Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Γερμανία: Πληροφορίες για μαθητές / φοιτητές που θέλουν να εργαστούν στις διακοπές

Το συνδικάτο μετάλλου (IGM) δημοσίευσε πληροφορίες για όσους μαθητές/φοιτητές επιλέξουν να εργαστούν στις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Συνοπτικά:
Να εργαστούν επιτρέπεται σε νέους άνω των 15 ετών. Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν συνολικά 4 βδομάδες το χρόνο.

Όποιος δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του δεν επιτρέπεται να εργαστεί Κυριακές και μετά τις 8 μ.μ.
Εφορία
Οι φοιτητές που εργάζονται περιοδικά πρέπει να προσέξουν συγκεκριμένα όρια. Έτσι, για παράδειγμα  σε ετήσια βάση επιτρέπεται η εργασία για συνολικά 70 εργάσιμες μέρες ή 3 μήνες  χωρίς να οφείλουν την καταβολή ασφαλιστικών και άλλων εισφορών .
(Από 31.12.2018 θα επαναφερθεί πάλι το παλιό σύστημα με ανώτερο όριο τις 50 εργάσιμες μέρες ή 2 μήνες που άλλαξε πρόσφατα. με αφορμή την καθιέρωση του κατώτατου μισθού)
Όσοι δεν είναι παντρεμένοι πληρώνουν εφορία επί του εισοδήματος εφόσον έχουν ξεπεράσει το ετήσιο όριο των 8.652 ευρώ. Σε όποιον έχει κρατηθεί φόρος αλλά δεν έχει συμπληρώσει το παραπάνω ποσό θα του επιστρέφεται μετά την κατάθεση φορολογικής δήλωσης.
Το εισόδημα μπορεί να επηρεάσει διάφορες άλλες παροχές. Π.χ. όποιος λαμβάνει το βοήθημα BAföG μπορεί να κερδίσει από εργασία το πολύ 406,66 ευρώ μηνιαίως (4.880 ετησίως στη δωδεκάμηνη διάρκεια που λαμβάνει το επίδομα). Από το χειμερινό εξάμηνο του 2016 θα αυξηθεί το όριο σε 450 € μηνιαίως ή 5.400 € για το δωδεκάμηνο που λαμβάνει ο φοιτητής/εκπαιδευόμενος το βοήθημα). Αν το εισόδημα από την εργασία αυξηθεί, μπορεί να μειωθεί αναλόγως και κατά περίπτωση το βοήθημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.