Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Θα «χαρίσει» η Ελλάδα το ελληνικό σχολικό συγκρότημα του Μονάχου στη Γερμανία ;

Τις επόμενες μέρες, συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου, κρίνεται η τύχη του υπό ανέγερση μεγάλου ελληνικού σχολείου στο Μόναχο της Γερμανίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Μονάχου θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα κάνει «έξωση» την Ελλάδα από το σχολικό συγκρότημα που κατασκευάζεται από τη χώρα μας στο Μόναχο.
Η ιστορία της ανέγερσης και λειτουργίας στο Μόναχο ενός μεγάλου ελληνικού
εκπαιδευτικού συγκροτήματος ξεκινά το 2001, όταν ως μέλος της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας συζήτησα και συμφωνήσαμε με τον τότε Δήμαρχο του Μονάχου κ. Christian Ude, καλό φίλο της Ελλάδας, την παραχώρηση έναντι χαμηλού τιμήματος, από τον δήμο στην κτηματική Εταιρία του Δημοσίου για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας ενός οικοπέδου 15.000 τ.μ. στο Μόναχο για την ανέγερση ελληνικού σχολικού συγκροτήματος.
Επιπλέον συμφωνήσαμε με την Περιφέρεια της Άνω Βαυαρίας την χρηματοδότηση από την γερμανική πλευρά κατά 80% της ανέγερσης του μεγάλου αυτού συγκροτήματος που θα στεγάσει 1.000 μαθητές.
Επιδίωξη μας ήταν αυτή η συνεργασία να εξασφαλίσει με πολύ μικρό κόστος για την Ελλάδα την δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συγκροτήματος που θα στέγαζε τις δραστηριότητες της ελληνικής παιδείας στο Μόναχο και ταυτόχρονα  θα αποτελούσε και μια υψηλού επιπέδου υποδομή για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, άρα και προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Έτσι θα επιτυγχάναμε ως Ελλάδα τη δημιουργία ενός εκπαιδευτηρίου υψηλών προδιαγραφών και την λειτουργία του με ποιοτικά στάνταρς και απαιτήσεις, όπως πχ λειτουργούν τα γερμανικά σχολεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Επιδίωξη μας ήταν επίσης να αποτελέσει ένα πρότυπο πρόγραμμα, ώστε να αναγερθούν μετά με κάλυψη μεγάλου μέρους των δαπανών από τη γερμανική πλευρά παρόμοια ελληνικά συγκροτήματα και σε άλλες μεγαλουπόλεις της Γερμανίας όπου ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων.
Στις 4 Απριλίου του 2001 υπογράφτηκε πανηγυρικά η σχετική συμφωνία στο δημαρχείο του Μητροπολιτικού Δήμου του Μονάχου. Η συμφωνία προέβλεπε την ολοκλήρωση της ανέγερσης του συγκροτήματος εντός 4 ετών από την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε με καθυστέρηση αρκετών ετών, με ευθύνη και των αρμοδίων υπηρεσιών της Γερμανίας τον Αύγουστο του 2008.
Οι εργασίες για την ανέγερση του όμως άρχισαν από ελληνικής πλευράς μόλις το 2014 και καρκινοβατούν μέχρι τώρα, παρότι έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας το 2001.
Το κτήριο μέχρι αυτή τη στιγμή, μετά τις εκτεταμένες εργασίες θεμελίωσης του, βρίσκεται στην κατασκευή του σκελετού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι εργασίες είχαν διακοπεί τον Ιούνιο του 2015 ξανάρχισαν τον περασμένο Φεβρουάριο ξαναδιακόπηκαν στα τέλη Απριλίου για να ξαναρχίσουν στις αρχές Ιουνίου από την ελληνική κατασκευαστική Εταιρία που είναι ανάδοχος του έργου.
Τον Αύγουστο του 2015 υπογράφτηκε τροποποιητική σύμβαση μεταξύ εκπροσώπων του δήμου Μονάχου και του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία έπρεπε μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2015 να έχει ολοκληρωθεί ο δομικός σκελετός του κτηρίου και στις 30 Δεκεμβρίου του 2016 το σύνολο της κατασκευής, με δυνατότητα παράτασης των 2 αυτών προθεσμιών κατά 1 εξάμηνο.
Λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν στην υλοποίηση του εγχειρήματος η γερμανική πλευρά ζητά τώρα την επιστροφή του οικοπέδου μαζί με τις μέχρι τώρα γενόμενες κατασκευές!!
Τυχόν απώλεια του ακινήτου :
Θα προκαλέσει ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων € για την χώρα μας, καθώς και η αξία του έχει πολλαπλασιαστεί διότι η περιοχή έχει αναβαθμιστεί σημαντικά μετά και την απομάκρυνση του παλιού αεροδρομίου του Μονάχου. Άλλωστε η τοποθεσία του ακινήτου είναι εξαιρετική, καθώς συνορεύει με γερμανικά σχολικά συγκροτήματα και βρίσκεται σε περιοχή όπου κατοικούν πολλοί ομογενείς.
Η χώρα μας θα απολέσει σε περίπτωση ναυαγίου κάθε ίχνος αξιοπιστίας έναντι των Βαυαρικών αρχών.
Η ελληνική παιδεία στη Βαυαρία, και όχι μόνο, θα δεχτεί καίριο πλήγμα.
Η απογοήτευση των ομογενών Ελλήνων θα είναι μεγάλη, γιατί από την αρχή θεωρούσαν και αυτοί ότι το εγχείρημα θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την αναβάθμιση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού για την οποία αγωνίζονται οι Έλληνες της Διασποράς.
Ως προς το οικονομικό μέρος της ανέγερσης του συγκροτήματος, επί του συνόλου των 26.000.000 € το ελληνικό Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με 8.000.000 € μόνο, ποσό το οποίο θα αποσβεστεί σε 6 χρόνια από την εξοικονόμηση δαπανών για ενοίκια, που καταβάλλονται για ελληνικά σχολεία τώρα. Τα υπόλοιπα 18.000.000 € θα βαρύνουν όπως προαναφέρθηκε την γερμανική πλευρά για την αποπεράτωση του σχολείου.
Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Έχει αντιληφθεί η Κυβέρνηση, δηλαδή οι διάφοροι συναρμόδιοι Υπουργοί τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν εάν ματαιωθεί η ανέγερση και «χαριστεί» το συγκρότημα στους Γερμανούς ;
Το ερώτημα αυτό απασχολεί και εμένα προσωπικά ήδη από τις 21 Ιουνίου, όταν πληροφορήθηκα από δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung τις κινήσεις που κάνουν οι διάφορες δημοτικές παρατάξεις στον Δήμο του Μονάχου για να πάρουν το συγκρότημα και έκτοτε επικοινωνώ συνεχώς με τους συναρμόδιους Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και με πολιτικούς στη Γερμανία.
Οι συναρμόδιοι από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης (Υπουργοί Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ακόμη και Εξωτερικών)  πρέπει να κάνουν ότι είναι αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η «ελληνική τραγωδία» στο Μόναχο.

Δημοσιεύτηκε στο enikos.gr
Ο Φ. Πετσάλνικος πρώην Πρόεδρος Βουλής και Αν. Υπουργός Παιδείας όταν αγόρασε η Ελληνική Πολιτεία το οικόπεδο το 2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.