Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ξεκίνησε το πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου «Hellas Filmbox» στο Βερολίνο

Στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου Babylon, στην πλατεία Rosa Luxemburg του πρώην ανατολικού Βερολίνου, δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα του πρώτου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου «Hellas Filmbox» - της «ελληνικής Berlinale», όπως έγραψε η "Die Zeit", στην γερμανική πρωτεύουσα.

Συγκίνηση, μνήμες, σάτιρα και ...μπλουζ-ούκι, μετέφεραν το κοινό στην σημερινή Ελλάδα, ή, ακριβέστερα, την σημερινή Ελλάδα στην Γερμανία.

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου ως την Κυριακή θα προβληθούν 71 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ, ξεκίνησε με την ευθεία αναφορά του προέδρου του Φεστιβάλ σκηνοθέτη Αστέρη Κούτουλα στην δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με την ανάγνωση της επιστολής που έγραψαν τότε συνομήλικοί του, με τίτλο «Προς τους γονείς μας» και το πάντρεμα των θλιμμένων μπλουζ με το μπουζούκι.

Το... μπλουζούκι του Χόλγκερ Έλερς και του Αλέξανδρου Καρόζα, που γράφτηκε ειδικά για το Φεστιβάλ, πήγαινε κάπως έτσι: «Έλληνα θέλουν να σε βλέπουν loser, εσύ όμως είσαι blueser ...».
Από την σκηνή του Babylon πέρασαν μεταξύ άλλων, η ηθοποιός Σάντρα Φον Ρουφίν, αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ, (η οποία πριν από λίγες εβδομάδες είχε φωτογραφηθεί στην Bild με την ελληνική σημαία σε body painting, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή των Γερμανών στο γεγονός), η θρυλική μορφή των Ελλήνων του Βερολίνου από την εποχή της Χούντας, Κώστας Παπαναστασίου, που τραγούδησε το μελοποιημένο από τον φίλο του Μίκη Θεοδωράκη ποίημα «Εδώ το φως», του Γιάννη Ρίτσου, η ελληνοαγγλίδα ηθοποιός Ραφίκα Σαβίσε που θύμισε στο κοινό την Μελίνα Μερκούρη από την «Φαίδρα» να τραγουδά στον Άντονι Πέρκινς «σε πότισα ροδόσταμο με πότισες φαρμάκι», ο Γιαζίν Τσαλάχ με τον κούκλο του, τον αθεράπευτο Έλληνα «Κώστα Ραπαδόπουλο» που ξέρει τα πάντα και σχολιάζει τα πάντα - και η Βίκυ Λέανδρος, η οποία δεν χρειάζεται συστάσεις ούτε στο ελληνικό ούτε στο γερμανικό κοινό. Η ερμηνεία της στα «Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζηδάκι, απογείωσε την ατμόσφαιρα στον κινηματογράφο, λίγο πριν η σκοτεινή αίθουσα παραδοθεί στην πρώτη ταινία του Φεστιβάλ.

Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, ανέλαβε να συστήσει το νέο ελληνικό σινεμά στο κοινό του Βερολίνου, με τον ίδιο τον δημιουργό και την συνθέτρια της μουσικής, Κατερίνα Πολέμη, να παρουσιάζουν την ταινία και να χαιρετίζουν την φιλόδοξη προσπάθεια του «Hellas Filmbox». Μεταξύ των θεατών βρίσκονταν πάνω από 50 δημιουργοί, οι οποίοι πρόκειται να παρουσιάσουν αυτές τις μέρες τη δουλειά τους.

http://www.nooz.gr/entertainment/me-mplouz-oiki-arxise-i-elliniki-berlinale

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.