.κή απόφαση ,, πολίτες μας ενημερώνουν ότι το Γενικό Προξενείο στο οποίο προσκόμισαν πιστοποιητικό διαμονής απο την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, τους έστειλε στην εφορία. Τελικά τι ισχύει ; Μήπως κάποιος πρέπει να ενημερώσει επίσημα τον Ελληνισμό ;

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παλλάδιο-Αρχαία Ελληνικά σε Βαυαρικά Γυμνάσια

Κατά την επίσκεψή τους στο Βαυαρικό Γυμνάσιο στο St. Ottilien την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013, η Γενική Πρόξενος του Μονάχου, Σοφία Γραμματά, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης, Χαρίλαος Μακρής, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Παλλάδιον, ΒασιλείαΤριάρχη παρακολουθήσαν τη διδασκαλία του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών σε βαυαρούς μαθητές.
Όπως και σε άλλα 51 Γυμνάσια της Βαυαρίας, παρέχεται στους Βαυαρούς μαθητές η δυνατότητα πέντε ώρες την εβδομάδα για τέσσερα χρόνια να διδαχθούν την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και να γνωρίσουν το πνεύμα και τη σκέψη της Ελληνικής Φιλοσοφίας. Παράλληλα μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα των Νεοελληνικών. Και είναι πολλοί οι Βαυαροί μαθητές που δείχνουν ενδιαφέρον και αφιερώνουν ακόμη και τον ελεύθερό τους χρόνο για να αποκτήσουν γνώσεις στο χώρο αυτό. Όπως υποστήριξαν οι ίδιοι και οι εκπαιδευτικοί τους, είναι πεποισμένοι, ότι αυτό θα τους βοηθήσει όχι μόνο στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία αλλά και στην ανάπτυξη της προσωπικότητά τους.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Παλλαδίου «Ελλάδα-τότε και τώρα».


 ==================================================================

Ανακοίνωση Ελλήνων πολιτών σχετικά για την προγραμματισμένη διαδήλωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στο Μόναχο το Σάββατο 06 Ιουλίου 2013 και ώρα 11:00 στην κεντρική πλατεία της πόλης ( Stachus )


Οι διοργανωτές μας ενημέρωσαν με την ακόλουθη επιστολή:
Αγαπητοί φίλοι,
πολλοί από σας ενδιαφέρονται να συμβάλλουν ενεργά στην ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα λάβει χώρα στις 6 Ιουλίου και ώρα 11 στην κεντρική πλατεία Stachus και γι΄ αυτόν τον λόγο σας ενημερώνω ότι μόλις εγκρίθηκε η αίτησή από τον δήμο του Μονάχου.
Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μία άκρως ειρηνική αλλά με δυναμικό χαρακτήρα κίνηση. Μία κίνηση- απόδειξη συμπαράστασης στις οικογένειές μας, στους φίλους μας, στους συμπολίτες μας στην Ελλάδα. Μία δημοκρατική κίνηση χωρίς κανέναν απολύτως κομματικό χαρακτήρα. Οφείλουμε όλοι να δείξουμε ότι αγαπάμε και σεβόμαστε την πατρίδα μας και πάνω απ' όλα ότι είμαστε ενωμένοι για το κοινό συμφέρον.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πορείες διαμαρτυρίας στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στις ΗΠΑ. Μόνο εμείς εδώ στο Μόναχο ακόμα το σκεφτόμαστε και αναρωτιέμαι το γιατί. Όλοι οι Γερμανοί συνάδελφοι στο πανεπιστήμιο και φίλοι με τους οποίους συζητάμε για το επίκαιρο θέμα της ενημέρωσής μας είναι απολύτως κατά τέτοιων αποφάσεων χωρίς ουσία.
Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα;
Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει στη διοργάνωση, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας οποιαδήποτε στιγμή. Επειδή πολλοί θ΄ αναρωτιούνται γιατί ξεσηκώνουμε με διαδηλώσεις που δε θα οδηγήσουν πουθενά, όπως ακούσαμε από πολλούς φίλους μέχρι τώρα, η απάντηση είναι πολύ απλή:
"Γιατί το χρωστάω - το χρωστάμε - στην πραγματικά υπέροχη Ελλάδα μας με όλα τα κακώς κείμενά της κι επειδή θέλω, πάνω απ΄ όλα, να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη".

40ήμερο μνημόσυνο στη μνήμη του Μακαριστού Κυρού Ειρηναίου Γ

Στις 9 Ιουνίου 2013 τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων στο Μόναχο , 40 ημέρες από την απώλεια του γέροντα Ειρηναίου προεξάρχοντος του μητροπολίτη Γερμανίας και κεντρικής Ευρώπης Αυγουστίνου Την Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης ΠΟΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Γιάννης Επιτροπάκης, τον Κρητικό Σύλλογο Μονάχου ο πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΚ κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής και όλα τα μέλη του ΔΣ, επίσης πολλοί Κρητικοί και μέλη της ΚΡΗΝΕ ΠΟΕ.Aνοιχτό για το κοινό το Δημαρχείο του Μονάχου

Το Σάββατο μεταξύ των ωρών 10.00 και 14.00 θα είναι ανοιχτό για περιήγηση του Δημαρχείο της πόλης του Μονάχου καθώς και άλλα δημόσια κτίρια. 
Στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος της πόλης θα υποδεχτεί τους επισκέπτες, θα τους ξεναγήσει στο γραφείο του καθώς και στο μπαλκόνι που είναι γνωστό για την υποδοχή των ποδοσφαιρικών ομάδων της πόλης όταν κατακτούν κάποιο πρωταθλημα κύπελλο (συνήθως η Μπάγερν)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΤΑΧΑΟΥ-ΚΑΡΛΣΦΕΛΝΤ


Καλοκαιρινή Γιορτή

Προς τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου

Η Ηπειρωτική Κοινότητα Νταχάου-Κάρλσφελντ & Περιχώρων πραγματοποιεί το Σάββατο,29.06.2013 και από 13 η ώρα έως 22 η ώρα καλοκαιρινή γιορτή (Sommerfest) στο προαύλιο της Τσαβδαρίδου, Ernst-Reuter-Platz 1, 85221 Dachau

Είναι παράδοση στην πόλη μας εξαιρετικές γιορτές να διοργανώνουν οι Ελληνικοί σύλλογοι και φορείς. Σίγουρα και αυτή την φορά θα τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε ώστε και η ζωντανή μουσική, τα χορευτικά και τα εξαιρετικά εδέσματα που θα ετοιμάσουμε ,να ικανοποιήσουν και τις ποιό απαιτητικές σας επιθυμίες.
Είναι μιά πρώτης τάξεως ευκαιρία ο Ελληνισμός της πόλης μας να σμίξει ,να διασκεδάσει και να παρουσιάσει ένα καλό πρόσωπο με πλούσια πολιτιστικά στοιχεία στούς Γερμανούς συμπολίτες μας.

Σας περιμένουμε όλους, στην καλοκαιρινή μας γιορτή.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ενημερωτική εκδήλωση συνδικάτου για συνταξιούχους

Τα γερμανικά συνδικάτα DGB διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία στην Schwanthalerstr 64 με θέμα τις συντάξεις (αιτήσεις δυνταξιοδότησης, γενικότερα ερωτήσεις για θέματα σύνταξης) την Πέμπτη από τις 5 μμ έως τις 7 μμ.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παλλάδιον – «Γονείς και Εκπαιδευτικοί σε Διάλογο»

Το Ίδρυμα Παλλάδιον διοργανώνει στο πλαίσιο της σειράς «Γονείς και Εκπαιδευτικοί σε Διάλογο» τη δεύτερη συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Διαταραχές συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων». Εισηγήτρια στη συνάντηση αυτή, που θα γίνει την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013 στις 17.30 – 19.30 μ.μ. στους χώρους της Stadtsparkasse, Ungererstr. 75 (U-Bahn 6, Στάση: Nordfriedhof), θα είναι η Ψυχολόγος Δρ Μαρία Γαβρανίδου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης στο Μόναχο (Κέντρο Σχολικής Συμβουλευτικής), το Σύλλογο Γονέων Μονάχου, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/Εκπαίδευσης Βαυαρίας, το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, καθώς και την Ακαδημία για την Επιμόρφωση και Μετεκπαίδευση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Διοίκησης Ντίλιγκεν .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καλοκαιρινή εκδήλωση του ,,Ελληνικού Σπιτιού,,

Την καθιερωμένη του εκδήλωση Straßenfest διοργανώνει και φέτος το ,,Ελληνικό Σπίτι,, Westend στις 22 Ιουνίου και ώρα 14.00 - 22.00 στο δρόμο μπροστά από το οίκημα που στεγάζεται, Bergmannstr 46, 80 339 München

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

25 χρόνια Tollwood στο Μόναχο

Ξεκίνησε το 1988. Τότε διαρκούσε μόλις 11 μέρες. Απλά 20 περίπτερα μια σκηνή και ένα τηλέφωνο και περίπου 20.000 επισκέπτες.

25 χρόνια μετά, δηλαδή το 2013 το Tollwood αποτελεί πλέον πολιτιστικό γεγονός για την πόλη του Μονάχου. Από 26 Ιουνίου μέχρι στις 21 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Πάρκο θα συναντηθούν η μουσική, η τέχνη το θέατρο και πολλά πολλά άλλα.
Και επειδή θα είναι και επετειακή η φετινή διοργάνωση θα έχει και κάτι το παραπάνω.

Πληροφορίες http://www.tollwood.de/

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τα ονόματα του Συμβουλευτικού οργάνου του Παλλαδίου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκρότησης του Συμβουλευτικού και βοηθητικού οργάνου τoυ Ιδρύματος Παλλάδιον στο πλαίσιο των αποφάσεων της τελευταίας συνεδρίασης του Συμβουλίου ιδρυτών.

Με βάση τα παραπάνω η Πρόεδρος του Ιδρύματος Δρ Βασιλεία Τριάρχη ανακοίνωσε τα ονόματα των μελών τα οποία θα καλέσει σύντομα σε συνάντηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Ιδρυτών φιλοδοξούν μέσα από αυτό το άτυπο μεν όργανο να ενισχυθούν οι δράσεις και τα προγράμματα του Ιδρύματος.

Τα 14 μέλη του είναι :

Αθέρας Φανή
Αναγνωστόπουλος Χρήστος
Αποστολίδης Χάρης
Βλαχόπουλος Γεώργιος
Βλέτσης Γεώργιος
Γαβρανίδου Μαρία
Δέλκος Παύλος
Διγόνη Νατάσσα
Διονησιάδου Μαρία
Δόικα Κατερίνα
Κουτσομητόπουλος Δημήτριος
Μαρκάκη Χριστίνα
Ντίκ Αναστασία
Τούφη Κατερίνα

Ομάδα υποστήριξης διαδικτύου και ΜΜΕ
Γιάκης Γρηγόριος
Μαρασίδης Χρήστος

Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ιδρυτών και ανάλογα με την θεματολογία θα καλείται και ο Έλληνας δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Γιαννακάκος.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Γεν. Προξενείο/Παλλάδιο: Εκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών Βαυαρίας


Στις 11 Ιουλίου θα εγκαινιασθεί, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, επισήμων της βαυαρικής πλευράς και εκπροσώπων των ελληνικών κοινοτήτων και συλλόγων της Βαυαρίας, έκθεση, συνδιοργανούμενη από το Γενικό Προξενείο Μονάχου και το ίδρυμα "Παλλάδιο", στην κατοικία της Γενικής Προξένου (Widderstrasse 18, 81679 Μόναχο) με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που κατοικούν στην Βαυαρία.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό την Παρασκευή και το Σάββατο, 12 και 13 Ιουλίου, κατά τις ώρες 11.30-17.30.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

40 Χρόνια Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου

Επετειακή εκδήλωση διοργανώνει ο σύλλογος πορώθησης Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας την και καλεί παλιούς και νέους μαθητές να δώσουν παρών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013, ώρα 19:30 Sophiensaal, Sophienstrase 6, 80333 Munchen

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει
Χαιρετισμούς των Σοφία Γραμματά - Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο και του Helmut Kruck – εκ μέρους του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Η εορταστική ομιλία θα γίνει από τον καθηγητή Βασίλειο Φθενάκη με θέμα :
"Muttersprache und Kultur: die Grundlage fur gelingende
Bildungsbiographien“

Αναδρομή στην ιστορία θα γίνει από τους Ηλία Λ. Τσουκάτο και Δρ. Θωμά Μουκριώτη τέως Πρόεδροι της Σχολικής Επιτροπής Γονέων και Κηδεμόνων
των Τμημάτων Μητρικής Γλώσσας

Στις προοπτικές θα αναφερθεί η Ελένη Βούλγαρη
Πρόεδρος του Forderverein des TEG-MUC Munchen e.V.

Θα ακολουθήσει δεξίωση και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Φανή Αθέρα, Βαυαρική Ραδιοφωνία.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί ζωντανή ελληνική μουσική από τους Λευτέρη Αρμύρα (βιολί) και Γιάννη Καλλία (keyboard)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Δεν έχω απολύτως κανένα στοιχείο". Τα μάζεψε και ο 2ος…

Μετά τις επιστολές μελών από το Δ.Σ της ΕΚΜ του 2005 προς 2 μέλη του σημερινού Δ.Σ να παρουσιάσουν στοιχεία που θα πιστοποιούν τις κατηγορίες τους για χρέος του τότε Δ.Σ, το οποίο οδήγησε την Κοινότητα στη σημερινή κατάσταση, τα μάζεψε και το δεύτερο μέλος.

Με δική του πρωτοβουλία επικοινώνησε με τα μέλη του πρώην Δ.Σ και διαβεβαίωσε ότι
Α) δεν διαθέτει απολύτως κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί τις δηλώσεις του
Β) σε καμία περίπτωση δεν είχε σκοπό να συκοφαντήσει τα μέλη του παλαιού Δ.Σ

Ακολουθεί σύντομο σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Τελικά έγινε και αυτό. Δυο μέλη του Δ.Σ της ΕΚΜ διέδιδαν ανυπόστατα και ψευδή στοιχεία συκοφαντώντας μέλη που υπηρέτησαν στο Δ.Σ πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Ίσως , όμως να μην περίμεναν την αντίδραση τους, δηλαδή την προσφυγή στην δικαιοσύνη και έτσι έσπευσαν να τα μαζέψουν, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι δεν είχαν κανένα απολύτως στοιχείο που να πιστοποιεί τα λεγόμενά τους.

Είναι κρίμα, το γεγονός ότι φθάσαμε ως Κοινότητα σ αυτό το σημείο, να απειλούνται με προσφυγή στη δικαιοσύνη μέλη του Δ.Σ της Κοινότητας προκειμένου να σταματήσουν τις συκοφαντίες.
Αν κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν ποτέ ξανά δεν υπήρξε τέτοιο φαινόμενο.
Μπορεί να υπήρχε δίκαιη ή άδικη κριτική στις δράσεις των προηγούμενων Δ.Σ, πολλές φορές ισοπεδωτική, όμως ποτέ μέλη του Δ.Σ δεν διέσυραν πρόσωπα με τόση ευκολία.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως, εστιάζεται αλλού. Ότι τα συγκεκριμένα αυτά μέλη είναι που έχουν κληθεί να βγάλουν την Κοινότητα από την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται.

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σύλλογος Κρητών Μονάχου

Αύριο Κυριακή 02.06.2013 ζωντανή κρητική μουσική στα μαθήματα κρητικων χορών στο ελληνικό σπίτι στην Bergmannstrasse 46, με τους φίλους μουσικούς του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου, Στέλιο και Μύρωνα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σύλλογος Μακεδόνων Μονάχου

Ο Σύλλογος Μακεδόνων Μονάχου με την συνεργασία των Συλλόγων <<Διάλογος>>, Ηπειρωτών, Θράκης, Ιονίων Νήσων,Κρητών,Ποντίων,Πελοποννησίων, Σερραίων, Φιλαρμόνια και Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου διοργανώνει εκδήλωση για την ημέρα μνήμης και τιμής προς τον Μέγιστο των Ελλήνων Βασιλέα των Μακεδόνων ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

το Σάββατο 15 Ιουνίου και ώρα 18:00 Αrabella Sheraton Westpark Hotel Garmischerstr.2, 80339 München

Ομιλητές: ο καθηγητής Θεολογίας κ. Κ. Νικολακόπουλος
ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Κ. Βελόπουλος
ο αρθρογράφος κ. Ιωάννης Γκέγκας

Είστε όλοι εγκάρδια καλεσμένοι για μια μοναδική αναφορά στο έργο και τα βήματα
Του Μέγιστου των Ελλήνων Αλεξάνδρου του Μακεδόνα

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου

η Πρόεδρος                 ο Γραμματέας

Θεοδώρα Τζιτζιλάκη  Χρήστος Αναγνωστόπουλος

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aντιφασιστική διαδήλωση στο Βέστεντ

Mετά από νεοναζιστικές επιθέσεις σε σπίτια και γραφεία δημοκρατικών και αντιφασιστικών οργανώσεων με τελευταία την ενάντια στα γραφεία του αριστερού ιδρύματος Roza Luxemburg Stiftung στο βέστεντ πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Μαίου 2013 και ώρα 19:00 Uhr στην Georg-Freundorfer-Platz
Ακολουθεί η ανακοίνωση της KV München:
in der Nacht von Donnerstag, 23.5. zum 24.5. kam es zu einem Anschlag auf das Büro der parteinahen Rosa-Luxemburg-Stiftung / Kurt-Eisner-Verein.
"In den letzten Tagen kam es in München zu einer Reihe von Naziübergriffen auf verschiedene antirassistisch engagierte linke und alternative Einrichtungen. So wurden beim Wohnprojekt Ligsalz8 in mehreren Nächten unter anderem die Scheiben eingeschlagen und die Hausfassade mit Farbbeuteln beworfen. Dem bayerischen Flüchtlingsrat wurden ebenfalls die Scheiben eingeschlagen. Bei einer Anwältin der Nebenklage im NSU-Prozess wurde die Eingangstüre mit Fäkalien beschmiert. Zuletzt traf es das Büro der Rosa-Luxemburg-Stiftung im Westend. Auch hier wurden Scheiben eingeschlagen. Diese Aufzählungen sind nicht komplett und es wird sicherlich weitere Angriffe geben.
Wenngleich diese Attacken nur Einige treffen, so gelten sie doch uns Allen und müssen dementsprechend gemeinsam beantwortet werden!


Zeigt euch solidarisch mit den Betroffenen, bietet eure Unterstützung an und kommt zur
Demo am Mittwoch, den 29. Mai 19:00 Uhr Georg-Freundorfer-Platz."
So lautet kurz und knapp der Aufruf zu der Demonstration am Mittwoch und auch wir fordern euch alle auf, sich an der Demonstration zu beteiligen!


Alexandra Grimm
-Vorstand KV München-

 

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ολοκληρώθηκαν τα πρωταθλήματα ελληνικών ομάδων στο Μόναχo


Όλες οι Ελληνικές ομάδες διατηρήθηκαν στην κατηγορία που έπαιζαν ενώ πρωταθλήτρια στον όμιλό της αναδείχτηκε η Γαλανόλευκη Νταχάου τόσο ή πρώτη όσο και η δεύτερη ομάδα της.
Συγκεκριμένα.
Ο Ηρακλής που παίζει στην Kreisliga μεγαλύτερη κατηγορία που παίζει ελληνική ομάδα κατέκτησε την 8η θέση, σε σύνολο 14 ομάδων.
Στην αμέσως επόμενη κατηγορία παίζουν η δεύτερη ομάδα του Ηρακλή Μονάχου και η FC Hellas που αντίστοιχα κατατάγηκαν στην 9η (από 13) και 7η (14) θέση.
Στην A- Klasse η ΑΕ Γαλανόλευκη Νταχάου αναδείχτηκε πρώτη στον όμιλό της ενώ ο FC Pontos 7ος (σε ομίλους 14 ομάδων).
Στην τελευταία κατηγορία δηλ την C- Klasse που παίζουν οι δεύτερες ομάδες της Hellas, FC Pontos και AE Galanolefkos Dachau είχαμε πρωτιά και πάλι για την ελληνική ομάδα του Νταχάου ενώ ο FC Pontos βρέθηκε στην 8η θέση της βαθμολογικής κατάταξης ενώ η Hellas στην 7η

   -------------------------------------------------------------------------------------------------

Σύλλογος Μακεδόνων -ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ROSENHEIM

Ο Σύλλογος Μακεδόνων Μονάχου διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή, 16 Ιουνίου στην όμορφη πόλη Rosenheim και επίσκεψη στην έκθεση Lokschuppen εκεί που είναι αφιερωμένη στον Μέγα Αλέξανδρο!
Θα αναχωρήσουμε ώρα 8 το πρωί μπροστά από το κτιριο που στεγαζόταν παλιά η Ελληνική Κοινότητα.Rudesheimerstr.4, 80686 München U4, U5, Tram 18, Station Westendstraße Θα επισκεφτούμε την έκθεση στο Μουσείο Lokschuppen του Rosenheim, όπου θα έχουμε αρκετό χρόνο να τη γυρίσουμε και να την απολαύσουμε.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση του χορευτικού μας στον προαύλιο χώρο του μουσείου και μετά θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να φάμε το μεσημεριανό μας και να κάνουμε τη βόλτα μας μέσα στην πόλη.
Τιμή συμμετοχής:
15 Ευρώ για μεγάλους
10 Ευρώ για παιδιά μέχρι 12 ετών
Το εισιτήριο αφορά μόνο την μεταφορά με το τουριστικό Λεωφορείο
Δηλώσεις συμμετοχής στα παρακάτω άτομα:
Τζιτζιλάκη Θεοδώρα τηλ.: 0157-72947180
Θωμάς Διαμαντόπουλος τηλ.:0176-70776722
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
---------------------------------------------------------------------------------------------

Σύλλογος Επτανησίων Μονάχου


Εκδήλωση για την 149η επέτειο από την Ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα διοργανώνει ο Σύλλογος Επτανησίων Μονάχου την Κυραική 26 Μαίου 2012 .
Στην αρχή θα συμμετέχει σε δοξολογία στον ΙΝ του Αγίου Γεωργίου, Gollierstr 55 και θα ακολουθησει σύναξη στο καφέ Φιλόξενος στο Βεστεντ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αρχίζουν να τα μαζεύουν για τις συκοφαντίες


Μετά από την δημόσια επιστολή μελών του ΔΣ της Κοινότητας του 2005, με την οποία ζητούσαν δημόσια από συγκεκριμένα μέλη του σημερινού ΔΣ να καταθέσουν στοιχεία για τις συκοφαντίες σε σχέση με το οικονομικό υπόλοιπο σταμάτησαν οι λεονταρισμοί.Ήδη ο ταμίας του σημερινού ΔΣ σε συνάντηση που ο ίδιος προκάλεσε με μέλος του τότε ΔΣ δήλωσε ότι δεν έχει το παραμικρό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του και ότι ,,μπερδεύτηκε,, από μια επιστολή του ΔΣ.

Εκδηλώσεις Κρητικού Συλλόγου Μονάχου

- Η Μάχη της ΚρήτηςΟ Κρητικός Σύλλογος Μονάχου θέλοντας να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς της επικής αυτής μάχης, σας καλεί να παρα
ßρεθείτε και να τιμήσετε με την παρουσία σας την επιμνημόσυνη δέηση που θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου, την Κυριακή 26.05.2013 στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων.
Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης θα σερβιριστεί καφές και γλυκό, για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης στον 1ο όροφο.
- Ψήσιμο αρνιών
Το Δ. Σ. του Συλλόγου μας σας προσκαλεί και πάλι φέτος στην γνωστή εκδήλωση:
Ψήσιμο αρνιών που θα γίνει το Σάββατο 08. Ιουνίου 2013 από τις 18.30 μ.μ.
στο ρεστωράν "ΜΙΝΩΑ", Zwergerstr. 28, Sportpark Neubiberg
Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων παρακαλούμε να απευθυνθείτε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τα εισιτήρια στοιχίζουν για τους μεγάλους 15,00
για παιδιά κάτω των 14 ετών 10,00 €.Στο εισιτήριο περιλαμβάνονται: α) μία χορταστική μερίδα αρνί σούβλας με οφτή πατάτα και σαλάτα
β) άφθονο κρητικό κρασί.
Τα Άτομα που δεν επιθυμούν να πάρουν ψητό αρνί πληρώνουν 8
εισητήριο. Το λαικό μουσικό πρόγραμμα της ημέρας θα καλύψει ο Μυρτσίδης Απόστολος με το συγκρότημά του.

Συμπληρώθηκε το ΔΣ του Παλλαδίου

Συμπληρώθηκε το ΔΣ του Ιδρύματος Παλλάδιον, όπως είχε σχεδιαστεί από το Συμβούλιο Ιδρυτών με παλιότερη απόφασή του.
Ομόφωνα η Συνέλευση Ιδρυτών που πραγματοποιήθηκε την τελευταία Παρασκευή όρισε στο ΔΣ τους : Ορφανίδη Κωνσταντίνο, τραπεζικό στέλεχος, Τορόση Ελένη, δημοσιογράφο / συγγραφέα και Τσιλίκα Φιλίτσα, οδοντίατρο και Πρόεδρο Γονέων Λυκείου. Τα παραπάνω μέλη, μαζί με την Πρόεδρο Βασ. Τριάρχη, τον αντιπρόεδρο Joachim Ebener, προεδρείο της Stadtsparkasse και τον νομικό Klug αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο για τα επόμενα 2 χρόνια.
Το Συμβούλιο Ιδρυτών αποφάσισε στις συνεδριάσεις του να καλεί, κατά περίπτωση, και το Δημοτικό Σύμβουλο Κωνσταντίνο Γιαννακάκο.
Επίσης, το Συμβούλιο Ιδρυτών συγκρότησε το υποστηρικτικό - συμβουλευτικό όργανο Beirat. Τα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μετά από εξουσιοδότηση που έδωσε το Συμβούλιο Ιδρυτών στην Πρόεδρο και το ΔΣ του Ιδρύματος να συμπληρώσει τον κατάλογο.
Τέλος το ΣΙ ενέκρινε τον ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων, τον οικονομικό απολογισμό και τον προγραμματισμό του ΔΣ του Ιδρύματος.

 


Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου

 

Eκδρομή στο Freizeit Park bayern θα πραγματοποιήσει η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου στις 16 Ιουνίου 2013. Η εκδρομή θα είναι ημερήσια. Το κόστος συμμετοχής στην εκδρομή ανέρχεται (μαζί με την είσοδο) στα 25 ευρώ,

Δηλώσεις συμμετοχής την Κυριακή 2 Ιουνίου στο Freizeitheim Westend στις 2.30 έως 5.00 μμ.

 


 

Παλλάδιον: εκδήλωση-συνάντηση μαθητών με Τίτο Πατρίκιο 

Το Ίδρυμα Παλλάδιον διοργάνωσε σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ελένη Τορόση μια συνάντηση του Έλληνα ποιητή Τίτου Πατρίκιου με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Λυκείου στο Μόναχο. Διαβάστε http://www.doryforos-europa.blogspot.gr/2013/05/blog-post_16.html

 

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δικη NSU

Διαβάστε τις εξελίξεις

 

Επαναλαμβάνεται η διακοπείσα δίκη στο Μόναχο ...

διαβάστε εδώ

Το Ίδρυμα Παλλάδιον και τα «Ταλέντα στη χώρα της Βαυαρίας»

Το Ίδρυμα Παλλάδιον παρέχει τη δυνατότητα σε αριστούχους μαθητές των Ελληνικών Γυμνασίων να γίνουν υπότροφοι του Προγράμματος «Ταλέντα στη χώρα της Βαυαρίας».
περισσότερα εδω

 

 

50 χρόνια Ορθόδοξη Εκκλησία Γερμανίας

Επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Ορθόδοξης θα γιορταστεί στις στις 12 Ιουλίου στο Μόναχο στον ΙΝ των Αγίων Πάντων παρουσία του Αρχιεπισκόπου Γερμανίας Αυγουστίνου.
Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου Κωνσταντίνος Τσιάρας
Εκδήλωση Λύκειο Ελληνίδων για ημέρα μητέρας


Το Λύκειο των Ελληνίδων Μονάχου, γιορτάζει την τιμητική ημέρα της μητέρας και της αφιερώνει μια ομιλία σ΄ ένα επίκαιρο θέμα για τη γυναίκα και τη μητέρα της εποχής μας.
VORTRAG
Mutterschaft zu Beginn des 21. Jahrhunderts:
Chancen und Herausforderungen für ein neues Verständnis von Mutterschaft (und Vaterschaft?)
Referent: Prof. Dr. Dr. Dr. Wassilios E. Fthenakis
Datum: Sonntag, 12. Mai 2013, 17:30 Uhr – 19:00 Uhr
Ort: Gasteig, München, Rosenheimer Str. 5, Raum 0.131 (Erdgeschoß) Elternschaft war über Jahrhunderte hinweg
eine kulturelle und soziale Konstruktion. Die Gesellschaft bestimmte, wie sich Frauen (und Männer) als Mütter (bzw. als Väter) zu verhalten hatten. Ein Raum für individuelle Entwürfe war nur bestimmten Schichten bzw. Individuen (z. B. Künstlern)
vorbehalten, die ohnehin der sozialen Norm trotzten und neue Rollen für die Gesellschaft entwarfen.
Zu Beginn des 21. Jahrhunderts bestimmen individuelle Entwürfe das Feld: das Individuum (Frauen wie Männer), befreit von den Auswirkungen sozialer Erwartungen und bestehender sozialer Kontrolle, möchte die eigene Identität selbst definieren, die Motivation für eine Beziehung
selbst bestimmen und generell die Gestaltung der eigenen Biographie auf der Grundlage eigener Bedürfnisse und Visionen vornehmen.
Prof. Dr. Dr. Dr. Wassilios E. Fthenakis
Symmetrische Beziehungsmodelle, die einzig den Bedürfnissen jünger Frauen am ehesten gerecht werden können, geraten jedoch bald nach der Geburt des Kindes in eine Asymmetrie, die den weiteren Verlauf der Biographie einer Frau und Mutter und die Beziehung der Eltern untereinander massiv beeinträchtigt.
Wenn eine Frau einem solchen Lebensentwurf nicht folgen möchte, sieht sie sich anderen Herausforderungen und Dilemmata gegenüber, wofür junge Frauen über das Bildungssystem nicht angemessen vorbereitet sind. Die Vereinbarkeit von Familie und Beruf, eine bewusst gewählte Kinderlosigkeit und die Schwierigkeit dabei den „richtigen“ Mann zu finden, beherrschen die neue Situation junger Frauen. Trotz dieser Schwierigkeiten und dieser Widersprüche bleibt das Sozialisationsmodell der Frau dem der Männer bei weitem überlegen und ist für die Gesellschaft und der Familie als ein Zukunft weisendes Modell anzusehen, dem sich die Männer nähern müssen, wenn Mutterschaft und Vaterschaft eine neue Chance bekommen sollten.
Der Eintritt ist frei.
Veranstalter:
LYZEUM CLUB DER GRIECHINNEN - MÜNCHEN e. V.

 

Στοιχεία για μετανάστευση Ελλήνων στην Γερμανία

 

Διαβάστε στην κεντρική μας σελίδα : http://doryforos-europa.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7.html

Κοινή εκδήλωση Ποντίων και άλλων συλλόγων

Κοινή εκδήλωση του συλλόγου Ποντίων και άλλων συλλόγων (Ηπειρωτών, Θρακιωτών, Κρητών, Μακεδόνων) στο πλαίσιο της επετείου της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαίου 2013 και ώρα 5 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΝ των Αγίων Πάντων με ομιλητή τον συγγραφέα Μιχάλη Χσραλαμπίδη με θέμα ,, Η Ευρώπη σε κρίση,,


Η ΕΡΤ στη δίκη της NSU


Στην κλήρωση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 324 ΜΜΕ που είχαν καταθέσει αίτημα, ώστε να αναδειχθούν τα 50  τα οποία θα επιτραπεί να παρακολουθήσουν την πολύκροτη δίκη της NSU ( για την δολοφονία 8 Τούρκων, 1 Έλληνας και μια γερμανίδα) κληρώθηκε και η ΕΡΤ.Στο Μόναχο η κεντρική εκδήλωση DGB για 1ηΜάη

Στο Μόναχο θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλώση για την εργατική πρωτομαγιά από τα εργατικά συνδικάτα DGB.
Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Προεδρείου του Συνδικάτου Michael Sommer

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων :
1. Mai in München
Hauptkundgebung
9.30 Uhr Auftaktkundgebung vor dem Gewerkschaftshaus in der Schwanthalerstr. 64 in Schwung gebracht durch fetzige Samba-Musik
10.00 Uhr Demonstration vom Gewerkschaftshaus zum Marienplatz
11.00 Uhr Kundgebung auf dem Münchner Marienplatz
Begrüßung durch Simone Burger,DGB München
Grußwort von Christian Ude,Oberbürgermeister der LH München
Rede von Michael Sommer,Vorsitzender des DGB
Aktion der DGB Jugend
12.00 Uhr Familienfest auf dem Marienplatz, in der Rosenstraße und in der Kaufingerstraße Musikprogramm auf der großen Bühne am Marienplatz
17.30 Uhr bis 22.00 Uhr laut.stark.13 Open-air for free auf dem Marienplatz
Πρωτιά της ,,γαλανόλευκης,, Νταχάου

Άλλη μια νίκη πρόσθεσε στο ενεργητικό της η ποδοσφαιρική ομάδα AEG Dachau νικώντας την TSV Allach με 4-0 διατηρώντας έτσι την 1η θέση με διαφορά ενός βαθμού και με 2 αγώνες λιγότερους. Η AEG Dachau παίζει στην A-Klasse και αναμένεται να ανέβει κατηγορία και να πάει στην Kreisklasse . Υπολείπονται άλλοι 6 αγώνες μέχρι το τέλος της σαιζόν.
Στην ίδια κατηγορία, αλλά σε άλλο όμιλο παίζει ο FC Pontos ο οποίος νίκησε με 4-3 την Am Hart και βρίσκεται στην 7η θέση της βαθμολογίας στην οποία συμμετέχουν 14 ομάδες.

Μια κατηγορία παραπάνω παίζει η δεύτερη ομάδα του ΗΡΑΚΛΗ που βρίσκεται στη 10η θέση και στον χθεσινό αγώνα έφερε ισοπαλία με 3-3 με την TSV 54 όπως επίσης η Hellas που έχασε με 3-2 από την Bosna και βρίσκεται στην 8η θέση της βαθμολογίας.
Μια κατηγορία παραπάνω (Kresiliga) και σταθερά η καλύτερη ελληνική ομάδα ο ΗΡΑΚΛΗΣ που νίκησε το Petershausen με 2-1 και βρίσκεται στην 6η θέση της βαθμολογίας με έναν αγώνα λιγότερο.

12η Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας στο Μόναχο

Η κεντρική εκδήλωση της 12ης Εβδομάδας Παιδικής Λογοτεχνίας Μονάχου και περιχώρων, θα πραγματοποιηθεί
την Κυριακή 28.04.2013 και ώρα 18:00, με μεγάλη έκθεση Βιβλίου και Θεατρική Παράσταση, στους χώρους του ΙΝΤΕΡΙΜ
Agnes Bernauer Str. 97, 80687 München
Η Είσοδος είναι Δωρεάν
"Neue Alte Griechen"


"Neue Alte Griechen" Fotografien von Thomas Glatz, München
11:00 Uhr - Ausstellungseröffnung, der Künstler ist anwesend
Einführung: Dr. Matthias Hofman, München
Interessierte sind herzlich eingeladen.
Ausstellungsdauer 6.5. bis 29.9.2013
Die Alten Griechen haben ihre gesamte Sagenwelt in den Himmel versetzt und bildlich dargestellt. Waren in der Antike die Skulpturen bonbonbunt bemalt und Teil eines sakralen architektonischen Kontextes, z.B. eines Tempelfrieses, so spuken sie heute als Fragmente, Bildabgüsse von Bildabgüssen und Versatzstücke im kollektiven kulturellen Gedächtnis herum. Schon bei den Römern, dann in der Renaissance, im Klassizismus, im Historismus und neuerdings sogar im Mutro-Barock - dem Baustil der Neureichen und der Mafia in postsozialistischen Ländern z.B. in Bulgarien oder Moldawien - wird griechische Skulptur und Architektur zitiert. Die Originale aus der Antike sind heute entweder marmorweiß in „white cubes“ oder als Säulenfuß in einem musealen Ensemble, zwischen Feuerlöschern, Alarmanlagen und Blumentöpfen in aller Welt platziert. Auch im öffentlichen Raum, in Schuhgeschäften oder in Baumärkten trifft man auf „Neue Alte Griechen“. Der Münchner Autor und Künstler Thomas Glatz ist diesem merkwürdigen Phänomen mit der Fotokamera nachgegangen.Μαθήματα Κρητικών χορών στο Μόναχο.

Αυτή την Κυριακή 28.04 2013 και από ώρα 17:00 έως 18:00 ο σύλλογος Κρητών Μονάχου οργανώνει στους χώρους του Ελληνικού Σπιτιού στην Bergmannstr. 46 στον 1ο όροφο. Από 18:00 εως 19:00 πρόβες του χορευτικού του Συλλόγου Κρητων.

Kretische Tänze in München. Kretischer Verein in München
Im griechischen Haus in der Bergmannstr. 46 im 1. Stock, Sonntag den 28.04.2013 von 17:00 bis 18:00 Uhr für Anfänger und Freunde des Vereins, wieder Kretische Tänze unterrichtet. Ab 18:00 bis 19:00 Uhr Tanzt dann die Tanzgruppe des Vereins.
Teilnahme kostenlos.


Freizeit für Jugendliche mit und ohne Behinderung auf Korfu

Freizeit für Jugendliche mit und ohne Behinderung vom 18.05.2013 – 01.06.2013 auf Corfu/Griechenland
Liebe Jugendliche, liebe Eltern,
wir möchten Euch in den Pfingstferien einladen, mit uns nach Griechenland auf die Insel Corfu zu fahren.
Wir, das sind Leute von der „Wilden Rose“, dem interkulturellen Jugendnetzwerk im Bund Deutscher PfadfinderInnen (BDP), die internationalen Jugendaustausch betreiben.
Eine Freizeit mit Jugendlichen (ab 12 Jahre) mit und ohne Behinderung organisieren wir zum ersten Mal, haben aber Erfahrung in diesem Bereich.
Wir bauen auf die aktive Beteiligung von Jugendlichen und Eltern bei der Vorbereitung und Finanzierung dieser Freizeit.
An der Fahrt sollen Jugendliche mit und ohne Behinderung teilnehmen sowie BetreuerInnen und Pflegekräfte.
Wir werden mit Bus und Fähre nach Corfu fahren und dort strandnah in einem Hotel unsere Ferien verbringen. Dabei werden wir von unseren griechischen FreundInnen unterstützt.
Der Teilnahmebeitrag pro Person für Fahrt, Unterbringung und Verpflegung beläuft sich auf nur 495 Euro.
Günstige Mitfahrgelegenheit auf Anfrage

Bitte meldet euch schnell an und überweist den Teilnahmebetrag auf unser Konto bei der GLS Bank.
Für Freitag 10.05.2013 den 2013 laden wir um 18 Uhr zu einem
Vorbereitungstreffen
MTTC Iphitos e.V.
Aumeisterweg 10
80805 München

Mit freundlichen Grüßen
Katharina Doika Christos Amvrossiadis Prof. Psych.Herbert Swoboda
Dipl.Archäologe -Philologe Gruppenleiter
Staatl. an Heilpädagogin Jugendberater
Gruppenleiterin


Ανακοίνωση του Προξενείου Μονάχου για συνταξιούχους

 Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σας ενημερώνουμε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ σύμφωνα με πληροφόρησή μας από το ΙΚΑ:
ΑΝΕΣΤΑΛΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ από 28.03.2013 η χορήγηση συντάξεων από ΟΛΟΥΣ τους ασφαλιστικούς οργανισμούς προς συνταξιούχους οι οποίοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, είτε και τα δύο είτε ένα από τα δύο στοιχεία ή δεν τα έχουν γνωστοποιήσει στην αρμόδια υπηρεσία του ασφαλιστικού τους φορέα στην Ελλάδα.
Η σύνταξη θα επαναχορηγηθεί μετά την ηλεκτρονική υποβολή του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ τους, καθώς και των λοιπών στοιχείων που ζητούνται από την ηλεκτρονική εφαρμογή «Πληροφόρηση συνταξιούχων εξωτερικού», που έχει αναρτηθεί στον ισότοπο του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ( HYPERLINK "http://www.ika.gr/" www.ika.gr).
Θα πρέπει οι συνταξιούχοι να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους (μεταξύ των οποίων είναι το ονοματεπώνυμο, ο Αριθμός Μητρώου ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ και λοιπά στοιχεία) στην ειδική εφαρμογή «Πληροφόρηση συνταξιούχων εξωτερικού», που έχει αναρτηθεί στον ισότοπο του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ www.ika.gr
Για κάθε αναγκαία πληροφόρηση σχετικά με τον ΑΜΚΑ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα www.amka.gr, ενώ στην περίπτωση που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ θα πρέπει να μεριμνήσουν αμέσως για την έκδοσή του, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξουσίου, απευθυνόμενοι σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (www.kep.gov.gr) ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ, που λειτουργούν στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Οι συνταξιούχοι που θα εκδώσουν ΑΜΚΑ πρέπει να δηλώσουν οπωσδήποτε ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας στην Ελλάδα. Εάν δεν διαθέτουν κατοικία στην Ελλάδα, θα πρέπει να δηλώσουν την ταχυδρομική διεύθυνση του Υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Αθηνών (Αγησιλάου 48, Τ.Κ. 10436 Αθήνα), ενώ εάν η διαδικασία γίνεται μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, πρέπει να δηλωθεί η διεύθυνση κατοικίας του προσώπου αυτού.
Οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν ΑΦΜ μπορούν να απευθυνθούν στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού (Μετσόβου 4, Αθήνα, τηλ. 2108204606, 2108204468-9, fax. 2108204653, doykatex@1850.syzefxis.gov.gr), είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξουσίου, προκειμένου να ενημερωθούν για την διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά. (Σημειώνεται ότι το Γενικό Προξενείο έχει ζητήσει ήδη από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού ενημέρωση για την διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα σας γνωστοποιήσουμε και από πλευράς μας σχετικώς.) Παραμύθια για ενήλικους
Σήμερα Παρασκευή 25 Απριλίου, στο <<Ελληνικό Σπίτι>> της Ευαγγελικής Εκκλησίας Bergmann str 46 η Εύη Γεροκώστα θα παρουσιάσει παραμαύθια για ενήλικους.
H Eύη Γεροκώστα βρίσκεται ήδη στο Μόναχο καλεσμένη του συλλόγου ,,Αριστοφάνης,, που διοργανώνει την καθιερωμένη βδομάδα παιδικής λογοτεχνίας.
Είσοδος ελεύθερηΛένα Παπαδοπούλου μαζί με τον Γιώργο Παπαδόπουλο

Η Λένα Παπαδοπούλου μαζί με τον Γιώργο Παπαδόπουλο μαζί με το προσωπικό τους Συγκρότημα.
Live on Stage στις 30. Απριλίου 2013 (Τρίτη , επόμενη ημέρα αργία)
Κρατήσεις και πληροφορίες στο 0176-80113701 / 017623851146
προπώληση εισιτηρίων 20 € (Vorverkauf)
εισιτήρια είσοδος βραδιού 25 € (Abendkasse)
Διεύθυνση : `` Level 228 Club`´ Frankfurter Ring 228 80807 München
Nähe U6-Bahn Haltestelle Studentenstadt

Vortrag über die Minoische Kultur in München

Vortrag von Herrn Prof. Dr. Diamantis Panagiotopoulos, Universität Heidelberg, am 25.04.2013 in München, in der IHK-Akademie München, Akademiesaal, Orleanstraße 10-12 in 81669 München. Thema: „Das minoische Kreta. (Moderne) Mythen und (archäologische) Realität“
Veranstalter:
Verein zur Förderung der Aufarbeitung der Hellenischen Geschichte e.V.
Griechische Akademie e.V. in München
Verein „Lykeion ton Ellinidon" e.V. in München
Der Club Griechischer Akademiker e.V. in München

Επιστολή Συνομοσπονδίας για σχολείο Νταχάου

Επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας απέστειλαν η Συνομοπονδία των Ομοσπονδιών Συλλόγων Γονέων και η Ελληνική Κοινότητα Καρλσφελντ για το στεγαστικό πρόβλημα του δημοτικού σχολείου του Ντάχαου.
Ακολουθεί η επιστολη
Προς: Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο
Κοινοβουλευτικά Κόμματα. Κοιν: Συλλόγους Γονέων ΦΟΡΕΙΣ, ΟΕΚ, MME
Θέμα: Κλείσιμο Δημοτικού Σχολείου Νταχάου
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές των Eλληνικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων,
Με αυτήν την Επιστολή, της Συνομοσπονδίας Γονέων Γερμανίας και της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσφελτ, θέλουμε να σας ενημερώσουμε και να επισημάνουμε την προσοχή σας, στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει μετά από δεκαετίες λειτουργίας το Δημοτικό Σχολείο με αιτιολογία το ακριβό ενοίκιο του κτηρίου.
Σας ενημερώνουμε ότι, ζητήθηκε από το Συντονιστικό Γραφείο και το Γενικό
Προξενείο Μονάχου, τα Συνδικαλιστικά Όργανα των γονέων και η Ελληνική Κοινότητα της περιοχής (Ε.Κ.Κάρλσφελτ) να συνδράμουν έτσι ώστε να βρεθεί κτήριο με φτηνό ενοίκιο για να στεγαστούν οι 70 μαθητές του Δημοτικού.
Οι Γονείς και η Ελληνική Κοινότητα πράγματι έκαναν τα αδύνατα δυνατά αν και δεν είναι στις αρμόδιότητές τους και βρήκαν 2 κτήρια που θα μπορούσαν να στεγάσουν τους 70 μαθητές του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Νταχάου και Περιχώρων.
Το ένα κτήριο μάλιστα πληροί όλες τις προυποθέσεις και έχει άδεια λειτουργίας σαν σχολείο μιας και στεγάζονταν στον ίδιο χώρο γερμανικό σχολείο και μπορεί χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες να νοικιαστεί από το Ελληνικό Κράτος για τη νέα σχολική περίοδο.
Σημειώνουμε ότι:
Α)Τα σχολεία μας χρηματοδοτούνται από το Γερμανικό κράτος σε ποσοστό 80% και
100% στα λειτουργικά έξοδα. ( περίπου 1750 € ανά μαθητή)
Β)Το Ενοίκιο για το Νέο Σχολείο, είναι το ΜΙΣΟ από αυτό που πληρώναμε μέχρι τώρα.
Γ)Μέχρι πριν 3 χρόνια που κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα κλείσει, το σχολείο είχε 165 Μαθητές, με αποτέλεσμα πολύ γονείς να πάνε τα παιδιά τους στα Γερμανικά σχολεία.
Δ)Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός Νέων Μεταναστών και
Ελληνοπαίδων στην περιοχή μας.
Ερωτάμε τον κο. Υπουργό:
1) Είναι στην πρόθεση του Υπουργείου να βρεθεί κτήριο, ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
2) Γνωρίζει την συγκεκριμένη περίπτωση και έχει δώσει οδηγίες στους εδώ
Υπευθύνους του Υπουργείου για την τακτική που ακολουθείται, έτσι ώστε να βρεθούν οι γονείς και τα ελληνόπουλα προ τετελεσμένων γεγονότων το Σεπτέμβριο, ή γίνονται όλα εν αγνοία του.
Τέλος κλείνουν και στην Ελλάδα Δημοτικά με 70 και πάνω μαθητές ή τα ελληνόπουλα της Γερμανίας δεν συμπεριλαμβάνονται στην αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους.
Ζητάμε από τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα:
Σε περίπτωση που δεν ενδιαφερθεί το Υπουργείο να δώσει την πρέπουσα λύση για τα παιδιά μας, έτσι ώστε να μην υπάρξουν και άλλες διαρροές από τα σχολεία μας, αλλά και να αποφύγουν την τεράστια ταλαιπωρία οι γονείς, αλλά κυρίως οι μικροί μαθητές που θα παραμείνουν, να αναγκάζονται δηλαδή 2 φορές την ημέρα να διανύουν χιλιόμετρα μακριά, μέχρι να φτάσουν στο επόμενο Ελληνικό Σχολείο, Να:
Καταθέσουν Επερώτηση στην Βουλή για το θέμα και να πιέσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι ώστε να μην χαθούν κ άλλες γενεές Ελληνοπαίδων στο βωμό οικονομικών(που εδώ δεν υπάρχουν)ή Πολιτικών επιλογών
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Η Υπόθεση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και Παιδείας είναι υπόθεση όλων μας, και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε
Για την Συνομοσπονδία γονέων Γερμανίας Για την Ελληνική Κοιν. Καρλσφελτ
Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος
Κρίκης Αθανάσιος ` Μπαλογιάννης Παναγιώτης

 

Κατάσχεση ελληνικού σχολείου στη Νυρεμβέργη

Όταν εμείς το λέγαμε στο Υπουργείο Παιδείας "εκείνοι" … γνώριζαν, όπως πάντα, καλύτερα...

διαβάστε τη συνέχεια


Οι δημοσκοπήσεις θεωρούν ,,τελειωμένες,, τις εκλογές στη Βαυαρία

Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής
Στο συνέδριο της CSU Ανω Βαυαρίας επικυρώθηκε η υποψηφιότητα του νυν Πρωθυπουργού, Horst Seehofer, για τις κρατιδιακές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.Θετικές εξελίξεις στο θέμα της ανέγερσης σχολείουΣε ενημερωτικό σημείωμα που ανέρτησε στην ειδική ιστοσελίδα ενημέρωσης, ο νομικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα της ανέγερσης σχολικού διδακτηρίου Γιώργος Βλαχόπουλος κάνει αναφορά στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα με τις αρμόδιες υπηρεσίες οτυ Δήμου του Μονάχου.

Αναβολή της δίκης NSU

Για τις 6 Μάη αναβλήθηκε τελικά, η δίκη της φασιστικής οργάνωσης NSU που ήταν να ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη.
Το ανώτατο δικαστήριο του Μονάχου άλλαξε την ημερομηνία της δίκης μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που ενέκρινε την ένσταση της τουρκικής εφημερίδας „Sabah” . Η τούρκικη εφημερίδα είχε προσφύγει στο δικαστήριο, καθώς δεν είχαν προβλεφθεί θέσεις στο ακροατήριο από ξένα ΜΜΕ, παρότι τα 9 από τα 10 θύματα ήταν αλλοδαποί, οκτώ Τούρκοι και ένας Έλληνας.
Πάντως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το δικαστήριο δεν γνωρίζει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετήσει τις θέσεις στους δημοσιογράφους.

Νέο ΔΣ Ηπειρωτικής Κοινότητας

Νέο ΔΣ εκλέχτηκε σήμερα από την Γενική Συνέλευση της Ηπειρωτικής Κοινότητας Μονάχου.
Στο ΔΣ εκλέχτηκαν
Βασιλείου Ιωάννης, Δούκας Θεόδωρος, Θανασιά Βασιλική, Κατσάφας Χρήστος, Μπέλλου Κατερίνα, Πάρτσκας Χρήστος, Σταμάτης Νίκος.
Στην εξ. επιτροπή εκλέχτηκαν οι Σκάκα Αντιγόνη και Χατζή Σοφία, αντιπρόσωπος για την Ομοσπονδία ο Κίτσος Δημήτρης και μέλος που θα ορίσει το ΔΣ ενώ τέλος αντιπρόσωπος στην Συνέλευση Αντιπροσώπων του Ιδρύματος ο Σταμάτης Νικόλαος.


"gegen Naziterror, staatlichen und alltäglichen Rassismus".

Της συντακτικής επιτροπής

Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στην διαδήλωση ενάντια στις φασιστικές οργανώσεις και την " οργάνωση φόνων" NSU που έγινε στο Μόναχο. Η αστυνομία δήλωσε ότι συμμετείχαν πάνω από 2500 πολίτες, ενώ οι διοργανωτές μιλούν για 6000.
Η σύζυγος του Έλληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη που ήταν ανάμεσα στους 9 αλλοδαπούς που δολοφονήθηκαν (ήταν και μια αστυνομικός) δήλωσε ότι η οικογένειά της βρέθηκε σε μια ,,κατάσταση σοκ, στην αρχή για τον φόνο και στη συνέχεια για τις λάθος υποψίες των αρχων και ακόμα και τόσα χρόνια μετά κυριαρχεί η απόγνωση,,
Ως γωστόν, οι αστυνομικές αρχές έκαναν έρευνες στο οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων και τις συνέδεαν με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ επί χρόνια δεν είχαν στραφεί στην αναζήτηση στοιχείων που θα οδηγούσαν στις ακροδεξιές οργανώσεις.
Ο επιζήσαντας του Aουσβιτς, Esther Bejarano σε ένα ηλεκτρονική μήνυμα που προβλήθηκε στην διαδήλωση δήλωσε ,, Δεν πρέπει να αφήσουμε να πατήσουν πόδι στην πολη μας οι ναζί".
Η πολύωρη διαδήλωση οργανώθηκε με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 150 οργανώσεων, κυρίως Αριστερές, με το σύνθημα "gegen Naziterror, staatlichen und alltäglichen Rassismus".
Η πρώτη δίκη ξεκινάει την Τετάρτη.

Tο υπουργείο τροποποίησε τη διάταξη για το φορολογικό πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας 

Συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για Μουσείο

Το ΔΣ συγκαλεί δεύτερη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τη δημιουργία Μουσείο του Ελληνα Μετανάστη στη Βαυαρία το Σάββατο 13 Απριλίου.

Συνέντευξη Α. Κρίκη στο ΔΟΡΥΦΟΡΟ

Συνέντευξη έδωσε στο ΔΟΡΥΦΟΡΟ ο συντονιστής της Συνομοσπονδίας Γονέων Γερμανίας Α. Κρίκης με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την τελευταία Κυριακή στο Καρλσφελντ 

http://doryforos-europa.blogspot.gr/2013/04/blog-post_10.html

Διαδήλωση το Σάββατο στο Μόναχο για NSU

Αρχίζει η δίκη μελών της NSU για τους φόνους αλλοδαπών 
Διαδήλωση το Σάββατο στο Μόναχο

Σε λίγες μέρες στις 17 Απρίλη θα αρχίσει στο Μόναχο η δίκη εναντίον της Beate Zschäpe μέλους της NSU, καθώς και των τεσσάρων υποστηρικτών τους: Ralf Wohlleben, Holger Gerlach, Carsten Schultze und André Eminger.

Η ευρύτερη αντιφασιστική συμμαχία, (πάνω από 150 οργανώσεις από όλη τη Γερμανία) καλεί σε παγγερμανική διαδήλωση στο Μόναχο το Σάββατο στις 13.00 στο Stachus. 

Ακολουθεί το κείμενο – προσκλητήριο 

Το Νοέμβριο του 2011 έγιναν γνωστές οι ρατσιστικές και δολοφονικές δράσεις των ναζιστών της NSU (Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία) οι οποίες πραγματοποιούνταν για εφτά συνεχή χρόνια, χωρίς να έχον γίνει αντιληπτές από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Η ομάδα αυτή δολοφόνησε δέκα ανθρώπους και διέπραξε δύο βομβιστικές επιθέσεις. Στον Τύπο για τα εγκλήματα αυτά καθιερώθηκε ο όρος „Döner-Morde“ και η ειδική επιτροπή για τη διαλεύκανση των εγκλημάτων ονομάστηκε «Βόσπορος». Έτσι, η αστυνομία ακόμα και συμβολικά έδειχνε να είχε αποκλείσει από την αρχή την πιθανότητα τα κίνητρα των δολοφονιών να είναι ρατσιστικά, αντιμετώπισε τα θύματα ως ενόχους και πραγματοποίησε τις έρευνές της στο πλαίσιο της «εγκληματικότητας των αλλοδαπών».
Κατά τη διάρκεια των αυτών ερευνών οι αρχές ασφαλείας παρακολουθούσαν τις οικογένειες, τους συγγενείς και το στενό περιβάλλον των θυμάτων για χρόνια πολύ στενά και τους εξέταζαν εξονυχιστικά. Εξαιτίας των ανυπόστατων αυτών υποψιών εναντίον του οικογενειακού κύκλου των θυμάτων καταστράφηκε ο κοινωνικός ιστός και η ζωή πολλών ανθρώπων. Ο ρατσισμός των υπηρεσιών και της κοινής γνώμης εμπόδισε διπλά την διαλεύκανση των δολοφονιών: Απ΄τη μια οι ενδείξεις για το ρατσιστικό τους υπόβαθρο παραγκωνίζονταν και δεν αξιολογούνταν όπως έπρεπε, ενώ η θέση της αστυνομίας και της κοινής γνώμης, πως οι μετανάστες έμποροι ήταν μπλεγμένοι σε μαφιόζικα δίκτυα, παρουσιάστηκε ως προφανής και έτσι δεν υπήρχε λόγος για περαιτέρω διαλεύκανση.
Πέντε από τις δέκα δολοφονίες της NSU διαπράχτηκαν στη Βαυαρία, δύο από αυτές στο Μόναχο. Ήδη από τη δεκαετία του ’90 υπήρχαν στενές σχέσεις ανάμεσα στην "βαυαρική νεοναζιστική σκηνή" και την „Thüringer Heimatschutz“ (Προστασία της Πατρίδας της Θουριγγίας) όπου ήταν οργανωμένοι οι κύριοι δράστες της NSU, πριν περάσουν στην παρανομία. Οι Böhnhardt και Mundlos είχαν πάρει μέρος σε διάφορες συναντήσεις και εκδηλώσεις της "σκηνής" στη Βαυαρία. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της NSU ζούσαν και ζουν ακόμη στη Βαυαρία, όπως η Mandy Struck, την ταυτότητα της οποίας υιοθέτησε η Beate Zschäpe στην παρανομία. Ενώ οι Tino Brandt και Kai Dalek ήταν μυστικοί πράκτορες της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και υπεύθυνοι για τη σύνδεση μεταξύ των ναζιστικών σκηνών της Θουριγγίας και της Βαυαρίας.
«Η Γερμανία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα ρατσισμού»
Η δομική σχέση της ναζιστικής τρομοκρατίας με τον κρατικό και καθημερινό ρατσισμό στην πολιτική, την κοινωνία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκδηλώθηκε στην ουσιαστική κατάργηση του θεμελιώδους δικαιώματος του ασύλου μετά τα πογκρόμ στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπως και σήμερα στην καμπάνια ενάντια στο Ισλάμ: Ο ρατσισμός είναι βαθιά ριζωμένος στη καρδιά της κοινωνίας. Είναι αλήθεια ότι ακόμη και μετά από όλες αυτές τις δολοφονίες τίποτα ουσιαστικά δεν άλλαξε στη συνείδηση των ανθρώπων, όπως αποδεικνύουν τα παρακάτω παραδείγματα: 
Είκοσι χρόνια μετά το πογκρόμ στο Rostock-Lichtenhagen οι πρόσφυγες αγωνίζονται ακόμα για στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στη Γερμανία, οι Ρομά στιγματίζονται και απελαύνονται σε χώρες όπου δεν έχουν κανένα μέλλον. Μετανάστες και μετανάστριες που μένουν χρόνια στη Γερμανία δυσφημίζονται, απειλούνται, γίνονται στόχοι επίθεσης και ποινικοποιούνται.
Η υποβάθμιση της σημασίας και η συγκάλυψη του ρατσισμού και της ναζιστικής τρομοκρατίας έχει παράδοση σε αυτή τη χώρα. Η ακροδεξιά, ρατσιστική βία και οι δολοφονίες έχουν μία τραγική συνέχεια στη Γερμανία. Η γραμμή του αίματος ξεκινά από την επίθεση στο Oktoberfest, που ακόμη δεν έχει διαλευκανθεί, τις ρατσιστικές επιθέσεις και τα πογκρόμ σε Rostock, Mölln, Solingen και Hoyerswerda, τις 200 σχεδόν δολοφονίες μεταναστών, αστέγων, πανκς και αντιφασιστών που διαπράχθηκαν από το 1989 και φτάνουν ως στις δολοφονίες της NSU.
Το Μόναχο υπήρξε ήδη, πολλές φορές σκηνικό για την νεοναζιστική τρομοκρατία: Στη μέχρι τώρα μεγαλύτερη φασιστική επίθεση στην Ο.Δ.Γ. που πραγματοποίησε ένας εγκληματίας από τον κύκλο της οργάνωσης Wehrsportgruppe Hoffmann, και η οποία έγινε στο Oktoberfest το 1980, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και άλλοι 200 τραυματίστηκαν πολλοί εκ των οποίων σοβαρά. Το 1981 νεοναζί που βρισκόταν καθ’οδόν για μια ληστεία τράπεζας αντάλλαξαν πυροβολισμούς με την αστυνομία στο Μόναχο, όπου σκοτώθηκαν δύο από αυτούς. Το 1984 νεοναζί της ομάδας Ludwig έβαλαν φωτιά σε ένα μαγαζί στην Schillerstrasse με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου. Το 2003 νεοναζί της ομάδας Kameradschaft Süd προμηθεύτηκαν όπλα και εκρηκτικό υλικό με σκοπό μεταξύ άλλων να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση κατά την τελετή θεμελίωσης του νέου κέντρου της εβραϊκής κοινότητας.

Ιδιαίτερα, από τότε που έγινε γνωστή η σειρά των δολοφονιών της NSU αποκαλύπτεται μια τρομερή πολιτική συγκάλυψης: Πολλοί σχετικοί με το θέμα φάκελοι είτε κρατούνται μυστικοί είτε καταστρέφονται! Στις εξεταστικές επιτροπές κάποιοι σιωπούν επίμονα ή και ψεύδονται. Ελάχιστες και κυρίως, πολύ καθυστερημένες, οι παραιτήσεις των υπευθύνων. Η διαλεύκανση του ρόλου των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση με συνέπεια και διαφάνεια. Αντί να βγάλουν οι υπεύθυνοι πολιτικοί σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα ενάντια στον ρατσισμό και στη σκανδαλώδη υποστήριξη που πρόσφεραν συνεργάτες της (βαυαρικής) Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στο στήσιμο των δικτύων των νεοναζί, επιμένουν να μιλούν για μεμονωμένα λάθη.
Το δεξιό φρόνημα έχει όμως, ιστορία στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος: Έχοντας ιδρυθεί το 1950 και με συνεργάτες της πρώην ναζί, φρόντιζε να κλείνονται πάλι στις φυλακές οι άνθρωποι που αντιστάθηκαν στο ναζιστικό καθεστώς. Τη δεκαετία του ’60 καταστέλλει το φοιτητικό κίνημα και τις δεκαετίες του ’70 και ’80 συλλέγει τα στοιχεία για την απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος για πολλούς αριστερούς ακτιβιστές. Πριν από εννιά χρόνια απέτυχε να περάσει ένα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της NPD, καθώς στο κόμμα αυτό είχαν προωθηθεί, μέχρι τις ανώτερες ηγετικές θέσεις του, άτομα και πράκτορες της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Ακόμη και στο στενό περιβάλλον της NSU ανήκουν άνθρωποι της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και της αστυνομίας.
Για το λόγο αυτό η μόνη ορθή επιλογή για την πάταξη της διαπλοκής των υπηρεσιών είναι: Η κατάργηση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος!
Πρέπει να αποτρέψουμε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει έτσι την υπόθεση των δολοφονιών της NSU, ώστε να αναβαθμίσει και να εξοπλίσει παραπάνω τις υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί μια από τις αρχές της μεταφασιστικής Γερμανίας, ο διαχωρισμός των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας.
Εκφράζουμε τη λύπη μας και τη συμπαράστασή μας στα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατίας των νεοναζί της NSU. Δεν ήταν μόνο θύματα του επιθετικού ρατσισμού της NSU, αλλά στη συνέχεια και της ρατσιστικής μεθόδου έρευνας της αστυνομίας από την οποία ταλαιπωρήθηκαν.
Γι’ το λόγο αυτό μια ευρεία συμμαχία αντιφασιστικών οργανώσεων και ομάδων καλεί το Σάββατο, στις 13 Απρίλη, σε μια παγγερμανική μαζική διαδήλωση στο Μόναχο.
Μαζί πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στο ρατσισμό στην κοινωνία, την πολιτική και τους θεσμούς!
Αποζημιώσεις για τις ρατσιστικές και δυσφημιστικές έρευνες της αστυνομίας!
Άμεση και πλήρης διαλεύκανση της διαπλοκής των μυστικών υπηρεσιών και των αστυνομικών αρχών!
Κατάργηση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος!
Νέες έρευνες για την εξιχνίαση της τρομοκρατικής επίθεσης του 1980 στο Μόναχο!
Κατάργηση όλων των ρατσιστικών νόμων – Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος!
Για μια κοινωνία αλληλεγγύης χωρίς ρατσισμό!


Christian Ude : Υπέρ της προβολής της δίκης NSU μέσω βίντεο

Ο Δήμαρχος του Μονάχου με αφορμή την ένταση που έχει δημιουργηθεί με την παρακολούθηση της δίκης της NSU (για τη δολοφονία 10 μεταναστών ένας εκ των οποίων Έλληνας) θεωρεί ότι θα μπορούσε η δίκη αυτή να προβάλλεται παράλληλα σε οθόνη σε παράπλευρη αίθουσα του δικαστηρίου

Ως γνωστόν, για τη συγκεκριμένη δίκη έχουν προκληθεί έντονες διαμαρτυρίες από δημοσιογράφους, αλλά και Τούρκους συγγενείς των θυμάτων γιατί δεν έχουν προβλεφθεί θέσεις για αυτούς στη δίκη με αποτέλεσμα των αποκλεισμό τους.
Μέχρι στιγμής το ανώτατο δικαστήριο των κρατιδιών απορρίπτει την πρόταση.

Ο Δήμαρχος του Μονάχου ζητάει από το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης να στείλει το μήνυμα καθώς υπάρχουν οι δυο ενστάσεις και να επιτραπεί η προβολή της δίκης μέσω βίντεο σε διπλανή αίθουσα

Άλλωστε, όπως δηλώνει ο Δήμαρχος ,, έχει δημιουργηθεί μια πολιτική ζημιά χωρίς προηγούμενο,,


Ίδρυμα Παλλάδιον :  «Μαθαίνω στο Σχολείο και στο Σπίτι»

Το Ίδρυμα Παλλάδιον σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης στο Μόναχο (Κέντρο Σχολικής Συμβουλευτικής), το Σύλλογο Γονέων Μονάχου, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/Εκπαίδευσης Βαυαρίας καθώς και την Ακαδημία για την Επιμόρφωση και Μετεκπαίδευση Εκπαιδευτικών και Στελεχών Διοίκησης Ντίλιγκεν διοργανώνουν τη σειρά «Συναντήσεις – Συζητήσεις με Γονείς και Εκπαιδευτικούς» και με θέματα σχετικά με την Οικογένεια και το Σχολείο.

Η πρώτη «Συνάντηση - Συζήτηση» με θέμα «Μαθαίνω στο Σχολείο και στο Σπίτι»
θα γίνει την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 στις 16.30 – 18.30 μ.μ. στους χώρους της Stadtsparkasse, Ungererstr. 75 (U-Bahn 6, Στάση: Nordfriedhof)
Στη συνάντηση αυτή είναι προσκεκλημένοι γονείς και εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων. 


Αρβανιτόπουλος Οσοι φοιτούν σε Αμιγή θα αποφοιτήσουν από Αμιγή Ελληνικά σχολείαΌσοι μαθητές φοιτούν φέτος στην Α’ Γυμνασίου αμιγούς Ελληνικού Σχολείου της Γερμανίας, θα αποφοιτήσουν από αμιγές Λύκειο, διαβεβαιώνει την ομογένεια ο έλληνας υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.Η μητρική γλώσσα των αλλοδαπών παιδιών ισότιμη με τη γερμανική
Η γερμανική και η μητρική γλώσσα είναι ισότιμες. Γι αυτό πρέπει να καλλιεργούνται και να προάγονται από την παιδική ηλικία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια διάσκεψη ειδικών στην οποία συγκάλεσε πρόσφατα στην καγκελαρία του Βερολίνου η εντεταλμένη της κυβέρνησης για θέματα ενσωμάτωσης, καθηγήτρια Μαρία Μπέμερ.Ημερίδα Συνομοσπονδίας Γονέων στο Καρλσφελντ


Ημερίδα Συνομοσπονδίας Γονέων. Συνέδριο ουσίας ή μια από τα ίδια ;

Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα της Συνομοσπονδίας των Ομοσπονδιών Συλλόγων γονέων Γερμανίας στο Κάρλσφελτ – Νταχάου.
Ήδη όπως έχουν ενημερώσει οι διοργανωτές έχουν δηλώσει συμμετοχή όλες οι Ομοσπονδίες, οι συλλογικοί φορείς των εκπαιδευτικών, κόμματα και άλλοι φορείς.
Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από χρόνια που γίνεται ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Να ενοποιηθούν οι θέσεις σε παγγερμανικό επίπεδο που ως γνωστό κάθε κρατίδιο έχει διαφορές σε σχέση με το άλλο τόσο στην λειτουργία των σχολείων όσο και στα αιτήματα.
Αυτό είναι και το πρώτο στοίχημα της διαδικασίας.
Το δεύτερο είναι σε ποιο βαθμό τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις του συνεδρίου ια εισακουστούν και πολύ περισσότερο πόσο καθυστερημένα έρχονται δεδομένο ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη μπει στη διαδικασία υλοποίησης του νόμου 2011 ακόμη να προχωρήσει σε τροπολογίες.
Γι αυτό το στοίχημα είναι αν οι προτάσεις αποφάσεις θα έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να υιοθετηθούν από το Υπουργείο Παιδείας.
Πάντως, και σύμφωνα πάντα με τους διοργανωτές, το Υπουργείο παιδείας δεν έχει δηλώσει ακόμη συμμετοχή.
Ο Δορυφόρος θα παρακολουθήσει τις διαδικασίες της ημερίδας                                

Εκλογές στην Ηπειρωτική Κοινότητα


Εκλογές ανάδειξης νέου ΔΣ θα έχει η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου την Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 2.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Freizeitheim Westend, Westendstr 66
                                 

Πετυχημένη η κοινή εκδήλωση Ποντίων / ΚρητώνΜεγάλη επιτυχία είχε η κοινή εκδήλωση των συλλόγων Ποντίων και Κρητών Μονάχου που πραγματοποιήθηκε χθες στην μεγάλη και κατάμεστη αίθουσα της Löwenbräukeller

Tο νέο Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης


ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ
Σας γνωρίζουμε τη σύνθεση του Δ. Σ. του νεοϊδρυθέντα Συλλόγου Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης Βαυαρίας, που προέκυψε ύστερα από τις εκλογές, που διεξήχθησαν στις 20. 03. 2013.
Πρόεδρος: Διγώνη Σπυριδούλα - Νατάσσα
Αντιπρόεδρος: Δερπούλη Παρθένα
Γ. Γραμματέας:  Κορωνίδου Άννα
Ταμίας : Βαρδακάς Δημήτριος
Μέλος : Σαμψωνίδου Καλλιόπη

Ο νέος Σύλλογος συγκροτήθηκε ύστερα από τη διάλυση των Συλλόγων Εκπ/κών Α/θμιας Μονάχου και Νυρεμβέργης.


 

"ΜΕΓΑΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ


Για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα στη Βαυαρία με τον τίτλο "ΜΕΓΑΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"  μια μεγαλειώδης έκθεση για τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μονάχου διοργάνωσε - σε συνεργασία με τη Γλυπτοθήκη Μονάχου, με τα μουσεία Λούβρου, Λονδίνου, Βερολίνου, Βιέννης Οξφόρδης, Αμστερνταμ, Βρυξελλών, Αμβούργου, Βασιλείας, Νεάπολης και με άλλα 31 μουσεία - στον εκθεσιακό χώρο Λοκσούπεν της πόλης Ροσενχαιμ Βαυαρίας, μια πλουσιώτατη σε εκθέματα περιγραφή, ανάλυση και εκτίμηση της ζωής και του πολιτιστικού έργου του   Μ. Αλεξάνδρου. Η όλη δομή της έκθεσης με τα 450 αρχαιολογικά αντικείμενα και με τον απαράμιλ­λο παιδαγωγικό σχεδιασμό της, μεταλαμπαδεύει τα μηνύματά της με άριστη μέθοδο και υπέροχο τρόπο στους επισκέπτες όλων των ηλικιών και ιδIαίτερα στη μαθητιώσα νεολαία. 


Με μεγάλους παραστατικούς χάρτες και πίνακες της πορείας του Μ. Αλεξάνδρου, με τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής του, με σκηνική περιγραφή - με σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό - των πολεμικών επιχειρήσεων και της κατασκευής ειρηνιστικών και πολιτιστικών έργων, αποδίδεται κατ' ανεπανάληπτο τρόπο το μεγαλειώδες όραμα του Μακεδόνα να ενώσει πολιτιστικά και πολιτισμικά τον τότε γνωστό κόσμο, σ΄Ανατολή και Δύση. Διήνυσε 23.500 χιλίομετρα μέσα σε έντεκα χρόνια, με 40. 000 στρατιώτες, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα τον Ιούνιο 323 π.Χ. σε ηλικία 32 ετών.


Στον εκ 303 σελίδων (με κείμενα και φωτογραφίες) καλαίσθητο συνοδευτικό τόμο της έκθεσης περιγράφουν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Σεεχόφερ, ο βαυαρός Υπουργός Επιστημών, Ερεύνης και Τέχνης κ. Χόιμπις, η Πρώτη Δήμαρχος της πόλης Ροσενχαιμ κ. Μπάουερ και 21 καθηγητές πανεπιστημίων όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις μικρές του αδυναμίες μέχρι και τα μεγαλεπήβολα οράματα και σχέδιά του, καθώς επίσης και το κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον της εποχής του. 


Απευθυνόμενος ο Μέγας Αλέξανδρος σε στασιαστές στρατιώτες του στην πόλη Όπις είπε μεταξύ των άλλων:


 "Τι έχω κερδίσει απ΄ όλους αυτούς τους πολέμους, εκτός από τον μανδύα και το διάδημα; Δεν απέκτησα τίποτα για τον εαυτό μου. Τρώγω το ίδιο φαγητό όπως εσείς και κοιμούμε τον ίδιο ύπνο μαζί σας... Ξαγρυπνώ τη νύχτα για σας, για να μπορέσετε να κοιμηθείτε ήσυχα...όποιος από σας έχει τραύματα στο σώμα να τα φανερώσει και να τα δείξει και εγώ θα του δείξω αντιθέτως τα δικά μου τραύματα που είναι στο σώμα μου και δεν έχουν ακόμη θεραπευτεί."


Στα εγκαίνια της έκθεσης στις 21 Μαρτίου 2013 παρέστησαν ο Βαυαρός Υπουργός Επιστημών, Ερεύνης και Τέχνης κ. Βόλφγκανγκ Ηόιμπις, η Πρώτη Δήμαρχος της πόλης Ρόσενχαιμ, κ. Γαβριέλα Μπάουερ, ο Περιφερειάρχης κ. Γιόσεφ Ναιντερχελ, ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Μονάχου, καθηγητής κ. Ρούπερτ Γκέμπχαρντ και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Υπουργός όσο και η Δήμαρχος χαιρέτησαν ιδιαίτερα ένθερμα την παρουσία στην έκθεση του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, Αρχιερατικού Επιτρόπου στη Βαυαρία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.Η έκθεση "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" μας κάνει περήφανους ως Έλληνες και οφείλονται θερμότατα συγχαρητήρια και έπαινος στους πρωταγωνιστές και πρωτεργάτες αυτής της θαυμαστής παγκόσμιας πρεμιέρας, συνεργασίας 42 μουσείων με 450 εκθέματα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 3 Νοεμβρίου 2013. 


Οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες της Βαυαρίας, η βαυαρική τηλεόραση και το βαυαρικό ραδιόφωνο αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στην έκθεση αυτή.


Πηγή: Δελτίο τύπουΑρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας Απόστολου Μαλαμούση
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο ΜόναχοΟ Αλκίνοος Ιωαννίδης ο γνωστός Κύπριος τραγουδιστής και τραγουδοποιός δίνει συναυλία στο πλαίσιο της ,,Κυπριακής Άνοιξης,, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την Πρεσβεία της Κύπρου σε συνεργασία με το Δήμο στο Μόναχο.Ο Αλκίννος μαζί με τους Γιώργο Καλούδη και Ευάγγελο Λάππα θα δώσουν συναυλία στις 23 Απριλίου 2013 στο Gasteig στο Μόναχο.


Τιμή εισιτηρίου 15 €, εισιτήρια σε όλες τα καταστήματα προπώλησης εισιτηρίων συναυλίών και εκδηλώσεων στο Μόναχο. (089 54818181 / www.muenchenticket.deΈνατη πανορθόδοξη συνάντηση εκκλησιαστικών χορωδιών στο Μόνα

του καθηγητή Αθανασίου Βλέτση
Με πρωτοβουλία του Τμήματος Ορθοδόξου θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου διοργανώθηκε για ένατη συνεχή χρονιά η πανορθόδοξη συνάντηση εκκλησιαστικών χορωδιών. Την πανορθόδοξη συναυλία φιλοξένησε για δεύτερη φορά φέτος μετά το 2005, έτος που ξεκίνησαν οι εν λόγω συναυλίες, ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μονάχου σε συνεργασία και με τις άλλες ελληνορθόδοξες ενορίες της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (γνωστή ως Σαλβάτορκιρχε), του Αγίου Γεωργίου και της γερμανόφωνης ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Ανδρέα. Τα προηγούμενα χρόνια η συνάντηση είχε φιλοξενηθεί από τις εξής ενορίες: 2006 Σερβική, 2007 Ρωσική (Εκκλησία της Διασποράς), Ρουμανική, 2009 Βουλγαρική, 2010 Αρμενική, 2011 Γεωργιανή, 2012 Ρωσική (Πατριαρχείο της Μόσχας). Στην συναυλία αυτή καλούνται και λαμβάνουν μέρος και οι εκκλησιαστικές χορωδίες δύο αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών (Προχαλκηδονίων), της Αρμενικής και Κοπτικής. Παρών στην φετινή συναυλία των εκκλησιαστικών χορωδιών ήταν ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Εκκλησίας στη Γερμανία Karekin Bekdjian.
Η συνάντηση των χορωδιών προσφέρει μια σημαντική δυνατότητα για την περαιτέρω αλληλογνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων των Ορθοδόξων στο Μόναχο, αλλά και για την ευρύτερη προβολή του πλούτου της εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης της Ορθοδοξίας στη γερμανική κοινωνία. Στους πάντα γεμάτους ναούς ένα σημαντικό μέρος των ακροατών αποτελούν χριστιανοί των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και δογμάτων στη Γερμανία.
Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο οικοδεσπότης Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού θρόνου π. Απόστολος Μαλαμούσης υπογράμμισε την ευλογία και το προνόμιο της συνύπαρξης και αρμονικής συνεργασίας των ποικίλων Ορθόδοξων Εκκλησιών στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, η οποία έχει αποκτήσει πλέον στέρεες ρίζες και προσφέρει πολύτιμους καρπούς. Αφορμώμενος από την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας ο Πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και Πρόεδρος του Συλλόγου Βυζαντινής Μουσικής Μονάχου καθηγητής Αθανάσιος Βλέτσης αναφέρθηκε σε κεντρικά γνωρίσματα της ορθόδοξης παράδοσης, περιστρέφοντας την παρουσίασή του γύρω από τους άξονες της δοξολογίας, της ταπείνωσης και της διακονίας, αναδεικνύοντας τη δυναμική τους, αλλά και επιμένοντας στην προοπτική του οικουμενικού προσανατολισμού της ορθόδοξης πορείας.
Στην εισαγωγή του ο θεολόγος και οργανωτικός υπεύθυνος της εκδήλωσης κ. Γεώργιος Βλαχώνης υπογράμμισε βασικές συνιστώσες της ορθόδοξης κατανόησης της εκκλησιαστικής μουσικής και προσανατόλισε το μουσικόφιλο κοινό στις ιδιαιτερότητες των επί μέρους παραδόσεων.
Την συναυλία, την οποία παρακολούθησαν ορθόδοξοι ιερείς με τους πιστούς τους από 10 διαφορετικές ορθόδοξες ενορίες του Μονάχου, αλλά και πολλοί Γερμανοί συμπολίτες, ανάμεσά τους και ο καθηγητής της Ευαγγελικής θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου κ. Gunther Wenz, ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου και πάσης Γερμανίας κ. Μάρκος (Ρωσική Εκκλησία της Υπερορίου Δικαιοδοσίας). Η Ρωσική Εκκλησία (της Διασποράς) θα φιλοξενήσει την επόμενη 10 συνάντηση των χορωδιών στον καθεδρικό της Ναό στο Μόναχο.MUSIKALISCHE BEGEGNUNG


der „Philharmonia“ Musikverein München lädt, anlässlich des 50-jährigen Jubiläums „Griechisch-Orthodoxe Metropolie von Deutschland“ zu ein ganz außergewöhnliches Konzert ein

MUSIKALISCHE BEGEGNUNG unter der Leitung von Christos Kanettis mit vier Studierenden am Salzburger Mozarteum .

Therese von Bemberg
Fernanda Villalvazo
Christos Kanettis – Violine
Tobias Hoell – Viola
Leo Morello - Cello

spielen für Sie am Samstag, den 13.04.2013 um 19 Uhr in der Griechisch-Orthodoxen Kirche „Allerheiligen“ Ungerer Straße 131, U6 Nordfriedhof


Der Eintritt ist frei.
Παλλάδιο: Συγκρότηση ομάδας εργασίας για Μουσείο


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος καλεί σε πρώτη συνεδρίαση ομάδα εργασία που θα αναλάβει να προωθήσει με πρακτικά βήματα του Μουσείο του Ελληνα Μετανάστη στη Βαυαρία. Η πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23.03.2013 και δεν είναι ακόμη γνωστά όλα τα ονόματα των συμμετεχόντων.
Εκδήλωση Κοινότητας για 25η Μαρτίου

Την Κυραική από ώρα 4.30 μμ θα πραγματοποίήσει η Κοινότητα Μονάχου εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο ΣΤΕΚΙ, Züricherstr 35 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τα σχολεία. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη

H ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων για Διαμαρτυρία στο Προξενείο


Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Σύμφωνα με την απόφαση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 17.03.2013 
Οι γονείς και κηδεμόνες των σχολειών μας θα προβούν σε διαμαρτυρία την ημέρα της εθνικής επετείου στο Προξενείο .

Η διαμαρτυρία δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να εμποδίσει την εκδήλωση του Προξενείου .
Σκοπός μας είναι ΟλΟΙ ΜΑΖΙ να στείλουμε μήνυμα στην Ελληνική Πολιτεία για την κρίσιμη κατάσταση των σχολείων μας.
Δευτέρα 25 Μαρτιου 2013 και ωρα 15.00 στο Προξενείο 

Για το Δ.Σ

Θεοδοσιάδης Χρήστος Δόικα Αικατερίνη

Πρόεδρος Γραμματέας
„Das minoische Kreta,,Vortrag von Herrn Prof. Dr. D. Panagiotopoulos (Universität Heidelberg) mit dem Titel „Das minoische Kreta. (Moderne) Mythen und (archäologische) Realität“ in der IHK-Akademie München, Akademiesaal, Orleanstraße 10-12 in 81669 München am Donnerstag, den 25. April 2013 um 19.00 Uhr herzlich einzuladen.
Nach dem Vortrag und der Diskussion freuen wir uns, Sie zu einem Umtrunk einzuladen.
Die Veranstalter:
Verein zur Förderung der Aufarbeitung der Hellenischen Geschichte e.V 
Lykeion ton Ellinidon e.V.
GRIECHISCHE AKADEMIE e.V. 
Club Griechischer Akademiker e.V.
Der Eintritt ist frei

Χρονιά ρεκόρ για την BMW το 2012Κατά 4,4% σε σχέση με το 2011 αύξησε το κέρδος της η BMW, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 5,1 δισ. Οι πωλήσεις, ιδιαίτερα σε Ασία και Αμερική, ήταν καθοριστικές για την πιό πετυχημένη χρονιά στην γαλανόλευκη εταιρεία. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,7% φθάνοντας το 76,848 δισ ευρώ. Συνολικά πούλησε 1.845.186 αυτοκίνητα (+10,6%). Τις περισσότερες πωλήσεις συνεχίζει να τις πραγματοποιεί στην Ευρώπη (αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το 2011 κατά 0,8%) αλλά οι ουσιαστικές αυξήσεις ήταν στην Ασία +31,4 % (Κίνα +40,1%) και Αμερική + 11,8%.
Κερδισμένοι από τη χρονιά ρεκόρ δεν θα είναι όμως μόνο οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας αλλά και οι εργαζόμενοι που θα λάβουν όπως πέρσι ενα δυνατό μπόνους καθώς και ο Δήμος του Μονάχου που αναμένεται να εισπράξει ξανά πάνω από 100 δισ ευρώ φόρο.

Διαμαρτυρία Γονέων Γυμνάσιου Μονάχου στο Προξενείο

Σε διαμαρτυρία την ημέρα της εθνικής επετείου στο Προξενείο θα προσφύγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς των γυμνασίων, καθώς δεν υπάρχει καμία αντίδραση ακόμη από το Υπουργείο Παιδείας για τις εγγραφές στην Α Λυκείου τον Σεπτέμβριο και για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 1ο Γυμνασίο.
Οι γονείς μίλησαν για διαμαρτυρία που δεν θα εμποδίσει την εκδήλωση του Προξενείου, αλλά ταυτόχρονα θα στέλνει το μήνυμα στην Ελληνική Πολιτεία.

Υποδοχή στο Προξενείο στην επέτειο της 25ης Μαρτίου

 

Το Γενικό Προξενείο Μονάχου θα είναι όπως τα τελευταία χρόνια και φέτος ανοιχτό για το κοινό την ημέρα της επετείου της 25ης Μαρτίου. Η Γενικός Πρόξενος κάλεσε σε εκδηλώσεις φορέων που επισπεύτηκαν τις τελευταίες μέρες, τον Ελληνισμό να επισκεφτεί τους χώρους του Γεν Προξενείο και με την παρουσία του να τιμήσει την επέτειο. Το Προξενείο θα είναι ανοιχτό μέχρι στις 4.30 μμ


Μείωση στην τρειτή αύξηση των ενοικίων στο Μόναχο


 

Από 20% σε 15% προβλέπεται να μειωθεί το δικαίωμα των ιδιοκτητών κατοικιών να αυξάνουν το ενοίκιο ανα τριετία στην Βαυαρία ξεκινώνοντας από το Μόναχο που έχει με απόσταση τα ακριβότερα ενοίκια. Η πρόταση αυτή χαιρετήθηκε από πολλούς φορείς και από το Δήμαρχο του Μονάχου και υπόψήφιο Πρωθυπουργό του κρατιδίου που μάλιστε δήλωσε ότι επεί 25 χρόνια καταθέτει αυτην την πρόταση αλλά την αγνοεί η κυβέρνηση.

 

 

Το Ίδρυμα Παλλάδιον συνδιοργανώνει συναυλία με τους LΟCOMONDO


Mε το σύνθημα «Συμπάθεια και κατανόηση για τη νεολαία της Ελλάδας» συνδιοργανώνουν η πρωτοβουλία JazzTimePolis ( www.laute-wochen.eu), το πρακτορείο  JOPA & το περιοδικό Drachme (www.jopa-drachme.com ), οι παραγωγοί της ταινίας "Message from Greece" και το Ίδρυμα Παλλάδιον συναυλία με τη δημοφιλή ομάδα των LΟCOMONDO.


Η συναυλία αυτή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 και ώρα 20.00 στο Theaterfabrik (Friedenstr. 10, Ostbahnhof).


Tην προηγούμενη ημέρα της συναυλίας, (20.03.2013) στις 20.00 η ώρα στη σκηνή του θεάτρου «Το Παλάτι» (Schwere-Reiter-Str.15, MVV Leonrodplatz), το Κοινό θα έχει τη δυνατότητα συνάντησης και διαλόγου  με τα μέλη των LΟCOMONDO καθώς και με άλλες προσωπικότητες σχετικά με επίκαιρα θέματα της ελληνικής νεολαίας. 

 

Κοινή εκδήλωση Ποντίων και Κρητών Μονάχου

Ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου και ο Κρητικός Σύλλογος Μονάχου και περιχώρων,προσκαλούν σε κοινή μουσικοχορευτική εκδήλωση των δύο Συλλόγων η οποία θα πραγματοποιηθεί:
Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 και από ώρα 18:00 στην αίθουσα Löwenbräukeller - Nymphenburgerstr. 2 – 80335 München
Καλλιτέχνες από την Ελλάδα θα χαρίσουν ,,μια αξέχαστη βραδιά, σε ένα ταξίδι στην μουσική παράδοση Ποντίων και Κρητών καθώς και στην δημοτική μουσική παράδοση της Πατρίδας μας,, αναφέρει η ανακοίνωση των δυο συλλόγων. 
Οι Σύλλογοι Ποντίων και Κρητών Μονάχου και περιχώρων θέλουν να αφιερώσουν αυτή τη βραδιά σε όλα τα μέλη και τους φίλους των Συλλόγων, σε όλους τους συμπατριώτες τους χορηγούς μας, που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν τις δραστηριότητες και τις προσπάθειες των Συλλόγων .
Χωρίς την βοήθειά σας και την στήριξή σας οι Σύλλογοί μας δεν θα είχαν καταφέρει όλα όσα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα.
Τιμή εισιτηρίου για μεγάλους / άνω των δεκαοκτώ ετών 10€
Για παιδιά και νέους άνω των δώδεκα ετών / Μαθητές και φοιτητές 5€


 

Παλλάδιον: εκδήλωση για το έργο της Ελένης Τορόση

Το Ίδρυμα Παλλάδιον οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο της συγγραφέως και δημοσιογράφου Ελένης Τορόση. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «Άνοιξη των Ιδρυμάτων του Μονάχου» („MünchnerStiftungsFrühling“), που πραγματοποιεί η πόλη του Μονάχου και το „münchner kultur“ μαζί με 200 Iδρύματα , φορείς και οργανισμούς του Μονάχου από τις 15 - 22 Μαρτίου 2013 (www.muenchnerstiftungsfrueling.de ). 
Η παρουσίαση της Ελένης Τορόση θα γίνει από τη φιλόλογο και εκδότρια Νίκη Eideneier, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 και ώρα 18.00, στους χώρους του Künstlerhaus (Lenbachplatz 8). Η είσοδος θα είναι ελευθέρα.
Με την εκδήλωση αυτή το Ίδρυμα Παλλάδιον εγκαινιάζει τη σειρά «Βραδινά με Έλληνες λογοτέχνες», που θα διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την υποστήριξη και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη Βαυαρία.


Κεντρική εκδήλωση Ηπειρωτών στο Μόναχο

οι Ηπειρωτικοί Σύλλογοι Μονάχου και Περιχώρων - ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑΧΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ „ΤΟ ΣΟΥΛΙ“ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΤΑΧΑΟΥ-ΚΑΡΛΣΦΕΛΝΤ - πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013 και ώρα 17:00 έως τις 1:00 το βράδυ, στο Bürgersaal Fürstenried-Ost, το παλιό „Στέκι“, Züricher Straße 35, 81476 München (MVG-Verbindung: U3 oder Bus 133 bis Forstenrieder Allee) 
Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς θα καλύψουν το συγκρότημα του Τ. Λαμπρούση, ο Ναπολέων Δάμος στο κλαρίνο και η Μαρία Γιαννακά στο τραγούδι.
Για την κάλυψη των εξόδων θα υπάρχει είσοδος 10 € για τους ενήλικες και 5 € για τα παιδιά.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου. Στις 13:00 θα ακολουθήσει στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού ομιλία για το ιστορικό της ημέρας.

Τη δημιουργία μουσείου του ¨Έλληνα μετανάστη στη Βαυαρία“ προτείνει η Πρόεδρος του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ

H Πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ Δρ. Βασιλεία Τριάρχη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προτείνει στο Συμβούλιο Ιδρυτών να ξεκινήσει η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μουσείου στο Μόναχο σχετικά με την πολυετή παρουσία του Έλληνα μετανάστη στη Βαυαρία. Η προσπάθεια αυτή, επειδή ακριβώς αναφέρεται στον Ελληνισμό της Βαυαρίας, θα να είναι συλλογική. Για το λόγο αυτό θα καλεστούν όλοι οι ελληνικοί φορείς και οργανισμοί της Βαυαρίας να συμμετέχουν ενεργά και να υποστηρίξουν εποικοδομητικά τις σχετικές διαδικασίες αναφέρει η Πρόεδρος του Παλλαδίου σε σχετική επιστολή στο Συμβούλιο Ιδρυτών.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του συλλόγου γονέων

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κρίσιμη κατάσταση των Ελληνικών Σχολείων στο Μόναχο
Στις συναντήσεις που είχαμε όλο αυτό το διάστημα με τους εκπροσώπους του ελληνικού κράτους , Προξενείο, Συντονιστικό Γραφείο αλλά και με τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Γερμανία , όπου τέθηκαν από την πλευρά μας οι ανησυχίες και οι προτάσεις μας, έσβησαν και οι λιγοστές ελπίδες που είχαμε για την επανόρθωση των συνεπειών του νόμου 
4027 /11. 
Συγκεκριμένα η κατάσταση όσον αφορά στο μέλλον των σχολείων παραμένει αβέβαιη μιας και μέχρι τώρα δεν έχει καταργείθεί ο νόμος 4027/11 και ειδικότερα το άρθρο 5 που απαγορεύει τις εγγραφές των μαθητών στα Λύκεια και τα καταργεί.
Στην παρούσα στιγμή έχουμε μονο ΔΗΛΩΣΕΙΣ προφορικές από τους αρμοδίους αλλά τίποτε γραπτό διότι όπως γνωρίουμε 
"τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν"

ΣΗΜΕΡΑ, δυστυχώς επικρατεί η εξής εικόνα:
Τα μεγάλα διδακτικά κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων μας καλύθφηκαν αργοπορημένα και αυτά εν μέρη . Η τοποθέτηση εκπαιδευτικών στο λύκειο και γυμνάσιο ταυτόχρονα έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει το ωρολόγιο πρόγραμμα και έτσι οι μαθητές να παίρνουν καθημερινά και άλλο πρόγραμμα και το διδατικό έργο κωλυσιεργεί.

Το Δημοτικό Σχολείο του Νταχάου, από την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς 2013/2014, μιας και παραμένει χωρίς κτήριο θα σταματήσει την λειτουργεία του.

Για την ανανέωση του μισθωτήριου του Α΄ Γυμνασίου που εκπνέει τον Ιούνιο του 2014, δεν έχει γινει καμιά ενέργεια για ανεύρεση νέου κτηρίου. Οι συνέπειες θα ειναι οι χειρότερες μιας και ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ότι είτε θα μεταστεγαστεί στους χώρους που ειναι τώρα το Λύκειο είτε θα λειτουργεί απογευματινά στους χώρους του 4. Δημοτικού
Η συμπεριφορά ορισμένων εκπαιδευτικών, οι οποίοι ξεπερνούν τα όρια και φτάνουν σε σημείο να είναι απαράδεκτοι και ακατάλληλοι σαν εκπαιδευτικοί έρχετε να επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο κλίμα .
Σάλος δε προκάλεσε η βαθμολογική αξιολόγηση των μαθητών όπου γονείς και μαθητές βιώνουν την αξιολογησή τους περισσότερο ω ς μέσο επιβολής συμμόρφωσης και πειθαρχίας.
Η έλλειψη ενημέρωσης από τον Φορέα για τις προυποθέσεις που ισχύουν τη παρούσα στιγμή για τους μαθητές που θα φοιτήσουν κατά την σχολική χρονιά 2013-14 στις κατευθύνσεις Regelklasse - M-Zug ήταν ανύπαρκτη και έφερε σαν αποτέλεσμα διχασμένους και προβληματισμένους γονείς και μαθητές.
Ποιά η στόχευσή τους;
Σκοπός τους, επομένως, δεν είναι σίγουρα η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αλλά η υποβάθμισή της με τέτοιο τρόπο, ώστε η ελληνόγλωσση εκπαίδευση να παρακμάσει και να γίνει παρελθόν.
Ζητάμε από όλους τους γονείς να κινητοποιηθούν παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις και υλοποιώντας δράσεις για να ακυρώσουμε τα σχέδια τους.
Καλουμε λοιπόν 
όλους τους γονείς που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους να αγωνιστούν για να σώσουμε τα σχολεία μας. 
ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας καλούμε όλους να πάρετε μέρος στην Γενική Συνεύλευση του Συλλόγου την 
Κυριακή 17.03.2013 και ώρα 15:00 στους χώρους Α΄ Γυμνασίου 
Schleißheimer Straße 247
80809 Muenchen

Η παρουσία σας είναι παραπάνω από επιβεβλημένη γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ο Πρόεδρος - η Γραμματέας 
Θεοδοσιάδης Χρήστος-Δόικα Αικατερίνη

ειδική ιστοσελίδα για το διδακτήριο

Ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Βλαχόπουλος ενημέρωσε ότι σε συγκεκριμένη σελίδα θα μπορεί ο κάθε ανδιαφερόμενος να ενημερωθεί για την πρόοδο της υπόθεσης του ελληνικου Σχολείου.
Συγκεκριμένα η διεύθυνση της σελίδας είναι
http://griechische-schule-muenchen.jimdo.com/


Κοινή ανακοίνωση φορέων Βαυαρίας για το άρθρο 5.4 του νόμου 40/27 για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση 

Μόναχο 11 Φεβρουαρίου 2013

Προς: Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Οι εκπρόσωποι των κάτωθι αναφερόμενων φορέων δηλώνουν για μια ακόμη φορά, την απόλυτη διαφωνία τους στο άρθρο 5.4. του νόμου και συγκεκριμένα στο σημείο που αφορά τη μη εγγραφή μαθητών στην Α Λυκείου.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του το Λύκειο στη σημερινή του μορφή ωσότου είναι εξασφαλισμένη η αναβάθμιση της διδακτέας ύλης στο Γυμνάσιο και θεσμοθετημένη η λειτουργία του δίγλωσσου Λυκείου και έτσι και η απρόσκοπτη συμμετοχή των Ελληνόπουλων σ’ αυτό.
Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση τη πιθανότητα να βρεθούν οι μαθητές της 3ης Γυμνασίου τον Ιούλιο 2013 σε αδιέξοδο, όπως και να επαναληφθούν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και συνεχίζουν ακόμα σε κάποιο βαθμό να υπάρχουν στα σχολεία μας, για την τρέχον σχολική χρονιά 2012/2013.

Επίσης, πρέπει μέσω της «ελληνοβαυαρικής επιτροπής», να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η απονομή τίτλου σπουδών για τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν το δίγλωσσο Λύκειο.
Εμείς στηρίζουμε ένα μοντέλο δίγλωσσου σχολείου που θα είναι κοινά αποδεκτό από όλους (Ελληνικό Υπουργείο, Υπουργείο Βαυαρίας, γονείς) και το οποίο θα δίνει αναγνώριση Τίτλων Σπουδών και διέξοδο στην επαγγελματική και στην πανεπιστημιακή κατεύθυνση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία.
Τέλος Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να ενημερώσει τους γονείς και να ξεκινήσει άμεσα και πριν κατατεθεί, ο διάλογος μαζί τους για το νέο μοντέλο σχολείου που θα οδηγήσει στο Abiapo .

Οργανώσεις ελληνικών κομμάτων στη Βαυαρία. ΝΔ, ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ
Ίδρυμα Παλλάδιον, ίδρυμα Πολιτισμού, Τέχνης και Γραμμάτων
Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Γερμανίας
Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Βαυαρίας
Ελληνική Κοινότητα Μονάχου
Ελληνική Κοινότητα Καρλσφελντ
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου
Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Νταχάου


Ικανοποίηση από το ΠΑΛΛΑΔΙΟ για τις εξελίξεις

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ, Δρ Βασιλεια Τριάρχη, εξέφρασε την μεγάλη της ικανοποίηση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Ίδρυμα και το υπό ανέγερση σχολικό διδακτήριο. Η Πρόεδρος του Ιδρύματος, το οποίο ίδρυσαν η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου και άλλοι 15 σύλλογοι γι αυτόν ακριβώς το σκοπό το 1996, θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί επιτυχία του Ελληνισμού και εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όσους συνέβαλαν τόσο τώρα, όσο και διαχρονικά, στην συγκεκριμένη προσπάθεια.


διασχολικό για το άρθρο 5

Σύσκεψη διασχολικού θα πραγματοποιηθεί σήμερα για να συντονιστούν οι ενέργειες κυρίως όσον αφορά το θέμα της εγγραφής μαθητών στην Α Λυκείου αλλά και άλλα θέματα. Η συνάντηση είναι συνέχεια της συνάντησης που είχε συγκαλέσει η Κοινότητα με τις οργανώσεις των κομμάτων που είχε προτείνει η Ομοσπονδία και ο Σύλλογος Γονέων Μονάχου.


συνέντευξη με Γ. Βλαχόπουλο για σχολείο

Ποια είναι τελικά η εξέλιξη σε σχέση με το σχολικό διδακτήριο του Μονάχου. Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και του ΟΣΚ;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και σε διάφορα άλλα αναζητήσαμε από τον νομικό εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας για το συγκεκριμένο θέμα του οικοπέδου τον Γιώργο Βλαχόπουλο.


Σε ποιο σημείο βρισκόταν η εξέλιξη της υπόθεσης του Σχολικου Κτηρίου πριν την 6.2.13;
Η κωλυσιεργία της ελληνικής πολιτείας τα τελευταία χρόνια αλλά και των υπηρεσιών του ίδιου του Δήμου (λόγω ενστάσεων από το τοπικό συνοικιακό συμβούλιο) σχετικά με τους όρους εκπλήρωσης της σύμβασης αγοράς του οικοπέδου προκάλεσε τον Δήμο Μονάχου να θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών θέμα αναστροφής της πώλησης. Αυτό σήμαινε , ότι ένα οικόπεδο της ελληνικής Πολιτείας που είχε αγοραστεί στην προνομιακή τιμή των περ. 2, 8 εκ. ευρώ θα έπρεπε να επιστραφεί στο Δημο Μονάχου για εξυπηρέτηση δικών του αναγκών. Ετσι η Ελλάδα, πέρα από την τεράστια οικονομική ζημία (είχαν δαπανηθεί μέχρι τώρα περισσότερο από 4 εκ. ευρω σε έξοδα αγοράς, φόρων κ.α.) θα υφίστατο και τεράστια ηθική αλλά και πολιτική ήττα, αφού έτσι θα βούλιαζε το όνειρο του ελληνισμού για ιδιόκτητο σχολείο στο Μόναχο , όπως το είχαν οραματισθεί οι Ιδρυτές του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ, δηλ. οι ελληνικοί Σύλλογοι και η Κοινότητα. Επι πλέον αξίζει να σημειωθεί ότι η υλική ζημία θα ήταν ολέθρια, αν αναλογιστεί κανείς ότι η σημερινή αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα 10 εκ. ευρω .
Ο Δήμος Μονάχου, με αφορμή σχετική αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε με επιστολή του από 16.11.12 την αναστροφή της πώλησης, με όλες τις προαναφερόμενες τραγικές συνέπειες, αν η ελληνική Πολιτεία δεν απεδείκνυε με εγγραφή των κονδυλίων κατασκευής στον Προϋπολογισμό της, ότι ήταν σε θέση και είχε την βούληση να κτίσει το Σχολείο.

Ποια ήταν η αντιμετώπιση του ζητήματος από την ελληνική πολιτική ηγεσία;
Τοπικές πολιτικές δυνάμεις που μάλιστα είχαν χρηματίσει επι σειρά ετών στα όργανα εκπροσώπησης των Γονέων, ζήτησαν επίμονα από τον Πρωθυπουργό κ.Σαμαρά, με αφορμή την επίσκεψή του τον Δεκέμβριο 2012 στη Βαυαρία, να μεριμνήσει για την επίλυση του χρονίζοντος θέματος του σχολικού Κτηρίου. Ακολούθησε σχετική εντολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, οπου ο Υπουργος Κ.Αρβανιτόπουλος ανταποκρίθηκε άμεσα και αποφάσισε την έγγραφή κονδυλίου 24 εκ. ευρω , ζητώντας παράλληλα από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών την έγκριση της αύξησης του σχετικού Προϋπολογισμού.
Τι συνέβη στην συνάντηση της 6.2.13 στο Δημο Μοναχου;
Η κρατική εταιρεία ΟΣΚ ΑΕ ( Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων) , η οποία είχε επιφορτισθεί με την υλοποίηση της κατασκευής και μάλιστα είχε προχωρήσει σε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό και σχεδιασμό των κτηριακώ ν εγκαταστάσεων, είχε προσπαθήσει με αλλεπάλληλες επιστολές προς τις ελληνικές αρχές να υπενθυμίσει την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας για εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, κατάθεση αίτησης για άδεια λειτουργίας, ζητώντας παράλληλα από τις γερμανικές αρχές τήρηση των δικών τους υποχρεώσεων συγχρηματοδότησης. Δυστυχώς η έλλειψη συντονισμού που επικρατούσε στην ελληνική γραφειοκρατία δεν είχε φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και η υπόθεση του Κτηρίου κινδύνευε να χαθεί, παρά τις προσπάθειες του ΟΣΚ ΑΕ και των προξενικών αρχών. ΄Ετσι, η επιστολή του δημάρχου Μονάχου κ. Ude που απειλούσε με αναστροφή της πώλησης έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους εκπρόσωπους της ελληνικής πολιτείας , οι οποίοι αποφάσισαν σε μια τελευταία προσπάθεια απελπισίας να επιχειρήσουν συνάντηση με τους εκπροσώπους του Δήμου Μονάχου. Σε αυτό το χρονικό σημείο μου ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας να συνεργαστώ με τους συναδέλφους εκπροσώπους του ΟΣΚ ΑΕ εκπροσωπώντας το Υπουργείο Παιδείας στην δύσκολη αυτή συνάντηση. Πραγματικά, και ενώ φαινόταν ότι όλα είχαν χαθεί, μας δόθηκε η ευκαιρία να αντιτάξουμε στην γερμανική αδιαλλαξία νομικά επιχειρήματα που ενίσχυαν τις ελληνικές θέσεις αλλά και να παρουσιάσουμε σε ένα πρώτο σχέδιο την απόφαση του κ. Υπουργού Παιδείας σχετικά με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Η ελληνική Πολιτεία εκπροσωπήθηκε επάξια από τον ΟΣΚ ΑΕ και τους νομ. Συμβούλους (Κα Ντότσικα και καθ. Κ.Κρεμαλή) καθώς και από εμένα, ως νομ. Εκπρόσωπο του Υπ. Παιδείας . Στην μάχη των επιχειρημάτων που ακολούθησε πετύχαμε να κερδίσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να προσκομίσουμε στην δύσπιστη γερμανική πλευρά την απόδειξη της εγγραφής των απαραίτητων κονδυλίων στον Προϋπολογισμό. Είχαμε κερδίσει μια μάχη, αλλά όχι ακόμα τον πόλεμο.

Τι ακολούθησε από τότε και πως καταλήξαμε στην σημερινή χαρμόσυνη είδηση;
Από τις 6.2.13 ξεκίνησε για όλους τους εκπροσώπους της ελληνικής Πολιτείας ένας μαραθώνιος προκειμένου να υλοποιηθούν οι υπουργικές αποφάσεις και να λάβουν σάρκα και οστά μέσα στα χρονικά πλαίσια που μας είχε θέσει ο Δήμος Μονάχου. Με ταχύτητα φωτός συντάχθηκαν και υπεγράφησαν υπουργικές αποφάσεις και ανταλλάχθηκε σωρεία επιστολών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, των οποίων η διακίνηση έγινε πλέον προσωπικά , από υπηρεσία σε υπηρεσία, σε μια αδιάκοπη σκυταλοδρομία, όπου ευτυχώς αυτή τη φορά είχαμε να αντιμετωπίσουμε την θετική βούληση μιάς πολιτικής ηγεσίας που είχε συλλάβει το νόημα της προσπάθειας, είχε ενστερνισθεί τον πόθο και τον οραματισμό της παροικίας και είχε αποφασίσει, ιδιαίτερα σε αυτούς τους οικονομικά τραγικούς καιρούς, να υλοποιήσει τον στόχο της Ιδρυσης του Σχολικού Κτηρίου στη Βαυαρία. Στις 21.2.2013 ολοκληρώθηκαν σε απίστευτο χρόνο όλες οι διαδικασίες έγκρισης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και η σχετική Απόφαση δημοσιευόταν επίσημα στο Διαδίκτυο: Η πολιτική Ηγεσία των Υπ.Παιδείας και Ανάπτυξης κοινοποιούσε την Απόφαση της επανένταξης του Προϋπολογισμού του ΄Εργου Κατασκευής του Σχολικού Κτηρίου στον Προϋπολογισμό του 2013 και βεβαίωνε την διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων ύψους 24 εκ. ευρώ συνολικά και 7 εκ. ευρώ για την έναρξη των εργασιών εντός του 2013.

Τι σηματοδοτεί η Απόφαση αυτή και τι υπολείπεται να γίνει ακόμα;
Η διυπουργική Απόφαση της 21.2.13, που αποτελεί εκτέλεση πρωθυπουργικής εντολής, σηματοδοτεί αν μη τι άλλο την πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας, ότι η ίδρυση του ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο, αποτελεί μια αναγκαιότητα και οφειλή της πατρίδας στα ελληνόπουλα των αποδήμων συμπατριωτών μας. Αποτελεί , κατά την άποψή μου, την αναγνώριση από την ελληνική Πολιτεία, ότι τα ελληνόπουλα στο Μόναχο έχουν τα ίδια συνταγματικά δικαιώματα στην απόκτηση μιας ελληνικής παιδείας και επίσης το δικαίωμα να φοιτήσουν σε ένα σχολείο, το οποίο χωρίς ταξικές διαφοροποιήσεις, θα τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις γνώσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν την πρόσβαση στην ελληνική και γερμανική αγορά εργασίας και σε πληρέστερη επαγγελματική ολοκλήρωση.
Τώρα δε απομένει, παρά ο ΟΣ Κ ΑΕ, που έχει επιφορτισθεί με την υλοποίηση της κατασκευής να γνωστοποιήσει στην Κυβέρνηση της Ανω Βαυαρίας και τον Δημο Μονάχου την από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας εκπλήρωση των συμβατικών όρων, να ζητήσει την συμφωνημένη συγχρηματοδότηση και να υποβάλει για το σκοπό αυτό την σύμβαση με τον εργολάβο, δηλ. την εταιρεία που έχει επιλεγεί με νόμιμες διαδικασίες να κατασκευάσει το έργο, στις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες για τελική έγκριση. Είναι μια τυπική πλέον διαδικασία, οφείλουμε όμως να την παρακολουθούμε συνεχώς και να μην εφησυχάσουμε, μέχρι οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ο Υπουργός κ.Αρβανιτόπουλος και η Ειδική Γραμματέας Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Εξωτερικού κ.Λινού να θέσουν με το Προεδρείο του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ Ιδρύματος την θεμέλια λίθο αυτού του μοναδικού Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Μνημείου, του νέου ιδιόκτητου ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο.
Ποια νομίζετε ότι ήταν η συμβολή της παροικίας στην επίτευξη αυτού του στόχου;
Η παροικία μας έθεσε ξεκάθαρα το στόχο της από την δεκαετία του ΄90, όταν ίδρυσε με μοναδική σύμπνοια το Ιδρυμα Παλλάδιο. Όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού, Κοινότητα, Σύλλογοι, Γονείς, Εκκλησία, Προξενείο αγκάλιασαν αυτό το όραμα και το στήριξαν μέχρι το τέλος. Δεν έχει τόση σημασία πλέον, ποιες ενέργειες έπεισαν τον κ. Πρωθυπουργό, να αποφασίσει σε αυτό το χρονικό σημείο, στην πιο δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία, να ενεργοποιήσει την ευαισθησία του για τα μορφωτικά και πολιτιστικά θέματα και να δώσει την σχετική εντολή στους αρμόδιους υπουργούς του. Όπως όμως γνωρίζετε, πολλές φορές στο παρελθόν πολιτικές αποφάσεις έμειναν ανεκτέλεστες στα συρτάρια των δημοσίων υπηρεσιών, διότι δεν υπήρχαν οι άνθρωποι να τις κινήσουν, να τις συντονίσουν και να τις οδηγήσουν σε ολοκλήρωση. Αυτή τη φορά , ευτυχής συγκυρία υπήρξε η συνεργασία όλων μας, όσων επιφορτισθήκαμε με το καθήκον της υλοποίησης αυτής της ιστορικής για την πατρίδα μας απόφασης, σε διάστημα 15 ημερών χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Δεν ήταν μόνο οι θεσμοί αλλά περισσότερο τα πρόσωπα, που με άοκνες προσπάθειες , ο κάθε ένας από τον δικό του χώρο ευθύνης, δόθηκαν «ψυχή τε και σώματι» στην επιτυχία αυτού του εθνικού σκοπού. ΄Ηταν τιμή μου να συνδράμω σε αυτή την εθνική προσπάθεια και αφήνω σε άλλους να κρίνουν, ποια και πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του καθενός μας. Ας μη ξεχνάμε , ότι στην υπόθεση αυτή είμαστε στο «Εμείς» και όχι στο «Εγω», όπως μας θυμίζει ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Και έχουμε -όλοι-πολύ δουλειά ακόμα μπροστά μας.H έγκριση χρηματοδότησης του σχολείου στο Μόναχο


ΘΕΜΑ: Ελληνικό Σχολείο στο Μόναχο – Συμπληρωματικά στοιχεία για την έγκριση Χρηματοδότησης του Έργου

Σχετικά : α) Το υπ’ αρ. πρωτ. ΕΓ12.00/8715/03.07.2012 έγγραφό μας προς εσάς για την έγκριση χρηματοδότησης του έργου
β) Το από 09.07.2012 έγγραφό σας προς το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο με κοινοποίηση προς την ΟΣΚ ΑΕ
γ) Το υπ’ αρ. πρωτ. 6187/30.07.2012 έγγραφο του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τον Δήμαρχο Μονάχου
δ) Το υπ’ αρ. 602-1.1-2012-16059-32 από 17.08.2012 έγγραφο του Δήμου Μονάχου, με το οποίο εγκρίθηκε η παράταση ισχύος της άδειας οικοδομής του έργου κατά δύο χρόνια, μέχρι την 19.08.2014
ε) Το υπ’ αρ. πρωτ. ΕΓ12.00/11258/14.09.2012 έγγραφό μας προς εσάς, με το οποίο σας ενημερώνουμε για τις ενέργειες της ΟΣΚ ΑΕ σε σχέση με τη πρόοδο του έργου
στ)Το υπ’ αρ. πρωτ. ΕΓ12.00/11946/28.09.2012 έγγραφό μας προς το Δήμο Μονάχου με κοινοποίηση σε σας
ζ) Το υπ’ αρ. πρωτ. ΕΓ12.00/12137/04.10.2012 έγγραφό μας προς εσάς με συμπληρωματικά στοιχεία για την έγκριση χρηματοδότησης του έργου
η) Το 12.10.2012 ηλεκτρονικό μήνυμά σας για υποβολή αίτησης για την έκδοση νέας άδειας λειτουργίας του σχολείου
θ) Η υπ’ αρ. πρωτ. 912/289/Ο/96/21.11.2012 επιστολή του Υπερδημάρχου του Δήμου Μονάχου κ. Christian Ude
ι) Το υπ’ αρ. πρωτ. ΕΓ:12.00/980/25.01.2013 έγγραφό μας προς το Δήμο Μονάχου
ια) Το υπ’ αρ. πρωτ. ΕΓ:12.00/361/19.02.2013 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ)

Σε συνέχεια του (ζ) σχετικού εγγράφου μας, με το οποίο σας διαβιβάσαμε συμπληρωματικά στοιχεία για την έγκριση χρηματοδότησης του έργου του θέματος και του (η) σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματός σας, καθώς επίσης και των επικοινωνιών μας που ακολούθησαν αυτό, και της επικοινωνίας σας με το Συντονιστή Εκπαίδευσης Μονάχου κύριο Μακρή, όπου μας ζητήσατε την υποβολή αίτησης για την έκδοση από την υπηρεσία εποπτείας σχολείων, νέας άδειας λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Νόμου BayEUG, σας ενημερώνουμε για τις ενέργειές μας μέχρι σήμερα :

Στις 21.11.2012 μας διαβιβάστηκε με το (θ) σχετικό έγγραφο του Προϊσταμένου Δημοτικής Διοίκησης του Δήμου, επιστολή του Υπερδημάρχου του Δήμου Μονάχου, με την οποία εγκρίθηκε παράταση της προθεσμίας εκπλήρωσης από την Ελληνική Δημοκρατία των ανειλημμένων υποχρεώσεών της.
Στις 25.01.2013 με το (ι) σχετικό έγγραφό μας προς το Δήμο Μονάχου ζητήσαμε συνάντηση, για τη συζήτηση θεμάτων που δημιουργήθηκαν μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας και τα οποία κατά την άποψή μας καθιστούν πρόωρη την έναρξη από το Δήμο Μονάχου ενεργειών, για ενεργοποίηση των όρων του αγοραπωλητηρίου συμβολαίου που αφορούν στην αναστροφή της πώλησης του ακινήτου.
Στις 06.02.2013 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Τμήματος Δημοτικών Υποθέσεων του Δήμου Μονάχου μεταξύ εκπροσώπων του Τμήματος αυτού και εκπροσώπων των ελληνικών υπηρεσιών, κατά την οποία οι εκπρόσωποι του Δήμου αφενός μεν ανέφεραν ότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μαζί σας αφετέρου ζήτησαν τα παρακάτω έγγραφα για την διαβεβαίωση της ελληνικής Κυβέρνησης να εκτελέσει και να χρηματοδοτήσει το έργο,
1. Δεσμευτική βεβαίωση χρηματοδότησης για το ποσό των 24.000.000 € / Υποβολή της απόφασης από αρχές Φεβρουαρίου 2013 και βεβαίωση εξασφάλισης της χρηματοδότησης.
2. Δήλωση της ΟΣΚ Α.Ε. με περιγραφή των καθηκόντων και του ρόλου της και διαβεβαίωση για την υλοποίηση του σχολικού έργου στο Berg am Laim.
3. Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα του έργου με έναρξη εργασιών, εξέλιξη και ολοκλήρωση του έργου.
Στις 18.02.2013 με έγγραφό μας προς τον ανάδοχο του έργου του θέματος ζητάμε την έγγραφη παράταση ισχύος της οικονομικής του προσφοράς και της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής του στο διαγωνισμό, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσουμε, σύμφωνα με την Οδηγία 2004/18/ΕΚ και την ελληνική νομοθεσία, τις διαδικασίες πρόσκλησης του αναδόχου για υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης των εργασιών, η οποία εκτιμάται εντός του Ιουνίου 2013.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται από τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (ΥΑΑΥΜΔ) και Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ) οι διαδικασίες της χρηματοδότησης του έργου του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τη ΣΑΕ 2010ΣΕ048760004 αρμοδιότητας ΥΠΑΙΘΠΑ, μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθεί η ΟΣΚ ΑΕ ειδικώς για το έργο αυτό.

Σας διαβιβάζουμε συνημμένο το υπ’ αρ. πρωτ. ΕΓ:12.00/361/19.02.2013 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ) και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος από την αρμόδια επιτροπή σχολείων και την εν συνεχεία έγκριση χρηματοδότησης, ώστε έγκαιρα εντός του παραπάνω χρονοδιαγράμματος να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης εργασιών με τον ανάδοχο του έργου.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία, ώστε η αίτησή μας να προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Σ.Κ. Α.Ε.

Ηρακλής Κ. ΔρούλιαςΕγκριση δαπάνης για κατασκευή σχολείου

Εγκρίθηκε χθες από τα Υπ.Οικονομικών και Παιδείας η συνολική δαπάνη κατασκευής του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου το οποίο προορίζεται να κατασκευαστεί στο οικόπεδο που έχει αγοραστεί από το ελληνικό δημόσιο το 2001Εκδήλωση Ελληνικής Κοινότητας / κοπή βασιλόπιτας

Η Ελληνική Κοινότητα διοργανώνει εκδήλωση - κοπή βασιλόπιτας - το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 και από ώρα 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων Meraviglia στην αίθουσα που έγινε η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας στην Riegerhofstr 20 U Bahn 5, Endstation Laim.
Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα καλύψει η ορχήστρα ,,Τα παιδιά του Μονάχου ,,.
Είσοδος 5 ευρώ για νέους η είσοδος ελεύθερη.


Ξεκινάει η τουριστική έκθεση Free χωρίς ,,Ελλάδα,,

Ξεκινάει σήμερα η τουριστική έκθεση ,, Free,, στο Μόναχο και για πρώτη φορά δεν θα συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα (ΕΟΤ). Οι λόγοι φυσικά οικονομικοί. Φέτος ο ΕΟΤ δεν δηλώθηκε σε μια από σειρά εκθέσεων που παραδοσιακά συμμετείχε όλα τα χρόνια, όπως στην έκθεση στη Στουτγάρδη, στο Ντίσελντορφ. Μόνο στην μεγαλύτερη έκθεση αυτή του Βερολίνου (ITB) τον Μάρτιο και στην συνεδριακή έκθεση IMEX στην Φρανκφούρτη θα έχει παρουσία και συμμετοχή.

Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια και ανεξάρτητα από το οικονομικό μέρος υπήρχαν πολλές φωνές που θεωρούσαν τη συμμετοχή στις εκθέσεις ,,πεταμένα χρήματα,,.Σύλλογος Δραμινών Μονάχου / εκδήλωση

Μουσικοχορετυική εκδήλωση με Κοπή Βασιλόπιτας διοργανώνει ο σύλλογος Δραμινών Μονάχου στην αίθουσα Bürgersaal, πρώην ΣΤΕΚΙ.81476 München-Fürstenried, Züricherstr.35, U-Bahn 3, στάση Forstenrieder Alleeτο Σάββατο 16.02.2013 και από ώρα 19:00
Στην εκδήλωσή μας θα παραβρεθεί ο Δήμαρχος Δράμας, Κυριάκος Χαρακίδης.
Τα έσοδα θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η Είσοδος είναι 5€.Εκλογή συνέδρων στο Μόναχο για συνέδριο ΠΑΣΟΚ


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης Μονάχου, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές ανάδειξης συνέδρων για το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία της οργάνωσης, Parkstr 17, 80339 München, και δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη και οι φίλοι. Εγγραφές μπορούν να γίνουν και την ημέρα της ψηφοφορίας. Υποηψιότητα μπορούν να καταθέσουν όλα τα μέλη μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 15.02.2013.
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 11 πμ και θα ολοκληρωθεί στις 5 μ.μ.Ψηφιοποιημένα παλαιά σχολικά βιβλία Λογοτεχνίας (1884-1977)

Σας ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα http://users.sch.gr/chkoumpar/ αναρτήθηκαν σε ψηφιακή μορφή 129 "Νεοελληνικά Αναγνώσματα", τα οποία συγκροτούν το διασωσμένο και προσωπικό, πλήρες κατά το δυνατόν, Αρχείο της Χρ. Κουμπάρου-Χανιώτη. Πρόκειται για τα σχολικά εγχειρίδια που διδάσκονταν στην Ελλάδα για το μάθημα των "Νέων Ελληνικών" (Λογοτεχνίας) από το 1884 έως το 1977 στους κύκλους εκπαίδευσης που αντιστοιχούν στη σημερινή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ο αναγνώστης/ερευνητής σε αυτό το ψηφιοποιημένο Αρχείο μπορεί να βρει 4.000 έργα 500 περίπου συγγραφέων που ανθολογούνται και έτσι να μελετήσει την ιδεολογική κατεύθυνση και τη θεωρητική συγκρότηση του μαθήματος. Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός της πράξης έχει πλέον διαθέσιμο ένα πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία του μαθήματος της Λογοτεχνίας και μάλιστα σύμφωνα με τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα για τα Πιλοτικά Γυμνάσια και την Α΄ Λυκείου.
Για τους ειδικούς ερευνητές διατίθενται δωρεάν τρία DVDs με αυτά τα ψηφιοποιημένα σχολικά εγχειρίδια και δύο σχετικές μονογραφίες.Κοινή γραμμή Κοινότητα, Σύλλογοι Γονέων Κόμματα

Στη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων της Κοινότητας, Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων, Συλλόγου Γονέων Μονάχου και κομμάτων συμφωνήθηκε κοινή στάση όσον αφορά το θέμα της εγγραφής των μαθητών στην Α Λυκείου δηλ το άρθρο 5 του νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.
Σχετικά κατατέθηκε κείμενο προς κοινή υπογραφήΑνοιχτή ανακοίνωση για βοήθεια της ΕΚΜ στην μετακόμιση

Η Ελληνική Κοινότητα θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή 10.02.2013 και από ώρα 10.00 π.μ. την μετακόμισή της από την Rüdesheimerstr 4. Τα μέλη του ΔΣ ζητούν βοήθεια από μέλη και φίλους της Κοινότητας.Διακομματική για το σχολικό καλεί η Κοινότητα

Μετά από αίτημα του Συλλόγου Γονεών Μονάχου και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Βαυαρίας, η Ελληνική Κοινότητα καλεί τις οργανώσεις των ελληνικών κομμάτων στο Μόναχο για κοινό συντονισμό όσον αφορά τα θέματα των ελληνικών σχολείων και κυρίως το θέμα της εγγραφής μαθητών στην Α Λυκείου στη νέα σχολική χρονιά.Συνεστίαση ΠΑΣΟΚ Μονάχου

Συνεστίαση μελών και φίλων διοργανώνει το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013 και από ώρα 8.00 η Τοπική Οργάνωση Μονάχου στο εστιατόριο GALINI (του Μανώλη Κουγιουμιυτζή), γωνία Belgraderstr - Clemens str, Τραμ 12 Station Clemens str, UΒΑΗΝ 2, στάση Hohenzollernplatz. Είσοδος ελεύθερη


Απάντηση Κρίκη στην δήλωση του Γ. Βλαχόπουλου

Την παρακάτω δήλωση δημοσιοποίησε ο Αθανάσιος Κρίκης ως απάντηση στην δήλωση του Γιώργου Βλαχόπουλου ( viewtopic.php?f=2&t=40 )
Ακολουθεί η δήλωση Αθανάσιου Κρίκη


Aξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Διάβασα την επιστολή που έστειλε ο κ.Βλαχόπουλος,ο οποίος μάταια προσπαθεί απεγνωσμένα να βρεί κάποιο ρόλο σήμερα, αποκομμένος εδώ και χρόνια από την κοινωνία και μη γνωρίζοντας τα προβλήματα που την απασχολούν, αλλά και να εξυπηρετήσει όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτούς που έπαιξαν στις πλάτες των παιδιών μας, τα κομματικά ή προσωπικά τους συμφέροντα.

Κατ’ αρχάς, στους μύδρους που εξαπέλυσε εναντίον μου και στην προσωπική επίθεση που μου κάνει, δεν με φοβίζουν και δεν με πτοούν, αντίθετα δείχνουν ότι είναι ο σωστός δρόμος και μου δίνουν την δύναμη να συνεχίσω ν’ αγωνίζομαι, γιατί όπως λέει και το σλόγκαν:Όποιος αγωνίζεται μπορεί να χάσει, Όποιος δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει! (Εσείς κ.Βλαχόπουλε, έχετε επιλέξει άλλο τρόπο να πετυχαίνετε τους στόχους σας)
Τόσα χρόνια, είτε σαν εκλεγμένος συνδικαλιστής στο εργοστάσιο ΜΑΝ Μονάχου από 10.000 εργάτες, είτε σαν Πρόεδρος των Αλλοδαπών της IG-Metall Μονάχου, Αντιπρόεδρος στην Βαυαρία και μέλος της μικρής επιτροπής Παγγερμανικά εκπροσωπώντας τα συμφέροντα πάνω από 500.000 συναδέλφων Αλλοδαπών όλων των εθνοτήτων, αλλά και έχοντας τον Τιμητικό Τίτλο του Δικαστή στα Εργατικά Δικαστήρια του Μονάχου και φυσικά τόσα χρόνια ασχολούμενος με τα κοινά, στα Συλλογικά όργανα των γονέων και στην Ε.Κ. Μονάχου αισθάνομαι υπερήφανος και προσωπικά και σαν Έλληνας!

Όμως το να προσβάλει κάποιος τα παιδιά μας, τους γονείς και τους Έλληνες μετανάστες που αναγκάστηκαν από την πολιτική αυτών που ΕΣΥ λες ότι:
„επεξεργάζεται λύσεις με γνωμονα το συμφέρον των ελληνοπαίδων (και) της Διασποράς“, είναι το λιγότερο κακόβουλο,προκλητικό και άδικο.

Σήμερα, που κάθε μαθητής και μαθήτρια βιώνουν καθημερινά μαζί με τους εκπαιδευτικούς στο πετσί τους, την υποβάθμιση των ελληνικών σχολείων, από αυτούς τους αρμόδιους, που σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο:

„ολημερίς και ολονύκτια είναι εγκαταστημένοι μέσα στο δικό του γραφείο προκειμένου να επεξεργάζονται λύσεις για όλα τα φλέγοντα εκπαιδευτικά ζητήματα, είναι, ότι ο κ.Υπουργός συσκέπτεται συνεχώς και έχει λάβει υπόψη του ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ των Γονέων, των οποίων επεξεργάζεται λύσεις με γνωμονα το συμφέρον των ελληνοπαίδων (και) της Διασποράς“.
Σήμερα που ο κάθε γονέας πληρώνει χιλιάρικα στα Φροντιστήρια για να καλύψει τα τεράστια κενά στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες από την ανικανότητα και την εσκεμμένη αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας και των συνεργατών του Υπουργού που „επεξεργάζονται λύσεις για όλα τα φλέγοντα εκπαιδευτικά ζητήματα“, τους οποίους στηρίζει, υποστηρίζει και εκπροσωπεί ο κ. Βλαχόπουλος.
Σήμερα που ο Έλληνας Μετανάστης (παλαιός η νέος), προσπαθεί να χτίσει το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του, πάνω στα νέα δεδομένα και στις δικές του μόνο δυνατότητες στο περιβάλλον που ζεί, μιας και η ελληνική πολιτεία απέχει όπως πάντα, έχοντας καεί και εξαπατηθεί από τους δικούς σου αν“(ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ )“ επανηλλειμένα, θεώρησε σωστό και πρέπον να εμφανισθεί ξανά ο κ. Βλαχόπουλος! Τυχαίο, δεν νομίζω!

Αγαπητέ Γιώργο, καλώς εμφανίσθηκες, ακόμα και αν προσπαθείς πάλι να παίξεις τον γνωστό σου ρόλο και να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντα των αφεντικών σου, είσαι και ΕΣΥ παιδί της Διασποράς και στην δικιά μας Δημοκρατία, έχεις λόγο,άποψη και είναι σεβαστή.

Εμείς όμως, ούτε τα ΜΑΤ, ούτε τις δυνάμεις καταστολής, ούτε χαρτιά επίταξης θα στείλουμε, ούτε χαράτσια ούτε απολύσεις (είναι και ο λόγος που δεν θα αναφέρω από ποιούς έχω τις πληροφορίες, οι σημερινές λένε ότι σε λίγες εβδομάδες ο Υπουργός θα αναγγείλει την Πρόθεση του για μια ακόμα παράταση, αλλά τον Ιούνιο θα ισχύσει ο Νόμος όπως είναι) ούτε ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου, ούτε και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και Παιδείας. (Νόμος.40/27 του 2011).

Σήμερα 08.02.2013 με το Νόμο 40/27 του 2011 §5.4, που ψήφισαν στην Βουλή (και τη δικιά σου, δυστυχώς στήριξη) ορίζει ότι.
Λύκεια που έχουν ιδρυθεί η αναγνωρισθεί κατά της διατάξεις του ν.δ 695/1970(ΦΕΚ)221 Α) στην ΟΔ Γερμανίας..............ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ.....
Αυτό ισχύει σήμερα,
και όχι η παραπληροφόρησή σου, η εσκεμένη θολούρα και στάχτη στα μάτια των ελλήνων μεταναστών με λόγια, όπως τα παρακάτω από το κείμενο Βλαχόπουλο.
„Διότι, ΟΥΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙ ΜΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ, πήρε ο Υπουργός, ΟΥΤΕ ΕΓΙΝΕΚΑΠΟΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για παράταση ή άδικη εφαρμογή του Νόμου.“

Αυτό ακριβώς λέμε και εμείς, ότι δεν πήρε καμία απόφαση εκτός από αυτήν που ισχύει από το Νόμο 40/27 §5!
Η παράταση που δόθηκε και δόθηκε, μόνο χάρη στον αγώνα που έδωσαν ενωμένα τα συλλογικά όργανα των γονέων και οφείλω να ομολογήσω και την στήριξη κάποιων ΜΜΕ στην Ελλάδα και στην Γερμανία, (πχ: Ενικός, Ζούγκλα, Ράδιο Αθήνα, Ευροπολίτης, κλπ) όπως και κομμάτων τις Αντιπολίτευσης ( Συνασπισμός, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ ) ανεξάρτητα από τους λόγους, ήταν, γιατί το ξέχασες ηθελημένα στο γράμμα σου κ. Βλαχόπουλε, μόνο για την σχολική χρονιά 2012/2013, δεν το ξέχασαν οι μαθητές και οι γονείς όμως, που βλέπουν το μέλλον των παιδιών τους να καταστρέφεται και το πορτοφόλι τους να αδειάζει, εξαιτίας της πολιτικής αυτών, που ΕΣΥ εξυμνείς.

Κύριε Βλαχόπουλε, τα πολλά λόγια είναι φτώχια λέει ο σοφός λαός μας,

Αυτό που απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας είναι,
να ξεκαθαρίσει την θέση του ΣΗΜΕΡΑ και πριν τις εγγραφές των μαθητών του Μαρτίου, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι γονείς έγκαιρα, για να αποφασίσουν θέλοντας το καλύτερο για το μέλλον των παιδιών τους, αν θα στείλουν τα παιδιά τους στο ελληνικό σχολείο η όχι και αυτό είναι το λιγότερο που ζητάμε και θα ήταν τίμιο, σωστό και αυτονόητο σε μια Δημοκρατική χώρα, από τον εκπρόσωπό τους Υπουργό Παιδείας, προς τους Έλληνες πολίτες και τα παιδιά τους, όπως προβλέπει και Σύνταγμα μας!
Εμείς οι γονείς πιστεύουμε πλέον ότι σκόπιμα ακολουθούν αυτή τη στρατηγική της σταδιακής υποβάθμισης και συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, έτσι ώστε να λιγοστέψουν οι μαθητές στα ελληνικά σχολεία και μάλιστα να ρίξουν στο τέλος τα βάρη και να συκοφαντήσουν (φυσικά και με την βοήθεια των εδώ εκπροσώπων τους πχ: του κ. Βλαχόπουλου) τους Έλληνες Μετανάστες και τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
Ζητάμε και απαιτούμε για μια ακόμη φορά την έναρξη διαλόγου με τα εκλεγμένα όργανα των γονέων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και των φορέων του ελληνισμού για το μέλλον των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία και όχι αυτό που ζούμε όλα τα χρόνια, δηλαδή αυτό που λέει ο κ. Βλαχόπουλος στο γράμμα του, ότι:
„ο κ.Υπουργός - έχοντας και σχετική εισήγηση των κομματικών συνεργατών του- θα ανακοινώσει εμπρόθεσμα την στρατηγική του“ ,
Εμείς απαντάμε:
Όχι άλλους Σωτήρες,
Όχι άλλο για εμάς χωρίς εμάς.
Όχι άλλο εισηγήσεις κομματικών συνεργατών!
Αλλά, διάλογο, συζήτηση και κοινές αποφάσεις, με όλους τους ενδιαφερόμενους Φορείς και την Πολιτεία για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό, για το καλό των παιδιών μας, των Ελλήνων μεταναστών και της Πατρίδας Μας, που όλοι μαζί θα στηρίξουμε, θα υποστηρίξουμε και θα πετύχουμε.


ΥΣ: Δεν πρόκειτε φυσικά να απαντήσω σε καμία πρόκληση και να ανοίξω διάλογο με τον κ. Βλαχόπολου, γιατί,
Αυτά που μας ενώνουν φίλε Γιώργο εμάς τους Έλληνες Μετανάστες, είναι πολύ περισσότερα από αυτά, που Εσύ κ. Βλαχόπουλε θα ήθελες να μας χωρίζουν!
οτι είναι υπογραμισμένο , είναι κοπή από το κείμενο του κ. Βλαχόπουλου και τέλος,
Κύριε Γιώργο Βλαχόπουλο, αν μπορείς, μην κάνεις άλλο κακό στα ελληνικά σχολεία στα παιδιά μας και στην Πατρίδα Μας.
Με αγωνιστικούς πατριωτικούς χαιρετισμούς
Κρίκης ΑθανάσιοςΔεν υπάρχει θέμα με εγγραφές στην α Λυκείου δηλώνει η ΟΕΚ


Το μέλος του ΔΣ της ΟΕΚ και της Επιτροπής Παιδείας ΟΕΚ Γιώργος Βλαχόπουλος. δήλωση, αναφορικά με την ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Γονέων και συγκεκριμένα ότι το Υπουργείο δεν προτίθεται να τηρήσει την υπόσχεση να γίνουν του χρόνου κανονικά οι εγγραφές στην Α Λυκείου

Αγαπητοί φίλοι,

δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στην σοβαρότατη υπόθεση των εκπαιδευτικών θεμάτων, από το να χάνουν τα συλλογικά όργανα των Γονέων την αξιοπιστία και σοβαρότητά τους . Και ακόμα χειρότερα – και ηθικά απαράδεκτα- , όταν αυτές οι σκόπιμες κινήσεις λασπολογίας και παραπληροφόρησης έχουν σαν κίνητρο την προσωπική προβολή μικρόψυχων ηγετίσκων που ευχαρίστως στέλνουν τα παιδιά τους σε γερμανικά σχολεία …

Κατ αρχάς, για να το ξεκαθαρίσουμε, ως μέλος της Επιτροπής Παιδείας της ΟΕΚ – και όχι μόνο με αυτή την ιδιότητα- ανήκω σε εκείνους που νομιμοποιούνται να πάρουν θέση, καθόσον συμπεριλαμβάνομαι στην ομάδα προσώπων που αναφέρονται στην πιο κάτω παράγραφο του κειμένου του κ. Κρίκη: « Σας παρακαλούμε, όλους όσους ασχολούνται με τα σχολικά, να προσπαθήσουν μέσα από τις δικές του δυνατότητες ο καθένας, συλλογικά η ατομικά να μάθει ότι μπορεί πάνω σε αυτό και να ενημερώσει τα συλλογικά του όργανα.»

Έτσι λοιπόν κι εγώ, νομιμοποιούμενος, διάβασα με ενδιαφέρον τις αδικαιολόγητες πιθανολογίες του Ομοσπονδιακού Οργάνου των Γονέων, οι οποίες – δια χειρός κ. Κρίκη- δεν έχουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, που προέρχονται από τα διπλανά γραφεία των ….καλοθελητών πληροφοριοδοτών του Κρίκη, μέσα από το Υπουργείο Παιδείας, όπου βρέθηκα. Αν όχι οι ίδιοι βαρύγδουποι πληροφοριοδότες του κ. Κρίκη, πάντως οι με αυτούς συνεργαζόμενοι συνάδελφοί τους, ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ τους φόβους και τις δήθεν πληροφορίες του Θανάση μας. Διότι, ΟΥΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙ ΜΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ, πήρε ο Υπουργός, ΟΥΤΕ ΕΓΙΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για παράταση ή άδικη εφαρμογή του Νόμου.

Αυτό που εγώ πληροφορήθηκα …και μάλιστα αρμοδίως, από τα χείλη συνεργατών του κ. Υπουργού που ολημερίς και ολονύκτια είναι εγκαταστημένοι μέσα στο δικό του γραφείο προκειμένου να επεξεργάζονται λύσεις για όλα τα φλέγοντα εκπαιδευτικά ζητήματα, είναι, ότι ο κ. Υπουργός συσκέπτεται συνεχώς και έχει λάβει υπόψη του ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ των Γονέων, των οποίων επεξεργάζεται λύσεις με γνώμονα το συμφέρον των ελληνοπαίδων (και) της Διασποράς.

Επίσης πληροφορήθηκα, ότι ο κ. Υπουργός - έχοντας και σχετική εισήγηση των κομματικών συνεργατών του- θα ανακοινώσει εμπρόθεσμα την στρατηγική του , ώστε να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις.
Δεν είναι λοιπόν μόνο άκαιρο να του βάζουμε «πέτρες στα πόδια» , αλλά και πραγματικά ανήθικο. Με σπέκουλες και τρομολαγνεία δεν κερδίζεται ούτε η αξιοπιστία μας, ούτε η μάχη που όλοι δίνουμε για τα ελληνόπουλα.
Θα πρότεινα λοιπόν στον γραφικό Θανάση μας, να περιμένει πριν εξαπολύσει τους «μύδρους» της έμμεσης λασπολογίας. Και εγώ υπόσχομαι να σας γνωστοποιήσω τις εγκυρότατες πηγές μου περί του αντιθέτου των ψευδών ισχυρισμών της «Ομοσπονδιακής» Παραπληροφόρησης, μόλις ο φίλος Θανάσης μας γνωστοποιήσει τις δικές το, πράγμα που αν ήταν σωστός όφειλε να το πράξει και να μην αφήνει λάθος εντυπώσεις. Ακόμα και αν προέρχονται από τον υπάλληλο του Κυλικείου του Υπουργείου ……γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι προέρχονται από το Υπουργικό Γραφείο.
Καλώ λοιπόν τον κ. Πρόεδρο να μας γνωρίσει τις «πηγές» του για να αντιδράσουμε έγκαιρα και σωστά. Διαφορετικά να σωπάσει…… να λουφάξει και να περιμένει άλλη ευκαιρία να εμφανιστεί ως Σωτήρας και Τιμητής. Αυτά.

Με εκτίμηση
Γιώργος Δ. Βλαχόπουλος
Νομ. Σύμβουλος 
Μέλος ΔΣ ΟΕΚ
Επιτροπή ΠαιδείαςΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗΣ / www.megalakakis.gr
======================================
ΜΟΝΑΧΟ,4 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: 8 - 9 - 15 - 17 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΕΣΛΙΓΚΕΝ (κοντά στην Στουτγκάρδη),1 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ :16 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ:
https://www.facebook.com/events/329123657197516/
κ.Αντωνάκης Στέλιος : 0049 17678253694

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΕΣΛΙΓΚΕΝ:
κ.Μαντής Μπανιός : 0049 1743303647

Στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας μας,στην οποία έχουμε στόχο να μεταφέρουμε και να δια δώσουμε την μουσικοχορευτική παράδοση της Κρήτης πραγματοποιούμε Σεμινάρια Κρητικών Χορών συνεργαζόμενοι με πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς με τους οποίους έχουμε κοινούς στόχους και οράματα.Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση η οποία θα προάγει και θα αναδείξει την τέχνη του κρητικού χορού.
Η μεθοδολογία μας στα σεμινάρια έχει στόχο την ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας της παράδοσης σε πολλές πτυχές της.Στον χορό πρώτα από όλα,την φιλοσοφία του κρητικού χορού,την μουσική,τον στίχο,τους καλλιτέχνες,την ιστορία και πολλά άλλα.
Διδάσκουμε πάνω απο 20 κρητικούς χορούς που καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη,πολλές παραλλαγές των χορών,πολλές φιγούρες και αυτοσχεδιασμούς και τον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών.
Δίνουμε στο μαθητή μας, μία κατεύθυνση η οποία θα τον βοηθήσει να κατανοήσει την ουσία της έκφρασης του κρητικού χορού και της μουσικής και ανάλογα το ταλέντο και την προσωπική του προσπάθεια θα εξελιχθεί ή όχι.
Στο σεμινάριο ο χορευτής, θα καταλάβει καταρχήν τον λόγο που εμείς ασχολούμαστε με τόσο πάθος με την κρητική χορευτική έκφραση,θα διδαχθεί χορούς οι οποίοι έχουν προκύψει μετά απο επιτόπια καταγραφή και έρευνα.Άρα θα έρθει σε επαφή με την αλήθεια και την ουσιά που κρύβουν οι κρητικοί χοροί.
Στόχος μας είναι να συγκινήσουμε και να εμπνεύσουμε τους χορευτές μας ανεξάρτητα το χορευτικό τους επίπεδο και την καταγωγή τους.
Στοχεύουμε στο σεμινάριο ο χορευτής,να συνειδητοποιήσει το συγκλονιστικό αίσθημα της δημιουργίας μέσω του κρητικού χορού.
Δεν μας αφορά απλά να μάθει βήματα κάποιων χορών αλλά να νιώσει μέσα του την βαρύτητα και την πραγματική διάσταση της τέχνης και της ιστορίας του κρητικού χορού.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα μας: www.megalakakis.gr
________________________________________
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗΣ
Kατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Όραμα ζωής του ίδιου και του αδερφού του Γιώργου είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν την φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού.
Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύει μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο, την "Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών".
Το 2002 συμμετέχουν με την χορευτική τους ομάδα στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη το περιοδικό "ΔΙΦΩΝΟ" στο θέατρο Λυκαβητού στην Αθήνα.
Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006 ο Όμιλος κυκλοφορεί με τις μουσικές εκδόσεις Σείστρον (Μιχάλης Αεράκης) την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005.
Τον Νοέμβριο του 2006 οι αδερφοί Μεγαλακάκη ιδρύουν στην Αθήνα, το Κέντρο Ερευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.
Το καλοκαίρι του 2006 εμπνέει τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.
Τον Ιούνιο του 2008 χορεύει στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Στην έκθεση η χορευτική ομάδα των αδερφών Μεγαλακάκη παρουσίασε μαζί με τους ισπανούς χορευτές του Grupo Flamengo μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.
Τον Φεβρουάριο του 2009 παρουσιάζει μαζί με τον αδερφό του Γιώργο και επιλεγμένους χορευτές την παράσταση «Κρητικός χορός, η φωνή του σώματος» στη μουσική σκηνή Αυλαία στην Αθήνα.
Τον Ιανουάριο του 2010 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ''Χορογράφοντας'' απο τις εκδόσεις Δοκιμάκη.
Το 2011 οι αδερφοί Μεγαλακάκη παρουσιάζουν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».
Την τηλεοπτική περίοδο 2010 - 2011, αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς:' 'Το νησί'' η οποία προβλήθηκε από το ΜEGA και είναι μεταφορά του μπέστ σέλερ της Βικτόρια Χίσλοπ.
Την άνοιξη του 2012 οι αδερφοί Μεγαλακάκη παρουσιάζουν με τεράστια επιτυχία την παράσταση "Φτάσε όπου δεν μπορείς" στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα στην οποία σύμπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές απο διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις και χοροσυναυλίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής παρουσιάζοντας ιδιαίτερες παραστάσεις ενώ έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλά σεμινάρια κρητικών χορών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πολλά άρθρα του σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.Ξεχάστηκε η υπόσχεση από Υπουργό Παιδείας;

Η Συνομοσπονδία Γονεών Γερμανίας με ανακοίνωση με Θέμα,, Εγγραφές μαθητών στα Λύκεια, από την Νέα Σχολική Περίοδο 2013/2014,, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με το κατά πόσο θα τηρηθεί η υπόσχεση του Υπουργού Παιδείας για την εγγραφή μαθητών το σχολικό έτος 2013/2014.
Ακολουθεί ανακοίνωση :

Αγαπητοί γονείς,
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι των Ομοσπονδιών/Συλλόγων/Σχολικών επιτροπών/ Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το Υπουργείο Παιδείας και το ΔΙΠΟΔΕ, ο Υπουργός Παιδείας σε αντίθεση με αυτά που κατά καιρούς έχει εξαγγείλει και μάλιστα δημόσια, έδωσε εντολή:
Να τηρηθεί ο Νόμος κατά γράμμα.
Να μην γίνουν εγγραφές μαθητών στα Λύκεια από την Νέα σχολική χρονιά.
Να μην δοθεί άλλη παράταση.
Αγαπητοί γονείς,
δυστυχώς κάθε φορά που έχουμε τέτοιες πληροφορίες και ειδικά μέσα από το Υπουργείο, βγαίνουν αληθινές.
Σας παρακαλούμε, όλους όσους ασχολούνται με τα σχολικά, να προσπαθήσουν μέσα από τις δικές του δυνατότητες ο καθένας, συλλογικά η ατομικά να μάθει ότι μπορεί πάνω σε αυτό και να ενημερώσει τα συλλογικά του όργανα.
Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε και αυτή τη φορά να αντιμετωπίσουμε τα πισώπλατα χτυπήματα ενάντια στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
Σας καλούμε όλους να θέσετε αυτό το ερώτημα μέσα από τα συλλογικά σας όργανα στον Υπουργό Παιδείας με επιστολές σας.
Η Συνομοσπόνδία Γονέων Γερμανίας, θα προσπαθήσει ακόμα να γίνει επερώτηση στη βουλή για το θέμα αυτό που μας απασχολεί όλους.
Για την Συνομοσπονδία Γονέων Γερμανίας

Ο Πρόεδρος
Κρίκης Αθανάσιος


Zyprischer Frühling 2013

Kulturreihe vom 12. bis zum 25. April
MÜNCHEN
Gasteig, Rosenheimer Straße 5
Der zyprische Frühling, im achten Jahr in Folge in München, verführt den Zuschauer diesmal auf eine musikalische und bildreiche Reise durch den Mittelmeerraum. Mal mit bekannten und unbekannten
Melodien, mal über fantastische Bilder und Geschichten junger Fotografen und Regisseure.
Wir wünschen Ihnen dabei viel Vergnügen!

Black Box 20 Uhr 12. April, 2013 freier Eintritt
In JaZZmine‘s Words
Eröffnung der Kulturreihe „Zyprischer Frühling“ 2013
Marios Takoushis und Gabriel Karapatakis, die seit über zehn Jahren eine enge Freundschaft und Zusammenarbeit verbindet, präsentieren
ihre Musik, die sich nicht im zyprischen Lokalkolorit erschöpft, sondern sich die polychrome Umgebung aneignet. Das ist echte Musik,
die Zeitlosigkeit in sich trägt und sich dabei, ohne ihren Ursprung zu verleugnen, als Teil der kulturellen Vielfalt selbst treu bleibt.
Inspirationsquelle für neue Ideen und Kompositionen der Musiker sind die mediterrane Kultur und Tradition, deren Melodien mit
dem progressive jazz koexistieren.
Das charismatische Spiel und die faszinierende Improvisationsleichtigkeit des Pianisten Marios Takoushis treff en auf den schlichten,
ausdrucksvollen und dabei einzigartig groovigen Sound des Bassisten Gabriel Karapatakis.
Vortragssaal der Bibliothek 20 Uhr 19. April, 2013 freier Eintritt
Panorama Short Films
Das Programm wurde speziell vom International Short Film Festival of Cyprus (ISFFC) für den Zyprischen Frühling 2013 zusammengestellt.
Präsentiert werden preisgekrönte zyprische Filme der jüngsten Vergangenheit und die Gewinner der letzten zwei Jahre. Talentierte Filmemacher nutzen
erfolgreich kreative Formen der Kinosprache und erzählen im Grunde eine ganze Geschichte in Form eines Kurzfilms.
In den letzten Jahren hat Zypern bemerkenswerte junge Filmemacher hervorgebracht.
Beachtlich ist die Tatsache, dass ein kleines Land wie Zypern in den letzten 10 Jahren an den Internationalen Filmfestspielen von Cannes und Venedig
sowie an den Filmfestspielen in Oberhausen, Monaco, Clermond-Ferrand und Palm Springs teilgenommen und wichtige Auszeichnungen und Preise errungen hat.
(www.isff c.com.cy) alle Filme OmeU

Carl-Orff -Saal 20 Uhr 23. April, 2013
Alkinoos Ioannidis Benefizkonzert
mit Yiorgos Kaloudis – Cello und kretische Lyra
Der international renommierte, zyprische Sänger, Liedermacher, Instrumentalist und Komponist Alkinoos Ioannidis präsentiert Lieder
aus seiner eigenen Diskographie sowie aus der Zusammenarbeit mit anderen Interpreten.
An seiner Seite der herausragende Virtuose der Saiteninstrumente Yiorgos Kaloudis.
Die beiden Musiker haben verschiedenartige Klangwelten beschritten und zu einer gemeinsamen musikalischen Ästhetik gefunden,
die auf Improvisationsfreiheit, Freude an der musikalischen Koexistenz und Respekt gegenüber der Schlichtheit und Direktheit jedes einzelnen Liedes beruht.
Einer der Höhepunkte des Abends ist ein Lied des zyprischen Komponisten Marios Joannou Elia (Produktion Nick Elia), der mit seiner Musik für Furore sorgt,
zuletzt durch seine Zusammenarbeit mit Xavier Naidoo und Söhne Mannheims.
Alkinoos Ioannidis Gesang, Gitarre, Laute
Yiorgos Kaloudis Cello, Kretische Lyra, Vocals
Evangelos Lappas Ton Roll Out Vision Services Produktion
Eintritt 15 €
Tickets 089/54818181, www.muenchenticket.de
und an allen Vorverkaufsstellen mit München Ticket-Anschluss
Der Erlös des Benefizkonzerts kommt der Gestaltung der Wandmalereien in der Griechisch-Orthodoxen Allerheiligenkirche in München zugute.
Black Box 20 Uhr 25. April, 2013 freier Eintritt
Whispers of the South Konzert
“Whispers of the South“ heißt das neueste Projekt des zyprischen Komponisten und Klaviervirtuosen Savvas Savva. Es ist eine
atmosphärische, eine umschreibende Musik, in einer ganz eigenen und off enen musikalischen Form.
Das Klavier und das Cello sind zwei Liebende, die miteinander konkurrieren und koexistieren. Klavier und Cello spielen Monologe und
dann wiederum Dialoge - sanfte melodische oder ungestüme chromatische Passagen. Impressionistische Zartheit folgt expressiver Dynamik,
melodischem Lyrismus und rhythmischen Exzessen. Und dann wiederum Pause… Die Pause ist Musik. Die Stille ist Musik.
Savvas Savva Klavier Irini Dimitriadou Cello
9.251 km2 Fotoaustellung
12. bis 25. April 2013 Foyer Kleiner Konzertsaal
Die Reise zweier Freunde, die diese „9.251 km2“ - die Gesamtfläche Zyperns - durchqueren, ist eine Hommage an die Insel, die beide
als ihre Heimat betrachten. Lange Zeit wurde sie als Schnittpunkt vieler unterschiedlicher Kulturen gesehen. Landschaften,
Meereslandschaften, Wildnis und Geschichte.
Fotos von Nikolas Michael und Giorgos Pantazis, die den Blick des Betrachters auf ihre fotografische Perspektive lenken.
Kurator Stefan Acs

Zyprischer Frühling 2013
Veranstalter Botschaft der Republik Zypern
Info www.botschaft -zypern.de, www.gasteig.de
Kontakt kulturattache@botschaft -zypern.de


2ου Φεστιβάλ Ελλήνων Νέων Μουσικών Γερμανίας

Ο Σύλλογος Αριστοφάνης, www.αristofanis.com, σε συνεργασία με τη σχολική Επιτροπή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου «Πυθαγόρας» και την ευγενή υποστήριξη του Συντονιστή Εκπαίδευσης Μονάχου κύριου Χαρίλαου Μακρή, κηρύσσουν την έναρξη του

2ου Φεστιβάλ Ελλήνων Νέων Μουσικών Γερμανίας
αφιερωμένο στη Παραδοσιακή Μουσική
με υπεύθυνο και επικεφαλή την
αξιαγάπητη Αρετή Κετιμέ.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει διαγωνισμό σε όλα τα μουσικά όργανα, ατομική ή ομαδική παρουσία, όπως επίσης και στα φωνητικά, αποκλειστικά και μόνο σε ελληνικές συνθέσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να παρουσιάσουν και προσωπικά τους έργα τα οποία όμως δεν έχουν κυκλοφορήσει στη δισκογραφία.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα ανεξαιρέτως τα Ελληνόπουλα που έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους.
Η αποστολή των αιτήσεων θα γίνεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση της ιστοσελίδας μας info@aristofanis.com, όπου μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμουλα που θα βρείτε εκεί και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
1. Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και διεύθυνση επικοινωνίας του μουσικού / εκπροσώπου του συγκροτήματος. 2. Ημερομηνία και τόπος γεννήσεως. 3. Πόλη προέλευσης. 4. Όνομα του συγκροτήματος και τα μέλη αυτού. 5. Μουσικό όργανο με το οποίο θα συμμετάσχετε στον διαγωνισμό.
7. Μικρό βιογραφικό θα ζητηθεί από τους μουσικούς που θα προαχθούν στην τελική φάση του Φεστιβάλ
Την ευθύνη τήρησης των διατάξεων του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, φέρουν αποκλειστικά και μόνο οι μουσικοί που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.
Τα έξοδα διαμονής, διατροφής και μετακίνησης των μουσικών / συγκροτημάτων που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ τα αναλαμβάνει ο καθένας για τον εαυτό του.
Θα υπάρξει μία προκριματική συνάντηση την Κυριακή 03.03.2013 στους χώρους του INTERIM, Am Laimer Anger 2, 80687 München. Θα σας παρακαλούσαμε να ενημερώνεστε συχνά από τη σελίδα μας www.aristofanis.com για τυχών αλλαγές του προγράμματος.

Το αποτέλεσμα της συμμετοχής θα κοινοποιείται την ίδια μέρα από την Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ, υπεύθυνος της οποίας έχει ορισθεί ο καθηγητής μουσικής κύριος Ιωάννης Καλλίας από τη πόλη της Γερμανίας Μόναχο.

Όσοι προαχθούν στην τελική φάση θα συμμετάσχουν στη συναυλία με την μουσική ομάδα της Αρετής Κετιμέ, την Κυριακή 19.05.2013 στην αίθουσα του Bürgerhaus Unterföhring
Münchner Straße 65, 85774 Unterföhring.

Την οργάνωση, διεύθυνση και ευθύνη στησίματος των Μουσικών στην συναυλία φέρει ο κύριος Γρηγόρης Τζιστούδης, www.gregoris.de.

Θα εκδοθούν αναμνηστικά CD, μπλουζάκια κλπ. των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα κρατά αποκλειστικά και μόνο στην ιδιοκτησία του ο σύλλογος.
Ευχόμαστε μέσα από τη ψυχή μας καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως αποτελέσματος, αφού αυτό που μετράει περισσότερο είναι η συμμετοχή.
Ευχαριστούμε επίσης όλους τους συνεργάτες μας εκ των προτέρων,
για το δύσκολο έργο που βαλθήκαμε να βγάλουμε εις πέρας.
Πρέπει να ειπωθεί σ’ αυτό το σημείο πως όλοι όσοι έχουν ανάμιξη στο
συγκεκριμένο Φεστιβάλ, το κάνουν αφιλοκερδώς.
Θα τα καταφέρουμε… γιατί το αξίζουν τα παιδιά μας.
Καλή επιτυχία σε όλους
Με εκτίμηση
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Παναγιώτης Μιχαηλίδης


Όχι χρηματοδότηση για το 2012, μπορεί το 2013

Οριστική είναι απόφαση να μην λάβει η Κοινότητα τη χρηματοδότηση για το 2012 όπως προέκυψε από τη συνάντηση ΔΣ με Δήμαρχο και αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
Αυτό σημαίνει ότι τα ενοίκια για το 2012 στην Ruedesheimerstr πρέπει να πληρωθούν από το ταμείο της Κοινότητας. Ανοιχτό όμως άφησε και υπό προϋποθέσεις ο Δήμος να συνεχίσει την χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια δηλαδή για το 2013.
Πολύ σημαντικό για το μέλλον της Κοινότητας είναι αν θα υπάρξει διακανονισμός με τον ιδιοκτήτη για τους ανοιχτούς λογαριασμούς των ενοικίων.επιστολή - πρόσκληση του καθηγητή Αθ. Βλέτση

Ακολουθεί επιστολή - πρόσκληση του καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου, Αθανάσιο Βλέτση

Αγαπητές φίλες και φίλοι στην ελληνική παροικία του Μονάχου,
ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών έχει καθιερωθεί στον νεώτερο βίο των Ελλήνων ως εορτή των Γραμμάτων, με τα σχολεία να έχουν την τιμητική τους (τα παλιότερα χρόνια τιμούσαν με «πανηγυρικούς» και εκκλησιασμό τη μέρα, σήμερα αν δεν αγνοείται, για να μη χαθούν άλλες ώρες από τις πολύτιμες και λιγοστές (υποτίθεται..) - αυτό ιδιαίτερα για τα Λύκεια-, έχει γίνει μια προαιρετική, κατά κανόνα, «αγγαρεία» με ανούσιο συνήθως περιεχόμενο.
Η γιορτή είναι όμως πανάρχαιο (από τον 11ο αιώνα χρονολογείται) κι αξίζει μιας διαφορετικής προσοχής καθώς ενδέχεται να έχει πολλαπλές αναγνώσεις.

Οι διοργανωτές (ανάμεσά τους και το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, εκ μέρους του οποίου ως Πρόεδρος στέλνω το παρόν μαιλ) σκεφτήκαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία, πέρα από σχολικές υποχρεώσεις και τα συμπαρομαρτούντα, να αναζητήσουμε ένα άλλο λόγο, που θα έχει άμεση αναφορά στην επικαιρότητα, δένοντας έτσι τη μακραίωνη πνευματική παράδοση του τόπου (και του τρόπου) μας με το σήμερα και τις δικές του αναζητήσεις και αγωνίες. Την αφορμή μπορεί να δίνει κάθε φορά ένα επίκαιρο γεγονός, που μπορεί να ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το αύριο. Η χρονιά που μπήκε έχει ένα επετειακό χαρακτήρα όσον αφορά το (γνωστό σε όλους, υποθέτω από τη σχολική μας φοίτηση) Διάταγμα των Μεδιολάνων (313), με το οποίο επετράπη καταρχήν η ελεύθερη Λατρεία και λειτουργία της χριστιανικής θρησκείας, για να γίνει αυτή στη συνέχεια η επίσημη θρησκεία στη Ρωμαϊκή (Βυζαντινή) αυτοκρατορία (παράδοση που συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες μας με το ελληνικό κράτος να θέλει τον Χριστιανισμό ως «επικρατούσα θρησκεία»).
1700 χρόνια μετά θέλουμε να αναζητήσουμε τί σημαίνει Χριστιανισμός ως κρατική θρησκεία, με αναφορές τόσο στην πατρίδα μας (κατά βάση) όσο και (λιγότερο) στη χώρα όπου όλοι μας τώρα ζούμε, στη Γερμανία.
Ένας πλήθος ερωτημάτων μπορεί να κατακλείσει στην κυριολεξία τη θεματική ενότητα που επιλέξαμε ως τίτλο της εκδήλωσης την επόμενη Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου των Αγίων Πάντων (Ungererstr. 131), από τις 17.00. Σημειώνω ενδεικτικά μερικά:
1. Είναι ο Χριστιανισμός (και γενικότερα οι θρησκείες) μια ιδιωτική υπόθεση (του καθενός πιστού ξεχωριστά) ή μια υπόθεση που έχει (ή και πρέπει να έχει) άμεσες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο; (Στην ενότητα αυτή μπορεί να ενταχθεί και το ερώτημα για την υποχρεωτική ή όχι κοινοποίηση της θρησκευτικής ιδιότητας στη δημόσια ζωή).
2. Ποιά είναι τα όρια της παρουσίας της θρησκευτικής ζωής στο κοινωνικό γίγνεσθαι; Που αρχίζει και πού τελειώνει αυτή παρουσία; (Στη θεματική αυτή ενότητα μπορεί να ενταχθεί και η χρήση θρησκευτικών συμβόλων κτλ. στο δημόσιο βίο)
3. Ελευθερίες και δικαιώματα που μπορούν να απολαμβάνει μια θρησκευτική ομάδα μέσα σε μια κοινωνία: εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πληθυσμιακή σύνθεση μιας κοινωνίας. Παρεμφερή θέματα στην ενότητα αυτή: μισθοδοσία κληρικών, φορολόγηση εκκλησιαστικής περιουσίας κτλ.
4. Ποιός ο ρόλος του θρησκευτικού μαθήματος στο σχολείο; Πρέπει να είναι υποχρεωτικό και με τί περιεχόμενο (ομολογιακό, θρησκειολογικό, κοινωνιολογικό);
Σίγουρα μια εκδήλωση με περιορισμένο χρόνο δεν μπορεί να ενδιατρίψει σε βάθος σε όλα αυτά, μπορεί όμως να θέσει προβληματισμούς (που μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε άλλες εκδηλώσεις..). Και αυτό είναι το ζητούμενο: να προβληματιστούμε δηλαδή γύρω από τα καίρια της ζωής που ορίζεται ως δημόσιος βίος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την πλούσια παρακαταθήκη και πνευματική παράδοση του τόπου μας (αλλά και του τόπου όπου διαβιούμε). Είμαι σίγουρος ότι οι μεγάλοι Πατέρες, των οποίων τη μνήμη τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία στις 30 Ιανουαρίου θα χαίρονται με αναζητήσεις ουσιαστικές και γνήσια πνευματικές που μπορούν να προάγουν τον ανθρώπινο βίο.
Σε καιρούς χαλεπούς και δύστροπους ο προβληματισμός αυτός γίνεται αναπόδραστη ανάγκη, αν θέλουμε ακόμη να διασώσουμε το δημόσιο λόγο και το δημόσιο βίο από ένα πολλαπλώς υφέρποντα εκβαρβαρισμό.
Η παρουσία σας θα δώσει την ευκαιρία να μεγαλώσει ο κύκλος των ανθρώπων με πνευματικές ανησυχίες στο Μόναχο. Οι διοργανωτές είναι φυσικά ευγνώμονες για τη δυνατότητα περαιτέρω διακίνησης του παρόντος μηνύματος.

Με εγκάρδιες ευχές για ένα ειρηνικό και δημιουργικό νέο χρόνο 2013
Αθανάσιος Βλέτσης


UDE : Η Κοινότητα χρειάζεται στο Μόναχο

Σημαντική είναι η συνέχεια της Ελληνικής Κοινότητας στο Μόναχο δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος της πόλης στη συνάντηση με το ΔΣ της Κοινότητας.
Όσον αφορά το κεντρικό θέμα που απασχολεί την Κοινότητα, αυτό της χρηματοδότησης, τα μέλη του ΔΣ έφυγαν συγκρατημένα αισιόδοξα από τη συνάντηση.
Όπως και να έχει όμως η δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί η Κοινότητα δεν θα λυθεί χωρίς τη συμμετοχή στην προσπάθεια από τον ίδιο τον Ελληνισμό.


Ανακοίνωση π. Μαλαμούση για τελετή μνήμης θυμάτων ναζισμού

Συγκινητική τελετή μνήμης της Βαυαρικής Βουλής για θύματα του ναζισμού σε πρώην αεροπορική βάση του Χίτλερ
Η Βαυαρική Βουλή τίμησε με ιδιαίτερο τρόπο τα θύματα των ναζιστών σε αεροπορική βάση που είχε κατασκευάσει το 1944/1945 ο Χίτλερ στη πόλη Λάντσμπεργκ/Βαυαρίας, με σκοπό την κατασκευή πολεμικών αεροπλάνων. Υποχρέωσε με καταναγκαστική εργασία χιλιάδες Εβραίους  κρατουμένους σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων, να κατασκευάσουν ένα τεραστίων διαστάσεων υπόγειο και υπέργειο καταφύγιο (έκτασης 400 μέτρων μήκους, 83 μέτρων πλάτους και 28 μέτρων ύψους) για την κατασκευή πολεμικών αεροπλάνων. Δέκα μήνες περίπου (Ιούνιος 1944 - Απρίλιος 1945) διήρκεσε η κατασκευή του καταφυγίου και επτά χιλιάδες εργάτες βρήκαν τραγικό θάνατο από την δωδεκάωρη εξαντλητική εργασία με μια φέτα ψωμί την ημέρα, ξυπόλυτοι στην παγωνιά του χειμώνα και με ολιγόωρο ύπνο σε υγρές παράγκες, χωρίς θέρμανση. Σε μια προσπάθεια Εβραίοι κρατούμενοι να ρίξουν τσιμέντο στους υπό κατασκευή μεσότοιχους του καταφυγίου, παρασύρθηκαν από τον σωλήνα ρίψης τσιμέντου και ενταφιάστηκαν μαζί με το τσιμέντο στους μεσότοιχους του καταφυγίου. Μέχρι σήμερα είναι εκεί ο τάφος τους.
Οι Εβραίοι κρατούμενοι ονόμασαν το καταφύγιο "Κρύο Κρεματόριο".
Ένας από τους επιζήσαντες Εβραίους  ο κ. Uri Chanoch, παρέστη στην τελετή και με άκρως συγκινητικό τρόπο εξιστόρησε τις τραυματικές εμπειρίες του από την κατασκευή του καταφυγίου και δώρησε τη φανέλα του, - που είχε ως κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης - στο Μουσείο της αεροπορικής βάσης.
Ο ίδιος θεωρεί ως θαύμα το ότι επέζησε των βάρβαρων συνθηκών ζωής . Διηγήθηκε μάλιστα το ότι επειδή έκλεψε μερικές πατάτες από διερχόμενο φορτηγό των ναζιστών, έγινε αντιληπτός από τον φύλακα και τιμωρήθηκε με ολονύκτια ορθοστασία στην παγωμένη αυλή με μια πατάτα στο στόμα. Ο διοικητής δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό ήθελε να τον δει πώς αργοπεθαίνει.
Την αεροπορική αυτή βάση και το καταφύγιο τα χρησιμοποίησαν και οι Αμερικανοί μετά την απελευθέρωση, ενώ σήμερα ανήκουν στην γερμανική αεροπορία.
Για πρώτη φορά η Βαυαρική Βουλή αποτίει φόρο τιμής για τα θύματα του ναζισμού όχι μέσα στη Βουλή, αλλά σε περιφερειακούς τόπους καταναγκαστικών έργων και εξολόθρευσης.
Στην τελετή μνήμης παρέστησαν ανώτατοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας. Από πλευράς της παροικίας μας παρέστησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Σοφία Γραμματα.


Εμμένει ο Δήμος στην αρχική απόφαση. Οχι στη χρηματοδότηση

Το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Μονάχου εμμένει στην απόφαση να μην χρηματοδοτηθεί η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου για το 2012.
Έτσι σε επιστολή με ημερομηνία από 17.01.2013 δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση του ΔΣ της ΕΚΜ σύμφωνα με την οποία να αναλάβει άλλο πρόσωπο τους απολογισμούς και ισολογισμούς. Ο Δήμος ως επιχείρημα φέρνει το ίδιο το καταστατικό της Κοινότητας, που ορίζει ξεκάθαρα την εξώδικη εκπροσώπηση της Κοινότητας. Στο Δήμο η Κοινότητα τα τελευταία χρόνια είχε εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο και τον σημερινό αντιπρόεδρο Κωτσοβίλη.
Το γεγονός αυτό, συνεχίζει στην επιστολή του ο Δήμος, δεν εξασφαλίζει με βάση την εμπειρία του παρελθόντος μια ομαλή συνεργασία Κοινότητας και Δήμου.
Από την πλευρά της Κοινότητας εκφράστηκε έκπληξη για την απόφαση του Δήμου, μια απόφαση που φέρνει σε οικονομικό αδιέξοδο την Κοινότητας και ταυτόχρονα γίνονται σαφώς αναφορές σε τρίτα πρόσωπα που έχουν παρέμβει ενάντια στην ΕΚΜ.
Πάντως τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα καθώς η απόφαση αυτή του Δήμου θα σήμαινε για την Κοινότητα :
Α) επιστροφή της πρώτης δόσης της χρηματοδότησης περίπου 13.000 ευρώ
Β) πληρωμή των ενοικίων του κτιρίου από ιδίους πόρους ( 9μηνο) περίπου 40.000 ευρώ
Η Κοινότητα βρίσκεται σε ένα στάδιο πριν την διαδικασία πτώχευσης κάτι που αναφέρει και ο Δήμος στην επιστολή του και μάλιστα ως επιχείρημα για την μη περεταίρω χρηματοδότηση


Το Σάββατο η διαδικασία οικονομικού ελέγχου της Κοινότητας

Με μεγάλη μεν καθυστέρηση ανακοινώθηκε επιτέλους η ημερομηνία ελέγχου των οικονομικών της Κοινότητας για την τελευταία 4ετία.
Στην διαδικασία που έχει οριστεί για το Σάββατο το μεσημέρι έχουν καλεστεί
Το εποπτικό συμβούλιο πριν τις εκλογές,
Το νέο εποπτικό Συμβούλιο και
η αντιπροσωπεία της Συνέλευσης Αντιπροσώπων
Η διαδικασία θα είναι μάλιστα, όπως είχε αποφασίσει και η Γενική Συνέλευση, ανοιχτή σε αντιπρόσωπο όλων των παρατάξεων.


Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για Κοινότητα

Το Σάββατο το μεσημέρι θα γίνει ο έλεγχος των οικονομικών της Κοινότητας από το Εποπτικό Συμβούλιο και την επιτροπή της Συνέλευσης Αντιπροσώπων προκειμένου να παρουσιαστεί την Κυριακή στην ολομέλεια της Συνέλευσης Αντιπροσώπων (50μελές).
Επίσης μέχρι την επόμενη βδομάδα θα έχει κατατατεθεί ο απολογισμός του 2012 στον Δήμο και έτσι όλα και όλοι θα αναμένουν την οριστική απόφαση του Δήμου.


Εκδήλωση Ιδρύματος Παλλαδίου με Π. Μάρκαρη

Το Ίδρυμα Παλλάδιον σε συνεργασία με την πρωτοβουλία JustTimePolis „Europa ohne Griechenland ist kein Europa mehr“ διοργάνωνει στις 29 Ιανουαρίου 2013 στις 20.00 η ώρα εκδήλωση, στην οποία η συγγραφέας και δημοσιογράφος Ελένη Τορόση θα παρουσιάσει τον Έλληνα συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη. Ο γνωστός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων θα διαβάσει αποσπάσματα από τα τελευταία του έργα «Zahltag - ein Fall für Kostas Charitos» και «Finstere Zeiten – Zur Krise in Griechenland» . Οι ιστορίες και των δύο μυθιστορημάτων αναφέρονται στην οικονομική κρίση, που τα τελευταία χρόνια πλήτει τον ελληνικό και διεθνή χώρο.
Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Künstlerhaus (Lehnbachplatz 8). Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα: http://www.laute-wochen.eu/veranstaltun ... echenland/


Freizeit für Jugendliche mit und ohne Behinderung auf Corfu

Ξένη δημοσίευση-

Freizeit für Jugendliche mit und ohne Behinderung vom 18.5.-1.6.2013 auf Corfu/GriechenlandLiebe Jugendliche, liebe Eltern,

wir möchten Euch in den Pfingstferien einladen, mit uns nach Griechenland auf die Insel Corfu zu fahren.

Wir, das sind Leute von der "Wilden Rose",dem interkulturellen Jugendnetzwerk im Bund Deutscher PfadfinderInnen(BDP),die internationalen Jugendaustausch betreiben.

Eine Freizeit mit Jugendlichen(ab 12 Jahre) mit und ohne Behinderung organisieren wir zum ersten Mal, haben aber Erfahrungen in diesem Bereich.
Wir bauen auf die aktive Beteiligung von Jugendlichen und Eltern bei der Vorbereitung und Finanzierung dieser Freizeit.

An der Fahrt sollen 8 Jugendliche mit und 8 Jugendliche ohne Behinderung teilnehmen sowie 6 BetreuerInnen und Pflegekräfte.
Wir wollen mit Bus und Fähre nach Corfu fahren und dort, möglichst strandnah unsere Ferien verbringen. Dabei werden wir von unseren griechischen FreundInnen unterstützt.

Die realen Kosten belaufen sich auf 1797.- Euro. Diesen Betrag versuchen wir durch Zuschüsse auf 1200.- Euro zu senken, wobei es für Geschwister nochmals eine Ermäßigung gibt.

Um die Freizeit gut vorbereiten zu können, brauchen wir Euere Interessensbekundung bis zum

31.Januar 2013.

Für Freitag, 8.Februar 2013 laden wir um 18 Uhr zu einem Vorbereitungstreffen in Restaurant Iphitos U – Haltestelle Studentenstadt, Aumeisterweg 10, 80805 München ein.

Mit freundlichen Grüßen

Katharina Doika - Christos Amvrossiadis - Herbert Swoboda
Staatl. an. Heilpädagogin  Dipl. Archäologe – Lehrer  Professor (em )
Mutter eines behinderten Kindes Jugendberater  Gruppenleiter
Gruppenleiterin  E-mail:amvrossiadis@hotmail.de  swobl@gmx.net
E-mail: doika@hotmail.de  Tel.: 0176 48192301
Tel.:0176 31114070  089-5806925


Η Εκκλησία ξεκινάει την ετοιμασία για 9η ελλ/βαυαρική

Με επιστολή του στους συλλόγους και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας π Απόστολος κάνει γνωστό ότι η 9η
Ελληνοβαυαρική Πολιτιστική Ημέρα θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου 2013

Καλεί δε τους ελληνικούς και ελληνικοβαυαρικούς συλλόγους Μονάχου σε πρώτη σύσκεψη ετοιμασίας την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 6 μ. μ.
στο Πνευματικό Κέντρο, Ungererstr. 131, με σκοπό, όπως αναφέρει η επιστολή, την ανταλλαγή απόψεων για την προετοιμασία και τον προγραμματισμό της 9ης Πολιτιστικής Ημέρας.


Χωρίς συμμετοχή ΕΟΤ στην τουριστική έκθεση του Μονάχου

Μετά από ολόκληρες δεκαετίες ο ΕΟΤ δεν θα συμμετέχει φέτος στην τουριστική έκθεση του Μονάχου, Free που πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο,

Η οικονομική κρίση οδήγησε το ΔΣ του ΕΟΤ να αποφασίσει να μην δηλώσει συμμετοχή σε πολλές εκθέσεις στην Γερμανία, μια εκ των οποίων αυτή του Μονάχου.

Ήδη έχει ακυρωθεί η συμμετοχή στις εκθέσεις της Στουτγάρδης και του Ντίσελντορφ που πραγματοποιύνται τον Ιανουάριο.
Ο Γιώργος Νταλάρας στο Μόναχο

Στην αιθουσα Philharmonie στο πολιτιστικό κέντρο Gasteig ο Γιώργος Νταλάρας θα παρουσιάσει στις 2 Φεβρουαρίου μελοποιημένη ποίηση Κ. Καβάφη. Για εισιτήρια και πληροφορίες /Tickets and information : www.kavafis.net
Το 2013 ως γνωστό συμπληρώθηκαν 150 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου ποιητή μας.Το υπουργείο Παιδείας με αφορμή την επέτειο ανακηρύσσει το 2013 σε «Έτος Κ.Π. Καβάφη»


Διόρθωση στο αποτέλεσμα εκλογών της ΣΑ της Κοινότητας

Η εφορευτική επιτροπή στο τελικό πρακτικό που παρέδωσε στο ΔΣ για να προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές προχώρησε στην παρακάτω διόρθωση των αποτελεσμάτων και συγκεκριμένα στα αποτελέσματα εκλογών στη Συνέλευση Αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα και βάση του καταστατικού η Λίστα 4 δεν αποκλείεται από την α΄κατανομή εδρών επειδή δεν έχει συμπληρώσει το 5% των σταυρών. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα από την ά κατανομή να πάρει 3 έδρες. Στην β΄ κατανομή δεν μπορεί να πάρει έδρα.
Ετσι το τελικό αποτέλεσμα των εδρών για την Συνέλευση Αντιπροσώπων διαμορφώθηκε όπως παρακάτω:

Λϊστα 1 : 21 έδρες
Λίστα 2 : 18 έδρες
Λίστα 3: 8 έδρες
Λίστα 4: 3 έδρες

Στα άλλα όργανα δεν αλλάζει κάτι από το τελικό αποτέλεσμα ενώ με το σημερινό καταστατικό της ΟΕΚ (εχει ανακοινωθεί καταστατικό συνέδριο όπου προβλέπεται αλλαγή στο συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού που αφορά τους αντιπροσώπους) έχουν:

Λίστα 1 : 3 αντιπροσώπους
Λίστα 2: 3 αντιπροσώπους
Λίστα 3 : 2 αντιπρόσωπο


1η συνεδρίαση Συνέλευσης Αντιπροσώπων συγκαλεί το ΔΣ της Κοινότητας

Το ΔΣ της ΕΚΜ, συγκαλεί σύμφωνα με πληροφορίες, την 1η συνεδρίαση της Συνέλευσης Αντιπροσώπων (50μελές) την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013.
Εν τω μεταξύ δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση από το Δήμο σχετικά με την οριστική του απόφαση για τα οικονομικά ενώ το κυλικείο στην Κοινότητα έκλεισε οριστικά και αναμένεται η μεταφορά των επίπλων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες η έδρα της Κοινότητας θα μεταφερθεί προσωρινά στην Schmeller strΕτήσια εκδήλωση Δήμου με Συμβούλιο Αλλοδαπών

Η καθιερωμένη εκδήλωση του Συμβουλίου Αλλοδαπών (Ausländerbeirat) με τον Δήμο Μονάχου που απευθύνεται σε όλους τους μη γερμανικούς φορείς θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 28 Ιανουαρίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού Δημαρχείου.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Christian Ude, Δήμαρχος, η πρόεδρος του ΣΑ Nükhet Kivan και το μέλος του ΔΣ Lichterkette Dr. Clara Wiplpert.

Όπως έχει καθιερωθεί, στην ετήσια αυτή εκδήλωση γίνεται η απονομή του βραβείου ,,Münchner Lichtblicke 2012,, που δίνεται σε φορείς, προγράμματα ή και σε μεμονωμένα πρόσωπα που αντιστέκονται στην ξενοφοβία και που δραστηριοποιούνται για την καλή συμβίωση γερμανών και αλλοδαπών στην όλη του Μονάχου.

Στη πρόσκληση μάλιστα γίνεται αναφορά ότι ο Δήμος δεν θα επιτρέψει την είσοδο σε πρόσωπα, μέλη ή εκπροσώπους οργανώσεων της ακροδεξιάς που έχουν ή είχαν σχέση με δραστηριότητες εθνικιστικού, ρατσιστικού χαρακτήρα


Οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες στο Μόναχο


Ο Ηρακλής Μονάχου, η Hellas Μονάχου και ο FC Pontos είναι οι ελληνικές ποδοσφαρικές ομάδες Μονάχου που παίζουν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της άνω Βαυαρίας και μαζί με την ΑΕΚ Νταχάου συμπληρώνουν την ελληνική παρουσία. Πριν από λίγα χρόνια ήταν ακόμη η ΔΟΞΑ και ο Εθνικός Μονάχου.
Με απόσταση η καλύτερη ομάδα είναι σταθερά ο ΗΡΑΚΛΗΣ που παίζει στην Kreisliga, δυο κατηγορίες πριν δηλ την Bayernliga που οδηγεί στο επαγγελματκό ποδόσφαιρο. Μάλιστα βρίσκεται στην 5η θέση της βαθμολογίας. Μια κατηγορία παρακάτω, δηλαδή στην Kreisklasse, βρίσκονται όλες οι υπόλοιπες ομάδες. Ενδεικτικό της διαφοράς του Ηρακλή με τις άλλες ομάδες είναι ότι, η 2η ομάδα του Ηρακλή, είναι είσης στην Kreisklasse και μάλιστα στην 7η θέση από σύνολο 13 ομάδες. Στην καλύτερη θέση είναι η ΑΕΚ Νταχάου που είναι 2η με ένα μόνο βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο και μάλιστα με έναν αγώνα λιγότερο. Ο FC Pontos βρίσκεται στην 5η θέση, ενώ η Ελλάς - βρίσκεται μάλιστα σε συνεργασία με τον Παναθηναικό - είναι στην 10η θέση της βαθμολογίας. Οι δεύτερες ομάδες της Hellas και του Pontos βρίσκονται στην τελευταία ερασιτεχνική κατηγορία C-Klasse στην 9η και 10η θέση αντίστοιχα.
Οι βαθμολογίες είναι από την περίοδο που τελείωνε ο πρώτος γύρος και μπορεί στο μεταξύ να υπάρχουν μερικές μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις δική μας δημοσίευση.
Ο στόχος μας βέβαια δεν ήταν να δώσουμε την εικόνα του καλύτερου αλλά να προβληθεί και να γίνει γνωστή η προσπάθεια των συλλόγων μας που συγκεντρώνουν δεκάδες ελληνόπουλα και δίνουν διέξοδο στις αθλητικές αναζητήσεις των νέων μας.

Ο σύλλογος μπάσκετ BC Hellenen και ο σύλλογος τέννις Philathlos συμπληρώνουν τις αθληικές παρουσίες ελληνικών συλλόγων στο Μόναχο. Για τις ομάδες αυτές θα γίνει αναφορά σε ξεχωριστό μας αφιέρωμα.


Μεγάλη επιτυχία Ελ. Σχολείων Βαυαρίας σε κρατικές εξετάσεις


Χθες στα πλαίσια ενός σεμιναρίου στο Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των κρατικών εξετάσεων, που έδωσαν οι μαθητές των Ελληνικών Γυμνασίων της Βαυαρίας στη Σχολική Χρονιά 2011/12 για να πάρουν το απολυτήριο της μεσαίας σχολικής κατεύθυνσης (Mittlerer Schulabschluss). Αυτήν τη χρονιά σημείωσαν οι Έλληνες μαθητές 89,7% ποσοστό επιτυχίας.
Σε σύγκριση με την πρώτη φορά το 2009, που οι μαθητές των ΕΙΣ συμμετείχαν στις εξετάσεις αυτές, παρατηρούνται τρεις σημαντικές διαφορές: 1. Αύξηση του αριθμού των παιδιών που συμμετέχουν στις εξετάσεις (από 38 στους 8, 2. Αύξηση του αριθμού των μαθητών που πήραν το απολυτήριο (από 58% σε 89,7%)και 3. Βελτίωση των βαθμών σε όλα τα μαθήματα.
Στα 8 χρόνια που λειτουργούν οι Μ-τάξεις στα ελληνικά σχολεία έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών από 61 στος 434.
Σημείωνεται ότι με το απολυτήριο αυτό μπορούν οι μαθητές να φοιτήσουν στο βαυαρικό γυμνάσιο ή στο „Fachhochschule“ (Ανώτερο Σχολείο Ειδικοτήτων), να πάρουν το Απολυτήριο του Βαυαρικού Γυμνασίου και να σπουδάσουν στα Βαυαρικά Πανεπιστήμια. Το δρόμο αυτό τον έχουν ακολουθήσει ήδη αρκετοί μαθητές, οι οποίουν φοιτούν αυτήν την στιγμή στα Βαυαρικά Πανεπιστήμια με επιτυχία.


Σύλλογος Μακεδόνων Μονάχου

Εκδήλωση για την έλευση του νέου έτους διοργανώνει ο Σύλλογος Μακεδόνων Μονάχου το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013 στην αίθουσα Bürgersaal Forstenrieder Alle, Züricher str 35, στο πρώην ΣΤΕΚΙ>


Μόναχο - Ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε

Στην κεντρική μας σελίδα http://doryforos.org/syzitiseis/viewtopic.php?t=2435 δημοσιεύουμε τον απολογισμό συνολικά για τον Ελληνισμό της Γερμανίας / Απόδημο.
Εδώ θα επιχειρήσουμε μια σύντομη ανασκόπηση σε ότι αφορά ιδιαίτερα το Μόναχο.
Το Μόναχο με τους μαθητές του Λυκείου εξελίχθηκαν, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς που πέρασε, σε πρωταγωνιστές της κατάργησης ενός άρθρου του νόμου για την εκπαίδευση, για το οποίο είχαν κινητοποιηθεί εκατοντάδες γονείς και συλλογικά όργανα.
Η επέκταση της κατάληψης την ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Μόναχο ανάγκασε όχι μόνο να έρθει εσπευσμένα η ειδική γραμματέας του Υπουργείου στο Μόναχο αλλά και ο Υπουργός Παιδείας με συνέντευξη του να δηλώσει την κατάργηση του άρθρου που δεν επέτρεπε τις εγγραφές στο Λύκειο από τη νέα σχολική χρονιά.
Η πολιτική ηγεσία επιβεβαίωσε, άλλη μια φορά, ότι το πολιτικό κόστος είναι ο μοχλός πίεσης για διεκδίκηση ακόμη και του αυτονόητου.

Το Ίδρυμα Παλλάδιο απέκτησε νέο ΔΣ. Για πρώτη φορά το αξίωμα της Προέδρου ανέλαβε γυναίκα. Η Δρ. Βασιλεία Τριάρχη, γνωστή για τις προσπάθειές της για την αναβάθμιση των ελληνικών σχολείων στη Βαυαρία, είναι η 3η πρόεδρος του Ιδρύματος μετά τους Φθενάκη και Καραχάλιο.

Η Κοινότητα ήταν επίσης, στο επίκεντρο την χρονιά που μας πέρασε. Με αφορμή την καθυστερημένη κατάθεση των δικαιολογητικών από το Δ.Σ, ο Δήμος του Μονάχου αποφάσισε να ζητήσει την επιστροφή της χρηματοδότησης ενοικίου για το 2011 καθώς και να προβεί στην μη καταβολή για το τρέχον έτος. Προς το τέλος του έτους και, μετά τις νέες εκλογές, φαίνεται ότι ακόμη όλα είναι ανοιχτά, αλλά σίγουρο είναι ότι η Κοινότητα δεν θα στεγάζεται πλέον στην Rüdesheimerstr 4, μετά από την έξωση που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης, με άγνωστη τη νέα της κατοικία και πολύ περισσότερο, μάλλον απίθανη νέα χρηματοδότηση από το Δήμο. Τις επόμενες μέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.
Μέσα από την κρίση στην κοινότητα αναδείχτηκε μια νέα συνεργασία και δυναμική των συλλόγων που αφήνει προοπτικές για τον οργανωμένο ελληνισμό της πόλης μας.

Το οικόπεδο άρχισε πάλι να κινείται ως σενάριο, δηλαδή το οικόπεδο που έχει αγοράσει η ελληνική πολιτεία το 2001 για την ανέγερση σχολικού διδακτηρίου, αλλά οι πληροφορίες είναι ακόμα αόριστες.

Στα ΟΜΜΕ στο Μόναχο μετά τη "δραχμή" προστέθηκε και το περιοδικό "Ell Mon" και τα δυο έντυπα έχουν μηνιαία έκδοση.
Θετική ήταν η πρωτοποριακή κίνηση, για τα δεδομένα της πόλης μας, από το σύλλογο Γονέων του Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας, ο οποίος προχώρησε στη νέου οργάνου για την ανάληψη ευθυνών για την λειτουργία των τμημάτων ξεφεύγοντας έτσι από τα "δεινά" και την ολική εξάρτηση από την ελληνική δημόσια διοίκηση.

Περιορισμένες όμως, ήταν οι δράσεις που είχαν αναφορά στην ανατροπή του κλίματος που διαμορφώθηκε στην γερμανική κοινή γνώμη για τη χώρα μας. Μόλις μερικές εκδηλώσεις των ΤΟ SPD και ΠΑΣΟΚ και LINKE με ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν μπορεί να πιστωθεί θετικά για την δραστηριότητα των Ελλήνων της πόλης μας.
Ας ευχηθούμε του χρόνου καλύτερα και πιο δυναμικά μπροστά.


Εμπόδια στον αγιασμό στον Ιζαρ

Ο 13ος πλέον αγιασμός των υδάτων του Ιζαρ στις 6 Ιανουαρίου είναι πραγματικότητα. Μόνο που αυτή τη φορά η υψηλή στάθμη του νερού λόγω της έντονης βροχόπτωσης δεν επέτρεψε για λόγους ασφαλείας να βουτήξουν στο νερό και ο σταυρός ρίχτηκε με σχοινί.
Πάντως η βροχή δεν στάθηκε λόγος να μην έρθουν αρκετοί Ελληνες αλλά και Γερμανοί να παρακολουθήσουν την λειτουργία.O Ude στην εκδήλωση των τριών Ιεραρχών

Ο υποψήφιος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και σημερινός Δήμαρχος Μονάχου Christian Ude στην παραδοσιακή εκδήλωση που γίνονται από όα τα κόμματα την ημέρα των τριών Ιεραρχών δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα καταργήσει τα τέλη εγγραφής στα πανεπιστήμια και θα θέσει στην κρίση των γονέων και μαθητών αν θέλουν το γυμνάσιο να είναι 8τάξιο ή 9τάξιο που θα οδηγεί στο Abitur. Αλλα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος και που θα αποτελούν κυρίαρχα θέματα μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είναι οι παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία καθώς η ρύθμιση της οικονομικής αγοράς.Σύλλογος μεγάλος.....σύλλογος Ποντίων Μονάχου

Όπως και πέρσι επιλέξαμε τον ίδιο τίτλο. Και ο λόγος είναι φυσικά ο ίδιος. Η καθιερωμένη εκδήλωση του συλλόγου Ποντίων Μονάχου στις αρχές κάθε έτους στέφθηκε και πάλι με μεγάλη επιτυχία. Γέμισε η Löwenbräukeller, μια αίθουσα που χρησιμοποιούσαν όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι στο παρελθόν, αλλά τώρα μόνο ο σύλλογος Ποντίων μπορεί να δέχεται τόσους πολλούς επισκέπτες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου