Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Eκδηλώσεις για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

  
Διεθνής Ημέρα Μουσείων  η 18η Μαΐου, που καθιερώθηκε από το 1977, όταν το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε τον θεσμό, με τα μουσεία όλου του κόσμου να έχουν την τιμητική τους, διοργανώνοντας μια σειρά από εκδηλώσεις, ελεύθερες για το κοινό, γύρω από μια συγκεκριμένη θεματολογία. 

Εφέτος, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία», με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάγκη για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική και σπάταλη, πιο συνεργατική, που χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους με σεβασμό ως προς τα οικοσυστήματα.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, που με την ευκαιρία του εορτασμού αποφάσισε για εφέτος τιμώμενο μουσείο να είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων αναφέρει στην ανακοίνωσή του : «Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι η μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μία κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτήν τη διαδικασία τα μουσεία πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μία κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές» . 

Έτσι, τη Δευτέρα 18 Μαΐου στο παραπάνω μουσείο θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού, που θα πλαισιωθεί από προβολή ταινίας σχετικής με το Γκάζι, περιήγηση στους χώρους του μουσείου και συναυλία.

Παράλληλα, σε μουσεία και ιδρύματα όλης της χώρας έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις για το διάστημα από 2 Μαΐου έως 5 Ιουνίου με εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και πολλά ακόμα.

Ιδιαίτερα, το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει φέτος την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο 16 Μαΐου και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Δευτέρα 18 Μαΐου με το εξής πρόγραμμα:

Σάββατο 16 Μαΐου 2015:

«Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες»
Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την βραδινή θεματική παρουσίαση «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες».
Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά 8:30 μ.μ. & 10:30 μ.μ.

Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το βράδυ και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.

Ευρωπαϊκά τραγούδια με μουσική τζαζ
Το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ. το Κουιντέτο Δημήτρη Βασιλάκη που θα ερμηνεύσει τραγούδια από διάφορα μέρη της Ευρώπης, με άρωμα τζαζ, swing, latin, blues, fado, r&b, cool, με την εκφραστική φωνή της νέας τραγουδίστριας και συνθέτιδας, Σάσας Παπαλάμπρου.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015:

«Ο κόρακας και άλλα φτερωτά»:
Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την θεματική παρουσίαση για ενήλικες «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά».
Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά 10:30 π.μ., 12:30 μ.μ. & 6:30 μ.μ. και στα αγγλικά 3 μ.μ.

Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το πρωί και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.

«Φτερά και πούπουλα» (για παιδιά έως 12 ετών):
Παιδιά μέχρι 12 ετών, ανεξάρτητα ή σε σχολικές ή άλλες ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το αγαπημένο τους φτερωτό πλάσμα, όπως τον κόρακα, την κουκουβάγια, τον αετό, αλλά και τη σφίγγα, τη σειρήνα, τον Ερμή. Θα βρουν τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές ανάμεσα στα αγάλματα του πρώτου ορόφου του Μουσείου και θα ακούσουν γι' αυτά μύθους και όμορφες ιστορίες από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια θα αναζητήσουν στις αίθουσες του Μουσείου πετούμενα με οδηγό τη δική τους δημιουργία.

Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα περιμένουν τα παιδιά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. σε σταθερό σημείο στην αίθουσα των Αρχαϊκών Γλυπτών, όπου υπάρχει σχετική σήμανση. Για τη δράση θα χρησιμοποιηθούν ήχοι, εικονογραφικές και γραπτές πηγές σε ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και υλικά για δημιουργία.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.