Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Γερμανία: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης "10 ημερών"

Επιβεβαιώθηκε το άρθρο της χθεσινής έκδοσης "FAZ" σύμφωνα με την οποία η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο πολιτικής προστασίας για έκτακτες καταστάσεις.

Υλοποιώντας απόφαση από το 2012, οι πολίτες καλούνται να έχουν προσωρινά τα απαραίτητα εφόδια επιβίωσης σε περίπτωση σοβαρών καταστροφών ή κάποιας ένοπλης επίθεσης έως ότου ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Μεταξύ άλλων στο σχέδιο προβλέπεται κάθε πολίτης να διαθέτει επαρκή τρόφιμα για δέκα
ημέρες και πόσιμο νερό δύο λίτρων ημερησίως ανά άτομο για πέντε ημέρες

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Υπουργείου Εσωερικών, το σημερινό σχέδιο τέθηκε σε ισχύ το 1995, σε μια περίοδο που χαρακτηριζόταν από τις συνθήκες ύφεσης που επικρατούσαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει και συνεπώς η αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων είναι διαφορετική. Πάντως, το νέο σχέδιο δεν προετοιμάστηκε υπό την επίδραση των πρόσφατων απειλών αλλά είναι αποτέλεσμα μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας. Το γεγονός ότι δημοσιεύεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία οφείλεται στο ότι μόλις τώρα ολοκληρώθηκε. Πολλά από τα καινούργια μέτρα, επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβάνονται στο ήδη ισχύον σχέδιο.

Η Αριστερά: Το νέο σχέδιο προκαλεί πανικό στους πολίτες

Με το να καλείς τους πολίτες να συγκεντρώσουν αποθέματα τροφίμων και νερού προκαλείς ανασφάλεια τονίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος “Η Αριστερά”, Ντίντμαρ Μπαρτς. Και ο εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας των Πρασίνων, Κώνσταντιν φον Νοτς χαρακτηρίζει μεν ως λογικό να ανανεώνονται σχέδια έκτακτης ανάγκης, εκφράζει όμως παράλληλα τις επιφυλάξεις του επειδή στο νέο σχέδιο συνδέονται τα προληπτικά μέτρα των πολιτών με στρατιωτικά σενάρια και στοιχεία για τρομοκρατική απειλή. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: “«Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο για επίθεση ώστε οι πολίτες να πρέπει να συγκεντρώσουν αποθέματα οι πολίτες».

Πηγή: Die Zeit, DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου