Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Γερμανία: Τα παραδοσιακά κόμματα χάνουν τα μέλη τους

Στην Γερμανία, όπως και σ άλλες χώρες, η ιδιότητα του κομματικού μέλους δεν είναι είναι -όπως συμβαίνει ανάλογα στην Ελλάδα- μιας χρήσεως.
Ο αριθμός των μελών είναι επίσημο στοιχείο, η συνδρομή μέλους αποτελεί παραστατικό για έκπτωση  από την εφορία και αυτό επειδή η λειτουργία των κομμάτων στηρίζεται σε συγκεκριμένη νομοθεσία.

Όπως αποδεικνύει  η έρευνα για το 2015 που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ZEIT  στηριζόμενη σε ευρήματα του πολιτειολόγου, Oskar Niedermayer, τα μέλη των παραδοσιακών κομμάτων έχουν λιγότερα μέλη από όσα δηλώνουν τα ελληνικά κόμματα.
H SPD ο μεγαλύτερος χαμένος
Το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών έχασε την πρωτιά, αφού με την μείωση των μελών κατά 3,7% αυτά έφθασαν τις 442.814.
Μείωση μελών κατά μέσο όρο 3% καταγράφηκε όμως και στα άλλα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία έχασαν συνολικά 36.500 μέλη.
Το μεγαλύτερο κόμμα πλέον, από άποψη μελών, είναι το CDU που παρά την μείωση κατά 2,9% έχει ξεπεράσει το SPD αφού διατηρεί 444.400 μέλη.
Τρίτο σε μέλη κόμμα είναι το CSU (αδελφό κόμμα του CDU που κατεβαίνει μόνο στις εκλογές στη Βαυαρία), το οποίο με μείωση 1,5% έφθασε τα 144.360) μέλη, ακολουθεί το κόμμα των Φιλελευθέρων με 53.197 (μείωση 3,2 %)
Μείωση μελών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σημειώθηκε  στο κόμμα των Πρασίνων με 1,5% πέφτοντας στα 59.418 μέλη και τέλος και στο κόμμα της αριστεράς που έχασε 2,6% των μελών του και με 58.989 έμεινε πίσω από τους Πράσινους.
Σύμφωνα με την έρευνα τα παραδοσιακά κόμματα έχασαν, από το 1990 ως σήμερα, τα μισά τους μέλη, καθώς από 2,4 εκ τότε. σήμερα έχουν μόνο 1,2 εκ.
Ως βασικό λόγο της μείωσης επισημαίνει ο πολιτικολόγος τη γήρανση του δυναμικού των μελών. Ο μέσος όρος ηλικίας των κομμάτων είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Αλλά, όπως επισημαίνει, δεν είναι ο μοναδικός λόγος.
Πάντως, εκτός από το FDP, ο αριθμός των αποχωρήσεων είναι  μεγαλύτερος των νέων εγγραφών εγγραφών ακόμη και των θανάτων.
Το AfD δεν καταγράφηκε στην έρευνα. Ο  Niedermayer το δικαιολόγησε με έλλειψη στοιχείων. Πάντως, το ίδιο το κόμμα υποστηρίζει ότι έχει αύξηση μελών.

Πηγή: Die Zeit  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.