Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Κατάδυση στο σπήλαιο των "Κρητικών Ελεφάντων"

«Ένα σπήλαιο εκπληκτικής ομορφιάς, υπήρξε η τελευταία κατοικία μιας ομάδας σπάνιων ελεφάντων, που έζησαν στην περιοχή του Βάμου Χανιών, εκατοντάδες χρόνια πριν. Όταν το επίπεδο της θάλασσας ανέβηκε, η είσοδος σ’αυτό το καταπληκτικό μνημείο της φύσης αποκλείστηκε…»
Το «Σπήλαιο των Κρητικών Ελεφάντων», όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Μανώλη Ευθυμάκη, κάτοικο της περιοχής, κατά την διάρκεια υποβρύχιου ψαρέματος. Σύμπτωση ήταν και η συνάντηση του με τον επαγγελματία δύτη και κινηματογραφιστή Γιώργο Τζανάκη, ο οποίος πρόβαλε σχετικό φιλμάκι στο Star TV. Από εκεί και πέρα τα πράγματα μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, πήραν τον δρόμο της εξερεύνησης…
Η είσοδος του σπηλαίου, βρίσκεται 13 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το μήκος του σπηλαίου είναι 160 μέτρα. Η βασική αίθουσα είναι 120 μέτρα, με μέσο πλάτος 25 μέτρα. Ο πυθμένας του σπηλαίου καλύπτεται πλήρως από νερό, το οποίο έχει βάθος από 4 μέτρα έως και λίγα εκατοστά.
Ο χώρος είναι καλυμμένος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες κοκκινωπού χρώματος, το οποίο οφείλεται στην περιεκτικότητα αλουμινίου και σιδήρου στα πετρώματα του σπηλαίου. 

Η περαιτέρω εξερεύνηση του σπηλαίου, έφερε στο φως, ίχνη οστών από μεσαίου και μεγάλου μεγέθους θηλαστικά. Η μελέτη τους έδειξε ότι άνηκαν σε ελάφι και σε ελέφαντες! Η έκπληξη ήταν, ότι το είδος του συγκεκριμένου ελέφαντα δεν άνηκε σε κανένα γνωστό είδος, ούτε καν σε αυτά που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλα σημεία της Κρήτης ή της ηπειρωτικής Ελλάδας!
Το νέο είδος ονομάστηκε ELEPHAS CHANIENSIS, από το όνομα της περιοχής των Χανίων.
Τα απολιθώματα των ελεφάντων άνηκαν τουλάχιστον σε τρία ενήλικα και ένα νεότερο μέλος και προφανώς πρόκειται για ενδημικό είδος.
Ο Elephas Chaniensis ήταν τρία μέτρα ψηλός και αν και δεν είχε αξιοσημείωτες διαφορές από τον Αφρικάνικό και Ινδικό Ελέφαντα, είχε χοντρότερα οστά και περισσότερο γεροδεμένο σώμα. Η ηλικία του μέχρι στιγμής προσδιορίζεται στα 50.000-60.000 χρόνια.
Η μετανάστευση αυτών των ειδών στον Ελλαδικό χώρο, προσδιορίζεται ότι έγινε πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια, όταν υπήρχε ενιαία γη από την περιοχή του Ιονίου μέχρι τις ακτές της Μικράς Ασίας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα οστά ελαφιών που βρέθηκαν στο σπήλαιο, τα οποία ανήκουν σε κανονικού μεγέθους ελάφια αλλά και σε ελάφια νάνους, ύψους 30 εκατοστών! Πιστεύεται δε, ότι η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών (τα οποία έμοιαζαν κατά πολύ με τις σημερινές κατσίκες), μείωσαν κατά πολύ τα αποθέματα τροφής με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε εξαφάνιση τους ελέφαντες της περιοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μέσα στο σπήλαιο, τα οστά των ελεφάντων βρέθηκαν σε χαμηλότερα στρώματα από τα οστά των ελαφιών και άλλων μικρότερων θηλαστικών.Στο σπήλαιο πραγματοποιούνται καταδύσεις, μέσω καταδυτικών κέντρων, και η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον υπέροχο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες (υποβρυχίως αλλά και πάνω από την επιφάνεια του νερού), καθώς και να δει απολιθωμένα οστά, τα οποία βρίσκονται ενσωματωμένα στα πετρώματα του σπηλαίου. Η ορατότητα είναι πάρα πολύ καλή, και δεν υπάρχει ίζημα που να μειώσει την ορατότητα κατά την διείσδυση.
 
 πηγές: theabyss.gr, Φίλιππος Μαράκης youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.