Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Γερμανία: Αλλαγές στη σχέση εργασίας των "ενοικιαζόμενων" εργατών

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης συμφώνησε σε σχέδιο νόμου που αφορά τους "ενοικιαζόμενους" εργάτες (Leiharbeiter).
Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου νόμου:
Μισθός: Μετά από 9 μήνες οι "ενοικιαζόμενοι" εργάτες θα πρέπει για την ίδια εργασία να λαμβάνουν τον ίδιο μισθό όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ή την όποια υπηρεσία.
Χρόνος εργασίας: Οι "ενοικιαζόμενοι" εργάτες μπορούν να "παραχωρηθούν"  σε ένα εργοστάσιο ή υπηρεσία το πολύ για 18 μήνες. Από εκεί και πέρα είτε θα τον αναλάβει το εργοστάσιο ή η υπηρεσία ή θα πρέπει να τον αναλάβει η εταιρεία "ενοικίασης".
Απεργίες: Οι "ενοικιαζόμενοι" εργάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απεργοσπάστες.


Η αρμόδια Υπουργός, Andrea Nahles (SPD), στο ερώτημα εάν χρειάζεται αυτός ο νόμος έδωσε την ακόλουθη απάντηση:
"Η ιστορία με τους ενοικιαζόμενους και εποχιακούς εργάτες έχει δυο όψεις. Από την μια, η ευκαιρία ιδιαίτερα γι αυτούς που είναι επί χρόνια άνεργοι να μπουν πάλι στη αγορά εργασίας, από την άλλη οι χαμηλοί μισθοί πιέζουν συνολικά τους μισθούς των εργαζομένων. Με το 9μηνο περιθωριοποιούμε την δυνατότητα των εργοδοτών να σκεφτούν τις απολύσεις των μόνιμων εργαζόμενων και την ανταλλαγή τους με "ενοικιαζόμενους" ή εποχιακούς εργάτες. Και φυσικά, πρέπει να περιοριστεί η δυνατότητα οικονομικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων αυτών".

Πάντως, τόσο το συνδικάτο μετάλλου IGM όσο και το IHK (Επιμελητήριο) δεν είναι ενθουσιασμένοι με το νέο σχέδιο νόμου.
Το μεν συνδικάτο επειδή εδώ και χρόνια έχει προχωρήσει σε ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με τη μισθοδοσία των "ενοικιαζόμενων" εργατών, που θα τις καταργήσει ο νέος νόμος (εις βάρος των εργαζομένων), το δε IHK επειδή θεωρεί ότι η νέα ρύθμιση θέτει σε κίνδυνο της απελευθέρωση των σχέσεων εργασίας, τις οποίες κρίνει ως απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας.

O αριθμός των "ενοικιαζόμενων" εργατών στην Γερμανία έχει διπλασσιαστεί την τελευταία δεακετία. Σύμφωνα με την Agentur für Arbeit (ΟΑΕΔ) τo 2014 είχαν καταγραφεί 882.000, ενώ ο αριθμός υπολογίζεται να έχει φέτος φθάσει το 1 εκατομμύριο.

Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση της Agentur für Arbeit είναι ότι σχεδόν οι μισοί  "ενοικιαζόμενοι" εργάτες έχουν το πολύ 3μηνη σχέση εργασίας. Είναι ένα σημείο πάνω στο οποίο προκύπτει και η κριτική στο νέο νόμο.

Πηγή: dpa, Agentur für Arbeit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.