Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Με επιτυχία υλοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις από το Χαμόγελο του Παιδιού στις σχολικές ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας

Ομάδα Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφτηκαν το Μόναχο και τη Νυρεμβέργη από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου 2016 με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων ελληνικών σχολείων στις θεματικές της ενδοσχολικής βίας, του σχολικού εκφοβισμού, της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο (του διαδικτυακού εκφοβισμού και του εθισμού στο διαδίκτυο).     

Η επίσκεψη της Ομάδας πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας και, συγκεκριμένα, του μη-κερδοσκοπικού φορέα Förderverein der Mittagsbetreuung den Griechischen Schulen in Nürnberg για την υποστήριξη του Ολοήμερου Ελληνικού Σχολείου στη Νυρεμβέργη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, η Ομάδα του Οργανισμού ενημέρωσε τους Έλληνες Ομογενείς για τις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα, για τα εργαλεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που χρησιμοποιεί, τις καλές πρακτικές που μοιράζεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά και οι οικογένειες στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Οργανισμού μας πραγματοποίησε ομιλία στο Παλλάδιο Ίδρυμα του Μονάχου την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας το 20ετες έργο του Οργανισμού για την προστασία των παιδιών και, ειδικότερα, τις δράσεις του προς όφελος της σχολικής Κοινότητας. Την επόμενη ημέρα, 21 Ιανουαρίου πραγματοποίησε παρεμβάσεις ενημέρωσης στους μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του 1ου και 2ου Δημοτικού Ελληνικού Σχολείου της Νυρεμβέργης, καθώς και μαθητών του Γυμνασίου. 

Αντίστοιχα, την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, υλοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις και επιμορφώσεις σε εκπαιδευτικούς των σχολείων και σε μαθητές του Λυκείου. Η επίσκεψη της Ομάδας του ελληνικού Οργανισμού ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, με συνάντηση με γονείς και την τοπική ελληνική Κοινότητα της πόλης.

Το σύνολο των παρεμβάσεων έτυχαν θερμής υποδοχής από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και εκφράστηκε η αμοιβαία επιθυμία τόσο των Ελληνικών Κοινοτήτων, όσο και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τη συνέχιση της συνεργασίας.


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί τον μεγαλύτερο εθνικό μη-κερδοσκοπικό, μη-κυβερνητικό Οργανισμό στην Ελλάδα, διεθνώς αναγνωρισμένο στους κρίσιμους τομείς της παιδικής προστασίας, της στήριξης παιδιών και οικογενειών με παιδιά που έχουν ανάγκη, όπως και της παροχής δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών για παιδιά, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και αντιμετώπισης.

Από το 2007 συστάθηκε και οργανώθηκε το Τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών. Στόχος του είναι η ενημέρωση του κοινού για σοβαρά θέματα που αφορούν τα παιδιά. Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται καθημερινά στις σχολικές κοινότητες πανελλαδικά, υλοποιώντας διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης. Μόνο το 2014 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποίησε 614 τέτοιες παρεμβάσεις σε σχολικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα σε συνολικά 35.279 μαθητές και μαθήτριες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει λάβει, επίσης, την πρωτοβουλία δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ), ένα δίκτυο που απαριθμεί 20 οργανισμούς από 15 κράτη μέλη της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας) και συντονίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον ελληνικό Οργανισμό, ενώ μέσα από το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό ΔίκτυοYousmile προωθεί τις εθελοντικές πρωτοβουλίες μαθητών εθελοντών σε όλη την Ευρώπη.

Πλήρες φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ευχαριστούμε θερμά τους κυρίους Δημήτρη Λαμπρόπουλο από τον Σύλλογο Υποστήριξης του Ολοήμερου Σχολείου των ΕΙΣ Νυρεμβέργης, Διονύσιο Κωνσταντάτο, από την Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, τις κυρίες Έφη Ιωαννίδου και Πίτσα Σαμψωνίδου εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νυρεμβέργης και τη Δρ. Βασιλεία Τριάρχη - Herrmann από το Ίδρυμα Παλλάδιο στο Μόναχο. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Φιλίτσα Τσιλίκα – Λίκκα και τον κο. Θοδωρή  Λίκκα, το Πολιτιστικό Κέντρο «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας και πιο συγκεκριμένα τους ιερείς π. Γεώργιο και τον π. Απόστολο για την φιλοξενία της ομιλίας μας προς την εκπαιδευτική  κοινότητα του Μονάχου.   Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Λουκά Σωτηρία για την ένθερμη υποστήριξη της στους σκοπούς του Συλλόγου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.