Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

85 ορφανά παιδιά από τη Σερβία στη Ζάκυνθο

Είναι 85 ορφανά παιδιά από το Βελιγράδι της Σερβίας, που βρέθηκαν στο νησί , μέσω προγράμματος που τρέχει για περισσότερα από 7.000 παιδιά που γνώρισαν τη ζωή από τη σκοτεινή της πλευρά, ενός από τους πιο αιματοβαμμένους πολέμους της Ευρώπης. Παιδιά που δεν γνώρισαν τη βιολογική τους οικογένεια αλλά μεγαλώνουν στην αγκαλιά της ανάδοχης, έχουν αυτές τις μέρες την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές χαράς και παιχνιδιού στο νησί.
Βέβαια δεν είναι μόνο ο πόλεμος και η ισοπέδωση της χώρας τους, τη δεκαετία του ’90, που προκάλεσαν τόσες απώλειες. Χιλιάδες παιδιά ζουν σε ανάδοχες οικογένειες λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων ή ακαταλληλότητας της βιολογικής τους οικογένειας να τα αναθρέψει. Τα παιδιά αυτά μεγάλωσαν σε ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας –κάποια πιο τυχερά βρήκαν μία ανάδοχη οικογένεια, κάποια άλλα την περιμένουν.
Η επίσκεψη ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ταξιδιωτικών γραφείων Inter Holidays και Prima Holidays έγιναν οι απαραίτητες επαφές με το Δήμο Βελιγραδίου και όλα τα έξοδα της διαμονής των παιδιών στο νησί καλύφθηκαν πλήρως από τα δύο γραφεία.
Τα παιδιά μπήκαν και στο πρόγραμμα που διοργάνωσε ο Δήμος Βελιγραδίου και το Υπουργείο Απασχόλησης, Εργασίας, Απομάχων και Κοινωνικών Υποθέσεων και τώρα απολαμβάνουν ευκαιρίες για μερικές στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Σερβία, αφού ο ίδιος ο υπουργός, Vulin, ξεπροβόδισε τα παιδιά στο ταξίδι τους στο νησί.
Η ομάδα των 85 παιδιών έφτασε στη Ζάκυνθο το βράδυ της περασμένης Κυριακής και θα αναχωρήσει την ερχόμενη Κυριακή. Ηδη έχουν επισκεφτεί το Ναυάγιο και παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta. Εχουν πάει βόλτες στην πόλη, έχουν ανηφορίσει στη Μπόχαλη και το Κάστρο, έχουν επισκεφτεί Μουσεία και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο απολαμβάνουν βόλτες στο Λαγανά, το Τσιλιβί και το Καλαμάκι, παίζουν και διασκεδάζουν σε water parks και γενικά ζουν ανέμελες και χαρούμενες ώρες.

Πηγή: Ημέρα Ζακύνθου (http://imerazante.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.